Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

XBOX Media Center

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 10:21

Od premiery AppleTV minęło kilka dni, co rusz czytamy co tam w tym urządzonku można zmienić, a to, że udało się dodać obsługę XviD/DivX albo wymienić dysk na większy.

Tak czytam to wszystko i okazuje się, że generalnie mój leciwy XBOX wraz z oprogramowaniem XBOX Media Center jak dla mnie zamiata AppleTV pod dywan.

XBMC (XBOX Media Center) możemy odpalić na przerobionej konsoli czyli właściwie każdej, którą można kupić na Allegro czy w wielu sklepach. Do takiej też konsoli możemy wstawić większy dysk (ja mam 120GB) do tego konsola posiada kartę sieciową (można też nabyć adapterek WiFi). Odpowiedni kabelek pozwala na wyjście np. S-Video, Composite + optyczne audio. Tyle sam sprzęt, cała siła konsoli tkwi w rewelacyjnym oprogramowaniu - XBMC, które uruchamia się po włączeniu konsoli.

Domyślny wygląd
Dołączona grafika

XBMC to przede wszystkim player video/audio - ilość obsługiwanych formatów jest taka jakie obsługuje MPlayer, który jest za to odpowiedzialny, a ten jak wiadomo obsługuje chyba wszystko. Do tego dochodzi spora ilość dodatkowych bibliotek obsługujących specyficzne formaty audio.
Oczywiście w przypadku filmów pełna obsługa napisów, pobieranie informacji o filmie (w tym okładek) z sieci itp. Podobnie z plikami audio, pobieranie tagów (również przy zgrywaniu płyty audio do mp3/ogg), okładek. Do tego dochodzi wyświetlanie zdjęć (slideshow) w kilku formatach.

Filmy
Dołączona grafika

Muzyka
Dołączona grafika

XBMC może odtwarzać z wewnętrznego dysku lub poprzez sieć, posiada wbudowanego klienta Samby i bez problemu można podpiąć jakiś katalog z naszego Maca. Odtwarzacz audio obsługuje udostępnianie utworów przez iTunes. Do tego zawarty jest serwer FTP oraz WWW (wraz z odpowiednią aplikacją dzięki której możemy zarządzać konsolą przez przeglądarkę).

Do tego istnieje bardzo duża ilość dodatkowch rozszerzeń napisanych w Pythonie np. oglądanie filmików z YouTube czy trailerów w z apple.com:

Trailery z apple.com (skin MC360)
Dołączona grafika

Z pozostałych funkcji:
- wyświetlanie pogody, wiadomości rss
- wizualizacje dla plików audio
- filemanager
- uruchamianie np. gier zgranych na dysk konsoli czy też aplikacji
- zmiana wyglądu

Pogoda
Dołączona grafika

Jedna z setek wizualizacji
Dołączona grafika

Informacje o filmie
Dołączona grafika

Jak widać po krótce możliwości XBMC są olbrzymie. Z wad na pewno to, że konsola nie pociągnie video w HDTV - przy pliku 720 jest już czkawka ale nie ma się czemu dziwić - w środku siedzi Pentium III 700MHz.
Jeżeli ktoś nie potrzebuje możliwości HDTV, karty Wifi "n", synchronizacji poprzez iTunes, nie zależy na wyglądzie obudowy i wydawania masy kasy to polecam XBOXa + XBMC.

W razie pytań służę pomocą.

Więcej o projekcie XBMC:
http://www.xboxmediacenter.de/
  • przemekf lubi to

#2 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 marca 2007 - 13:11

Wow... fajna rzecz.. a dotyczy starych XBOX-ów jedynie, czy XBOX-ów 360 też ?? Tak wogóle to jestem ciekaw czy xbox 360 pociągnie Full HD...

#3 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 13:44

Jak na razie dotyczy to tylko pierwszego XBOXa, ale pewnie X360 długo się nie oprze i da się na niego przeportować wersję, co do tego czy X360 pociągnie HD to raczej bez problemu, w końcu Microsoft planuje (czy może już to działa?) Xbox Live Video gdzie będzie można pobierać filmy w HD.

#4 wojo2000

wojo2000
  • 121 postów
  • SkądPoland/Lodz

Napisano 27 marca 2007 - 13:47

Jak na razie wpełni złamany jest tylko stary XBOX.

Powiem tak, jestm tzw. gadżeciarzem :) i inwestuje w różne nowośći, ale przed XBOX broniłem się dość długo, przede wszystkim dlatego że to maszyna Microsoftu :)
W domu wypróbowałem wszystkiego co pozwala odtwarzać wideo na TV, komputer pod TV, laptop, stacjonarne odtwarzacze DivX, nawet mam cyfrowy magnetowid wideo www.archos.pl, jednak nic mi nie dało tej funkcjonalności co XBOX !!! Komputery owszem ale abo hałasują, alo ich obsługa nie jest na tyle prosta żeby mógł z tego korzystać każdy.
Potęga XBOX leży w XBMC (wspomniał przedmówca), kupując XBOX z dyskiem 200GB + XBMC otrzymujemy dome centrum rozrywki, za około 500pln.
To MC potrafi wszystko, ja kupiłem je do golądania filmów, szokiem dla mnie był że potrafi dotworzyć wszystko od przedziwnych divx xvid do rmvb.
Potem okazało się że zamiast oglądać filmy zacząłem używać go do grania, przeglądania sieci, czytania RSS, sprawdzania pogody, itp.

Rewelacja jest np. Apple - Movie Trailers gdzie na żywca z neto możemy sobie obejrzeć zapowiedzi fimów.
Mamy dostep do Google Video :) do programu TV, możemy XBOX połączyć np. z tunerem satelitarnym DBOX2...
Do tego na XBOX można zainstalować linuxa, podłączyć klawiaturę i mysz i używać jak normalnego kompa.

Dwa tygodnie po tym jak sobie sprezentowałem xbox'a, do grona XBOXsiarzy dołączył mój tata i brat :)

P.S. XBOX nie jest najmniejszy ale super komponuje się z moim zestawem kina domowego, do tego ja go mam w przeźroczystej obudowie :) wersja CRYSTAL
P.S. Do xbox moxna podłączyć pendrive, czytnik kart, zy aparat fotograficzny :)
P.S. Oczywiście urządzenie obsługuje się z pilota :)

#5 djyoda

djyoda
  • 155 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 marca 2007 - 13:57

Czyli warto dać kase? zeby postawić media center xBox mosi spełniać jakies warunki? czy wystatarczy normalny kupiony na allegro (przerobiony tzn.?)

#6 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 27 marca 2007 - 13:57

a w polsce adapterek wifi jest do xboxa dostepny? bo widze jedynie koszmarnie drogie do xbox360?

#7 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 14:05

Czyli warto dać kase? zeby postawić media center xBox mosi spełniać jakies warunki? czy wystatarczy normalny kupiony na allegro (przerobiony tzn.?)

Jak masz na Allegro napisane, że przerobiony to OK :)
Na innym nie da się odpalić nic innego poza oryginalnymi grami no i nie da się dobrać do dysku.

#8 djyoda

djyoda
  • 155 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 marca 2007 - 14:15

a takie jeszcze jendo pytanie 1.3 czy 1.6? bo widze ze są rózne modele;p

#9 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 27 marca 2007 - 14:30

Też mam xBoxa i również używam go do wielu wspomnianych wyżej czynności (zdecydowanie więcej niż to sobie microsoft wymyślił :) )

Powiem tylko, iż istnieje wiele programów pod OS X, które "rozpakowywują: ISO kopii oryginalnych gier na dysk xBoxa, tak że omija nas "dyskoteka" z przkładaniem krążków w napędzie x-a.
Dla tych "leniwych" istnieje opcja aby użwać dysku mac-a do przechowywania muzyki (xBox obsługuje okrojoną wersję Samby).
Oj długo by pisać, jak jesteście zainteresowani to pewnie wątek się szybko rozrośnie :)

---- Dodano 27-03-2007 o godzinie 13:32 ----

Zasadniczo to bez różnicy, wiadomo że im wyższa wersja tym sprzęt nowszy (w kolejnych wersjach zmieniany był układ płyty głównej - głównie układy graficzne czy napędów DVD).
Każda wersja konsoli przerobiona dobrym chip-em (są wersje przerabiane bezchpowo) ma bardzo duże możliwości, zasadniczo nie jest to już konsola...

#10 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 14:34

O ile są przerobione to dla użytkownika wersja jest bez znaczenia (pamiętam, że wersję 1.6 - ostatnią jaka się ukazała było najtrudniej przerobić).

Co do Samby to XBMC zawiera po prostu samego klienta Samby, nie działa to w drugą stronę, z XBOXem aby przerzucić pliki do niego łączymy się poprzez FTP.

#11 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 27 marca 2007 - 14:53

a w polsce adapterek wifi jest do xboxa dostepny? bo widze jedynie koszmarnie drogie do xbox360?

Myślę, że kupowanie adaptera wifi tylko do xBox-a nie jest rozwiązaniem najszczęśliwszym.
Sam używam routera z wifi do którego podłączony jest xBox a Maczek stoi sobie gdzie chce i przez Airporta przerzucam co chcę.
Routery wifi w takim przypadku mają przewagę cenową nad dedykowanymi urządzeniami...

#12 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 27 marca 2007 - 15:00

Myślę, że kupowanie adaptera wifi tylko do xBox-a nie jest rozwiązaniem najszczęśliwszym.
Sam używam routera z wifi do którego podłączony jest xBox a Maczek stoi sobie gdzie chce i przez Airporta przerzucam co chcę.
Routery wifi w takim przypadku mają przewagę cenową nad dedykowanymi urządzeniami...

moment, bo sie troszke pogubilem. bo router z accespointem wifi to mam, ale z tego co przeczytalem wynika, ze xbox nie ma wbudowanego wifi. Wiec jesli ciagniecie kabelkiem lanu do konsoli nie wydaje mi sie fajne, to co powinienem do xboxa wlozyc, zeby jednak mial mozliwosc komunikacji bezprzewodowej? rozumiem, ze wlasnie jakis firmowy, dedykowany adapter?

#13 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 27 marca 2007 - 15:14

moment, bo sie troszke pogubilem. bo router z accespointem wifi to mam, ale z tego co przeczytalem wynika, ze xbox nie ma wbudowanego wifi. Wiec jesli ciagniecie kabelkiem lanu do konsoli nie wydaje mi sie fajne, to co powinienem do xboxa wlozyc, zeby jednak mial mozliwosc komunikacji bezprzewodowej? rozumiem, ze wlasnie jakis firmowy, dedykowany adapter?

Fakt, stary xbox wifi nie ma, ma wbudowana karte sieciowa 100Mbps.
W moim przypadku router stoi blisko xBox-a i podłączony jest do routera kablem. Jeden mjó maczek jest połączony kablem z routerem a drugi chodzi przez Airporta.
Co do adaptera wifi dla xBox-a to niestety nie pomogę, nie szukałem takiego rozwiązania.
Oczywiście zamiast adaptera do x-a można kupić drugą bazę (jakąkolwiek, ale przynajmniej z wifi 802.11g) kosztują na allegro poniżej 100pln.

#14 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 15:39

Na podpięcie XBOXa przez WiFi są 2 sposoby:

1. Dedykowany adapter WiFi, trudny do kupienia w Polsce, a przy okazji drogi :)

Oryginalny adapter MS - http://www.amazon.co...ed-20/ref=nosim
Zamiennik D-Linka - http://www4.shopping...802-11G-108MBPS

2. Kupić jakiegoś taniego access pointa, podpiąć go krótkim kabelkiem do XBOXa i zestawić z istniejącym access pointem.
  • rami lubi to

#15 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 27 marca 2007 - 16:26

dzieki za info :)

#16 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 marca 2007 - 17:30

Tylko jedno pytanie: co to robi na forum Apple? Nie ma juz forow dla eksboksiarzy? :)

#17 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 marca 2007 - 17:40

Chodzi o to że jest to alternatywa dla Apple TV ;)

#18 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 27 marca 2007 - 18:06

Tylko jedno pytanie: co to robi na forum Apple? Nie ma juz forow dla eksboksiarzy? :)

Jak widzisz temat powstał w dziale Think Different, a ten temat (xbox) jest jak najbardziej Think Differnt, xBox vs AppleTV...

#19 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 27 marca 2007 - 18:18

Raczej nie jest to alternatywa. W zalozeniu Apple TV ma sie synchronizowac z iTunes czego XBOX nie potrafi. XBOX nie obsluguje HD, o HDMI (nie wspominam o HDCP) mozn zapomniec. A niedlugo wszystkie trailery beda w HD i HDCP. Gabaryty i optymalizacja i legalnosc - nie wspominam. Co do przerobienia 360'ki to nie bedzie to nigdy mozliwe. Nie bede pisal szczegolow technicznych, ale powiem lopatologicznie: Microsyf zastosowal pare trick'ow. Konsola ma bardzo ograniczony dostep do dysku, a uzytkownik zewnetrznie zaden. Nie ma Linuksa ktory obslugiwalby wspolna pamiec GPU i RAM'u X'a. Dash'e dla zwyklego X'a to zwyczajne pliki konfiguracyjne stron www (w tym nawet jak dobrze pamietam css'y), podczas gdy dla 360 jest napisany zaawansowany system operacyjny zapisany w STALEJ pamieci ROM, ktorej zawartosci nie da sie odyfikowac z zewnatrz, a jest to konieczne w razie chceci zmiany Dash'a. Poza tym X'360 nie obsluguje Full HD (obsluguje 1080i, 1080p obsluguje tylko PS3, ktory nadaje sie lepiej pod Media Center niz nawet zwykly XBOX). P.S. Mam XBOX'a i jako Dash'a uzywam Unleash'a X.

#20 wojo2000

wojo2000
  • 121 postów
  • SkądPoland/Lodz

Napisano 27 marca 2007 - 18:31

Co do zakupu to szukajcie wersji przerobionej z zamontowanym układem Alladin albo DuoX raczj nie bawcie się w softmoda czyli przeróbką softową. Co do WiFi to najtańsze rozwiązanie - APek (Access Point za 100pln) i już mamy bezprzewodowy dostęp. Mój brat ma w sieci lokalnej laptopa, komputer stacjonarny i XBOXA i wszystkie widzą się na wzajem i moga korzystać ze swoich zasobów, wszystko zrobione po WiFi. P.S. Co do przeróbki 360tki, to pewnie kwestia czasu... nie ma rzeczy niemoxliwych i mógłbym wymieniać sporo zabezpieczeń które podobno były nie do złamania. P.S. Co do legalności tego rozwiązania, to oczywiście że Microsoft nie zezwala na wgrywanie czegoś innego ale przecież nie wygrywamy nielegalnego softu, tylko linuxa, nie nasza wina że Microsoft nie wykorzystał możliwości XBOX. A co powiedzieć o wyczynach PS2 ;) jak wyszła na rynek to masowo ją kupowano na bliskim wschodzie bo ich układ dało się wykoprzystać w rakietach ;)

#21 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 27 marca 2007 - 18:37

Raczej nie jest to alternatywa. W zalozeniu Apple TV ma sie synchronizowac z iTunes czego XBOX nie potrafi.

Zasadniczo masz rację, ale xBox nie musi tego robić w ten sposób, używa do tego Samby. Ponadto xBox ma dobry interfejs, ktory można zmieniać za pomocą tematów i nie musi korzystać z tego jaki ma AppleTV.

XBOX nie obsluguje HD, o HDMI (nie wspominam o HDCP) mozn zapomniec. A niedlugo wszystkie trailery beda w HD i HDCP.

Fakt nie obsługuje HD no i xbox ma za małą moc, o czym wcześniej wspomniał macdesk, ale szkopuł w tym że obsługuje go mój iMac :) , a do wysłania obrazu z Mac-a (full HD!!!) do TV nie potrzebuję przecież przejściówki w postaci AppleTV...

Gabaryty i optymalizacja i legalnosc - nie wspominam.

Gabaryty to kwestia gustu, o tym nie będę pisał (powiem tylko że można zmienić pudło xbox-a na ładniejsze, pasujące do wystroju sprzętu RTV/Audio).
Co do legalności to przesadziłeś, kupiłeś urządzenie i jest to Twoja sprawa czy prywatnie używasz go do grania, słuchania muzyki czy jako otwieracza do konserw :) ...

Co do przerobienia 360'ki to nie bedzie to nigdy mozliwe. Nie bede pisal szczegolow technicznych, ale powiem lopatologicznie: Microsyf zastosowal pare trick'ow. Konsola ma bardzo ograniczony dostep do dysku, a uzytkownik zewnetrznie zaden. Nie ma Linuksa ktory obslugiwalby wspolna pamiec GPU i RAM'u X'a. Dash'e dla zwyklego X'a to zwyczajne pliki konfiguracyjne stron www (w tym nawet jak dobrze pamietam css'y), podczas gdy dla 360 jest napisany zaawansowany system operacyjny zapisany w STALEJ pamieci ROM, ktorej zawartosci nie da sie odyfikowac z zewnatrz, a jest to konieczne w razie chceci zmiany Dash'a.

Na X360 się nie znam, więc nic nie napiszę, zapewne masz rację.

Poza tym X'360 nie obsluguje Full HD (obsluguje 1080i, 1080p obsluguje tylko PS3, ktory nadaje sie lepiej pod Media Center niz nawet zwykly XBOX).

No wiesz, Apple TV obsługuje HD do rozdzielczości 720p, z czym x360 spokojnie sobie poradzi.

P.S. Mam XBOX'a i jako Dash'a uzywam Unleash'a X.

Gratuluję ;-)

#22 wojo2000

wojo2000
  • 121 postów
  • SkądPoland/Lodz

Napisano 27 marca 2007 - 20:42

Najfajniejsze jest to że na wielu forach, nie związanych z xbox zaczynają się dyskusje o xbox, bo zawsze ktoś zauważy że jest XBOX który potrafi prawie wszystko. Za nim miałem XBOX, to trzymałem z całą resztą, ale od kąd go mam... to nie wiem jak bez niego mogłem się obejść :) Apple TV w tej chwili nie ma tej funkcjonalności co XBOX z XBMC, ale... może z czasem się to zmieni, fajnie by było :). Dwie wady XBOX, to faktycznie gorszy design niż appletv (ale nie jest zły) oraz wentylator, XBOX nie jest demonem ciszy, fakt po tuningu furkot wiatraka jest ledwo słyszalny ale dla mnie nie jest to ideał, jak go kupiłem to oczekiwałem że będzie cichy jak mój odtwarzacz DVD :), no ale przecież to zwykłu PC :) Nie wiem jak jest w appleTV czy tam coś brzęczy czy nie :)

#23 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 marca 2007 - 21:15

Chodzi o to że jest to alternatywa dla Apple TV ;)

A Creative jest alternatywa dla iPoda, Windows-dla MacOSa, Tracktion-dla Logica itd itd itd...
Niech tu pisza wszyscy i o wszystkim :)

#24 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 21:29

robbie wyglad to wg mnie nie przekonujacy argument... w odtwarzaczu dvd tez sobie wyglad menu bys zmienial?

#25 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2007 - 21:52

Co do przerobienia 360'ki to nie bedzie to nigdy mozliwe.

Jakoś jak czytam takie teksty to ile lat już żyję nigdy się nie sprawdzają.

Pierwsze koty za płoty, loader dla linuxa dla X360 już jest, co prawda wymaga bardzo wczesnych wersji konsoli, ale początki zawsze były trudne. Udało się uruchomić Ubuntu, więc taki Media Center może z czasem spokojnie powstać na bazie Linuxa, wcale nie musi to być przeróbka stricte jak w przypadku pierwszego pudła tylko możliwość uruchomienia właśnie dodatkowego systemu (dla pierwszego xboxa istnieje taka typowa dystrybucja typu Media Center).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych