Jaki ekspres ciśnieniowy?
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:19
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:24

Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:25
Ekspres Bosch TCA 6801 Benvenuto B70 - Ceneo.pl
Patrząc na opinie jest bardzo dobry.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:27
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:31
Ulala, to trafiłeś w mój ulubiony temat
Krups się wysypał? Dziwne, to jedna z najlepszych firm w tej branży. No cóż, nie ma rzeczy niezniszczalnych
Pytania:
- ekspres czy maszyna do kawy z młynkiem itp?
- dizajnerski czy robiący naprawdę dobrą kawę?
- jaką kawę lubisz, espresso czy napoje kawowe, latte itp. ?
- wymiary, masz jakieś ograniczenia?
Wysypał się tylko spieniacz do mleka, reszta działa bez zarzutu.
- zdecydowanie z młynkiem
- jak można to łaczymy, jak nie to zdecydowania dobra kawa
- ja lubie zwykłą kawę ale żona lobi eksperymenty ...wszędzie

- za wielki raczej nie, raz na dwa lata zmieniam zamieszkanie.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:38
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:40
Napisano 22 kwietnia 2011 - 08:51

---------- Wpis dodano o 09:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:49 ----------
Witaj
Niewiem czy zainteresowałaby Cię moja oferta ale mam w domu akurat nowy ekspres Lavazza LB2301 . Dostałem go w wymianie za laptopa. Jeśli jesteś zainteresowany mogę go odsprzedać w okazyjnej cenie.
Jak coś to pisz na pw.
To ekspres na kapsulki, czy można też kupić piękńie pachnącą kawę w ziarnach, i i zmieli.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:01
Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:02
Pamiętaj aby kupić ekspres, w którym jest duży zakres regulacji wysokości dysz, bo inaczej możesz mieć problem ze zrobieniem latte w wysokiej szklance lub dużym kubku.
Rzeczywiście, dzięki nie pomyślałem o tym

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:04
Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:06
wcześniej miałem krups ea8050 też był ok, ale mleczne kawy trudniej się robiło, a tu wszytko z automatu.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:15
To ja nadal stawiałbym na Krupsa, to dość dobry sprzęt a kupiony nowy ma gwarancję więc jak się zepsuje... Nie ma rzeczy niepsujących w dzisiejszych czasach. Liczyłem kiedyś, że czajnik Siemensa będzie bezawaryjny i rok wytrzymał. A stary Rowenta działa już 15 lat i zniszczony, pożółkły ale wciąż wodę gotuje. Nie przepadam za ekspresami "wszystko w jednym" bo poustawiać grubość mielenia, ilość kawy, siłę ubicia... a to wszystko elektronika. Taka kawa wychodzi jakaś bezduszna i czuć ją tranzystorami. Fajnie jest się uczyć robienia kawy, samemu dochodzić do tego, jak ją parzyć, żeby mi smakowała.Wysypał się tylko spieniacz do mleka, reszta działa bez zarzutu.
- zdecydowanie z młynkiem
W takim razie może Jura? Ładny, stalowy design i dobra firma. Generalnie design zależy od wystroju kuchni. Komuś może podobać się piano black ale postawiony w "drewnianej" kuchni będzie ni przypiął ni przyłatał.- jak można to łaczymy, jak nie to zdecydowania dobra kawa
Może rozwiązaniem jest prosty ekspres z bojlerem i baristą w komplecie. Jak przyrządzisz żonie kawę z prawdziwego ekspresu bojlerowego, sam spienisz mleko i walniesz wzorek na wierzchu, to od razu zyskasz kilka punktów- ja lubie zwykłą kawę ale żona lobi eksperymenty ...wszędzie

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:19
Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:44
@coolbart, powiedz mi, Jura ma bojler? Właśnie mnie to kiedyś ciekawiło, widziałem gdzieś w sklepie i nie było napisane.
EDIT:
Jeszcze jeden LaPavoni, tym razem tańszy http://arizzon.com/h...38-0054-PCL/agd bo bez młynka. 1000PLN za młynek to przegięcie, wolę kamieniami łupać kawę

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:59
Napisano 22 kwietnia 2011 - 10:04
Napisano 22 kwietnia 2011 - 10:08
Jura lub druga firma LaPavoni. Polecam La Pavoni, ekspres Domus Bar (DMB) LaPavoni - Arizzon Shop bo ma chyba wszystko, czego dusza zapragnie. Bojler, młynek, dysza do mleka, tacka do podgrzewania filiżanek. Cena w granicach założonego budżetu.
@coolbart, powiedz mi, Jura ma bojler? Właśnie mnie to kiedyś ciekawiło, widziałem gdzieś w sklepie i nie było napisane.
EDIT:
Jeszcze jeden LaPavoni, tym razem tańszy La Pavoni, ekspres PUCCINO (PCL) LaPavoni - Arizzon Shop bo bez młynka. 1000PLN za młynek to przegięcie, wolę kamieniami łupać kawę
Hmmm ja używam iPada

---------- Wpis dodano o 11:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:05 ----------
@Sofeicz: masz racje, ale jedno nie wyklucza drugiego. I kawiarnia i kawa w domu, po biega ku prysznic, szybkie płatki oraz dobra kawka do prasy na iPadzie, po takim początku w pracy już mi rybka

---------- Wpis dodano o 11:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:07 ----------
Ja mam Dolce Gusto, czy jak to się tam nazywa i kawa jest bardzo dobra.
Ktoś mi nagadał bzdur aby nie brać kapsułek tylko kupować kawę w ziarnach, tam mam wpływ na ziarna i mog kupować z różnych zakątków świata.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 10:37
To i tak wybrałem stronę w htmlu, bo standardowo cała jest we flashuHmmm ja używam iPada
a Ty mi link do zdjęć we Flashu, i teraz hejterzy mają powód aby mi dowalać

Bez młynka:

i z młynkiem:

Polecam stronkę sklepu we Francji: Caff Italia Professional Coffee Machines: La Pavoni, La Pavoni Machine caf można się rozchorować na niektóre piękności.
Można w domu kawę zrobić jak w dobrej kawiarni, problem tylko w dobrym ekspresie i umiejętnościach. Niestety, w Polsce ciężko znaleźć dobrą kawę w kawiarni. Przez bary kawowe typu Coffee Heaven kultura picia kawy upada, a przez sieci sprzedaży takie jak Segalfredo jakość kaw w prawdziwych kawiarniach schodzi na psy. Ostatni raz dobrą espresso piłem w Bournemouth, we włoskiej knajpie prowadzonej przez prawdziwych Włochów. To była Espresso przez duże "E". W Warszawie dobrze zaparzoną kawę mieli w Jojo, ale z kolei sama kawa marniutka. Podobnie Blikle, rewelacyjne parzenie i obrzydliwa kawa.@Sofeicz: masz racje, ale jedno nie wyklucza drugiego. I kawiarnia i kawa w domu, po biega ku prysznic, szybkie płatki oraz dobra kawka do prasy na iPadzie, po takim początku w pracy już mi rybka
Ktoś mi nagadał bzdur aby nie brać kapsułek tylko kupować kawę w ziarnach, tam mam wpływ na ziarna i mog kupować z różnych zakątków świata.
Dużo w tym racji. Kawa z kapsułek to rozwiązanie dla leniwych. Włożyć, nacisnąć i wypić. Natomiast jakościowo Nespresso wcale nie jest takie złe. Daleko mu do dobrej kawy zaparzonej przez dobrego baristę, ale na szybko da radę. Wada, to koszty i konieczność kupowania kaw tylko jednego producenta.
Na deser coś dizajnerskiego, jak będę duży i będę miał dużo pieniędzy to se kupie:

Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:43
Na deser coś dizajnerskiego, jak będę duży i będę miał dużo pieniędzy to se kupie:
Tylko do piwnicy z takim dizajnem ;-)
Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:47
Tylko do piwnicy z takim dizajnem ;-)
Mi się podoba taki desing. Tylko troszkę przy drogi.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 12:02
Pytania:
- ekspres czy maszyna do kawy z młynkiem itp?
- dizajnerski czy robiący naprawdę dobrą kawę?
- jaką kawę lubisz, espresso czy napoje kawowe, latte itp. ?
- wymiary, masz jakieś ograniczenia?
O Panie z nieba mi spadłeś:-)
- tylko eksres
- naprawdę dobra kawa
- tylko espresso
- raczej mam mało miejsca
Espresso ma być mocne i gęste. Takie toskańskie, z kafeterii w małej mieścince o poranku :-)
Co polecasz?
Pozdrawiam,
Tomek
Napisano 22 kwietnia 2011 - 12:29
Hmmm, też taką kawę najbardziej lubię. Mała, mocna i gęsta. Ja tylko grzeszę i słodzę, ale to już nawyk z młodości.Espresso ma być mocne i gęste. Takie toskańskie, z kafeterii w małej mieścince o poranku :-)
Wbrew pozorom wybór ekspresu do takich zastosowań nie jest trudny. Musi to być urządzenie jak najprostsze żeby się nie psuło, z dobrą pompą o dużym ciśnieniu lub lepiej z bojlerem. Bojler, taki prawdziwy mosiężny, daje duże i stałe ciśnienie i co ważne, odpowiednią temperaturę wody przez cały czas parzenia. Ekspresy z pompą często mają podgrzewacz przelewowy, który pod koniec parzenia stygnie. Jeśli ubijesz prawidłowo kawę (ja lubię jak przy parzeniu woda na chwilkę się "zablokuje" i potem zrobi charakterystyczne "pssssik") to odpowiednie ciśnienie i temperatura wody da fenomenalną cremę.
Reszta sukcesu, to już tylko umiejętności. Tego, jak palenia fajki, trzeba się nauczyć. Ciężko jest tak opanować sztukę parzenia kawy, żeby zawsze wyszła idealna. Mnie nadal raz na jakiś czas wychodzi taka tylko "prawie dobra".
No i podstawa, o której mało kto pamięta, to filiżanki. Filiżanka musi być porcelanowa, nie żadne fajansy, gruba żeby trzymała temperaturę i dobrze nagrzana bo zimna wystudzi kawę i cały efekt pójdzie w gwizdek.
Ilość kawy na jedno espresso to około 7 gram przy 25-30 ml wody przelewane przez pół minuty. Ekspres który da takie parametry i temperaturę wody 90* będzie dobry.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 13:22
Napisano 22 kwietnia 2011 - 13:48
Też tak słyszałem jak miałem kupować swój ekspres, ale jak pisałem wcześniej sam mam na kapsułki gdzie główną kawą jest arabica (wg mnie najlepsza kawa jaka jest) i nie mogę narzekać

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych