Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wasze ulubione książki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
402 odpowiedzi w tym temacie

#201 TomuSS

TomuSS
  • 819 postów

Napisano 10 kwietnia 2011 - 22:13

Ja za to jestem ogromnym fanem fantastyki poslkiej. Przeczytałem wszystko Piekary i Pilipiuka (Ukłon dla Wędrowycza!). Lubię w miare Komude, Dębskiego, Sapkowskiego (tylko Wiedźmin) i pojedyncze książki.

#202 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 167 postów

Napisano 10 kwietnia 2011 - 22:55

Komuda nie wchodzi, nie lubię klimatu szlacheckiego. Piekara jest przegenialny pomysłem/akcją, ale denerwuje mnie to, że każde opowiadanie to 2 strony skrócenia poprzednich przygód Mortimera. Pilipiuka świetny jest cykl o Kruszewskich, bije Wędrowycza IMHO na głowę. Ja z polskich to Ćwieka i Przybyłka głównie.

#203 TomuSS

TomuSS
  • 819 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 18:54

Ćwiek super... Czytałem większosć jego książek... Piekare lubię za inkwizycje. Jeden z moich ulubionych tematów. A Komuda... Cóż... Pisze specyficznym językiem, lubię go najmniej. Dużo archaizmów itd.

#204 Tomek.101

Tomek.101
  • 175 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2011 - 19:13

Nie jestem jakimś wielkim zapaleńcem do czytania książek, ale ostatnio z ciekawości przeczytałem „Kod Leonarda da Vinci” gorąco polecam, świetna książka chodź początek troszkę nudny.

#205 kajtek88r

kajtek88r
  • 330 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:04

Piekare lubie rowniez za inkwizycje, jednak jego naturalistyczne opisy w innych ksiazkach mi nie podchodza. Sapkowskiego znam tylko z Wiedzmina, ale ta serie uwielbiam. Cyberpunkanostatnio zadnego dobrego nie czytalam, jest cos nowego ciekawego? "Kod leonarda Da Vinci" czytalam i nawet mnie wciagnal. Pozniejsze ksiazki jednak troche zawiodly... Aktualnie czytam "Japonski soft power"(jesli ktos sie interesuje Japonia to chetnie cos polece) ksiazka dobrze napisana, ale ze jestem bardziej zainteresowana kultura to zdecydowanie wygrywa z ta pozycja niedawno wydane "Tatami kontra krzesla".

#206 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 167 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 22:33

Mi CP nie wchodzi w książkach. O ile filmy nader chętnie, to z książkami już mega ciężko. Próbowałem 'Neuromancera', skończyłem chyba za 3. podejściem; próbowałem 'Czarne oceany' i olałem po 50 stronach (chociaż to może był trochę wpływ tego, że to Dukaj).

#207 kajtek88r

kajtek88r
  • 330 postów

Napisano 12 kwietnia 2011 - 12:20

W sumie z cyberpunka czytałam tylko Gibsona i Grimwooda, ale nie było złe ;) Więcej komiksów chyba jednak przeczytałam o tej tematyce..

#208 Fazere

Fazere
  • 291 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 kwietnia 2011 - 16:25

Godfather - klasyka

#209 TomuSS

TomuSS
  • 819 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:28

Ja ostatnio zacząłem czytać kryminały... Ale kryminały, gdzie wszystko dzieje się w trakcie wojny. Jest nawet cała seria, która nazywa się "Czarna Seria" i wydaje tylko takie książki... Piszę do nich chociażby znany na pewno wszystkim Krajewski.

#210 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 09 maja 2011 - 14:58

Jako ze sam jestem pisarzem nie bede sie wypowiadal moze na temat moich ulubionych ksiazek ;). Natomiast kazdemu moge polecic kilka ksiazek: Rhonda Byrne "Sekret"; Gregg Braden "Boska Matryca" dr. Pim van Lommel "Wieczna Świadomość" "What the bleep do we know?" - "Co my wiemy?" oraz kontynuacja "What the bleep: down the rabbit hole". Neale Donald Walsch - Caly cykl dotyczacy "Rozmowy z Bogiem" oraz rowniez jego autorstwa: "Przyjaźń z Bogiem", "Wspólnota z Bogiem", "Chwile Łaski". Osobiscie najbardziej polecam ksiazki Gregg`a Braden`a oraz dr. Pim`a van Lommel`a.

#211 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 167 postów

Napisano 09 maja 2011 - 16:07

Pisarz, który nie wie, że a) jeśli już chcemy apostrof, to ten: ', a nie ten: `; B) nie stawia się apostrofu po spółgłosce? Współczuję Twoim korektorom.

#212 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 06 czerwca 2011 - 14:11

A ja - jak to na mój wiek - lubię Harrego Pottera, Hobbita, 'Felixa, Neta i Nikę', i Akademię Pana Kleksa haha

#213 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 06 czerwca 2011 - 14:31

Ja z kolei polecam Metro 2033 i Metro 2034. Pierwszą część przeczytałem 5 razy i za parę dni zabieram się ponownie. Cholernie dobra! Druga część zupełnie inna i czyta się równie fajnie aczkolwiek wole pierwszą pozycje i przygody Artem'a :)

#214 cezdeville

cezdeville
  • 207 postów

Napisano 18 lipca 2011 - 15:01

Mi CP nie wchodzi w książkach. O ile filmy nader chętnie, to z książkami już mega ciężko. Próbowałem 'Neuromancera', skończyłem chyba za 3. podejściem; próbowałem 'Czarne oceany' i olałem po 50 stronach (chociaż to może był trochę wpływ tego, że to Dukaj).

w takim razie polecam "Zamieć" Neal'a Stephenson'a. Cyberpunk, ale mocno wykręcony i wyjątkowo oryginalny. Dodatkową zaletą jest jest lekki styl i cięte poczucie humoru.
z książki można się między innymi dowiedzieć, że USA w XXI wieku potrafią robić dobrze tylko cztery rzeczy:
- muzykę,
- filmy,
- oprogramowanie...
- i błyskawiczny dowóz pizzy! (wykładany na Cosa Nostra Pizza University)
ponadto czytelnik dowie się, jak to możliwe, żeby jedna osoba była suwerennym mocarstwem ;)

pycha!

#215 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lipca 2011 - 15:55

Stanisław Lem – wszystko a zwłaszcza: Głos Pana, Golem XIV, Doskonała próżnia, Biblioteka XXI wieku, Eden, Solaris, zbiory felietonów…
Orson Scott Card – seria o Enderze (Gra Endera, Mówca umarłych), zwłaszcza Ksenocyd

#216 Gruszi

Gruszi
  • 6 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 14:07

Mały wielki człowiek - Thomas Berger .. Trzej Muszkieterowie - Dumasa Ptasiek - Williama Whartona

#217 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 01 sierpnia 2011 - 14:15

A ja polecam klasykę "Ojciec Chrzestny" oraz "Bogaty ojciec, biedny ojciec"

#218 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 01 sierpnia 2011 - 16:24

Ja ostatnio łyknąłem wszystko "Song of Ice and Fire" G.R.R Martina, w oryginale - pierwsze 4 tomy (z 5 wydanych do tej pory) na Amazonie kosztuja 14 dolarów, ale w wersji elektronicznej - trzeba czytać z komputera, iOS, Androida albo Kindla.

#219 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 167 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 16:20

Ja kończę drugi ;-) A nie, hmm. Skończyłem wczoraj.

#220 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 18:25

Ktos poleci dobry kryminal albo horror nawet?

Ostatnio przeczytałem jednym tchem serię z komisarzem Wallanderem autorstwa H. Mankella.

• Hans Helmut Kirst - Fabryka Oficerów i 08/15
  • Haruki Murakami - 1Q84, byłem sceptyczny ale wciągnęło jak łażenie po bagnach.
  • Isaac Asimov - seria o Fundacji
  • Po obejrzeniu filmu (którego zostałem fanem) - Rękopis znaleziony w Saragossie. Jest to tzw. powieść szkatułkowa, w której opowiadający opowiada o tym, co usłyszał od kogoś innego itd a całość wygląda jak matrioszka z wnętrza której wyciągamy kolejną matrioszkę... Spójrzcie na schemat, absolutne mistrzostwo.
  • Kryminałki Mariusza Czubaja
  • Okolicznościowo, KULISY KATASTROFY POWSTANIA WARSZAWSKIEGO - dlaczego w Polsce nic nie może być proste? Do ściągnięcia z Powstanie Warszawskie
Pozdrawiam

#221 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 18:36

Ja z kolei polecam Metro 2033 i Metro 2034. Pierwszą część przeczytałem 5 razy i za parę dni zabieram się ponownie. Cholernie dobra! Druga część zupełnie inna i czyta się równie fajnie aczkolwiek wole pierwszą pozycje i przygody Artem'a :)

Ooo tak. Z tym że ja 2033 dopiero będę zaczynał, najpierw czytałem 2034.

A teraz czytam Człowieka w Białym Kombinezonie, czyli biografię Stiga. Biografię, ale naprawdę ciekawą.

#222 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 03 sierpnia 2011 - 19:38

Ooo tak. Z tym że ja 2033 dopiero będę zaczynał, najpierw czytałem 2034.

A teraz czytam Człowieka w Białym Kombinezonie, czyli biografię Stiga. Biografię, ale naprawdę ciekawą.

Nie wiem czy poczujesz magię, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by po przeczytaniu 2033 ponownie sięgnąć po 2034 ;)

#223 komar1029

komar1029
  • 357 postów
  • SkądBytom, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:10

[książka] - Jak wyżej; Metro 2033 i 2034 (przeczytałem 2 razy każdą ;p). Jest naprawdę świetna! Polecam ją każdemu! [film] - Nie jestem filmo-maniekiem, wolę książki, ale podobały mi się filmy z serii Godziny Szczytu (z Jacke Chanem) wszystkie części. Oglądałem kilka razy.

#224 iGiełda Limited

iGiełda Limited
  • 10 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 września 2011 - 11:24

Ja ostatnio łyknąłem wszystko "Song of Ice and Fire" G.R.R Martina, w oryginale - pierwsze 4 tomy (z 5 wydanych do tej pory) na Amazonie kosztuja 14 dolarów, ale w wersji elektronicznej - trzeba czytać z komputera, iOS, Androida albo Kindla.

I jaka opinia ponieważ też interesuję się tą pozycją?

A co myślicie o twórczości Sapowskiego? Dla mnie Saga Wiedźmin to polskie arcydzieło.

#225 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 02 września 2011 - 16:31

Ja polecam młodzieży serię "Felix, Net i Nika" Przeczytałem wszystkie, na prawdę świetne. W najnowszej części znalazłem braci z tego forum :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych