Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania

• Zamknięty Temat jest zamknięty
797 odpowiedzi w tym temacie

#501 jahsiotr

jahsiotr
  • 4 postów

Napisano 17 października 2013 - 15:20

Ja zalogowałem się do sklepu online (oczywiście w wersji USA) używając swojego Apple ID, do którego kartę mam już dodaną więc nic nie musiałem wypełniać tak więc karta nie musi być zarejestrowana na mieszkańca USA. Billing address ustawiłem taki sam jak shipping address (adres USA) więc to nie ma znaczenia. Na 100% nie da się ustawić adresu wysyłki do innego kraju niż USA ponieważ zasada jest taka, by kupować w sklepie przynależnym do miejsca zamieszkania czyli w naszym wypadku na apple.pl. Oczywiście u nas cena będzie dużo wyższa więc to żaden interes. Jedynym wyjściem jest ustawienie wysyłki do kogoś znajomego przebywającego aktualnie w USA, kto przywiezie telefon w bagażu lub wyśle go nam pocztą ale wtedy mogą w Polsce dowalić cło (jakieś 1,5%) i VAT (23%). Trzeba mieć jeszcze na uwadze, że ceny podane na w amerykańskim Apple Store to ceny netto - mi do 749$ za iPhone 5S 32GB dodali jeszcze 50$ podatku ustawiając wysyłkę do stanu Floryda.

Czyli jeśli dodam swoją kartę do AppleID nie będę o nią pytany już a billing address mogę ustawić już taki jak shipping address tak? Znajomy będzie teraz w stanach więc przesyłkę mi odbierze. Pytanie jeszcze czy koniecznie muszę podać prawidłowy telefon. Nie mam na ten moment nikogo w stanach (pl numeru nie da się podać) kto mógłby ewentualną informację nt. zamówienia telefonicznie potwierdzić.

#502 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 17 października 2013 - 16:05

Czyli jeśli dodam swoją kartę do AppleID nie będę o nią pytany już a billing address mogę ustawić już taki jak shipping address tak?

Tak. Ale też pewnie bez problemu wprowadzisz dane swojej karty bezpośrednio podczas zamówienia.

Znajomy będzie teraz w stanach więc przesyłkę mi odbierze. Pytanie jeszcze czy koniecznie muszę podać prawidłowy telefon. Nie mam na ten moment nikogo w stanach (pl numeru nie da się podać) kto mógłby ewentualną informację nt. zamówienia telefonicznie potwierdzić.

Ja próbowałem wpisać własny telefon ale system ucinał jedną cyfrę więc to olałem - oni i tak nie dzwonią tylko o wszystkim informują mailem.

#503 bartorux

bartorux
  • 146 postów
  • SkądGdańsk/Łeba, Poland, Poland

Napisano 17 października 2013 - 16:13

Jest ktoś w stanie namacalnie powiedzieć jak wygląda model 5c lub 5s GSM z usa, a nasze polskie lte? Niby 1800 MHz obsluguje, więc wszystko powinno działać, ale miał już ktoś z tym styczność?

#504 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 17 października 2013 - 17:14

... namacalnie powiedzieć jak wygląda model 5c lub 5s GSM z usa...

O mój Boże!

#505 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 17 października 2013 - 21:45

Czy do zakupu iP od apple w stanach konieczna jest karta kredytowa zarejestrowana na mieszkanca stanow? Probowalem wypelnic zamowienie i zatrzymalem sie na billing address, ktory jest najprawdopodobniej weryfikowany z danymi karty kredytowej, a nie da sie w nim zmienic kraju z USA. Boje sie, ze moga odrzucic mi to zamowienie.

Nie odrzucą. Kupowalem już kilka razy.

#506 adr43

adr43
  • 181 postów

Napisano 18 października 2013 - 22:43

a jak jest z gwarancja na iphona kupionego w usa? dziala w polsce?

#507 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 18 października 2013 - 23:04

Gwarancja jest tylko na Amerykę Płn.

#508 adr43

adr43
  • 181 postów

Napisano 19 października 2013 - 10:29

a ja myslalem ze takze w polsce.

#509 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 19 października 2013 - 13:54

Kilka dni temu dotarł do mnie iPhone 5S z USA. T-Mobile free Unlocked. Aktywowałem go kartą z Orange. Wszystko pięknie działa.

#510 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 19 października 2013 - 15:14

Kilka dni temu dotarł do mnie iPhone 5S z USA. T-Mobile free Unlocked. Aktywowałem go kartą z Orange. Wszystko pięknie działa.

To super!

A masz możliwość spróbować z kartą innego operatora? Np. jakiegoś zagranicznego a jak nie to przynajmniej polskiego? To apropos tego postu z 09.10.2013:

/.../
-iP 5S T-Mobile Unlocked mozna aktywować za pomoca dowolnej karty SIM dowolnego operatora GSM. Z tym że mozna go tylko używać tylko i wyłącznie w sieci w której został on aktywowany, gdyż na tą sieć założy się SIMlock. iP 5S T-Mobile Unlocked-to NIE jest to samo co Factory Unlocked który działa w nieograniczonej ilości sieci.

#511 staszek2610

staszek2610
  • 12 postów
  • SkądZakopane, PL

Napisano 19 października 2013 - 15:50

Przyłączam się do pytania cubasza. Jeżeli mógłbyś sprawdzić czy telefon będzie działał z kartą innego polskiego operatora po aktywacji kartą Orange, będę wdzięczny. Pytam bo chcę kupić iPhona 5s w USA. Aktualnie jestem w Plusie i tą kartą zamierzam go aktywować ale wszystko wskazuje na to, że przejdę do Play i chciałbym móc nadal korzystać z telefonu będąc u innego operatora. Pozdrawiam.

#512 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 19 października 2013 - 18:25

To super!

A masz możliwość spróbować z kartą innego operatora? Np. jakiegoś zagranicznego a jak nie to przynajmniej polskiego? To apropos tego postu z 09.10.2013:

Jak zdobędę jakąś Nano-Sim to sprawdzę

#513 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 19 października 2013 - 18:39

Jak zdobędę jakąś Nano-Sim to sprawdzę

Poświęć się dla społeczności - kup heyah za piątaka i przytnij ;-)

#514 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 19 października 2013 - 19:24

Mam pytanie do kogoś co kupował online w USA, Chciałem to zrobić ponieważ znajomy przylatuje 14 listopada, Kwestia zapłaty byłaby moją kartą, fakt nie wiem po jakim kursie przeliczą ale trudno ;) Jednak termin dostarczenia wyskoczył 12-19 listopad! Czy to jest jedyny termin? W tym wypadku muszę zrezygnować z zakupu:/ Wie ktoś kiedy mogą pojawić się w sklepach? I wtedy wysyłka będzie z powrotem ok. 2 dni ? Może ktoś podać kiedy zamawiał i jaki termin dostarczenia miał? Dzięki

#515 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 19 października 2013 - 19:59

^^^

A u mnie było tak - poprzez Apple Store zamówiłem iPhone 5S 32GB Space Gray oczywiście T-Mobile contract free w środę tydzień temu. Dwa dni później przyszła informacja, że wysyłka nastąpi 18go października ale pomimo wykupienia za dodatkowe 10$ wysyłki "2 business day shipping" przewidywane dotarcie paczki było na 24go października. Niestety moja znajoma wylatuje z USA 22go października :( Zadzwoniłem na infolinię próbując poprosić o szybszą wysyłkę ale dostałem informację, że telefony idą bezpośrednio z "zamorskiego magazynu" (czyli prawdopodobnie producenta w Chinach) i że nie ma możliwości przyspieszenia wysyłki. Dlatego też niestety zmuszony byłem zrezygnować z zamówienia :( Na szczęście pieniądze pobierane są z karty dopiero w momencie wysyłki paczki więc nie ma obawy o ich utratę.

#516 anies7

anies7
  • 32 postów

Napisano 19 października 2013 - 20:20

Mam pytanie do kogoś co kupował online w USA,
Chciałem to zrobić ponieważ znajomy przylatuje 14 listopada,
Kwestia zapłaty byłaby moją kartą, fakt nie wiem po jakim kursie przeliczą ale trudno ;)
Jednak termin dostarczenia wyskoczył 12-19 listopad!
Czy to jest jedyny termin? W tym wypadku muszę zrezygnować z zakupu:/
Wie ktoś kiedy mogą pojawić się w sklepach? I wtedy wysyłka będzie z powrotem ok. 2 dni ?

Może ktoś podać kiedy zamawiał i jaki termin dostarczenia miał?
Dzięki

Wysyłka w dwa dni (ba! w tydzień) nie istnieje od daaawna. Oni zwyczajnie nie ogarniają zamówień. Nawet przybliżony termin często ulega zmianie.

Ja czekałam 9 dni (zamawiałam z 2 tyg temu). Może rozważ kupno w sklepie stacjonarnym?

#517 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 19 października 2013 - 20:28

Ehhh no ale może w końcu ogarną i będzie wysyłka szybka tak jak np 5C... W sklepie stacjonarnym to za bardzo chyba też nie są dostępne :/ czaje się na golda 5S... anies, czekalas 9 dni od momentu zamówienia do momentu dotarcia przesyłki? teraz wychodzi jakoś prawie miesiąc :/ Czy mozna mailowo dostepnosc sprawdzać ? konkretnie Chicago :)

#518 bartorux

bartorux
  • 146 postów
  • SkądGdańsk/Łeba, Poland, Poland

Napisano 19 października 2013 - 20:42

Jak z 4g/lte? Śmiga internet bezproblemowo? Podasz który to jest dokładnie model? A ile?

#519 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 19 października 2013 - 21:17

Ehhh no ale może w końcu ogarną i będzie wysyłka szybka tak jak np 5C...
W sklepie stacjonarnym to za bardzo chyba też nie są dostępne :/ czaje się na golda 5S...

anies, czekalas 9 dni od momentu zamówienia do momentu dotarcia przesyłki?
teraz wychodzi jakoś prawie miesiąc :/

Czy mozna mailowo dostepnosc sprawdzać ? konkretnie Chicago :)

Obecnie od ręki jest dostępny iPhone 5s 32GB Space Gray (GSM) T-Mobile W apple store w Naperville, IL . Były dostępne od ręki w Northbrook IL. Ale dosyć szybko znikają. Będę chyba dzisiaj jeszcze w Applestore właśnie w Northbrook to się dopytam z dostępnością i dam znać,

#520 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 19 października 2013 - 21:21

Super! czekam na info!

#521 anies7

anies7
  • 32 postów

Napisano 19 października 2013 - 21:43

Ehhh no ale może w końcu ogarną i będzie wysyłka szybka tak jak np 5C...
W sklepie stacjonarnym to za bardzo chyba też nie są dostępne :/ czaje się na golda 5S...

anies, czekalas 9 dni od momentu zamówienia do momentu dotarcia przesyłki?
teraz wychodzi jakoś prawie miesiąc :/

Czy mozna mailowo dostepnosc sprawdzać ? konkretnie Chicago :)

Tak, czekałam jakoś 9 dni.
Prawda, telefony pojawiają się i znikają chyba w tym samym czasie. Trzeba monitorować stan magazynu, ;) raczej nie drogą mailową.

Chicago mówisz? Jak się czegoś dowiem, dam znać.

#522 jacq1989

jacq1989
  • 1 postów

Napisano 20 października 2013 - 12:37

Witam serdecznie, Chcialbym prosic o wyjasnienie całej procedury zakupu Iphone'a w Stanach ? Ceny w stanach są dużo dużo niższe niż na naszym rodzimym rynku. Oczywiście proszę także o objaśnienie czy zakup na stronie Apple.com spowoduje wysyłkę do Polski ? Jest to możliwe ? Kolejne pytanie czy taki iphone bedzie działał w naszych polskich sieciach ? I pytanie jak będzie wyglądać cała procedura razem z przesyłką? i kosztami ? z góry dziękuje. Pozdrawiam wszystkich użytkowników IOS :)

#523 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 października 2013 - 13:28

Chcialbym prosic o wyjasnienie całej procedury zakupu Iphone'a w Stanach ?

A jak myślisz o czym jest ten wątek? Weź się za czytanie go leniu!

#524 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 20 października 2013 - 13:47

Masakra :/ kilka stron tematu o tym i jeszcze wciąż te same pytania...tak ciężko poczytać? Wiadomo że łatwiej czekać na gotową odpowiedz ale ile można ludzie?

#525 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 21 października 2013 - 02:23

Witam! Byłem dzisiaj osobiście w Applestore w Northbrook - Illinois i niestety iPhone 5S jest na ten moment fizycznie niedostępny, a wysyłka tak jak na stronie podana 2-3 tygodnie. I pracownik niestety potwierdził, że jak się już pojawiają w sklepie to znikają momentalnie. I nie wiedział kiedy będzie nowa dostawa. I równiez nie potrafił powiedzieć kiedy pojawią się modele ''factory unlocked''. iPhone 5C jest natomiast dostępny od ręki w każdym kolorze i pojemnośći. Pytałem się jak to wygląda przy zakupie 5S - unlocked T-mobile - z jego działaniem w Polsce. Odpowiedź była jasna i prosta - wsadza się karte obojętnie jakiego operatora i działa. I można zmieniać karty operatorów - jak się komuś podoba to może sobie zmienić np. orange na Plus potem na t-mobile itp itd. i będzie działać - także nie będzie przypisany tylko do tej karty, którą go się aktywuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych