Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#526 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 17 July 2011 - 21:07

Bo Samsung Galaxy S2 to cytując Narkomana: "(...) telefon stacjonarny."

#527 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 17 July 2011 - 21:12

Btw niech ktoś z SGS2 wrzuci screena z menu użycia baterii, mielibyśmy jakieś porównanie a nie tak zonglujecie - 1-2 dni, 1-3 dni zaraz pojawi sie kolejny i powie 4-5 dni.

Ile Wam trzyma bateria?

#528 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 July 2011 - 21:18

Ile Wam trzyma bateria?

Dołączona grafika

#529 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 17 July 2011 - 21:48

@Homer:

Rozwaliłeś mnie ;-D

ip4 5h uzywania to max zejdz na ziemie zaden telefon nie wytrzyma wiecej niz 5h[COLOR="Silver"]

Chyba wiem lepiej ile mi telefon wytrzymywał? Lepszego własnego screena niestety nie mogę znaleźć, ale i tak przebijam Twoją pozaziemską niemożliwość o 3h...
Żeby nie było, 3G, WiFi, data, jasność na max i wszystko co potrzebuję mam zawsze włączone i się nie partolę z tym i nigdy nie będę.
http://img.busted.pl...0717-224504.jpg

#530 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 17 July 2011 - 21:54

ja mowie o pelnym uzyciu 5h grania czy uzywania www jak wlacze aplikacje w tle która bedzie utrzymywac telefon w gotowosci moge spokojnie wydusic 12h

#531 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 17 July 2011 - 21:56

ja mowie o pelnym uzyciu 5h grania czy uzywania www jak wlacze aplikacje w tle która bedzie utrzymywac telefon w gotowosci moge spokojnie wydusic 12h

To jest wynik z normalnego używania, żadnych nawigacji, radyj, muzyki w tle przy zablokowanym tel etc - głównie smsy, trochę internetu i kilka rozmów. Telefon wytrzymywał mi tak po 10h w użyciu.

Zresztą, poszukaj tematu o baterii i poczytaj sobie posty Davvido, któremu telefon zawsze działał po 10h w użyciu, szczęściarz jeden.

#532 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 18 July 2011 - 00:19

To jest wynik z normalnego używania, żadnych nawigacji, radyj, muzyki w tle przy zablokowanym tel etc - głównie smsy, trochę internetu i kilka rozmów. Telefon wytrzymywał mi tak po 10h w użyciu.

Zresztą, poszukaj tematu o baterii i poczytaj sobie posty Davvido, któremu telefon zawsze działał po 10h w użyciu, szczęściarz jeden.

troche internetu i kilka rozmow tzn 9h smsujesz ? bo nie za bardzo rozumiem co ten telefon wlaczony robil 10h ?

#533 jdus

jdus
  • 475 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2011 - 07:35

Slawek ale Ty jesteś ograniczony. Telefon w użyciu (w sumie) działa 10h a w tle może i kilkakrotnie dłużej (w przeciwieństwie do SGS II). Podziwiam ludzi, którzy grają 5h non stop na telefonie. W przeciwieństwie do takich osób mam konsole, a tak mi jeszcze bateria nigdy nie padła ;) chyba ze w kontrolerze ;)

#534 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 18 July 2011 - 08:02

troche internetu i kilka rozmow tzn 9h smsujesz ? bo nie za bardzo rozumiem co ten telefon wlaczony robil 10h ?

A co za różnica ile smsuję i ile internetuję, telefon miał przez te 10h odpalony ekran i coś tam dotykałem, tyle. Ważne jest to, że telefon działał mi po 10h bez żadnego problemu. A to, że Ty używasz tak, że Ci działa 5h, to już chyba nie moja wina.

#535 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 18 July 2011 - 09:19

róznica taka ze jakim sposobem wychodzi 10h skoro smsujesz i troche internetu kilka rozmów , ciezko temu postawić znak rownosci z tego co piszesz powinienes miec z 2h i tu mam problem ale najwyraźniej za duzo dotykam :) naładowałem do fula i zostawiłem włączony na stałe jak pociągnie 10h bedę wiedział o co chodzi że jednym trzyma 5 drugim 10h przy włączonym nie uzywanym ekranie mam drain: ok 100mA,

#536 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 18 July 2011 - 10:21

To jak wszyscy się chwalą swoimi osiągami, to ja też się pochwalę. Ładuję swojego iPhone'a raz na 24-36 godzin i taki mam na ogół czas w gotowości. W użyciu 8-10 godzin w zależności od jasności ekranu i używania netu 3g. Cały czas włączone wifi lub 3g, push. Bateria iPhone'a powinna wytrzymać bez żadnych ubytków ok. 400 cykli ładowania, tak więc teoretycznie przez minimum rok przy normalnym użyciu i z takim trybem ładowania jaki mam, powinienem mieć w pełni sprawną baterię. Więcej od smartfona nie oczekuję i z działania baterii jestem w 100% zadowolony. Z mojego doświadczenia wynika, że największy wpływ na zużycie baterii ma jasność ekranu, net 3g, wymagające gierki (infinity blade to istny battery killer), youtube.

#537 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 18 July 2011 - 10:31

ale najwyraźniej za duzo dotykam :)
naładowałem do fula i zostawiłem włączony na stałe jak pociągnie 10h bedę wiedział o co chodzi że jednym trzyma 5 drugim 10h
przy włączonym nie uzywanym ekranie mam drain: ok 100mA,

Najwidoczniej używasz dużo pogramów, gier, etc, które mocno zużywają baterię. Popisz i podzwoń tylko to na pewno też Ci wytrzyma koło 10h. Piszę sporo, koło 100 - 150 sms dziennie :-P Wcale nie trzeba do tego jakichś specjalnych zabiegów oszczędzających baterię.
Zresztą, zobacz na specyfikację iPhone u Apple:

Talk time:

Up to 7 hours on 3G
Up to 14 hours on 2G (GSM model only)

Standby time: Up to 300 hours
Internet use:

Up to 6 hours on 3G
Up to 10 hours on Wi-Fi

Video playback: Up to 10 hours

Dochodzi do 10h np przy wideo, czyli ekran włączony i telefon na pewno bardziej się wysila, niż przy np pisaniu smsa. Oboje wiemy, że Apple nie podaje czasów z kosmosu jak inne firmy ;-)

#538 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 18 July 2011 - 11:08

schodzi 10% na godzine prawie nie uzywajac, wiec u mnie max 10h uzywania przy prawie nie uzywaniu
Up to 7 hours on 3G - mam ponad 300mA pobor pradu wiec 4-5h max
Up to 14 hours on 2G (GSM model only) - jak pisalem 10h max prawie nie dzwoniac
Standby time: Up to 300 hours - u mnie scodzi 5% na 8h wiec wychodzi 160h
Video playback: Up to 10 hours - ogolnie mam podobne wyniki jak podziele te apple przez 2 :)

---------- Wpis dodano o 12:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:06 ----------

mając pewnie sgs2 w moim przypadku telefon nie dałby rady do wieczora

#539 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 18 July 2011 - 11:34

A próbowałeś restore i porównać zużycie na czystym iPhonie?

#540 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2011 - 11:39

Masakra. Gdy użytkownik SGS2 (nie Iro, on ma ten egzemplarz działający 2 dni) szuka po kieszeniach drugiej baterii (bezcenny widok), użytkownikowi iP4 zostają jeszcze prawie 3h baterii.

No faktycznie albo potrafię umiejętnie wykorzystać SII, albo mam wyjątkowy egzemplarz.
Na dowód zapodaję zdjęcie. Okazuje się, że dziś jest już czwarty dzień używania. :D

[ATTACH]9239[/ATTACH]

#541 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 18 July 2011 - 11:45

Iro, gratulacje! Zrobiłbyś furorę na forum Androida z takimi osiągami. Inna sprawa, że na iPhonie można bardzo łatwo oszukać statystykę czasu od ostatniego naładowania, więc do takich screenów podchodzić trzeba z dystansem, łatwo je zmanipulować.

#542 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2011 - 11:49

Iro, gratulacje! Zrobiłbyś furorę na forum Androida z takimi osiągami. Inna sprawa, że na iPhonie można bardzo łatwo oszukać statystykę czasu od ostatniego naładowania, więc do takich screenów podchodzić trzeba z dystansem, łatwo je zmanipulować.

Ja nie jestem Apple żeby oszukiwać.
Ludzie co mnie znają osobiście wiedzą, że nie wciskam kitu.

#543 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 18 July 2011 - 11:55

Chodzi mi o to, że na iPhonie pokazywany jest czas w użyciu i gotowości od ostatniego pełnego naładowania telefonu. Czyli jeśli sobie w międzyczasie podłączasz do iTunes i podładowujesz, to statystyka tego nie uwzględnia i możesz ten czas 'nabijać' sobie ile chcesz dopóki bateria nie jest doladowana na full, wtedy następuje dopiero reset statystyki.

#544 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 18 July 2011 - 11:56

A na na androdzie masz uwzględnione na wykresie ładowania więc nie da się przekręcić ;)

#545 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 18 July 2011 - 12:08

Chodzi mi o to, że na iPhonie pokazywany jest czas w użyciu i gotowości od ostatniego pełnego naładowania telefonu. Czyli jeśli sobie w międzyczasie podłączasz do iTunes i podładowujesz, to statystyka tego nie uwzględnia i możesz ten czas 'nabijać' sobie ile chcesz dopóki bateria nie jest doladowana na full, wtedy następuje dopiero reset statystyki.

Czyżby? To podłącz telefon i zerknij w "Użycie". Pod belkami z użyciem i gotowością jest magiczny napis:
Dołączona grafika

#546 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 18 July 2011 - 12:12

No faktycznie albo potrafię umiejętnie wykorzystać SII, albo mam wyjątkowy egzemplarz.
Na dowód zapodaję zdjęcie. Okazuje się, że dziś jest już czwarty dzień używania. :D

[ATTACH]9239[/ATTACH]

Zdjęcie? :D Android nie ma funkcji robienia zrzutów ekranów? Serio? :D

#547 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 18 July 2011 - 12:14

Ma, tylko chyba kolego Iro nie wiedział :P Home + Power robi screenshot jak w iphonie ;)

#548 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 18 July 2011 - 12:18

ale wyskakuje napis ze byl w miedzy czasie podlaczony znaczy ładowany prosciej zmienic godzine

---------- Wpis dodano o 13:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:14 ----------

A próbowałeś restore i porównać zużycie na czystym iPhonie?

moge spróbować , ale mam telefon rok i cudow nie było, a u Ciebie ile schodzi % bateria po 1h włączonego na stałe ?

#549 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 July 2011 - 12:19

Zdjęcie? :D Android nie ma funkcji robienia zrzutów ekranów? Serio? :D

Tak, zdjęcie robione aparatem Sony. Przecież napisałem zdjęcie konkretnie zrobione dziś jak widać o 11.49.
Widać wyraźnie jak używałem telefonu.
W piątek, cały dzień. Sobota do południa. w niedzielę po południu. W nocy włączam tryb samolotowy, bo nie lubię, jak mi coś (SMS), lub ktoś przeszkadza w wypoczynku.

#550 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 18 July 2011 - 12:22

Masz rację Above, czyli nie da się zmanipulować:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users