Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"Uścisk śmierci" - postawmy czoła faktom. Test finalny.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 03 lutego 2011 - 13:04

Zakładam, że nadal jest jeszcze sporo osób, które z tych czy innych względów nie zakupiły iPhone 4. Czy powodem tego może być osławiony i napiętnowany wręcz "uścisk śmierci"?

Jakiś czas temu natknąłem się na pewien tekst:

Uścisk śmierci = brednie.

I co? Potrzeba było wprowadzenia iPhone 4 do Polski by “głupi Polacy” (nie moje słowa) zrozumieli, że cały ten uścisk śmierci to tylko rozdmuchana bajka a nie problem.

Źródło: b4it's log - Uścisk śmierci = brednie.

Czy rzeczywiście to takie brednie?

Do tej pory moje testy bywały bardzo pobieżne, nie przykładałem się do tego, bo prawdę mówiąc nie brałem pod uwagę zakupu iPhone 4. Jednak, im bardziej owa "afera" była rozdmuchiwana, tym bardziej dążyłem do tego by poznać fakty z tym związane.

Pierwsze moje testy zostały przeprowadzone przeze mnie w kilku różnych salonach sprzedaży O2-UK, będących ulokowanych w różnych miejscach, mających jednak jedną, wspólną cechę. Prezentowane tam telefony iPhone 4, niezmiennie posiadały pełen zasięg. Dowolne próby chwycenia go w każdy możliwy sposób, prawą, czy też lewą ręką nie odniosły skutku - telefony te ani na chwilę nie zgubiły zasięgu. Włączanie / wyłączanie WiFi / Bluetooth'a nie wpłynęły na to. Ów test uznałem za mało miarodajny i odpuściłem sobie tą sprawę na jakiś czas.

Później doszły do mnie uwagi moich znajomych korzystających z sieci O2, sprawdziłem, przetestowałem - przy umiarkowanym zasięgu w iPhone 4 (jak i innych obecnych telefonach, w tym starsze wersje iPhone) zasięg w tych samych miejscach nigdy nie spadł do zera, nigdy rozmowa nie została przerwana.
Owe testy nie przekonały mnie za bardzo. Liczyłem na to, a może łudziłem się, że nadejście aktualizacji oprogramowania docelowo rozwiąże tą sprawę - podobnie jak problemy z WiFi w pierwszych modelach iPada, zaraz po premierze w USA. Łudziłem się... aż do dnia, kiedy kolega z pracy pojawił się wraz z nowiutkim iPhone 4 z sieci Three - UK. Chciałbym zaznaczyć, że przetestowałem jego telefon na moim stanowisku pracy, gdzie jestem od lat, gdzie niezmiennie sieć Three UK ma doskonały zasięg, gdzie korzystałem wielokrotnie nie tylko z rozmów telefonicznych za pośrednictwem tej sieci, ale korzystałem też ze Skype (przez 3G) oraz transferu danych. Zawsze, poza jedną awarią nadajnika trwającą tydzień i uniemożliwiającą korzystanie z przesyłu danych - wszystko działa rewelacyjnie, zawsze, każdego dnia.
Owy iPhone kiedy znalazł się w moich rękach, po krótkim czasie "uściskania" go, raczył obniżyć zasięg aby docelowo zgubić sieć w ogóle. Przyznam, że zaniepokoiło mnie to jeszcze bardziej... jednak, nie mogłem tego uznać za test finalny, który miał nadejść dopiero za jakiś czas.

Dopiero ostatnio dojrzałem do ostatecznego testu, który miał odpowiedzieć na moje pytanie, na ile iPhone 4 może być wiarygodnym urządzeniem, jeżeli chodzi o zasięg oraz zrywanie połączeń. Tym bardziej, że tematem ostatnich dni jest (podobno) poprawiona wersja iPhone 4 dla sieci Verzion.

