Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zastosowanie iPada przy posiadaniu MacBooka Pro i iPhone'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#1 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 30 kwietnia 2011 - 12:50

Drodzy forumowicze! Mam takie oto następujące pytanie do forumowiczów, którzy posiadają MBP, iPada i iPhone'a. W jakich celach wykorzystujecie iPady? Nie są one zbędne przy posiadaniu pozostałych wyżej wymienionych urządzeń? Ciekawi mnie to, ponieważ osobiście nie widzę zastosowania w iPadzie przy takim układzie. :>

#2 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 12:56

Po dwoch tygodniach uzytkowania ipada zaobserwowalen odwrotna sytuacje - smartphone sluzy tylko i wylacznie jako sluchawka do dzwonienia, macbook sluzy jako komputer stacjonarny i to tylko do pracy przy biurku, przestalem go nosic, od godziny 16:00 do 8:00 robi za cegle

#3 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:03

moje spostrzeżenia, są podobne, iPhone służy głównie do dzwonienia i słuchania muzy w podróży, laptop stoi już cały czas na biurku, a iPad podróżuje, ale również w domu jest często wykorzystywany ;-) zdecydowanie wygodniej serfuje się mi nim po necie. wiele dokumentów również tworze na iPad'zie używając pakietu iWork, na kompie tylko nanoszę poprawki. Obecnie przesiadam się na iMac'a, więc laptop za parę chwil w ogóle przestanie być potrzebny i nie zamierzam rezygnować z iPad'a na rzecz laptopa.

#4 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:19

Dlatego jak sie ma macbook pro ipada 1 / 2 to iphone 4 jest juz zbedny! lepiej np kupic galaxy s i wystarczy do dzwonienia :) a okolo 1000zl zostanie w kieszeni ! sam mam MBP , ipada 2 , iphone 4 i galaxy s (starej noki n97 juz nie licze:) i zstanawiam sie czy nie pozbyc sie iphone 4 bo w sumie wszystko co moglem zrobic na iphonie 4 robie na ipadzie 2! z iphone tylko dzwonie smsy pisze! a to troche nie ma sensu zeby robic tylko tyle na sprzecie za ponad 2000zl! a galaxy s jest calkiem przyjemnym telefonem android 2.2 daje rade(teraz bedzie aktualizacja do 2.3 :) no i nowke bez simlocka kupilem za 900zl :)

#5 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:22

Prawde mowiac, sam sobie sie dziwie, czemu nie kupilem jedynki rok temu jak wyszla - wtedy myslalem, ze to zbedny bajer, kolejny gadzet - teraz jak w marcy wyszly dwojki zainteresowalem sie na nowo ipadem, pozyczylem na weekend jedynke i po weekendzie stwerdzilem, ze to jest to i zaraz kupilem dwojke. Teraz co najwyzej zastanawiam sie, czemu zamiast rok temu kupic ipada to dzwigalem w kolko macbooka ze soba, albo meczylem sie z paro calowym wyswietlaczem w aparacie i klawiatura wielkosci dwoch znaczkow pocztowych. Nigdy wiecej ;P

#6 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:23

Ja niestety uważam iPada na chwilę obecną za gadżet. Mimo wszystko w mojej pracy potrzebny jest komputer i oprogramowanie typu Final Cut, Apple Remote Desktop, Terminal itp. W niektórych miejscach gdzie pracuje nie ma też dostępu do internetu po WIFI a jedynie po kablu, co dyskwalifikuje iPada. Do przeglądania stron + poczty nadaje się jak najbardziej. Nawet do grania też. Do poważniejszych rzeczy już nieco mniej.

#7 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:35

Nie no, ipad nie zastapi komputera, tylko mi "pelnowartosciowy" komputer potrzebny jest na kilka godzin dziennie - wlasnie do paru programow graficznych, czy zeby stworzyc jakas prezentacje, czy tez by pracowac na arkuszach. Ale tez nie siedze 8 godzin dziennie w PS czy tam w czyms innym i nie tworze prezentacji, za prezentacja. Raczej pracuje przegladajac te prezentacje, arkusze czy grafiki i glownym moim narzedziem pracy jest mail i skype. Wiec w tym momencie ipad odciazyl mnie od dzwigania macbooka czy tez meczenia sie gdzies w drodze ze smartphonem. Mam wszystko co potrzebuje do pracy ladnie zsychronizowalem z ipadem, a juz "prywatnie" mam pelny i wygodny dostep do netu itp itd wazacy 900 gramow i majacy 10 calowy wyswietlacz, i klawiature, ktorej w koncu "klawisze" sa wieksze nie moje palce i moge swobodnie pisac dwoma lapkami :)

#8 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:33

Właśnie, więc to wszystko to z reguły zastosowania pozadomowe, a w moim wieku (niecałe 17 lat) póki co nie jest to konieczne, więc słusznie nie widziałem zastosowania dla iPada, bo w gry gram na iPhonie jak już, filmy wolę na komputerze albo w TV, książki na iPadzie to średnia sprawa, poza domem wystarcza mi iPhone, a w domu jak nie siedzę przy biurku tylko gdzie indziej co zdarza się rzadko, to te 5 kabelków mogę odpiąć. ;)

#9 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 01 maja 2011 - 09:21

Laptopa rzadko wlaczam tak naprawde. Lezac ciezko z niego korzystac gdy lezy na klatce piersiowej (nadgarstki bola). Zdecydowanie wygodniejszy jest iPad w celu konsumpcji kontentu (iPhone jednak ma za maly ekran do stron przygotowanych do rozdzielczosci 1024px w poziomie). Slowem - iPhone na co dzien jako telefon i do korzystania z internetu np. w autobusie (ale fora na przyklad tylko przez Tapatalk, bo natywnie sie nie da po prostu), iPad w domu do normalnego uzytkowania, iPod Nano 6G do muzyki, bez ktorej zyc nie moge, Mac Mini pod telewizorem jako stacja bazowa z bibliotekami iTunes, iPhoto i Plex, a laptop... w sumie nie wiem po co ;-]!

#10 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 maja 2011 - 14:44

Właśnie, więc to wszystko to z reguły zastosowania pozadomowe, a w moim wieku (niecałe 17 lat) póki co nie jest to konieczne, więc słusznie nie widziałem zastosowania dla iPada, bo w gry gram na iPhonie jak już, filmy wolę na komputerze albo w TV, książki na iPadzie to średnia sprawa, poza domem wystarcza mi iPhone, a w domu jak nie siedzę przy biurku tylko gdzie indziej co zdarza się rzadko, to te 5 kabelków mogę odpiąć. ;)

Mylisz się ;) iPhone prawie nie istnieje, o laptop służy tylko do ściągania tego co przerzucam by oglądać na iPadzie. Filmy wyglądają genialnie, a ich przeniesienie na TV urywa tyłek. Gry są również mistrzowskie, na iPhone gram już tylko jak nie mam iPada przy sobie. Dodatkowo w tym wieku raczej nie pracujesz, więc iPad - to jest to!

#11 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 01 maja 2011 - 15:08

iPhone to telefon i używam go do rozmów telefonicznych. iPad'a nabyłem ponieważ lubię poczytać sobie eBooka na kanapie a mój MBP 17" jest za duży, za ciężki, za bardzo się grzeje... MBP służy mi do prostszych zastosowań codziennych (poczta, fotki, małe kalkulacje w Excelu, teksty w Word, rozmowy w Skype, Adium itp. Ale do poważniejszej pracy używam stacjonarnego PECETA, bo na nim mogę zrobić wszystko. Poza tym pracuje on jako serwer zawsze będąc włączony. Na nim też oglądam filmy, ale tylko dlatego, że to on je składuje. Wszystko zsynchronizowane ze sobą.

#12 bombay1982

bombay1982
  • 148 postów
  • SkądDublin

Napisano 01 maja 2011 - 18:54

Dzisiaj kupilem Ipada 1 16gb bez 3g. Będziecie się może śmiali, ale kupiłem go głównie do czytania czasopism i książek i oglądaniu filmów w podrózy :) Ipad 2 dla mnie to strata pieniędzy pod tym kątem. Próbowałem czytać na Iphonie ale ekran za mały żeby czytać komfortowo

#13 TommyMoneta

TommyMoneta
  • 196 postów
  • Skąd's Hertogenbosch NL

Napisano 01 maja 2011 - 21:37

Nie ma się z czego śmiać, każdy ma swoje zastosowanie. Ja wczoraj pogoniłem netbooka, iPad na daną chwilę wystarcza mi do wszystkiego. Za jakieś 2miechy będzie MBP 13 ;)

#14 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 01 maja 2011 - 21:48

ja muszę nosić pełnoprawny komputer (podłączenie aparatu fotograficznego, programy adobiego), dlatego kupiłem malego air-a. mając tak mały komputer i ipka (dzwoni, esemesuje, nawiguje, pokazuje kalendarz, przypomina o wszystkim, ma maila i przeglądarkę www) nie widzę potrzeby posiadania ipada. Widzę dla mnie jedno zastosowanie - jako czytnik gazet (książek i tak nigdy nie czytałem na monitorze, wolę papier lub audiobooki). Byłoby to jedyne obecnie zastosowanie ipada. Na dodatek zastosowanie typowo kanapowe. Z domu tego bym nie musiał wynosić, bo nie czytam gazet poza domem...

#15 bombay1982

bombay1982
  • 148 postów
  • SkądDublin

Napisano 01 maja 2011 - 22:20

Bardzo grubo się nad tym 11 calowym maleństwem/cudeńkiem zastanawiałem. Ze względu na to, że jestem początkującym grafiko/programistą z nieokreślonym bliżej jeszcze kierunkiem zaintersowań dużo było również za i przeciw przy wyborze. Ale 15tke mam i noszę na uczelnię jak już muszę i nie przeszkadza mi to aż za bardzo(auto). Lecz już w podróży 15tka odpada. Ogólnie myślałem, że dużo pracuję gdy podróżuję - w praktyce nie. Więcej czytam. Więc Ipad. Myślałem też mocno nad e-readerem z amazona lecz to urządzenie odpada ze względu na brak możliwości słuchania muzyki i filmów. Ponadto przywiązanie do marki i dobry customer service sprawia, że znów zdecydowałem się na apple i jak narazie wcale nie żałuję.

#16 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 01 maja 2011 - 23:32

Ja właśnie stoję przed takim samym dylematem i chyba pójdę jutro do MM i kupię iPada 1 bez VAT. Wyniesie mnie to wtedy około 1600 zł. Można w sumie taniej na Alledrogo, ale tak to będę go miał od razu :)

#17 bsz

bsz
  • 98 postów

Napisano 02 maja 2011 - 06:05

Korzystam z iPada od 6 tygodni i tak jak inni zauważyłem, że mniej korzystam z MacBooka i iPhone'a na korzyść iPada. Przeglądanie internetu, czytanie poczty, przeglądanie PDF-ów i magazynów jest wygodniejsze na iPadzie bez dwóch zdań. Na iPadzie oglądam też filmy wieczorem, bo nie mam TV w sypialni.

Proponuję postawić pytanie, do czego (oprócz dzwonienia) używacie iPhone'a mając iPada?

#18 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 02 maja 2011 - 06:42

iPhone- telefon, muza, gg, fb,skype, nawigacja, czasem gra, kalendarz. iPad- gazety, news, youtube, notatki, przelewy, allegro, gry, mail, filmy. macbook - praca

#19 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 02 maja 2011 - 06:49

Po zeszłorocznym zakupie iPada, MBA leżał na półce, poszedł na sprzedaż. Czyli iPad do wszystkiego w domu, iMac do pracy. iPhone do wszystkiego poza domem.

#20 bzyqu

bzyqu
  • 170 postów

Napisano 02 maja 2011 - 19:40

Po roku wątpliwości, zastanawiania się nad sensem posiadania iPada zdecydowałem się na zakup drugiej generacji tego urządzenia w wersji wi-fi 64 GB. Będąc posiadaczem macbooka oraz iPhone, iPad przejął większość podstawowych zadań komputera. Macbook stał się stacjonarnym sprzętem, którego nie ruszam z biurka, a iPad jest teraz przenośnym urządzeniem, z którego korzystam w każdym zakątku domu. Jeśli chodzi o iPhone to wykorzystuję wszystkie jego możliwości kiedy nie pracuję w pracy ;)

#21 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 02 maja 2011 - 19:58

Ja podobnie kupiłem iPad`a 2 pomimo posiadania MacBooka i iPoda Touch. Brakuje mi tylko dobrego edytora kodu (typu Panic Coda) oraz możliwości szybkiego przełączania aplikacji (coś jak Expose).

#22 TommyMoneta

TommyMoneta
  • 196 postów

Napisano 03 maja 2011 - 11:52

Tutaj masz "coś jak Exposé" multifl0w działa wyśmienicie ;) mam dodany gest to activatora, więc wywołanie jest momentalne. Polecam.

#23 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 03 maja 2011 - 11:57

Ale przeciez "gesty" na ipadzie mozna uruchomic bez zadnego JB i zewnetrznych aplikacji i elegancko przelaczac sie miedzy aplikacjami, badz wlasnie miec podglad/edycje uruchomionym aplikacji

#24 TommyMoneta

TommyMoneta
  • 196 postów

Napisano 03 maja 2011 - 12:12

Masz rację, ale moim zdaniem multifl0w jest wygodniejsze. "Standardowe" rozwiązanie nie nadaje się do pracy na więcej niż 2ch aplikacjach. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu ;)

#25 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 maja 2011 - 12:34

@realista - to bardziej jak spaces ;) A co do multifl0w to potestuję jak dojdzie iPad i zrobią JB ;] Nie wiem czemu ale zakodowałem sobie, że multifl0w działa tylko na iPodach/iPhonach ;) p.s. Czy ktoś wi coś na temat mapowanie skrótów na zewnętrznej klawiaturze do activatora? Fajnie by było przełączać aplikacje skrótem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych