Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zawartość iPhone "inne"

• Please log in to reply
66 replies to this topic

#1 slammer

slammer
  • 55 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2011 - 11:28

Zacznę od tego, że mam iPhone 4 16GB bez jailbreaka. Synchronizuję go z MacBookiem 7,1.
Chciałbym dowiedzieć się co znajduje się w części "inne" pojemności iPhone. Domyślam się, że mogą tam być jakieś dane aplikacji itp. Jednak problem w tym, że nie mam pojęcia jak zmniejszyć objętość tego obszaru - w tej chwili zajmuje aż 2GB. Nie mam aplikacji wymagających dużo miejsca na swoje dane (jak np. iAudioteka), a co najwyżej Dropbox i program do Picasy (ale im zmniejszyłem zajętość do około 300MB). Może są jakieś znane programy powodujące takie wycieki pamięci?
Szukałem informacji na ten temat ale wyszukiwarki w wiadomy sposób reagują na słowo "inne"

Pozdrawiam

#2 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 February 2011 - 19:50

Tak jak mówiłeś, są to dane aplikacji. Niestety czasami nawet jakaś mała aplikacja (w miarę mała) posiada duży "obszar" tych danych i dlatego to zajmuje tyle miejsca. Usuwaj po kolei aplikacje i sam się przekonaj, która aż tyle zajmuje Ci tego miejsca w innych.

#3 Elthiryel

Elthiryel
  • 10 posts

Posted 05 March 2011 - 01:20

Bez sensu chyba zakładać nowy temat, to napiszę tu. Zrobiłem sobie restore iPhone'a i teraz przywróciłem dane z kopii zapasowej. Wszystko ok, oczywiście żadnych aplikacji nie mam wgranych póki co. Tyle, że iTunes pokazuje mi w zawartości ponad 2GB w części "Inne". O co może chodzić? Na pewno nie o dane aplikacji, bo żadna nie jest zainstalowana w tym momencie. Głównie chodzi mi o to, jak się tego pozbyć, bo mam zajęte miejsce, które w praktyce idzie na... nic. ;P

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 05 March 2011 - 04:50

w "inne" znajduje się też system operacyjny,zwróć uwagę że sam w sobie zajmuje ponad pół giga

#5 Elthiryel

Elthiryel
  • 10 posts

Posted 05 March 2011 - 12:53

Ale system to trochę za mało na 2,3 GB. ;) Tak czy inaczej wiem już o co chodzi. Okazało się, że to jednak SĄ dane programów. :P Po zainstalowaniu np. Tap Tapa wszystkie ściągnięte wcześniej utwory już są na dysku. Czyli przy tworzeniu kopii zapasowej iTunes zachował dane programów, ale samych programów już nie.

#6 PETER-SZEF12

PETER-SZEF12
  • 208 posts

Posted 05 April 2011 - 16:14

sam w sobie zajmuje 0,5 Gb, to prawda, ale nie jest to zainstalowane w inne, tylko właśnie przez to mamy mniej miejsca na telefonie, że mamy 14 Gb, zamiast 16 Gb

#7 benedetti

benedetti
  • 459 posts

Posted 05 April 2011 - 22:06

"Inne" to również wszystkie dane przeniesione do iPhona przez "iTunes sharing".

#8 slammer

slammer
  • 55 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 May 2011 - 11:50

Znalazłem rozwiązanie na forum tipb.com.

Oryginalny post z tematu iPhone Restored: How 4.5GB of “Other” Files Ate My Storage! | TiPb

1. Install diskaid and connect your iPhone (always good to back it up first)
2. Change the view to media folder
3. Go into the iTunes control folder then music
4. Delete each of the subdirectories
5. Go back into into iTunes and unselect “sync music”
6. Sync your iPhone
7. Unplug your iPhone and reboot it.
8. Reconnect your iPhone and recheck “sync music”
9. Apply the changes and voila!

The “other” category is eliminated right after iPhone reboot, so as soon as you reconnect your iPhone the “other” category will no longer be there. If you still see it you’ve done something wrong.

Moje tłumaczenie:
1. Zainstaluj program DiskAid i podłącz iPhone (zawsze dobrze jest wcześniej zrobić backup)
2. Zmień widok na folder "media"
3. Idź do folderu "iTunes control", a następnie "music"
4. Usuń wszystkie podfoldery
5. Wróć do iTunes i wyłącz synchronizację muzyki
6. Uruchom synchronizację
7. Odłącz iPhone i uruchom go ponownie
8. Podłącz iPhone i zaznacz synchronizację muzyki
9. Zastosuj zmiany i gotowe!

Kategoria "inne" jest eliminowana zaraz po uruchomieniu iPhone ponownie, więc jak tylko podłączysz iPhone, tej kategorii już nie będzie. Jeśli jednak nadal jest to coś zrobiłeś nie tak.

No to na tyle - kategoria "inne" to są w dużej mierze uszkodzone pliki - od siebie polecam także usunąć bibliotekę okładek w 3-4 punkcie.

#9 yavanna115

yavanna115
  • 32 posts

Posted 12 October 2011 - 21:55

Bez sensu zakładać nowy temat, więc odświeżę. Mam iphone'a 4g, przed chwilą uaktualniłam oprogramowanie na iOS5 i nagle w polu "inne" zrobiło mi się aż 8gb! Wszystkie aplikacje, muzykę itp itd miałam to co wcześniej. Z czego to wynika i jak to można zmniejszyć?

#10 qmich

qmich
  • 3 posts
  • SkądGdynia

Posted 14 October 2011 - 19:59

Miałem ten sam problem. "Inne" mają związek z muzyką. Przypuszczam, że ilość "innych" u Ciebie jest zbliżona do ilości muzyki. Tak było u mnie. Po aktualizacji nie mogłem odtwarzać muzyki, usunąłem całą muzykę i załadowałem ją ponownie. "Inne" zniknęły z poziomu 4,3GB do 0,36GB.

#11 suchy1992

suchy1992
  • 35 posts

Posted 03 January 2012 - 12:12

Witam. Zrobiłem tak jak radził kolega Slammer i rzeczywiście 2GB zostało usunięte. Jednak w folderze "inne" pozostaje mi jeszcze 4GB... coś jeszcze można skasować z poziomu tego DiskAid? Gdzie znajdują się na przykład aplikacje ściągnięte tylko w połowie albo inne dane z gier itd?

#12 s87

s87
  • 221 posts

Posted 20 February 2012 - 18:13

Pojemność telefonu - lokalizacja "Inne"

Witajcie,

Ostatnio spostrzegłem się, że coś mało miejsca mam na iPhone. Muzyka faktycznie zajmuje prawie 5GB itd. Ale są na żółto jakieś "Inne" które zajmują tyle co muzyka. I cholera nie mam pojęcia co to może być. Jak to znaleźć?

Dołączona grafika

#13 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 20 February 2012 - 18:22

owe "inne" zajmuje między innymi system operacyjny,ale nie powinien przekraczać 1GB,posiadasz jailbreak?

#14 gab1s132

gab1s132
  • 90 posts

Posted 20 February 2012 - 18:28

Restore

#15 s87

s87
  • 221 posts

Posted 20 February 2012 - 18:59

Posiadam jailbreak.

#16 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 posts
  • SkądPolska

Posted 20 February 2012 - 19:08

Mam jb na iPodzie i u mnie taki problem nie występuje.

#17 krl.krl

krl.krl
  • 522 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 February 2012 - 19:13

Spróbuj wywalić całą muzykę przez iTunes i ręcznie z katalogów w /var/Media i wgrać jeszcze raz. Były już rozwiązania tego problemu gdzieś linkowane, na google pewnie da radę znaleźć.

#18 s87

s87
  • 221 posts

Posted 20 February 2012 - 19:42

Spróbuję dziś tak zrobić, natomiast prosiłbym o te linki, ponieważ nie wiem co mam wpisać w googlach odnośnie mojego problemu.

#19 tores.

tores.
  • 1149 posts
  • SkądMontrouge

Posted 20 February 2012 - 19:47

Smoczy, inne to na pewno nie jest system operacyjny. Kiedyś te inne zajęły mi prawie całą pamięć. Po wykonaniu kopi zapasowej na komputerze inne poszły się paść. Swoją drogą, ciekawe co to te inne. Myślę że to dane aplikacji. sejfy z gier itp.

#20 s87

s87
  • 221 posts

Posted 20 February 2012 - 19:50

Akurat mało co gram i niemożliwe by dane i sejfy z aplikacji tyle mi zajmowały. Nawet niech tę połowę z 4GB, ale nie 4!

#21 tores.

tores.
  • 1149 posts
  • SkądMontrouge

Posted 20 February 2012 - 19:54

GPS, SMS, Messagerie Vocale Visuelle (to nie wiem czy dostępne w Polsce, a jak tak, to nie wiem jak się nazywa) i jeszcze sporo innych dziwnych plików ;)

http://myapple.pl/ip...phone-inne.html

#22 s87

s87
  • 221 posts

Posted 20 February 2012 - 21:04

Ten link nie pomógł. Zrobiłem to co tutaj:

1. Zainstaluj program DiskAid i podłącz iPhone (zawsze dobrze jest wcześniej zrobić backup)
2. Zmień widok na folder "media"
3. Idź do folderu "iTunes control", a następnie "music"
4. Usuń wszystkie podfoldery
5. Wróć do iTunes i wyłącz synchronizację muzyki
6. Uruchom synchronizację
7. Odłącz iPhone i uruchom go ponownie
8. Podłącz iPhone i zaznacz synchronizację muzyki
9. Zastosuj zmiany i gotowe!

,ale nie pomogło.

#23 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 20 February 2012 - 21:09

Bo to usuwa muzykę tylko.

#24 s87

s87
  • 221 posts

Posted 20 February 2012 - 22:53

Usunałem muzyke z synchronizacji, programy również i jak Inne były na poziomie 4GB tak teraz też się trzymają. Dokładnie na 3,9GB
W dodatku wyszukałem przez terminal komendą: find . -size +100M pliki większe od 100MB i znalazło m tylko 5 filmików, które łącznie mają może 600MB jak nie mniej.

---------- Wpis dodano 21.02.2012 o 00:53 ---------- Poprzedni wpis dodano 20.02.2012 o 23:58 ----------

Czy jak zrobię restore to stracę jailbreak?

#25 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 February 2012 - 09:00

Tak, jak zrobisz restore stracisz jailbreak i będziesz musiał wykonać go ponownie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users