Tak czytam to wszystko i okazuje się, że generalnie mój leciwy XBOX wraz z oprogramowaniem XBOX Media Center jak dla mnie zamiata AppleTV pod dywan.
XBMC (XBOX Media Center) możemy odpalić na przerobionej konsoli czyli właściwie każdej, którą można kupić na Allegro czy w wielu sklepach. Do takiej też konsoli możemy wstawić większy dysk (ja mam 120GB) do tego konsola posiada kartę sieciową (można też nabyć adapterek WiFi). Odpowiedni kabelek pozwala na wyjście np. S-Video, Composite + optyczne audio. Tyle sam sprzęt, cała siła konsoli tkwi w rewelacyjnym oprogramowaniu - XBMC, które uruchamia się po włączeniu konsoli.
Domyślny wygląd

XBMC to przede wszystkim player video/audio - ilość obsługiwanych formatów jest taka jakie obsługuje MPlayer, który jest za to odpowiedzialny, a ten jak wiadomo obsługuje chyba wszystko. Do tego dochodzi spora ilość dodatkowych bibliotek obsługujących specyficzne formaty audio.
Oczywiście w przypadku filmów pełna obsługa napisów, pobieranie informacji o filmie (w tym okładek) z sieci itp. Podobnie z plikami audio, pobieranie tagów (również przy zgrywaniu płyty audio do mp3/ogg), okładek. Do tego dochodzi wyświetlanie zdjęć (slideshow) w kilku formatach.
Filmy

Muzyka

XBMC może odtwarzać z wewnętrznego dysku lub poprzez sieć, posiada wbudowanego klienta Samby i bez problemu można podpiąć jakiś katalog z naszego Maca. Odtwarzacz audio obsługuje udostępnianie utworów przez iTunes. Do tego zawarty jest serwer FTP oraz WWW (wraz z odpowiednią aplikacją dzięki której możemy zarządzać konsolą przez przeglądarkę).
Do tego istnieje bardzo duża ilość dodatkowch rozszerzeń napisanych w Pythonie np. oglądanie filmików z YouTube czy trailerów w z apple.com:
Trailery z apple.com (skin MC360)

Z pozostałych funkcji:
- wyświetlanie pogody, wiadomości rss
- wizualizacje dla plików audio
- filemanager
- uruchamianie np. gier zgranych na dysk konsoli czy też aplikacji
- zmiana wyglądu
Pogoda

Jedna z setek wizualizacji

Informacje o filmie

Jak widać po krótce możliwości XBMC są olbrzymie. Z wad na pewno to, że konsola nie pociągnie video w HDTV - przy pliku 720 jest już czkawka ale nie ma się czemu dziwić - w środku siedzi Pentium III 700MHz.
Jeżeli ktoś nie potrzebuje możliwości HDTV, karty Wifi "n", synchronizacji poprzez iTunes, nie zależy na wyglądzie obudowy i wydawania masy kasy to polecam XBOXa + XBMC.
W razie pytań służę pomocą.
Więcej o projekcie XBMC:
http://www.xboxmediacenter.de/