Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zastosowanie iPada przy posiadaniu MacBooka Pro i iPhone'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#51 Garom

Garom
  • 212 postów
  • SkądWrocław, Polska

Napisano 22 lipca 2012 - 09:41

Hi. Przestudiowalem Wasze wpisy na temat posiadania MBP, iPhone i iPada. Posiadam MBP 13", iPhone 4 i teraz Plus zaproponowal mi iPada 4 16 G wraz z internetem z Plusa. Koszt iPada 499 PLN, abonament na 3 lata 89 PLN 27 G miesiecznie. Co sadzicie oo tej ofercie? Wiele wpsiow powyzej przekonuje mnie do posiadania iPada. Duzo podruzuje i korzystam z iPhone (jednak troche za maly ekran) a MBP jest za ciezki i za duzy do podrozy. Mysle ze iPad rozwiaze moj problem. Obecnie poza kalendarzem, zdjeciami mailami mam w MBP duzo dokumentow (Word, Excel) z ktorych podczas podrozy korzystam. Pytanie. Czy jest jakis sposob na synchronizacje tych dokumentow miedzy iPad a MBP? Chcialbym miec mozliwosc posiadania dokladnie tych samych dokumentow w obu sprzetach. To rozwiazanie daloby mi mozliwosc uzywania iPada jako sprzetu mobilnego a MBP jako stacjonarnego do przygotowywania takich dokumentow.

#52 maly01496

maly01496
  • 47 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 14:31

Jak dla mnie 16gb na iPada to beznadziejnie mało;) rozumiemy że chodzi ci o New iPad 16gb 4g? Bo nie słyszałem o iPadzie 4;) miałem dylemat czy kupić iPada 2 16gb czy iPada 1 64gb ale posiadam iPada 1 gen. 64gb 3g i nie narzekam;) iPad służy mi do wszystkiego od poczty po gry i książki;);) W grę nie wchodziła wersja bez 3g. nie mam Maca ale PC mi potrzebny do szukania modyfikacji na iPada;) jestem fanem JB;)

#53 olsonekkon

olsonekkon
  • 3 postów
  • SkądKonin/Warszawa

Napisano 08 października 2012 - 11:48

Czołem. Z zaciekawieniem czytałem wasze wypowiedzi na temat wspaniałości przesiadki na ipada, ze wszystkiego co macie. Generalnie zawsze uważałem appla po prostu za drogiego. Iphone, spoko - telefon z bajerami. Komputery z jabuszkiem - kosmos cenowy a i tak pograć się nie da :wink:, a tablet - po co to komu w ogóle ? Ale ale.... Postanowiłem poszperać w branży którą sie zajmuje - lotnictwo, na temat takich fikuśnych urządzeń jak ipad, tablety, iphone, ipod, no i kurcze "niestety" :wink:Znalazłem. Aplikacja " Air Navigation Pro , elektroniczny logbook, czy wszelkie dokumenty papiero potrzebne w samolocie, można z powodzeniem wrzucić sobie na ipada. Nie musze ze sobą nosić kart podejść do lotnisk, map, informacji o ruchu w powietrzu itp, wszystko to mam w aplikacji ANP czyli wielką i ciężką torbę pakuję do tablet'a. Oczywiście kwestia baterii. Zawsze przed lotem ładuję ipada do pełna, podczas działania nawigacji lotniczej znika ok 10% baterii na godzinę czyli na jakieś bezpieczne 8h. Oczywiście papierowa mapa jako back up jest schowana w schowku. Kabel mam zawsze przy sobie, a w samolotach o dziwo też bywają zapalniczki :-D. Dziwna to historia, i inna niz powyższe, bo zanim kupiłem, uważałem to za zupełnie zbędny gadżet. Poczytałem, pooglądałem i nie żałuję. Ułatwił mi bardzo ważny element życia. A oprócz tego? Zacząłem laptopa używać jako stacjonarki, a ipad jest w plecaku przy mnie zawsze i wszędzie. Parę razy już na prawdę się przydał. Temat dotyczy posiadania ipada gdy ma sie wszystko czego ja nie mam. Tak wiem, ale ja to ugryzłem od drugiej strony. Mając ipada po co mi iphone? Po to żeby mieć już wszystko z ipada również w telefonie :). Pozdrawiam serdecznie P.s Nie noszę kapelusza, nie noszę raybanów, kawy w ogóle nie lubię (starbucks odpada :wink:), nie mam czerwonych trampek i obcisłych jeansów :P

#54 SugarAnn

SugarAnn
  • 1 postów

Napisano 08 października 2012 - 12:47

Ja też przed zakupem iPada myślałam, że to zbędny gadżet, szybko zmieniłam zdanie. W zasadzie cały czas jest w użyciu - przydaje się w pracy w terenie, gdy chcę szybko coś zanotować, nie muszę włączać laptopa - iPad zawsze gotowy:) W domu iMac służy już tylko do pobierania większych plików z sieci. Przeglądanie stron internetowych, czytanie książek na kanapie, czy w łóżku - nie jest nieporęczny jak laptop - a ekran w zupełności wystarcza. Sprawdza się również w podróżach. Szczerze polecam!

#55 3GS

3GS
  • 83 postów

Napisano 01 listopada 2012 - 00:05

Odnawiam temat, posiadam iphona 4s oraz macbooka pro 13 i właśnie zastanawiam się nad zakupem Ipada 4( nie wiem czy poprawna nazwa, w każdym razie ten ze złączem Lightning) w wersji 32GB WiFi. Jestem w klasie maturalnej liceum, a tablet służyłby mi głównie do robienia notatek, przeglądania internetu i grania. Warto ? :)

#56 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 listopada 2012 - 08:19

Ja od kiedy mam tablet, w ogóle przestałem korzystać z MacBooka do internetu. Służy mi już tylko i wyłącznie do programowania na OSX. Właściwie tablet przejął większość opcji internetowych. Kiedyś robiłem to na smartfonie, ale jak się okazało, na tablecie jest wygodniej, bo ma większy, siedmiocalowy ekran. Reszte robię na stacjonarnym PC pod Windows 7.

#57 masteryono

masteryono
  • 115 postów

Napisano 03 listopada 2012 - 07:16

Odnawiam temat, posiadam iphona 4s oraz macbooka pro 13 i właśnie zastanawiam się nad zakupem Ipada 4( nie wiem czy poprawna nazwa, w każdym razie ten ze złączem Lightning) w wersji 32GB WiFi. Jestem w klasie maturalnej liceum, a tablet służyłby mi głównie do robienia notatek, przeglądania internetu i grania. Warto ? :)

Pewnie, że warto tylko bierz 3G czy tam 4G, szczególnie do szkoły na uczelnie, jak weźmiesz samo WiFi to będziesz potem żałował. Oczywiście można zawsze sobie sprawić modem WiFi ale czy jest to sens? Nie dość że kosztowo prawie tak samo wyjdzie to jeszcze modem może zazwyczaj działać ok 4h.
Wiem co mówię, bo oprócz iPada mam PlayBooka, który nie dość, że jest 7" to jeszcze właśnie nie ma modułu łączności <=> prawie nieużywalny i nieprzydatny "w terenie".

#58 3GS

3GS
  • 83 postów

Napisano 03 listopada 2012 - 17:39

Istnieje też opcja pośrednia- hotspot osobisty z iphona, chociaż nie wiem jak to się sprawdza na dłuższą metę. Ktoś tak operuje ?

#59 masteryono

masteryono
  • 115 postów

Napisano 04 listopada 2012 - 02:28

Istnieje też opcja pośrednia- hotspot osobisty z iphona, chociaż nie wiem jak to się sprawdza na dłuższą metę. Ktoś tak operuje ?

Niby tak, ale wtedy też zużywasz baterię w fonie także wiesz... Naprawdę się zastanów :)

#60 pietrex

pietrex
  • 52 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 23:08

Witam, Chciałbym zakupić Ipada, ale zastanawiam się czy posiadając Macbooka oraz iPhone'a ten zakup jest dobrym pomysłem :) Z telefonu korzystam głównie do gier i rozmów, natomiast Macbook jest idealnym narzędziem do surfowania po internecie. Ogólnie to zbyt często nie podróżuję, jednak podoba mi się możliwość korzystania z urządzenia w dowolnym miejscu, ze względu na jego "gabaryty". Chciałbym się tylko dowiedzieć: 1) Czy na Ipadzie obejrzę filmy/seriale dostępne na np. iitv, ekino itd.? 2) Czy warto dopłacać do wersji Wi-fi + Cellular? 3) Czy aplikacje i gry zajmują zdecydowanie więcej miejsca na Ipadzie? (aktualnie posiadam iPhone'a 4S 16GB i wykorzystuję jedynie połowę dysku) 4) Czy lepiej zakupić nakładkę Smart Cover czy Etui? Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam

#61 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 17 grudnia 2012 - 11:50

Witam,

Chciałbym zakupić Ipada, ale zastanawiam się czy posiadając Macbooka oraz iPhone'a ten zakup jest dobrym pomysłem :)
Z telefonu korzystam głównie do gier i rozmów, natomiast Macbook jest idealnym narzędziem do surfowania po internecie.
Ogólnie to zbyt często nie podróżuję, jednak podoba mi się możliwość korzystania z urządzenia w dowolnym miejscu, ze względu na jego "gabaryty".
Chciałbym się tylko dowiedzieć:
1) Czy na Ipadzie obejrzę filmy/seriale dostępne na np. iitv, ekino itd.?
2) Czy warto dopłacać do wersji Wi-fi + Cellular?
3) Czy aplikacje i gry zajmują zdecydowanie więcej miejsca na Ipadzie? (aktualnie posiadam iPhone'a 4S 16GB i wykorzystuję jedynie połowę dysku)
4) Czy lepiej zakupić nakładkę Smart Cover czy Etui?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam

1. Z flashem nic nie obejrzysz, co prawda są jakieś przeglądarki które to oferują ale jakość pozostawia wieeeele do życzenia.
2. Moim zdaniem nie warto, ale to bardziej kwestia indywidualna, no i finansowa, bo dopłacasz 500 zł za coś, co na upartego masz w iP, czyli modem.
3. Pewnie tak. Btw nie wiem jak przy 16 GB udaje Ci się mieć tyle miejsca wolnego, ja przy 32 GB mam raptem 2 GB wolne...
4. Smart Cover

#62 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 grudnia 2012 - 12:00

Wracając do pytania z tematu, ja iPada używam do grania i przeglądania neta, głównie tam, gdzie nawet król chodzi sam. Telefon mam wszędzie ze sobą, więc potrzebuję maila itp. strony już rzadziej - kiedy jest to konieczne. MacBook zawsze tam, gdzie potrzeba komputera, czyli poza wc, w całym domu:) + wyjścia serwisowe.

#63 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 17 grudnia 2012 - 13:26

Ja z MBP nie korzystam prawie wcale poza biurem. W domu kroluje iPad i Xbox. Komputer jest odpalany zwykle zeby sciagnac/obejrzec jakis film/serial.

#64 pietrex

pietrex
  • 52 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 21:35

1. Z flashem nic nie obejrzysz, co prawda są jakieś przeglądarki które to oferują ale jakość pozostawia wieeeele do życzenia.
2. Moim zdaniem nie warto, ale to bardziej kwestia indywidualna, no i finansowa, bo dopłacasz 500 zł za coś, co na upartego masz w iP, czyli modem.
3. Pewnie tak. Btw nie wiem jak przy 16 GB udaje Ci się mieć tyle miejsca wolnego, ja przy 32 GB mam raptem 2 GB wolne...
4. Smart Cover

Generalnie, prawie się zdecydowałem na Ipada, choć nie ukrywam, że irytują mnie ograniczenia pokroju flasha.
Jeśli chodzi o wielkość to prawdopodobnie zakupię 32 GB ale bez wspomnianego modemu, gdyż Ipada będę w większości używał w miejscach z dostępem do Wifi a sporadyczne wyjazdy nadrobię udostępnianiem sieci przez swojego iPhone'a.
A czy gry zakupione w app store będą również dostępne bezpłatnie na Ipadzie?

#65 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 17 grudnia 2012 - 21:53

A czy gry zakupione w app store będą również dostępne bezpłatnie na Ipadzie?

Tak. Na iPadzie musisz być zalogowany na to samo konto Apple ID, z którego ściągałeś aplikacje i gry, wtedy będziesz mógł pobierać aplikacje bezpośrednio na iPada.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych