Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania

• Zamknięty Temat jest zamknięty
797 odpowiedzi w tym temacie

#576 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 października 2013 - 21:16

Mam małe pytanko. Czy jeżeli mój kolega kupi dla mnie iPhone 5S unlocked w USA, gdzie zdarzy mu się być w listopadzie, to czy po powrocie do Polski będzie musiał płacić jakieś dodatkowe opłaty w postaci np. podatku VAT?

Jak go chapną na cle to tak.

#577 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 października 2013 - 22:01

Podobno cło na elektronikę wynosi 0%. Poza tym, żeby się nie doczepili mamy zamiar rozpakować telefon. Może ktoś z użytkowników forum miał do czynienia z taką sytuacją i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Byłbym niezmiernie wdzięczny.

#578 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 października 2013 - 22:14

Jak go chapną na cle to tak.

Do tego dojdzie jeszcze kara za nie zadeklarowanie rzeczy do oclenia (w 2008 roku znajomy dostał za coś takiego grzywnę 500zł).

Czyli jeśli nie zadeklarujesz a znajdą, to płacisz VAT i grzywnę.

#579 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 października 2013 - 22:27

Jak rozpakuje, wsadzi do kieszeni to mu nic nie zrobią.

#580 rnb.soul

rnb.soul
  • 20 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:58

Ludzie co wy gadacie ja kupuje oraz moi znajomy od dawan w ten sposob rozne rzeczy rozpakowujesz dana rzecz karton dajesz do głownego bagazu sprzet w podrecznym i nic nie zrobia to jest twoja prywatna rzecz nie ma zadnego cła sam robiłem tak osobiscie?

#581 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:06

Ludzie co wy gadacie ja kupuje oraz moi znajomy od dawan w ten sposob rozne rzeczy rozpakowujesz dana rzecz karton dajesz do głownego bagazu sprzet w podrecznym i nic nie zrobia to jest twoja prywatna rzecz nie ma zadnego cła sam robiłem tak osobiscie?

Jak sobie kupujesz, to możesz rozpakować, jak komuś albo, żeby sprzedać, to nie za bardzo...

#582 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:07

Jak rozpakuje, wsadzi do kieszeni to mu nic nie zrobią.

Chyba, że go wezmą na osobistą kontrolę (dzieje się to wyrywkowo raczej w poszukiwaniu narkotyków, a nie sprawdzaniu czy coś się nadaje do oclenia - przytrafiło mi się to w Berlinie gdzie miałem przesiadkę) i wtedy będą mu kazali włączyć każde urządzenie elektroniczne: ja musiałem właczyć laptopa, aparat. Ale jak mówię jest to kontrola wyrywkowa i ewentulanie skończy się na włączeniu/uruchomieniu telefonu.

A jak tu już forumowicze pisali cło jest 0%, ale vat 23%. Choć raczej musiałby być straszny pech, żeby się ktoś doczepił.

#583 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 października 2013 - 23:31

No to włączy.

#584 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 24 października 2013 - 00:15

No to włączy.

No innego wyjścia nie będzie. Dla mnie to nie miałoby znaczenia, ale dla wielu już tak - bo lubią sami otwierać, uruchamiać, aktywować itp. itd. Więc jesli @Ps3user nie jest jedną z tych osób, której zależy na osobistym włęczeniu, aktywowaniu itp. itd. to niech znajomy śmiało go przywozi. Szanse na kontrolę są i tak dosyć małe, a w razie czego to będzie tylko włączenie telefonu, a nie koniec świata.

#585 asu

asu
  • 55 postów
  • SkądUSA - Illinois

Napisano 24 października 2013 - 01:24

No jasne. Już widzę, jak każą mi rozpakowywać prezent i uruchamiać po raz pierwszy. No way...

#586 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 24 października 2013 - 02:07

No jasne. Już widzę, jak każą mi rozpakowywać prezent i uruchamiać po raz pierwszy. No way...

No jasne. Bo celnika to będzie dużo interesować czy to jest prezent czy nie. Jak Ci będzie kazał rozpakować pudełko i włączyć telefon to niestety to zrobisz i tyle, ale jak sie jakiś nadgorliwy znajdzie to taki cenny prezent potraktuje jeszcze 23% vatem. Ale jak pisałem wcześniej raczej spokojnie da się przywieźć choć wiadomo, że jakiś % szans na niepowodzenie istnieje.

#587 asu

asu
  • 55 postów
  • SkądUSA - Illinois

Napisano 24 października 2013 - 04:09

wow! to już się boję latać z telefonem... bo jeszcze cło zapłacę :(

#588 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 24 października 2013 - 04:43

wow! to już się boję latać z telefonem... bo jeszcze cło zapłacę :(

Wow! To może poczytaj dokładnie o czym się tu pisze i o co ludzie pytają i potem pisz. Bo może nie wszyscy są takimi ekspertami jak Ty i poprostu się pytają i upewniają.
P.S.
Cło jest 0%, a vat 23% no ale przecież na 100% o tym wiesz.

#589 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 24 października 2013 - 07:15

/.../ Czy jeżeli mój kolega kupi dla mnie iPhone 5S unlocked w USA, gdzie zdarzy mu się być w listopadzie, to czy po powrocie do Polski będzie musiał płacić jakieś dodatkowe opłaty w postaci np. podatku VAT?

Jak rozpakuje i wsadzi do kieszeni to mu nic nie zrobią.

Chyba, że go wezmą na osobistą kontrolę /.../ i ewentulanie skończy się na włączeniu/uruchomieniu telefonu./.../

Jak mu każą włączyć to włączy.
Nie musi byc aktywowany, może też być rozładowana bateria.
Nie ma paragrafu na latanie z rozładowanycm nieaktywowanym telefonem.

Nie popadajmy w paranoję.
Jak ktoś sobie przywozi telefon zza granicy to ma zwyczajnie do tego prawo.

A jeśli ktoś na tym procederze buduje swoją przyszłość i ma cykora to lepiej niech zmieni *zawód*.

Po lądowaniu szansa minimalna ale kontrola bezpieczeństwa ma do tego prawo przed wejściem na pokład.

#590 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 października 2013 - 07:42

Jak sobie kupujesz, to możesz rozpakować, jak komuś albo, żeby sprzedać, to nie za bardzo...

Jak najbardziej nie ma dla mnie problemu z tym, że mój kolega będzie zmuszony do włączenia iPhone'a. Wolę żeby go włączył niż jakbym miał płacić 23% podatku VAT.

#591 King_Foltest

King_Foltest
  • 5 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:23

Witam, mam pytanie. Czy w USA można jeszcze obecnie zakupić iphona 5, gdzie i w jakiej cenie? Znalazłem go w elektormarkecie BestBuy, ale tam cena wynosi 699 dol, co nie wydaje mi się prawdopodobne. chodzi o wersję contract-free. Wiem, że weszła nowe telefony, ale chyba iphone 5 można tam jeszcze nabyć. Chodzi mi o zakup w Chicago bo tam się wybieram... Pozdrawiam

#592 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 24 października 2013 - 09:26

Oni maja chyba takie ceny wysokie, jesli 5tke to ebay rozważ aczkolwiek jadac do USA to tylko bym bral 5S :) ew. moze 5c ? ok 600$

#593 King_Foltest

King_Foltest
  • 5 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:37

Też tak myślalem, ale chciałem telefon w aluminium, a w ip 5s nie podoba mi się ten czytnik linii papilarnych, gdyż moim zdniame to jest nie potrzebne. 5c z kolei jest plastikowy i podobno bardzo, bardzo wrażliwy. Njalepszym wyborem byłby ip 5, ale nie mogę znaleźć w internecie żadnych informacji na temat jego obecnej dystrybucji w USA. Chyba wszytskie egzemplarze nie zapadły się pod ziemię. W Polsce sprzedaż ip 5 w elektormarketach trwa w najlepsze...

#594 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 24 października 2013 - 09:40

czytnik linii mozesz zawsze wylaczyc ;) pewnie w jakims komisie itp w usa dostaniesz 5tke bez problemu

#595 King_Foltest

King_Foltest
  • 5 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:43

tak podejrzewa, chociaz dziwię się że w internecie nie można takie informacji znaleźć...Jakby ktoś miał jakąs ofertę na oku to proszę o podlinkowanie;)

#596 Krzycho.

Krzycho.
  • 6 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 24 października 2013 - 09:58

tak podejrzewa, chociaz dziwię się że w internecie nie można takie informacji znaleźć...Jakby ktoś miał jakąs ofertę na oku to proszę o podlinkowanie;)

zobacz tutaj: [url=http://chicago.craigslist.org/moa/]chicago cell phones classifieds - craigslist[/url]

#597 King_Foltest

King_Foltest
  • 5 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:43

Do czego jest ten link? Filter mi blokuje, czy to sklep? Po ile jest tam ip 5?

#598 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 24 października 2013 - 10:53

ogloszenia prywatne, troche ryzykowne

#599 Krzycho.

Krzycho.
  • 6 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 24 października 2013 - 11:21

Kuzynka mojej żony kupiła w ten sposób 4S i odebrała płacąc na miejscu.

#600 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 24 października 2013 - 13:02

Jak najbardziej nie ma dla mnie problemu z tym, że mój kolega będzie zmuszony do włączenia iPhone'a. Wolę żeby go włączył niż jakbym miał płacić 23% podatku VAT.

To w takim razie bez stresu niech kolega Ci go przywozi. Na 99% o nic Go nie będą pytać no chyba, że będzie jechał z kilkoma sztukami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych