Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki ekspres ciśnieniowy?

• This topic is locked This topic is locked
56 replies to this topic

#1 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 08:19

Na wstępię informuję, że jest to dział offtopic, wiem, że temat nie jest o Apple (choć po zakupie mogę nakleić naklejkę jabłuszka), więc proszę niekórych userów o wyrozumiałość i bez głupich komentarzy, również swoją prośbę kieruję do kilku moderatorów. Po tym głupim wstępie przejdę do rzeczy. Nie znam sie na ekspresach, lubie poprostu kawę z tej maszyny. Chcę kupić lecz nie wiem jaki model jest dobry, a jako strata pieniędzy. Budżet, którego nie chciałbym przekroczyć to 3 tysiące. Koniecznie musi mieć opcje spienionego gorącego mleka (działającą, tesciowie mają Krups, nie wiem jaki model, i już trzykrotnie był w naprawie). Wierzę, że znajduje się tu na forum pare osób z większą wiedzą i doświadczeniem od mojego w tym temacię, i pomogą mi podjąć dobrą decyzję. Dzięki.

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 08:24

Ulala, to trafiłeś w mój ulubiony temat :) Krups się wysypał? Dziwne, to jedna z najlepszych firm w tej branży. No cóż, nie ma rzeczy niezniszczalnych ;) Pytania: - ekspres czy maszyna do kawy z młynkiem itp? - dizajnerski czy robiący naprawdę dobrą kawę? - jaką kawę lubisz, espresso czy napoje kawowe, latte itp. ? - wymiary, masz jakieś ograniczenia?

#3 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 22 April 2011 - 08:25

Ja również jestem kawoszem. Mój znajomy ma Bosch'a i sobe chwali, więc może Bosch:
Ekspres Bosch TCA 6801 Benvenuto B70 - Ceneo.pl
Patrząc na opinie jest bardzo dobry.

#4 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 22 April 2011 - 08:27

Mieliśmy wcześniej ekspresy Krupsa i DeLonghi z podobnej półki cenowej i niestety wszystkie kończyły swój żywot po kilku miesiącach. Teraz używamy Saeco - Ekspres PHILIPS SAECO Syntia HD 8837 FV GW NOWY (1565877402) - Aukcje internetowe Allegro. Posiada wszystkie funckje, których możesz potrzebować, do tego nie jest awaryjny, trzeba tylko pamiętać o regularnych odkamienianiu.

#5 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 08:31

Ulala, to trafiłeś w mój ulubiony temat :) Krups się wysypał? Dziwne, to jedna z najlepszych firm w tej branży. No cóż, nie ma rzeczy niezniszczalnych ;)

Pytania:
- ekspres czy maszyna do kawy z młynkiem itp?
- dizajnerski czy robiący naprawdę dobrą kawę?
- jaką kawę lubisz, espresso czy napoje kawowe, latte itp. ?
- wymiary, masz jakieś ograniczenia?

Wysypał się tylko spieniacz do mleka, reszta działa bez zarzutu.
- zdecydowanie z młynkiem
- jak można to łaczymy, jak nie to zdecydowania dobra kawa
- ja lubie zwykłą kawę ale żona lobi eksperymenty ...wszędzie ;)
- za wielki raczej nie, raz na dwa lata zmieniam zamieszkanie.

#6 miszeli

miszeli
  • 17 posts

Posted 22 April 2011 - 08:38

. Witaj Niewiem czy zainteresowałaby Cię moja oferta ale mam w domu akurat nowy ekspres Lavazza LB2301 . Dostałem go w wymianie za laptopa. Jeśli jesteś zainteresowany mogę go odsprzedać w okazyjnej cenie. Jak coś to pisz na pw.

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 08:40

Awaryjność to rzecz względna. Mam Saeco i działa, ale mam kilku znajomych, którym elektronika padła po kilku miesiącach. A serwisant stwierdził, że nie ma co naprawiać bo to jednorazówka i wymienili na nowe. Wbrew pozorom najlepsze są te ekspresy pozbawione elektroniki i cudów niewidów. Proste maszyny z pompą ciśnieniową lub jeszcze lepiej z bojlerem. Kawa z takiego ekspresu smakuje najlepiej, tylko trzeba czekać aż się nagrzeje. Wtedy napar ma odpowiednią temperaturę, właściwą cremę i przy dobrym zaparzeniu nie będzie goryczki.

#8 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 08:51

Jestem leniwy, potrzebuję kawy po jednym clicku ;) dlatego lubię sprzęty Apple hahaha leniwy blondyn ze mnie

---------- Wpis dodano o 09:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:49 ----------

Witaj
Niewiem czy zainteresowałaby Cię moja oferta ale mam w domu akurat nowy ekspres Lavazza LB2301 . Dostałem go w wymianie za laptopa. Jeśli jesteś zainteresowany mogę go odsprzedać w okazyjnej cenie.
Jak coś to pisz na pw.

To ekspres na kapsulki, czy można też kupić piękńie pachnącą kawę w ziarnach, i i zmieli.

#9 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2011 - 09:01

Pamiętaj aby kupić ekspres, w którym jest duży zakres regulacji wysokości dysz, bo inaczej możesz mieć problem ze zrobieniem latte w wysokiej szklance lub dużym kubku.

#10 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 09:02

Pamiętaj aby kupić ekspres, w którym jest duży zakres regulacji wysokości dysz, bo inaczej możesz mieć problem ze zrobieniem latte w wysokiej szklance lub dużym kubku.

Rzeczywiście, dzięki nie pomyślałem o tym ;)

#11 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 22 April 2011 - 09:04

Ja posiadam gdzieś tak od pół roku ekspres Dolce Gusto Krups'a na kapsułki i bardzo sobie chwalę. Duża różnorodność kaw, bardzo szybkie jej przygotowywanie. I jak na razie odpukać działa bezproblemowo:)

#12 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 22 April 2011 - 09:06

a ja polecam zdecydowanie ten model: De Longhi ECAM 23.450 S - opinie o De Longhi ECAM 23.450 S

wcześniej miałem krups ea8050 też był ok, ale mleczne kawy trudniej się robiło, a tu wszytko z automatu.

#13 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 09:15

Wysypał się tylko spieniacz do mleka, reszta działa bez zarzutu.
- zdecydowanie z młynkiem

To ja nadal stawiałbym na Krupsa, to dość dobry sprzęt a kupiony nowy ma gwarancję więc jak się zepsuje... Nie ma rzeczy niepsujących w dzisiejszych czasach. Liczyłem kiedyś, że czajnik Siemensa będzie bezawaryjny i rok wytrzymał. A stary Rowenta działa już 15 lat i zniszczony, pożółkły ale wciąż wodę gotuje. Nie przepadam za ekspresami "wszystko w jednym" bo poustawiać grubość mielenia, ilość kawy, siłę ubicia... a to wszystko elektronika. Taka kawa wychodzi jakaś bezduszna i czuć ją tranzystorami. Fajnie jest się uczyć robienia kawy, samemu dochodzić do tego, jak ją parzyć, żeby mi smakowała.

- jak można to łaczymy, jak nie to zdecydowania dobra kawa

W takim razie może Jura? Ładny, stalowy design i dobra firma. Generalnie design zależy od wystroju kuchni. Komuś może podobać się piano black ale postawiony w "drewnianej" kuchni będzie ni przypiął ni przyłatał.

- ja lubie zwykłą kawę ale żona lobi eksperymenty ...wszędzie ;)

Może rozwiązaniem jest prosty ekspres z bojlerem i baristą w komplecie. Jak przyrządzisz żonie kawę z prawdziwego ekspresu bojlerowego, sam spienisz mleko i walniesz wzorek na wierzchu, to od razu zyskasz kilka punktów ;)

#14 coolbart

coolbart
  • 141 posts
  • SkądWiry, Poland

Posted 22 April 2011 - 09:19

Jeśli ekspres ma być dobry, do tego automat, to w grę wchodzi tylko szwajcarska Jura. Mam już cztery lata, wymieniam tylko filtr wody co jakiś czas i czyszczę tabletkami, poza tym wsypuję kawę i dolewam wody i robi pyszną i wspaniałą kawę.

#15 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 09:44

Jura lub druga firma LaPavoni. Polecam La Pavoni, ekspres Domus Bar (DMB) LaPavoni - Arizzon Shop bo ma chyba wszystko, czego dusza zapragnie. Bojler, młynek, dysza do mleka, tacka do podgrzewania filiżanek. Cena w granicach założonego budżetu.

@coolbart, powiedz mi, Jura ma bojler? Właśnie mnie to kiedyś ciekawiło, widziałem gdzieś w sklepie i nie było napisane.

EDIT:

Jeszcze jeden LaPavoni, tym razem tańszy http://arizzon.com/h...38-0054-PCL/agd bo bez młynka. 1000PLN za młynek to przegięcie, wolę kamieniami łupać kawę ;)

#16 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 22 April 2011 - 09:59

Ja mam Dolce Gusto, czy jak to się tam nazywa i kawa jest bardzo dobra.

#17 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2011 - 10:04

Pamietaj, że nawet jakbyś miał w domu najdroższy SUPERHIPERTURBO express, to i tak kawa nigdy nie bedzie ci tak smakowała, jak w kawiarni. To jest czysta psychologia. Kiedyś marzyłem, że jak będę miał kasę, to kupię sobie kawiarniany, profesjonalny młynek i ekspress, najlepiej taki z wajhą (starsi pamiętają). Mój znajomy taki własnie sprzęt kupił po likwidowanej kawiarni. I pomimo, że robił wszystko jak należy, używał najlepszych ziaren, stwierdził że TO NIE TO. I tak chodził na esspresso na róg do kawiarni.

#18 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2011 - 10:08

Jura lub druga firma LaPavoni. Polecam La Pavoni, ekspres Domus Bar (DMB) LaPavoni - Arizzon Shop bo ma chyba wszystko, czego dusza zapragnie. Bojler, młynek, dysza do mleka, tacka do podgrzewania filiżanek. Cena w granicach założonego budżetu.

@coolbart, powiedz mi, Jura ma bojler? Właśnie mnie to kiedyś ciekawiło, widziałem gdzieś w sklepie i nie było napisane.

EDIT:

Jeszcze jeden LaPavoni, tym razem tańszy La Pavoni, ekspres PUCCINO (PCL) LaPavoni - Arizzon Shop bo bez młynka. 1000PLN za młynek to przegięcie, wolę kamieniami łupać kawę ;)

Hmmm ja używam iPada :) a Ty mi link do zdjęć we Flashu, i teraz hejterzy mają powód aby mi dowalać ;)

---------- Wpis dodano o 11:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:05 ----------

@Sofeicz: masz racje, ale jedno nie wyklucza drugiego. I kawiarnia i kawa w domu, po biega ku prysznic, szybkie płatki oraz dobra kawka do prasy na iPadzie, po takim początku w pracy już mi rybka ;)

---------- Wpis dodano o 11:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:07 ----------

Ja mam Dolce Gusto, czy jak to się tam nazywa i kawa jest bardzo dobra.

Ktoś mi nagadał bzdur aby nie brać kapsułek tylko kupować kawę w ziarnach, tam mam wpływ na ziarna i mog kupować z różnych zakątków świata.

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 10:37

Hmmm ja używam iPada :) a Ty mi link do zdjęć we Flashu, i teraz hejterzy mają powód aby mi dowalać ;)

To i tak wybrałem stronę w htmlu, bo standardowo cała jest we flashu ;)
Bez młynka:
Dołączona grafika

i z młynkiem:
Dołączona grafika

Polecam stronkę sklepu we Francji: Caff Italia Professional Coffee Machines: La Pavoni, La Pavoni Machine caf można się rozchorować na niektóre piękności.

@Sofeicz: masz racje, ale jedno nie wyklucza drugiego. I kawiarnia i kawa w domu, po biega ku prysznic, szybkie płatki oraz dobra kawka do prasy na iPadzie, po takim początku w pracy już mi rybka ;)

Można w domu kawę zrobić jak w dobrej kawiarni, problem tylko w dobrym ekspresie i umiejętnościach. Niestety, w Polsce ciężko znaleźć dobrą kawę w kawiarni. Przez bary kawowe typu Coffee Heaven kultura picia kawy upada, a przez sieci sprzedaży takie jak Segalfredo jakość kaw w prawdziwych kawiarniach schodzi na psy. Ostatni raz dobrą espresso piłem w Bournemouth, we włoskiej knajpie prowadzonej przez prawdziwych Włochów. To była Espresso przez duże "E". W Warszawie dobrze zaparzoną kawę mieli w Jojo, ale z kolei sama kawa marniutka. Podobnie Blikle, rewelacyjne parzenie i obrzydliwa kawa.

Ktoś mi nagadał bzdur aby nie brać kapsułek tylko kupować kawę w ziarnach, tam mam wpływ na ziarna i mog kupować z różnych zakątków świata.

Dużo w tym racji. Kawa z kapsułek to rozwiązanie dla leniwych. Włożyć, nacisnąć i wypić. Natomiast jakościowo Nespresso wcale nie jest takie złe. Daleko mu do dobrej kawy zaparzonej przez dobrego baristę, ale na szybko da radę. Wada, to koszty i konieczność kupowania kaw tylko jednego producenta.

Na deser coś dizajnerskiego, jak będę duży i będę miał dużo pieniędzy to se kupie:
Dołączona grafika

#20 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2011 - 11:43

Na deser coś dizajnerskiego, jak będę duży i będę miał dużo pieniędzy to se kupie:
Dołączona grafika

Tylko do piwnicy z takim dizajnem ;-)

#21 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 22 April 2011 - 11:47

Tylko do piwnicy z takim dizajnem ;-)

Mi się podoba taki desing. Tylko troszkę przy drogi.

#22 Heniutek

Heniutek
  • 423 posts
Posted 22 April 2011 - 12:02

Pytania:
- ekspres czy maszyna do kawy z młynkiem itp?
- dizajnerski czy robiący naprawdę dobrą kawę?
- jaką kawę lubisz, espresso czy napoje kawowe, latte itp. ?
- wymiary, masz jakieś ograniczenia?

O Panie z nieba mi spadłeś:-)

- tylko eksres
- naprawdę dobra kawa
- tylko espresso
- raczej mam mało miejsca

Espresso ma być mocne i gęste. Takie toskańskie, z kafeterii w małej mieścince o poranku :-)

Co polecasz?

Pozdrawiam,
Tomek

#23 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2011 - 12:29

Espresso ma być mocne i gęste. Takie toskańskie, z kafeterii w małej mieścince o poranku :-)

Hmmm, też taką kawę najbardziej lubię. Mała, mocna i gęsta. Ja tylko grzeszę i słodzę, ale to już nawyk z młodości.

Wbrew pozorom wybór ekspresu do takich zastosowań nie jest trudny. Musi to być urządzenie jak najprostsze żeby się nie psuło, z dobrą pompą o dużym ciśnieniu lub lepiej z bojlerem. Bojler, taki prawdziwy mosiężny, daje duże i stałe ciśnienie i co ważne, odpowiednią temperaturę wody przez cały czas parzenia. Ekspresy z pompą często mają podgrzewacz przelewowy, który pod koniec parzenia stygnie. Jeśli ubijesz prawidłowo kawę (ja lubię jak przy parzeniu woda na chwilkę się "zablokuje" i potem zrobi charakterystyczne "pssssik") to odpowiednie ciśnienie i temperatura wody da fenomenalną cremę.

Reszta sukcesu, to już tylko umiejętności. Tego, jak palenia fajki, trzeba się nauczyć. Ciężko jest tak opanować sztukę parzenia kawy, żeby zawsze wyszła idealna. Mnie nadal raz na jakiś czas wychodzi taka tylko "prawie dobra".

No i podstawa, o której mało kto pamięta, to filiżanki. Filiżanka musi być porcelanowa, nie żadne fajansy, gruba żeby trzymała temperaturę i dobrze nagrzana bo zimna wystudzi kawę i cały efekt pójdzie w gwizdek.

Ilość kawy na jedno espresso to około 7 gram przy 25-30 ml wody przelewane przez pół minuty. Ekspres który da takie parametry i temperaturę wody 90* będzie dobry.

#24 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 posts

Posted 22 April 2011 - 13:22

w dużym uproszczeniu: jeżeli chcesz się bawić w zaparzanie i sprawia Ci to przyjemność: gaggia classic(nowa ok. 1200zł w Polsce) + młynek żarnowy( dobry około 800zł w górę) jeżeli nie, szukaj automatów,a tam liczy się głównie wygoda

#25 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 22 April 2011 - 13:48

Też tak słyszałem jak miałem kupować swój ekspres, ale jak pisałem wcześniej sam mam na kapsułki gdzie główną kawą jest arabica (wg mnie najlepsza kawa jaka jest) i nie mogę narzekać:) smakuje super:) ale te z kawiarni mają jeszcze jakiś inny (lepszy) smak:) pewnie to siła autosugestii jak napisał, któryś z moich poprzedników, albo dodają sam nie wiem co:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users