Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co lepiej ipad 2 z 3g czy bez ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#26 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 22:16

Ja bym brał 3G, jak będzie dostawa do Warszawy to chyba kupie II 16gb(mam wirtualny serwer 5 gb) 3G

#27 loocaso

loocaso
  • 260 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 22:26

Już sam nie wiem. Nie ma gdzieś hotspotu który by trzymał przez 10 h jak żywotność baterii w iPadzie wtedy bym wybrał samo Wi-fi, bo miałbym pewność, że mogę dokupić... Albo może dokupić 2 baterie do Telefonu ? Co o tym sądzicie ?

#28 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 22:43

Niegłupi pomysł ;)

---------- Wpis dodano o 23:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:39 ----------

Ale najlepszym rozwiązaniem jest wbudowany modem.

Jeżeli chcesz kupić tani telefon z modemem (+tv,dual sim, java, gp3, kompas) to polecam China's CECT unlocked phones at wholesale prices: We sell Hiphone Ciphone Sciphone and CECT phones, dual sim standby phones, TV phones, car electronics, MP3 MP4 Players and more

#29 loocaso

loocaso
  • 260 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 22:46

I z tymi bateriami chyba tak zrobię... Włożyć do jakiejś kieszonki w etui na iPada i mieć spokój :) Zaoszczędzę z 450 zł :) I mogę sobie kupić 32/64 gb a nie 16 gb + 3G.

#30 Scottti

Scottti
  • 90 postów
  • SkądMława

Napisano 21 kwietnia 2011 - 22:51

Miałem najpierw iPada 1 WiFi i byłem wtedy zdania że 3G jest mi nie potrzebne bo z założenia były miejsca gdzie mogłem skorzystać z WiFi choć często zdarzało się że na gwałt potrzebowałem dostępu do netu i nigdzie nie było WiFi, później pojawił się HotSpot w iPhone 4 i rozwiązał temat braku dostępu do sieci. Zmieniłem na iPada 2 z 3G i powiem że teraz z perspektywy doświadczenia mega wygodne jest posiadanie iPada 3G. Na bieżąco aktualizuje mi się wszystko np. kalendarz, poczta, DropBox. Nie muszę klikac za każdym razem w iPhonie aby uruchomić HotSpot, bateria rzeczywiście spada bardzo szybko. Co do kosztu internetu to możesz sobie kupić na Allegro kartę Orange Free z limitem 6GB ważnym przez 5 miesięcy za 35zł lub sam sobie taka kartę przygotować wtedy będzie jeszcze kilka złotych taniej. Więc koszt miesięczny jest znikomy a 6GB spoko mi starcza w końcu często łącze się tez po WiFi. Podsumowując nie ma idealnych rozwiązań dla każdego, każdy z nas ma swoje preferencje inaczej używa itp. Z mojego doświadczenia warto mieć 3G.

#31 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 21 kwietnia 2011 - 23:19

Podsumowując, jak nie zrobisz będzie dobrze.

#32 loocaso

loocaso
  • 260 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 23:27

Jednak wybiorę z 3G skoro 6gb za 35 złw orange. Teraz w plusie mam pakiet 600 mb za 18 zl i wydawał mi się tani... To będzie mój pierwszy iPad więc jeśli uznam, że 3g jest zbędne to przy kolejnych wersjach po prostu nie kupię... Po co kupić taniej a potem żałować... TYlko powiedzcie mi co jest z tym orange free, że tylko na allegro można teraz dostać. Byłem na stronie orange i piszę, że "produkt wycofany ze sprzedaży" odnośnie orange free na karte. To jak z tym jest ? P.s Ile się zaoszczędzi na sprowadzeniu iPada 2 32 gb 3G z Uk ? I są jakieś strony typu USA Zakupy Sklepy Tani transport Niskie ceny Aukcje USA Towary z USA, żeby mi go wysłali z Uk za jakąś drobną opłatą ? Gdzie według was wyjdzie najtaniej ?

#33 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 23:53

Wyjdzie mniej-więcej tyle co z iSpotu ;)

#34 loocaso

loocaso
  • 260 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 00:07

Czyli używając stron tego typu WWW.KUPWUSA.COM się po prostu nie opłaca?

#35 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:22

@loocaso: To zależy co się opłaca. Oczywiście w USA najtańsza jest odzież, perfumy itp., a jeżeli chodzi o elektronikę, czyli, np. iPad'a 2 to wychodzi nie tak mało, jak napisane jest na stronie Apple. Przykład: Bierzesz u tego 'kupujwusa' najtańszy model iPad'a 2 i wygląda to następująco: - iPad kosztuje 499$ - musisz zapłacić TAX - pośrednik bierze jakąś marżę od kupowanego produktu - on wyśle ci paczkę, więc przy prześwietlaniu nałożą cło na tablet Musisz mu płacić z góry, więc jeśli wystąpi w tym iPad'zie częsty problem z jakimś syfem na ekranie, to będziesz miał utrudnioną sprawę jeżeli chodzi o wymiany na gwarancji. Jeśli chcesz mieć w miarę taniego iPad'a 2 prosto od Apple, bez żadnych opłat, oprócz wysyłki, to kupuj w Szwajcarskim Apple Store, ponieważ, jak wszyscy wiemy Szwajcaria nie jest w Unii, ale jest strefą bez żadnych TAX'ów, ceł itp. Tylko zastanów się czy jest sens dla oszczędności +/- 200zł dla każdej opcji, tracić nerwy przez niecały miesiąc, czy opłacony iPad dotrze do twojego domu w jednej części, bez wad. Ja radzę ci iść do iSpot'a, MediaMarkt, Saturna lub Cortlanda i zapisać się do kolejki po iPad'a. Chyba, że masz jakąś rodzinę lub znajomego w Szwajcarii, to wybór wydaje mi się oczywisty :-) Pozdrawiam, jikol

#36 loocaso

loocaso
  • 260 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 10:55

I chyba kupię w jakimś sklepie lub na allegro :)

#37 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 10:58

Ja tam poluję na iPad'a bez 3G, bo 3G nie jest mi potrzebne.

#38 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:11

@Erykos: Jak potrzeba 3G, to iPhone służy, a przecież korzystanie z internetu na 3,2 calowym ekranie, by sprawdzić maila lub jakieś informacje, np. na onecie, jest całkiem wygodne.

#39 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:17

Cytat

@Erykos: Jak potrzeba 3G, to iPhone służy, a przecież korzystanie z internetu na 3,2 calowym ekranie, by sprawdzić maila lub jakieś informacje, np. na onecie, jest całkiem wygodne.

Też tak sądzę.

#40 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:35

@loocaso: Jeśli nie spieszy ci się z zakupem, to co roku na początku maja Saturn i MediaMarkt organizują akcje: "Wszystko bez VAT" i wtedy można sobie zgarnąć iGadżet za 81,3% ceny, a to już spory upust, ale chętnych będzie zapewne bardzo dużo :-)

#41 loocaso

loocaso
  • 260 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:40

Nie śpieszy mi się właśnie wolę pod koniec Maja lub w Czerwcu kupić... ALe czy ten upust będzie na asortyment apple ? I jaki czas jest ta promocja ? Tzn. do kiedy ?

#42 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2011 - 12:02

@loocaso: To jest tak, że trąbią o tym w telewizji przez tydzień, a potem robią w sobotę otwarcie o 7:00, a już o 10:00 prawie wszystko jest przetrzewione. Ja na takiej promocji w zeszłym roku kupiłem iPoda Touch 3 generacji 32GB, który kosztował niecałe 1200zł, a ja go kupiłem za trochę ponad 900 zł. Takie promocje obejmują cały asortyment, też Apple, ale częściej robią akcje RTV/AGD bez VATu przez cały rok. Na cały asortyment w ostatnich latach zdarzały się na przełomie kwietnia i maja. Najlepiej dopytaj się w sklepie, czy i kiedy coś takiego zrobią, ale pewnie nie będą wiedzieli, lecz "kto pyta, nie błądzi" :-)

#43 mikmir

mikmir
  • 8 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 22 kwietnia 2011 - 13:54

A ja mam do internetu huawei'a E5. Dzięki temu mam WiFi dla ipada, iphona i maca korzystając tylko z jednej karty. Do tego karta pamięci- dodatkowe 32Gb . Super rozwiązanie. Przynajmniej u mnie. Mało kto wspomina o tym, że jeśli korzystasz z internetu (telefon jako modem) i zadzwoni telefon, to zrywa połączenie. Jeżeli ktoś dużo rozmawia przez telefon to takie rozwiązanie odpada. Oczywiście do tego poruszany temat baterii.

#44 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 22 kwietnia 2011 - 15:12

Nie zrywa w przypadku 3G ;) Jeśli jest edge to tak!

#45 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 15:23

Cytat

@loocaso: Jeśli nie spieszy ci się z zakupem, to co roku na początku maja Saturn i MediaMarkt organizują akcje: "Wszystko bez VAT" i wtedy można sobie zgarnąć iGadżet za 81,3% ceny, a to już spory upust, ale chętnych będzie zapewne bardzo dużo :-)

Czyli ipad WIFI zamiast 2049 będzie za 1665,84, nice.
Chyba poczekam ;)

#46 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2011 - 15:41

@piropirat: Tylko ciekawe, czy wtedy będą mieli na stanie iPad'y.

A może zrobią nam wszystkim psikusa i akcji bez VATu nie będzie :-(
Ale trzeba być dobrej myśli! :-)

---------- Wpis dodano o 16:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:37 ----------

@mikmir: Zdecydowanie zgadzam się z "twoim rozwiązaniem". Tak jest bardzo wygodnie, a poza tym nie trzeba bulić trzy rachunki za internet, wystarczy kupić sobie, np. z allegro kartę Orange Free z 24GB do wykorzystania na okres 10 miesięcy, za ok. 150 zł i cieszyć się życiem :-)

#47 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 15:48

A co z tymi listami? W iSpocie w Złotych Tarasach (W-Wa) powiedzieli, że nie można się zapisywać. Mówią, że jeszcze ci co mieli dostać iP na premierze jeszcze go nie mają.

#48 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2011 - 16:01

@piropirat: Listy zapisowe są w MediaMarkt'ach i Saturnach na 99%, nawet o tym mówili w wiadomościach kilka dni temu, chyba w Radiu Zet. Przy okazji: Jakie możecie polecić dobre mobilne modemy bez simlock'a, za rozsądną cenę, z dobrym transferem danych?

#49 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 20:07

Wlasnie zakupilem Huawei E5, szbko i bezbolesnie skonfigurowalem sim, wifi i zaraz podpialem trzy urzadzenia do testow - lapka, telefon i ipada. I wszystko smiga jak ta lala :) Nowka sztuka, wiec teraz wrzucilem na ladowanie, jak bedzie full przetestuje jak dlugo dziala na jednym ladowani (wiekszosc recenzji pisze o 4-5h) - zobaczymy. Modemik jest konfigurowany przez panel www, zrobilem to szybko wlasnie z ipada, ma sporo opcji nawet, jak na takie malenstwo, wlacznie z dzialaniem jako serwer plikow (czy sie przyda w ipadzie, czy zmusze go do jakiegos wspoldziania to sie okaze, nie mam karty pamieci). Modem jest wielkosci 2 zapalniczek, wiele mniejszy od paczki papierow, a wazy doslownie kilkadziesiat gram, ma wyswietlacz pokazujacy jakie jest polaczenie z operatorem, jakie wifi, ile sprzetu zalogowanego, stan baterii i cos tam jeszcze. Generalnie w koncu bede mial jedna karte sim do netu z najlepszymi/najtanszymi pakietami/danymi i zero kombinowania, zero zapominania, czy w danym urzadzeniu jest jest cos na koncie... Wszystko w jednym miejscu.

#50 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 21:18

A ile kosztuje taki modem? Nie mogę go znaleźć. Jednak nie kupuje iP 3G, ale WIFI. Może dorzucę kilka groszy i kupie 32 Gb ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych