Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki ekspres ciśnieniowy?

• This topic is locked This topic is locked
56 replies to this topic

#26 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 April 2011 - 13:50

W dobrej kawiarni przede wszystkim pachnie kawa. Samo to kompletnie odmienia dzialanie wszystkich zmyslow.

#27 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 22 April 2011 - 13:55

Dobry ekspres do kawy musi być 15-barowy. Reszta zależy od naszych upodobań - czy chcemy wygody czy może lubimy przyrządzać kawkę według tradycyjnej receptury. Mam dwa porządne, pozbawione automatyki ekspresy marki Krups (jeden od siedmiu drugi od dwóch lat). Parzymy w domku kawę kilka razy dziennie. Zawsze jest świeżo zmielona, aromatyczna. Gustujemy w odmianach arabica. Zazwyczaj piję espresso. Kawa jest serwowana w podgrzewanych filiżankach. Czego więcej człowiekowi potrzeba do szczęścia?

#28 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 14:50

te z kawiarni mają jeszcze jakiś inny (lepszy) smak:) pewnie to siła autosugestii jak napisał, któryś z moich poprzedników, albo dodają sam nie wiem co:)

Nie muszą nic dodawać. To kwestia właśnie ekspresu. Czyli odpowiednia temperatura wody (za gorąca woda to "przepalony, przegotowany" smak, kawa robi się gorzka) oraz odpowiednie ciśnienie. Ekspresy barowe mają duży bojler utrzymujący właściwą temperaturę i jednostajne ciśnienie.

No i w niektórych kawiarniach jest jeszcze jeden czynnik, bardzo ważny. Barista z prawdziwego zdarzenia.

#29 almemento

almemento
  • 28 posts

Posted 22 April 2011 - 16:15

NIVONA albo Jura :) ... żyją najdłużej, jednak są dosyć drogie. ale mogę polecić :D
do tego kawa Kenia AA, Etiopia Djimah, Kona Captain Cook - w ziarnach.
lub jak kto woli: Internetowy sklep z kawą Pożegnanie z Afryką - kawa, akcesoria, dodatki, opakowania, biżuteria, upominki

#30 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 16:33

@almemento, też najbardziej lubię afrykańskie kawy, ale uwaga, one są lekko kwaskowe. Nie każdy to lubi. Miałem okazję pić prawdziwą Kenijską kawę przywiezioną przez prawdziwą Kenijkę, pychotka. Kawy które proponujesz to nie na co dzień ;)

#31 smålandczyk

smålandczyk
  • 120 posts
  • SkądSmåland

Posted 22 April 2011 - 16:50

Jaka maszyneria to rzecz drugorzedna. Jakie ziarna (bo mielona odpada) to rzecz najwazniejsza!

#32 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 17:05

Oj nie, zupełnie nie. Tak jak już pisałem, spotkałem się w kilku miejscach z naprawdę rewelacyjnie zaparzoną kawą choć miernej jakości i przyjemność mimo wszystko jest dużo większa niż przy dobrej kawie źle zaparzonej. Za gorąca jest gorzka i wstrętna. Zagotowana już w ogóle nie nadaje się do picia. Znajomy Marokańczyk od razu wylewa jak mu się przez przypadek zagotuje kawa. Za zimna smakuje jak popłuczki i nie robi się crema. Taka amerykańska berbelucha bez smaku. Ciekawa sprawa jest z kawą azjatycką. W naszym sposobie parzenia nie nadaje się do picia, natomiast oni potrafią zrobić z tego fajny napar. No ale to już nie do tematu o ekspresach.

#33 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 18:55

A jest szansa, że zaproponujecie konkretne modele.

#34 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 19:22

No to mało Ci podlinkowałem? Jeszcze ta Jura jest fajna ale dziewiątka droższa niż założony budżet, ale siódemka już przejdzie. Tylko nie ma zbiornika na mleko.
Ja nadal upieram się przy La Pavoni. To naprawdę dobrze przygotowany sprzęt. Firma specjalizuje się właśnie w ekspresach do kawy, głównie tych barowych. Masz w Warszawie dystrybutora.

#35 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 19:24

Bardzo dużo ale chodziło mimo kilku innych użytkowników ;)

#36 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 19:30

Hehe wiem, rozgadałem się :) Krupsa to masz pełno na allegro i w zasadzie głównie EA8050 za trochę ponad 2000. Piłem z tego kawę u znajomych wiele razy i jak się dobrze ustawi to fajną kawkę można zrobić. Tylko nie więcej wody niż 25ml. bo potem to za słaba wychodzi. Tylko Krups chyba nie ma bojlera, a to moim zdaniem duża wada.

Tutaj cytat z jednego z forów kawowych:
Z moich obserwacji i wnikliwej lektury opinii użytkowników poszczególnych modeli wynika, że z tanimi ekspresami jest jeden poważny problem: niestabilna temperatura. Raz jest odpowiednia, raz nie, a to przekłada się na smak przygotowywanej kawy. Myślę, że po części wynika to z faktu, iż większość tych tanich ekspresów nie ma bojlera, tylko termobloki, które konstrukcją przypominają przepływowe podgrzewacze wody. Dlatego przed zaparzeniem kawy warto przepuścić trochę wody, żeby rozgrzać wnętrzności ekspresu. Tanie ekspresy mają obudowę z plastiku, więc nie trzymają ciepła tak dobrze, jak te metalowe.

#37 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 22 April 2011 - 19:42

Ale wydumujecie ;), nie wystarczy kawałek czajnika, kawa i fajny kubas? Moje narkotyzowanie kawowe było tylko za czasów studiów, teraz jestem herbaciarzem, japońska Sencha to podstawa ;), chociaż dla mnie za bardzo nie wskazana bo to zielona a ja jestem i tak chudy, ale cóż.. uwielbiam Senche. Jeszcze muszę poeksperymentować z Yerba Mate, do tego oczywiście tykwa i bombilla. Jak ktoś nie wie to co popija tak namiętnie Cejrowski to właśnie yerba mate.

#38 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 22 April 2011 - 20:50

Ale wydumujecie ;), nie wystarczy kawałek czajnika, kawa i fajny kubas? Moje narkotyzowanie kawowe było tylko za czasów studiów, teraz jestem herbaciarzem, japońska Sencha to podstawa ;), chociaż dla mnie za bardzo nie wskazana bo to zielona a ja jestem i tak chudy, ale cóż.. uwielbiam Senche. Jeszcze muszę poeksperymentować z Yerba Mate, do tego oczywiście tykwa i bombilla. Jak ktoś nie wie to co popija tak namiętnie Cejrowski to właśnie yerba mate.

I mówi, że smakuje to jak popiół z papierosa + woda ;).

#39 Heniutek

Heniutek
  • 423 posts
Posted 22 April 2011 - 21:25

Hmmm, też taką kawę najbardziej lubię. Mała, mocna i gęsta. Ja tylko grzeszę i słodzę, ale to już nawyk z młodości.

.... to odpowiednie ciśnienie i temperatura wody da fenomenalną cremę.

Jakbyś tak uprościł sprawę i podał ze dwa konkretne modele w klasie "średniej niższej"?
To tak dla tych nie chcących się doktoryzować w ekspresach:-)

Próbowałeś odstawić cukier metodą powolnego redukowania go w porcji kawy?
Walory smakowe bez cukru są IMHO wiele bogatsze.

Pozdrawiam,
Tomek

#40 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 22:03

TOHRH2~ELEGANCKI EKSPRES CIŚNIENIOWY KRUPS XP 5220 (1577303125) - Aukcje internetowe Allegro zacna firma, powinien spełnić oczekiwania.
Ja osobiście wybrałbym coś z bojlerem, ale to już chyba ponad 1200PLN:
Ekspres do kawy ASCASO BASIC Black | Delicarte - wszystko dla kawy lub La Pavoni (wcześniej linkowałem do sklepu z tymi ekspresami)
Jest jeszcze jedna niezła, chyba Hiszpańska firma Democa. Wprawdzie bojlery mają stalowe, ale ważne że mają. Tylko z tego co pamiętam, to bojlerek tam mały, ale i tak lepiej tyle niż nic. Zawsze ciśnienie będzie stabilniejsze i temperatura odpowiednia. Tylko to musisz pogooglować, bo ja coś mam blokadę umysłu już i nie mogę znaleźć ani na radarze, ani na ceneo. A z tego co pamiętam, to ceny mieli na poziomie 800-1000PLN więc nieźle. Kawa z tego wyjdzie zacna.

#41 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 22 April 2011 - 22:08

only jura :)

#42 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 22:27

No jasne, tylko najtańsza Jura to około 2,5tys :) To już wolę za połowę coś z tych co wskazałem wcześniej.

#43 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 22 April 2011 - 22:29

masz racje chol...... drogi i zarazem dobry sprzęt, ja poluje na ena 9

#44 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 22:39

A tutaj coś jak dystrybutor benzyny w latach pięćdziesiątych:
Dołączona grafika

A dla Artura coś na wypasie:
Dołączona grafika
To już praktycznie profesjonalny ekspres w wersji akceptowalnej w domu. Tylko cena ponad 3500PLN :(

#45 oley_20

oley_20
  • 616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 22:46

Ja polecam Krupsa EA 8261. uzywam od kilku miesiecy i sprawuje sie idealnie. obsluga jak i serwis banalnie prosty, z rana blyskawicznie gotowy do pracy a to jest najwazniejsze:D co do jakosci napoju...... pilem juz kawe z wielu ekspresow i nie da sie ukryc, ze jak sypniesz podejrzanej jakosci kawe to ekspres cudow z niej nie zrobi... rzeczony krups kawe robi dobra (subiektywna ocena) i zawsze o takich samych parametrach. na chwile obecna nei zamienil bym na inny eks. pozdr.

#46 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 23 April 2011 - 00:58

Polecam DeLonghi 5500 Perfecta - rok intensywnego użytkowania i bez żadnych zastrzeżeń. Jeśli masz jakieś pytania, to chętnie służę pomocą ;)

#47 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 April 2011 - 05:24

A tutaj coś jak dystrybutor benzyny w latach pięćdziesiątych:
Dołączona grafika

A dla Artura coś na wypasie:
Dołączona grafika
To już praktycznie profesjonalny ekspres w wersji akceptowalnej w domu. Tylko cena ponad 3500PLN :(

Ja leniwy jestem ;) potrzebuje więcej automatu. Wczoraj byłem w MM i tylko mi w głowie pomieszali. To trudniejsze niż zakup komputera lub telefonu.

#48 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 May 2011 - 21:28

Dziękuję wszystkim za rady i sugestie, byłem również w paru sklepach. Zdecydowałem się na Simensa:
EKSPRES CIŚNIENIOWY SIEMENS TE 703201 RW NOWOŚĆ (1549312039) - Aukcje internetowe Allegro
Wątek można zamknąć.

#49 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 03 May 2011 - 21:44

Smacznego ;)

#50 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 May 2011 - 21:47

Dzięki, teraz będę poszukiwał smacznych kaw :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users