Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

XBOX Media Center

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#26 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 27 marca 2007 - 23:02

Xbox ma XBMC, a X360 ma Marketplace Video - filmy w HD/nieHD z internetu (VOD). Odtwarza HD, ale tylko w formacie WMV HD (tracimy wygodę), gry oczywiście też HD, niektóre nawet 1080p, IDENTYCZNIE jak ps3 ;) (i nie pieprzyć mi tutaj, że ps3 obsługuje, a on nie!) I oczywiście nie jest złamany, nic nie potrzymamy na dysku, choć Ubuntu już odpalono, ale wszystko w początkowej fazie rozwoju (taa, "nie można złamać", nie mekintosz?) Nie zmienia to faktu, że X360 ma najbardziej zaawansowany system zabezpieczeń jaki do tej pory spotkano w konsolach. Wszystko jest zaszyfrowane, klucz i prawdopodobnie hypervisor (sprawdzający legalność płyt itp.) znajdują się w CPU. Znaleziono jednak exploit pozwalający na wprowadzenie kodu do konsolki przez port, na którym jest normalnie HDD (podpina się adapter Serial<->USB do peceta czy maka i przesyła plik binarny, który póżniej konsolka odczytuje itd.) Linuksa odpalono właśnie dzięki temu exploitowi, i to z serwerem X'ów (tryb graficzny), przez odpowiedni bootloader.

#27 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 28 marca 2007 - 09:52

robbie wyglad to wg mnie nie przekonujacy argument... w odtwarzaczu dvd tez sobie wyglad menu bys zmienial?

Nie wiem o wyglądzie czego piszesz (wyświetlanego menu czy wyglądzie obudowy). W przypadku menu nie ma problemu, skórek jest od groma, a w przypadku obudowy, cóź design jaki proponuje MS nie należy do najlepszych, ale znam przypadki iż ludzie przekładali bebechy do obudowy od innego sprzętu ;-) .

#28 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 28 marca 2007 - 11:06

P.S. Co do legalnosci, owszem mozesz uzywac go jak chcesz, ale sama instalacja chipa to "piracenie" i Microsoft uznaje z legalne konsole tylko te z M$ Dash. P.S. 2 A "dolutowywal" ktos RAM :?: Bo jak macie mozliwosc to naprawde warto. gentoox przyspiesza prawie dwukrotnie (pod warunkiem zastosowania dobrego sterownika pamieci; najnowsze gentoox o ile dobrze pamietam maja juz zainstalowany). Szkoda tylko ze gry nie wykorzystuja tych 128MB RAM-u.

#29 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2007 - 14:40

No ale wlasnie o tym mowie, po co zmieniac wyglad menu w "odtwarzaczu" dvd =.= To zaden argument ze mozna w xboxie zmieniac skorki menu... To od Apple trzyma sie jednej podstawowej zasady... minimalizm... Czasem mniej znaczy wiecej....

#30 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 28 marca 2007 - 19:24

Ale Dash to nie skin :!: A to oprogramowanie (taki system) dla XBOX'a i instalacja innego to tak jakbys DOS'a (M$ Dash) zmienil na Windowsa XP (XBMC, Unleash X, EvoX). A zmiana skorki to tylko jedna z wielu funkcji dash'y (choc XBMC to tak do konca nim nie jest, ale mozna go w takiej roli uzywac).

#31 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 kwietnia 2007 - 08:42

Bardzo długo szukałem dobrego odtwarzacza plików multimedialnych. Ostatnio przez ponad rok korzystałem z Manty Prince 2. Sprzęt ma dopracowany firmware, jednak jakość wykonania w skali 1-5 można ocenić na 2. Przez ten czas zaliczyłem już 5 wizyt w serwisie :( Zachęcony przez kol. Macdesk-a kupiłem xboksa. Trafił się przerobiony egzemplarz z hdd 80gb, dodatkowo wyciszony. Korzystam z niego od kilku dni i jestem zachwycony. Oprogramowanie (XBMC) to po prostu to czego szukałem. Łatwa obsługa i bogate możliwości konfiguracji, a do tego obsługa sieci (ftp. samba). Polecam każdemu, kto szuka sprzętu o bogatych możliwościach w przystępnej cenie :) Jako bonus traktuję funkcję konsoli do gier. Z ciekawości uruchomiłem wyścigi - Burnout 3 Revange. Prawdę powiedziawszy w gry nie grałem od jakichś 8 lat. Jednak ta pozycja bardzo mnie wciągnęła :)

#32 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 29 kwietnia 2007 - 16:59

Fajnie, ale XBox to przede wszystkim konsola. Więc ciekawe podejście do sprawy;-D

#33 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 29 kwietnia 2007 - 18:02

Hm, brzmi niezle, trzeba zaczac pisac list do Sw. Mikolaja ;)

#34 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 29 kwietnia 2007 - 18:03

Blizej dzień Dziecka :-D

#35 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 kwietnia 2007 - 19:48

Fajnie, ale XBox to przede wszystkim konsola. Więc ciekawe podejście do sprawy;-D

Wiem, wiem. Konsola do gier. Osoba od której kupowałem była zdziwiona, że interesują mnie filmy, a nie gry :)
  • robbie lubi to

#36 john.doe

john.doe
  • 100 postów

Napisano 30 kwietnia 2007 - 16:37

XBOX jest rewelacyjny jeżeli chodzi o odtwarzanie wszystkiego :) Tylko jest, że tak powiem kobylasty, jakby przenieść flaki XBOXa do jakieś fajne obudowy media center byłoby gitowo. Już nie wspomnę o tym jak złamią XBOXa 360 i będzie można lookać materiały HD mniam. Optymalnie by było gdyby X był w obudowie maca mini ;)

#37 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 maja 2007 - 00:58

XBOX jest rewelacyjny jeżeli chodzi o odtwarzanie wszystkiego :) Tylko jest, że tak powiem kobylasty, jakby przenieść flaki XBOXa do jakieś fajne obudowy media center byłoby gitowo. Już nie wspomnę o tym jak złamią XBOXa 360 i będzie można lookać materiały HD mniam. Optymalnie by było gdyby X był w obudowie maca mini ;)

Niestety, nie można mieć wszystkiego. Jak dla mnie design może być, chociaż masz rację. Gdyby wszystko mieściło się w obudowie mini - byłoby świetnie. Tylko wtedy cena z pewnością byłaby wyższa niż pięćset złociszy ;)

#38 john.doe

john.doe
  • 100 postów

Napisano 01 maja 2007 - 08:59

przemekf masz rację cena by pewnie zabiła :) Ostatnio czytałem jakieś plotki o tym, że są blisko złamania dashboard'a X360'tki, ciekawe :) Tylko X360 ma jedną wadę, jest głośny :|

#39 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maja 2007 - 07:52

Skin xTV dla XBMC upodobniający go do Apple TV:

Dołączona grafika

oraz filmik (z wczesnej wersji, w najnowszej ikony w menu głównym są animowane al'a FrontRow) :

#40 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 maja 2007 - 16:20

Huh, gdyby nie to, że mam X360 i to byłoby głupotą - kupiłbym Xboksa ;) Coraz bardziej denerwują mnie zabezpieczenia w tej konsoli, eh..

#41 SpyKids

SpyKids
  • 165 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maja 2007 - 12:42

A czy się da a jak tak to jak :) połączyć mini z xboxem ?? Sądzę że za pomocą kabla szeregowego ale jakiego oprogramowania użyć ?? Bo np. Chciałbym oba te sprzęty połączyć tak aby dysk z xboxa był widoczny jako dysk w mini i odwrotnie. P.S gratulacje dla tych którzy posiadają już x`a a tych którzy nie posiadają zachęcam :) Fajna zabawka

#42 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2007 - 13:02

A czy się da a jak tak to jak :) połączyć mini z xboxem ?? Sądzę że za pomocą kabla szeregowego ale jakiego oprogramowania użyć ?? Bo np. Chciałbym oba te sprzęty połączyć tak aby dysk z xboxa był widoczny jako dysk w mini i odwrotnie.
P.S gratulacje dla tych którzy posiadają już x`a a tych którzy nie posiadają zachęcam :) Fajna zabawka

No połączyć oba sprzęty możesz kabelkiem sieciowym. XBMC może widzieć katalogi udostępnione na Macu (np. Movies, Music), odtwarzacz muzyki w XBMC może widzieć muzę udostęnioną na macu w iTunes. Co do tego żeby dysk xboxa był widoczny na pulpicie macosa to da się to zrobić jedynie poprzez FTP (takowy serwer jest zawarty w XBMC) ale ze względu na ograniczenie FIndera będziesz mógł kopiować jedynie pliki z xboxa, nie da rady nic w ten sposób przerzucać do xboxa (trzeba użyć sensownego klienta ftp) podobnie nie da się odtwarzać nic na kompie bezpośrednio z xboxa. Autorzy XBMC pisali coś kiedyś, że serwer samby jest planowany, wtedy to będzie rewelacja. Ale i tak jest :)

#43 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 maja 2007 - 17:26

Zawsze można użyć MacFUSE ;)

#44 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 czerwca 2007 - 00:04

A czy taki xbox odtworzy pliki w h.264?

#45 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 27 czerwca 2007 - 00:31

A czy taki xbox odtworzy pliki w h.264?

Wg. http://www.xboxmedia...nfo_project.htm
Tak.
  • robbie lubi to

#46 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 czerwca 2007 - 07:43

Dzięki, też to właśnie znalazłem - idę na Allegro kupować :D

#47 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2007 - 08:35

Wg. http://www.xboxmedia...nfo_project.htm
Tak.

Sam format jak najbardziej, ale co do tego czy płynnie pójdzie to różnie jest, kilka plików miałem to jedne są płynniutko (np. zeszłoroczne keynote jobsa w max jakości z apple.com), a trailery np. klatkują. Nie wiem jak jest w obecnych wersjach XBMC bo dawno nie aktualizowałem, ale była osobno do dogrania specjalna wersja mplayera w której mocno poprawiono odtwarzanie właśnie h264 i miała być włączona oficjalnie do źródeł, być może najnowsze XBMC ją zawiera.

#48 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 czerwca 2007 - 20:33

Dobra chlopaki, kupiłem!! Będzie w piątek. Napiszcie mi o co chodzi z tą siecią bo chciałbym radiowo z liveboxem połączyć. Co mam kupić??

#49 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2007 - 21:29

Xboxa po wifi to będzie problem bo taki adapterek do wifi dla xboxa generalnie jest w Polsce nieosiągalny, łącz kablem.

#50 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 czerwca 2007 - 21:37

kablem ciężko, musiałbym ścianę kuć. A nie można go do rutera wifi podpiąć?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych