Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania

• Zamknięty Temat jest zamknięty
797 odpowiedzi w tym temacie

#551 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 22 października 2013 - 10:36

Podobno taka sama jak T-Mobile w AppleStore online. Ale bez kontraktu mieli po kilka sztuk na sklep. Cenę ATT podaje tylko z kontraktem ale jak się poprosi o iP bez kontraktu to można kupić za wyższą cenę. Ten z forum szwedzkiego pisze, ze zapłacił 5900 w przeliczeniu na korony za model 64gB. (jakieś 2950 w złotówkach)

#552 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 13:05

Czytam ten wątek sporadycznie, od czasu do czasu, i oczy mi się otwierają szeroko ze zdumienia. Ile trzeba mieć motywacji i jak silną chęć posiadania tego urządzenia, żeby aż z USA go sprowadzać. Rozumiem, Europa, gdzie nie ma granic, gdzie skoczyć do Londynu, Sztokholmu czy Berlina to pikuś. Ja do pracy jeżdżę codziennie dalej niż Warszawa-Berlin. Ale telefon?! Przecież to tylko aparat telefoniczny.. Niebywałe. Przeraża mnie i śmieszy to zjawisko. Jak w ruskim opowiadaniu.

#553 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 22 października 2013 - 13:11

A czy Ty myślisz, że ktośjedzie specjalnie do USA po telefon? Nikt tu takich rzeczy nie pisał...Jak już to przy okazji. Różnica cenowa jest spora więc czemu sobie nie przywieźć jak się jest na miejscu? Co w tym przerażającego a tymbardziej śmiesznego? Skoro do pracy dojeżdzasz dalej niż z Wawy do Berlina to dla mnie to jest bardziej przerażające i śmieszne i marnotrastwo czasu ;)

#554 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 13:20

A czy Ty myślisz, że ktośjedzie specjalnie do USA po telefon? Nikt tu takich rzeczy nie pisał...Jak już to przy okazji.
Różnica cenowa jest spora więc czemu sobie nie przywieźć jak się jest na miejscu? Co w tym przerażającego a tymbardziej śmiesznego?
Skoro do pracy dojeżdzasz dalej niż z Wawy do Berlina to dla mnie to jest bardziej przerażające i śmieszne i marnotrastwo czasu ;)

Ależ oczywiście, że nie posądzam Was o to, że jeździcie do USA po telefon. Niemożliwe z wielu względów. Szkoda, czasu pisać o szczegółach. Choćby cena biletu. Jednak wystarczy poczytać trochę ten wątek. Absorbowanie rodzinę, przyjaciół tu mieszkających to jeszcze nic. Kupowanie w USA to przyjemność. Ale sprawy związane z cłem, wysyłką, blokadą, specyfikacją telefonu i sieci.... Nie prościej poczekać i kupić w kraju? Świat jest coraz mniejszy, to nie czasy komuny...
Co do twojego ostatniego zdania to zgadzam się z tobą w całej rozciągłości, ale wiesz... to się robi dla chleba. ;)

#555 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 22 października 2013 - 13:22

No Ok, ale skoro jest możliwośc kupienia ok. tysiac pln taniej to czemu nie? :) Dla mnie to sporo :)

#556 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 października 2013 - 13:27

... Ja do pracy jeżdżę codziennie dalej niż Warszawa-Berlin. Ale telefon?! Przecież to tylko aparat telefoniczny.. Niebywałe. Przeraża mnie i śmieszy to zjawisko. Jak w ruskim opowiadaniu.

Mnie śmieszy ale chyba bardziej przeraża sama myśl by dojeżdżać codziennie(!) do pracy "dalej niż Warszawa-Berlin".
P.S. Nie chce mi się w to wierzyć. To był tylko taki dziwny żart? "Jak w ruskim opowiadaniu." Zgadza się?

#557 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 13:33

Mnie śmieszy ale chyba bardziej przeraża sama myśl by dojeżdżać codziennie(!) do pracy "dalej niż Warszawa-Berlin".
P.S. Nie chce mi się w to wierzyć. To był tylko taki dziwny żart? "Jak w ruskim opowiadaniu." Zgadza się?

Ponieważ ty nie jesteś w stanie sobie nawet wyobrazić, jaki to charakter pracy. I nawet nie próbuj, gdyż nie uda ci się to z perspektywy twojego zaścianka...

#558 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 22 października 2013 - 13:36

napata, to, że w tym wątku po tysiąc razy pojawiają się te same pytania i wątpliwości to nie znaczy, że kupowanie telefonu w USA to jakiś niesłychany wyczyn. A w rzeczywistości jest to równie proste jak nie prostsze niż w Polsce. Po prostu wybierasz odpowiedni model ze sklepu online, płacisz kartą już dodaną do swojego Apple ID i podajesz adres wysyłki znajomego czy rodziny przebywającej w USA. Co w tym trudnego? Jeśli dla Ciebie różnica w cenie, która w tym momencie wynosi ponad 1000zł to kwota nieistotna to proszę bardzo - w iClinic masz nawet przebicie 1700zł ale za to jak prosto i przyjemnie... ;)
Śmieszne jest natomiast stwierdzenie "skoczyć do Londynu, Sztokholmu czy Berlina to pikuś" bo w odróżnieniu od zakupów w USA gdzie każdy kupujący korzysta z okazji (znajomy, rodzina) to Ty sugerujesz wyjazd specjalnie w tym celu. Serio, zrobisz sobie taką wycieczkę po telefon?? Przecież to tylko aparat telefoniczny... :P

#559 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 października 2013 - 13:51

Ponieważ ty nie jesteś w stanie sobie nawet wyobrazić, jaki to charakter pracy. I nawet nie próbuj, gdyż nie uda ci się to z perspektywy twojego zaścianka...

Niech zgadnę:
-do pracy codziennie latasz swoim własnym, prywatnym odrzutowcem?
  • Sylwester Iżowski lubi to

#560 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 14:57

[B] Serio, zrobisz sobie taką wycieczkę po telefon?? Przecież to tylko aparat telefoniczny... :P

Wycieczki po telefon?... Nie, listonosz przynosi pod drzwi. Nie wyobrażam sobie innej formy zakupu takiej pierdoły.

Niech zgadnę:
-do pracy codziennie latasz swoim własnym, prywatnym odrzutowcem?

Blisko. Wysil wyobraźnię.. :D

#561 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 października 2013 - 15:04

OK. Pracujesz jako stewardessa. Ale w takim przypadku nie pisz że "do pracy jeżdżę codziennie dalej niż Warszawa-Berlin". Ty jesteś w pracy.

#562 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 22 października 2013 - 15:10

Rozumiem, Europa, gdzie nie ma granic, gdzie skoczyć do Londynu, Sztokholmu czy Berlina to pikuś.

Wycieczki po telefon?... Nie, listonosz przynosi pod drzwi. Nie wyobrażam sobie innej formy zakupu takiej pierdoły

Zdecyduj się może.

BTW, jedziesz właśnie do swojej "zamorskiej" pracy że masz czas na wylewanie własnych frustracji na forum nie wnosząc absolutnie nic merytorycznego do tematu? ;)

#563 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 22 października 2013 - 15:21

Jak to nie wnosząc? A informacja o tym, że T-Mobile nie liczy się kompletnie na rynku operatorów GSM w USA i jest dla biedaków? To było bardzo merytoryczne w kontekście tematu *iPhone z USA*! Teraz wiemy, żeby kupować w AT&Ta nie w T-Mobile, inaczej jesteśmy biedakami ;-)

#564 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 15:29

Jak to nie wnosząc?
A informacja o tym, że T-Mobile nie liczy się kompletnie na rynku operatorów GSM w USA i jest dla biedaków?
To było bardzo merytoryczne w kontekście tematu *iPhone z USA*!
Teraz wiemy, żeby kupować w AT&Ta nie w T-Mobile, inaczej jesteśmy biedakami ;-)

Gdybyście nie byli, kupowalibyście w swoim własnym kraju, tj. w Polsce.

#565 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 22 października 2013 - 15:33

Skończ już z takimi burackimi tekstami i wstydu oszczędź - leć kupować telefon do iClinic z przebitką 1700zł (iPhone 5S 16GB) i pokaż jaki z Ciebie bogacz (a raczej leszczyk) a my biedaki dalej będziemy robić zakupy w USA... ;)

#566 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 22 października 2013 - 15:35

/.../kupowalibyście w swoim własnym kraju, tj. w Polsce.

Gwoli sprostowania niewłaściwej informacji: w Polsce nie ma jeszcze oficjalnie iPhone 5s. W Szwecji też nie.

#567 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 października 2013 - 15:55

Skończ już z takimi burackimi tekstami i wstydu oszczędź - leć kupować telefon do iClinic z przebitką 1700zł (iPhone 5S 16GB) i pokaż jaki z Ciebie bogacz (a raczej leszczyk) a my biedaki dalej będziemy robić zakupy w USA... ;)

Dokładnie. Jeśli mam do wyboru:
-dać jakiemuś cwaniakowi 1700 PLN za nic;
-to wolę za tą cenę wybrać się na wycieczkę do NY i tam kupić iP.
P.S. napata-widzę ze jesteś jednym z tych PolonUSów którym świat się zatrzymał w momencie wyjazdu z...PRL.
Obecnie ludzi w Polsce stać na to o czym kiedyś mogłabyś tylko sobie pomarzyć.

#568 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 16:13

Gwoli sprostowania niewłaściwej informacji: w Polsce nie ma jeszcze oficjalnie iPhone 5s. W Szwecji też nie.

Oh, jaka szkoda.... :(

#569 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 22 października 2013 - 16:26

napata-widzę ze jesteś jednym z tych PolonUSów którym świat się zatrzymał w momencie wyjazdu z...PRL.
Obecnie ludzi w Polsce stać na to o czym kiedyś mogłabyś tylko sobie pomarzyć.

To prawda, napata to ten sam rodzaj polonUSA co "specjaliści" Macierewicza - dużo tu szyderstwa, zadzierania nosa, braku szacunku dla kraju pochodzenia i traktowania jego mieszkańców z góry...
Ode mnie to już koniec offtopa.

#570 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 22 października 2013 - 16:44

Ode mnie to już koniec offtopa.

Too bad... :(

#571 staszek2610

staszek2610
  • 12 postów
  • SkądZakopane, PL

Napisano 23 października 2013 - 15:22

Witam, Planuję kupić iPhona 5s w USA. Dlatego postanowiłem zrobić małe podsumowanie na ten temat. Robię je w pewnym sensie dla siebie, gdyż chce się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem (niektóre informacje są dla mnie zupełnie nowe). Myśle, że zaoszczędzi również innym forumowiczom czasu na czytaniu wcześniejszych stron aczkolwiek polecam ową lekturę. :) Jeżeli pomyliłem się w którymś punkcie proszę o poprawienie mnie. Kupując iPhona 5s w USA: 1. Wybieramy wersję T-mobile contract free [ATTACH=CONFIG]17762[/ATTACH] a) jest to wersja A1533 GSM B) karta T-mobile dodawana jest jako Bonus "reklamowy" 2. iPhona aktywujemy kartą polskiego operatora. a) operatora możemy zmieniać. Na tefon nie zostaje nałożony SIM-lock. (Tzn. jeżeli aktywujemy telefon kartą Orange bez problemu możemy ją zmienić na kartę innego operatora) 3. Gwarancja nie działa w Polsce. 4. Telefon będzie obsługiwał LTE w Polsce (aktualnie niedostępne ) 5. Obecnie ciężko jest dostać iPhona 5s "od ręki" a) realizacja trwa ok 3 tygodni. Trzeba również doliczyć czas dostawy. Pozdrawiam.

#572 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 23 października 2013 - 15:37

Witam,
Planuję kupić iPhona 5s w USA. Dlatego postanowiłem zrobić małe podsumowanie na ten temat. Robię je w pewnym sensie dla siebie, gdyż chce się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem (niektóre informacje są dla mnie zupełnie nowe). Myśle, że zaoszczędzi również innym forumowiczom czasu na czytaniu wcześniejszych stron aczkolwiek polecam ową lekturę. :) Jeżeli pomyliłem się w którymś punkcie proszę o poprawienie mnie.

Kupując iPhona 5s w USA:
1. Wybieramy wersję T-mobile contract free
[ATTACH=CONFIG]17762[/ATTACH]
a) jest to wersja A1533 GSM
B) karta T-mobile dodawana jest jako Bonus "reklamowy"
2. iPhona aktywujemy kartą polskiego operatora.
a) operatora możemy zmieniać. Na tefon nie zostaje nałożony SIM-lock. (Tzn. jeżeli aktywujemy telefon kartą Orange bez problemu możemy ją zmienić na kartę innego operatora)
3. Gwarancja nie działa w Polsce.
4. Telefon będzie obsługiwał LTE w Polsce (aktualnie niedostępne )
5. Obecnie ciężko jest dostać iPhona 5s "od ręki"
a) realizacja trwa ok 3 tygodni. Trzeba również doliczyć czas dostawy.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem w niczym nie musimy Cię poprawiać. Wszystko co napisałeś zgadza się w 100% z rzeczywistością. Ja otrzymałem dokładnie takie same info od sprzedawcy w Applestore w Northbrook IL - USA.
Pozdrawiam.

#573 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 października 2013 - 16:03

Ja jeszcze dodam, że podobno telefony iP5s bez kontraktu z ATT też działają tak samo dobrze jak te z T-Mobile, tyle, że ich nie ma online - trzeba się pofatygować do sklepu. Również mają dołączoną kartę sim, z którą raczej nie należy go aktywować... Nie mogę tego wszystkiego sprawdzić sam ale może kiedyś ktoś to wreszcie potwierdzi...

#574 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 23 października 2013 - 20:04

Gdybym byl w USA to bym sie wybral do ATT po taka sztuke i sprawdzil na miejscu czy dziala z innymi kartami :P bedac w PL raczej nei zaryzykuje kupna a potem moze sie okazac simlock :P

#575 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 października 2013 - 20:55

Mam małe pytanko. Czy jeżeli mój kolega kupi dla mnie iPhone 5S unlocked w USA, gdzie zdarzy mu się być w listopadzie, to czy po powrocie do Polski będzie musiał płacić jakieś dodatkowe opłaty w postaci np. podatku VAT?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych