Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#701 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 31 August 2011 - 16:36

To źle, że wypuszczają różne modele ? Dla głodnych nowości chyba dobrze, pozostali użytkownicy pozostaną przy swoich "starych" Galaxy 2 i Galaxy 1... Każdy znajdzie coś dla siebie... i nie każdy potrzebuje "lansu" w postaci posiadania najnowszego modelu.

O tyle źle, że sami się przyznali iż Galaxy S 2 jest niedopracowany i mógł mieć metalową obudowę od początku..

#702 iUsername

iUsername
  • 113 posts
  • SkądPL

Posted 04 September 2011 - 17:12

Definitywnie iPhone 4. I nie chodzi tu o jakieś przywiązanie do iOS czy magię apple'a. iPhone jest poprostu lepszy. Pod względem designu już mamy nokaut gdyż SGS II jest wykonany z naprawdę bardzo przeciętnego materiału. Teoretycznie dużo szybszy procek S II w praktyce nie znacznie albo wogóle wyprzedza iPka. A na koniec Retina. To wisienka z tortu. Brać iPhone'a.! ;p

#703 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 September 2011 - 17:55

Definitywnie iPhone 4. I nie chodzi tu o jakieś przywiązanie do iOS czy magię apple'a. iPhone jest poprostu lepszy. Pod względem designu już mamy nokaut gdyż SGS II jest wykonany z naprawdę bardzo przeciętnego materiału. Teoretycznie dużo szybszy procek S II w praktyce nie znacznie albo wogóle wyprzedza iPka. A na koniec Retina. To wisienka z tortu. Brać iPhone'a.! ;p

Oj nie, o ile faktycznie większość co piszesz to prawda, a SGS2 to ogólnie kawałek crapu, to z prockiem się zgodzić nie mogę, telefon jest na prawdę szybki i to widać bardzo dobitnie, wszędzie - a szczególnie na www.

#704 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 September 2011 - 19:18

Ah, gdyby jeszcze w Markecie tak nie swiecilo pustkami... to byloby gdzie te dobre procesory wykorzystac.

#705 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 September 2011 - 19:20

Moim zdaniem iP4, ale jak SGSII będzie w wersji LTE to zdecydowanie Szajsung ;)

#706 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 September 2011 - 19:22

Moim zdaniem iP4, ale jak SGSII będzie w wersji LTE to zdecydowanie Szajsung ;)

I gdzie Ty to LTE bedziesz łapał? Na granicy z Niemcami? : D

#707 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 September 2011 - 22:52

I gdzie Ty to LTE bedziesz łapał? Na granicy z Niemcami? : D

Nawet w Sopocie jest już LTE ;)

http://www.cyfrowypo...mapa-zasiegu.cp

#708 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 04 September 2011 - 23:06

Bateria SGS2 i bez ściągania danych z sieci LTE jest słaba. Według mnie w smartfonie w kwestii mobilnego internetu wystarczy 3g. Po pierwsze, żeby korzystać swobodnie z dobrodziejstw LTE, musiałyby być oferowane gigantyczne pakiety do taryf, których cena zapewne zwiększyłaby znacznie miesięczny abonament za smartfona. Co innego tablety. Tam się kupuje już dedykowane duże paczki danych i im szybciej działa sieć, tym lepiej.

#709 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 September 2011 - 23:26

Po pierwsze, żeby korzystać swobodnie z dobrodziejstw LTE, musiałyby być oferowane gigantyczne pakiety do taryf, których cena zapewne zwiększyłaby znacznie miesięczny abonament za smartfona.

25 GB za 99 zł miesięcznie powinno wystarczyć większości użytkowników.

#710 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 September 2011 - 23:37

Nawet w Sopocie jest już LTE ;)

http://www.cyfrowypo...mapa-zasiegu.cp

HAHAHA! To ześ mi dowalił :D

Ta strona do poprawnego działania wymaga pluginu Flash w wersji 9 lub nowszej

#711 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 04 September 2011 - 23:40

@Łukasz, a to jest taryfa do smartfona? Czyli oprócz 99 za neta musisz jeszcze zapłacić abo za rozmowy i mesy. Ile wyjdzie w sumie, żeby mieć LTE w smartfonie?

#712 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 September 2011 - 23:46

Dobra juz sobie poradzilem, tyle tego zasiegu ze boki zrywać. No ale lepsze to niz nic, niech sie dalej rozwijaja za 2 lata moze bedzie warto sie tym zainteresowac ;) btw. na mojej ulicy nie ma zasiegu : D

#713 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 September 2011 - 00:30

@Łukasz, a to jest taryfa do smartfona? Czyli oprócz 99 za neta musisz jeszcze zapłacić abo za rozmowy i mesy. Ile wyjdzie w sumie, żeby mieć LTE w smartfonie?

To jest plan internetowy, nic ponadto nie trzeba płacić.

#714 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 05 September 2011 - 00:45

W abonamencie masz tylko internet, nie ma minut, nie ma smsów, nie nadaje się to do smartfona tylko do tabletu albo do modemu, który można dostać w promocyjnych cenach.

http://www.cyfrowypo...go_01092011.pdf

#715 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 September 2011 - 09:27

nie nadaje się to do smartfona tylko do tabletu

Szkoda, ze chyba nie ma tabletow z LTE.

#716 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 05 September 2011 - 10:24

H+ to jeszcze rozumiem, ale LTE? No ludzie bez przesady, co wy chcecie Torrenty ściągać na smartfona? Strony zupełnie szybko się ładują na H+ (między 3G a H+ widać sporą różnicę jednak) a ograniczeniem tu jest raczej nadal prędkość samego renderowania jej przez smartfona, a nie prędkość netu. U mnie w Play net śmiga koło 5 Mbps - po co 100Mbps do otwierania stron?! A SGS2 z LTE by podziałał z 20 minut pewnie - dziś z wyłączonym WiFi i swoim super H+ wyładował się w 13h, samoczynnie, rano był martwy, wieczorem prawie bateria na full. Śmieszne po prostu.

#717 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 September 2011 - 10:44

W abonamencie masz tylko internet, nie ma minut, nie ma smsów, nie nadaje się to do smartfona tylko do tabletu albo do modemu, który można dostać w promocyjnych cenach.

Nadaje się, bo sam mam w telefonie internetową kartę Orange Free.

Szkoda, ze chyba nie ma tabletow z LTE.

Są, np. HTC Puccini, Samsungi Galaxy Tab 8,9" i 10,1".

H+ to jeszcze rozumiem, ale LTE? No ludzie bez przesady, co wy chcecie Torrenty ściągać na smartfona? Strony zupełnie szybko się ładują na H+ (między 3G a H+ widać sporą różnicę jednak) a ograniczeniem tu jest raczej nadal prędkość samego renderowania jej przez smartfona, a nie prędkość netu. U mnie w Play net śmiga koło 5 Mbps - po co 100Mbps do otwierania stron?!

Np. do oglądania filmów HD.

#718 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 05 September 2011 - 10:55

Np. do oglądania filmów Full HD.

Jest to jakiś pomysł, ale póki co nie ma telefonów z ekranami FHD, dopiero podobno Nextus Prime będzie miał 720p. Zresztą w tym momencie to i tak bez sensu, bo tylko CP robi LTE, do tego bez minut etc, więc do smartfona musiał byś włożyć normalną kartę, a LTE po modemie z WiFi latać, czyli de facto nie potrzebujesz smartfona z LTE ;-) - jeszcze sobie poczekamy na to długo długo u nas.

#719 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 September 2011 - 13:30

Jest to jakiś pomysł, ale póki co nie ma telefonów z ekranami FHD, dopiero podobno Nextus Prime będzie miał 720p. Zresztą w tym momencie to i tak bez sensu, bo tylko CP robi LTE, do tego bez minut etc, więc do smartfona musiał byś włożyć normalną kartę, a LTE po modemie z WiFi latać, czyli de facto nie potrzebujesz smartfona z LTE ;-) - jeszcze sobie poczekamy na to długo długo u nas.

Wiesz o tym, że nowy iPhone ma mieć LTE?

#720 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 September 2011 - 13:44

Wiemy, tak jak i milion innych przypuszczalnie nowych rzeczy, z ktorych po premierze nic nie wyjdzie. Ja w ploty nie wierze. Poza tym gdyby iPhone 5 mial miec LTE to mialby go juz iPad 2, a nie ma ;)

#721 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 05 September 2011 - 13:53

Jak na razie spore zalety LTE są po stronie operatorów sieci. Brak jakiejkolwiek treści ze strony dostawców wypełniającej te megabity by zachęcić końcowego użytkownika - telefon jako tylko jako modem? Filmy HD na ekranie jakiegoś pada?

#722 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 05 September 2011 - 15:22

Tak samo jak wiem, ze ma miec flasha, iPhone 5 nie bedzie mial LTE, moze nastepny, MOZE.

#723 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 September 2011 - 18:00

Jak na razie spore zalety LTE są po stronie operatorów sieci. Brak jakiejkolwiek treści ze strony dostawców wypełniającej te megabity by
zachęcić końcowego użytkownika - telefon jako tylko jako modem? Filmy HD na ekranie jakiegoś pada?

A o wyjsciu TV kolega nie slyszal? Albo o mirroringu po ATV ;>

#724 Novicjusz

Novicjusz
  • 8 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 September 2011 - 10:55

Dorzucę swoje 3 grosze. Krótko i zwięźle. Przez pewien czas sam miałem dylemat czy plastikowy Samsung, z ogromnym wyświetlaczem, działającym jako dysk przenośny czy iPhone 4 (nie będę się nad tym modelem rozpisywał, bo jest to całkowicie zbędne). Samsung ma tylko i wyłącznie przewagę (wg. mnie) w wyświetlaczu. iPhone ma przewagę w pozostałych kwestiach. Zaczynając od jakości wykonania, kończąc na funkcjonalności. Dla niektórych problemem może być iTunes. Jego obsługa to żaden problem i tak jak ktoś kiedyś dobrze napisał, że jeżeli wybiera Samsunga, bo nie potrafi obsługiwać jednego banalnie prostego programu nie powinien w ogóle kupować telefonu z systemem. iPhone to iPhone, nie można go porównać z niczym innym, bo same porównanie mija się z celem.

#725 janwer

janwer
  • 68 posts

Posted 09 September 2011 - 15:03

Samsung ma tylko i wyłącznie przewagę (wg. mnie) w wyświetlaczu.

Ciekawe. Np ja uważam że główna przewaga iPhone 4 polega właśnie na lepszym od Samsunga wyświetlaczu. :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users