Na miejsce ostatecznego testu wybrałem nie bez powodu Apple Store w Covent Garden w Londynie. Nie tylko dlatego, że jest to świeżo otwarty Apple Store, ale też z powodu tego, iż prezentowane tam iPhone 4 działają w sieci Three - UK, a ponadto nie mają tam rewelacyjnego zasięgu.
Aby nie być zdanym tylko na iPhone 4, miałem również dla porównania telefony innych marek działające w tej samej sieci, m.in. Nokia, Sony Ericsson, HTC, Blackberry, Skypephone.
Zasięg telefonów (pozostałych) wahał się pomiędzy jedną a dwoma kreskami - jednak był nieprzerwany, stały. Można było korzystać z internetu, gdzie jednak zdarzało się przełączanie się urządzeń (pozostałych) pomiędzy 3G a HSDPA. Rozmowy - przeprowadzono dziesięć dwuminutowych rozmów -bez problemu ze słyszalnością i zrozumieniem. Żadna z rozmów nie została przerwana. Pozostałe telefony oczywiście trzymane były w dłoniach - dla zróżnicowania - w prawej i lewej.
Przejdźmy do iPhone 4 - zostało przetestowanych sześć egzemplarzy wystawionych. Każdy z nich miał kartę SIM sieci Three UK, każdy z nich miał jedną kreskę zasięgu. Każdy z egzemplarzy po wzięciu do ręki w czasie krótszym niż minuta zgubił zasięg. Nie mam tu na myśli tego, że zasięg spadł (wizualnie), ale iPhone 4 w ogóle odłączył się od sieci. W takim przypadku nie można mówić o prezentacji graficznej zasięgu, czy o jakiejkolwiek pomyłce - iPhone w każdym przypadku odłączał się od sieci. Oczywiście, po pewnym czasie logował się ponownie, po wzięciu do ręki i powtórzeniu doświadczenia - zasięg znów spadał, aż do zgubienia sieci.

Na tym kończę testowanie iPhone 4. Według mnie nie ma tu miejsca na gdybanie, na wiarę w magiczne telefony iPhone 4, które nigdy nie tracą zasięgu, które działają bez zarzutów. Zbyt dużo iPhone 4 testowanych przeze mnie potwierdziło problem.

#2 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 lutego 2011 - 13:57

Masz iP4 czy szukasz powodów aby go nie kupić ?

#3 Sinins

Sinins
  • 12 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 14:05

Ja mam w three.co.uk i mam problem z tym. Ale ochraniacz na iP i jestem szczęśliwy.

#4 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2011 - 14:14

Chyba CeBeeR napisał, że nie ma iP4 i nawet nie zamierzał go kupić. Problem istnieje i nie tylko w tym telefonie - mój Ojciec dostał służbową nokię (niestety nie pamiętam modelu, ale seria biznes) i zasięg podczas rozmowy skacze prawie non stop, niezależnie od miejsca w który właśnie się znajduje.

#5 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 03 lutego 2011 - 14:19

ja w swoim iP4 zauważyłem ,że ten niby uścisk powoduje zanik zasięgu jak jestem w miejscu gdzie mam 1-2 kreski zasięgu i zasięg skacze nawet jak sie telefonu nie dotyka . W miejscu gdzie mam pełny albo prawie pełny zasięg jak by telefonu nie złapać nic się nie dzieje...

#6 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 03 lutego 2011 - 14:22

Przy słabym 3G większość traci zasięg a ip4 w lewym ręku ewidentnie , pozostaje nie dzwonić i nie odbierać lewą ręką przy słabym 3g albo etui czy bumper

#7 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2011 - 14:34

CeBeeR trza było to na bloga wrzucić :)

#8 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 03 lutego 2011 - 14:42

Ja po prostu chyba mam szczęście bo owego problemu z "uściskiem śmierci" problemu nie mam nawet w lesie.

#9 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 03 lutego 2011 - 14:47

Masz iP4 czy szukasz powodów aby go nie kupić ?

Powód aby go nie kupić znalazłem. Według mnie wystarczający. Nie widzę powodu, aby w miejscu takim jak forum nie napisać tego co zaobserwowałem.

Ja mam w three.co.uk i mam problem z tym. Ale ochraniacz na iP i jestem szczęśliwy.

Nie napisałem o tym, że iPhone nie działa. Napisałem o konkretnych testach, w konkretnych sytuacjach i nawet w konkretnych miejscach. Na temat ochraniaczy celowo nie napisałem, gdyż nie są one integralnym wyposażeniem.

#10 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 03 lutego 2011 - 14:59

Ja jak kupiłem iP4 i ktoś pytał się mnie jakie są minusy tego telefonu mówiłem, że traci zasięg jak źle się go chwyci. Problem polegał na tym, że za każdym razem jak chciałem to zademonstrować zasięg nie chciał spaść :D Więc kazałem im wierzyć na słowo. ;) U siebie obserwuję bardzo rzadko spadek zasięgu, gdy trzymam jak nie powinienem, przeważnie o kreskę, bardzo rzadko o dwie. Nigdy też nie przerwało mi połączenia. Dla mnie problem istnieje. Ale został podniesiony do nie wiadomo jakiej rangi. Osobiście nie przeszkadza mi on ani trochę.

#11 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 lutego 2011 - 15:18

No cóż, kolejny raz napisze moje spostrzeżenia. Od sierpnia '10 miałem 5xiP4. Obecnie używam 2xiP na Orange. Problem ze zrywaniem rozmów, w moim przypadku, występował na Play przy przeskoku z 3G na 2G. Na 3G w Orange ściskając antenę spada od 1-2 kresek. Nie mam zrywania połączeń etc. Nie korzystam z sieci 3. Proponuję poczytać internet jak to wygląda z innymi telefonami. Reasumując, podczas normalnego użytkowania absolutnie to nie przeszkadza i nie jest odczuwalne.

#12 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 lutego 2011 - 15:32

Mam od premiery i nigdy, przenigdy nie miałem problemu. Zasięg mam lepszy niż na poprzednich iP, na początku celowo ściskałem i nigdy nie zerwało. Dynda mi ta cała wielka afera :-D iP 4 jest zajefajny i każdemu go polecam.

#13 iPhone HAL

iPhone HAL
  • 640 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lutego 2011 - 15:34

na moim ip4 problem NIE występuje.

#14 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 03 lutego 2011 - 15:49

Tak naprawdę każdy Smartphone może stracić pare kresek po np. złym uścisku... Wiec nie jest to jakaś wada telefonu tylko taki zwyczaj telefonów z 'anteną w obudowie'. Ja rownież mam iP w 3 (UK) i często da się dostrzec wolniejszy internet z powodu słabego sygnału, ale to jest raczej wina gęstości nadajników z tej sieci jako że nie ma znaczenie czy telefon jest trzymany.

#15 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2011 - 16:33

@ CeBeeR - Twój 1. post w tym temacie zasługuje na miano najdłuższego posta na forum ;) Jedni problem mają inni nie. Z tego co mi wiadomo, osoby, które nie chcą problemu widzieć go nie widzą ;)

#16 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 lutego 2011 - 16:33

Jak zakryjemy ręką tył iPhone'a 3GS, 3G czy "2G", to też zasięg spadnie (sprawdzałem, jak miałem 3GS). Co gorsze, praktycznie nie da się trzymać w ręce telefonu bez zakrywania tyłu. Autor chciał się usprawiedliwić, "iPhone 4 jest drogi, kurde, traci zasięg, więc go nie kupie i zaoszczędzę". Sorry, ale mój iPhone 4 ma zasięg tam, gdzie inne telefony go nie mają.

#17 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 03 lutego 2011 - 17:07

Tak samo z moim iP4. tylko ja z całego domu mam zasięg w moim pokoju ^^ a mieszkam pomiędzy górami, gdzie naprawdę ciężko z tym zasięgiem. W mieście (specjalnie po to się wybrałem z kolegami do stolicy, bo mieszkam raczej obok niej) robiliśmy testy na ten uścisk śmierci. Było nas 7- 4 iP4 + 1 z iP3g, jeden z SE X8 i jeden z nokią N8. Trzymaliśmy go na naprawdę wiele sposobów (ale za każdym razem każdy tak samo) w tym samym miejscu. Dzwoniliśmy do siebie nawzajem, do innych znajomych Tylko jeden iP4 tracił zasięg o 2-3 kreski mniej niż reszta. Nokia N8 bardzo często "wylogowywała się z sieci" bo nie pokazało się brak sieci, tylko po prostu pusty pasek zasięgu kiedy tylko braliśmy ją od tyłu przyciskając lekko (bez skojarzeń!! :P) SE świetnie sobie radził. ani razu. więc jak dla mnie to po prostu błąd niektórych modeli. No cóż, jak dla mnie Apple firma "nie" jak każda inna, ale przecież to się zdarza każdemu. : )

#18 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 lutego 2011 - 17:12

Jakby kogoś to jeszcze interesowało, to moje testy z kilku dni po premierze.
YouTube - Antenna issue on iPhone 4 & iPhone 3GS - inside!

#19 bartek1529

bartek1529
  • 578 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 17:37

Ja na moim nie zaobserwowałem nic związanego ze spadkiem zasięgu a duzo podrozuje i czesto odwiedzam też kompletne dziury. Jeszcze nigdy przez 3 lata żaden iphone nie zerwał mi połączenia, zasięg gubi tylko czasami w metrze ale między krotkimi stacjami jakos go utrzymuje i moge nawet pisac smsy na ktore od razu dostaje odpowiedzi. Nie wiem czy to wszystko zalezy od tego ze nie ogladalem na youtube filmikow pokazujacych jak trzymac telefon zeby udowodnic ze ip4 gubi zasieg tylko poprostu trzymam go po ludzku i nie sciskam jak cytryny czy moze tez dzięki temu ze era to dobra siec i ma bardzo ladne pokrycie. W każdym razie ciesze sie ze tak to rozdmuchali bo dostalem za darmo super etui;) Oczywiscie wierze ze u was ten problem wystepuje, w takim wypadku pozostaje chyba jedynie bumper pozdrawiam

#20 mistermisiu

mistermisiu
  • 46 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 lutego 2011 - 18:06

Ja zauważyłem niestety że w moim i4 zasięg spada. Bylem zmuszony przez to kupić bumper, jednak nigdy nie zdarzyło mi się stracić zasięgu całkowicie. Co dziwne gdy trzymam dłoń na lewej stronie telefonu podczas oglądania filmów na yt zasięg wifi spada i film ładuję się zdecydowanie wolniej.

#21 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2011 - 18:19

byłem przekonany, że ktoś odświeżył jakiegoś starego kotleta. a tu proszę, całkiem nowy temat. a może wpadłem w jakąś pętlę czasową?

#22 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 18:34

Ja niestety ciągle mam problem z zasięgiem i to nie tylko przy tym "odpowiednim" trzymaniu, ale także w pomieszczeniu. Ot taki przykład: przedwczoraj nie można się było do mnie dodzwonić, bo byłem w bloku, w centrum miasta i telefon trzymałem w kieszeni. Po wyjęciu telefonu zauważyłem napis "brak sieci" po czym od razu pojawił się maksymalny zasięg i dochodziły SMSy z informacją o nieodebranych połączeniach...
Z resztą kiedyś zrobiłem taki test: YouTube - iPhone 4 - znikanie zasięgu [ERA]

Lada dzień wybiorę się do Ery złożyć reklamację. Pytanie tylko czy gdy dotrze do szanownej firmy zaczynającej się na "R" się okaże "zalany" :(

#23 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 03 lutego 2011 - 19:16

Tworząc ten temat starałem się pokazać i tylko i wyłącznie pokazać efekty moich testów. Nie próbuje w żaden sposób udowodnić tego, ze iPhone 4 jest dobry / niedobry, nie próbuje w żaden sposób wskazać iPhone Killer'a - nie poruszam tez żadnych tematów związanych z innymi elementami iPhone 4 - tylko i wyłącznie skupiam się na samym zasięgu. Pragnę tez przypomnieć raz jeszcze efekty moich doświadczeń początkowych, jak zachowywał się iPhone w miejscu gdzie zasięg był pełny, gdzie był, jak mogę przypuszczać wyśmienity. Wiem doskonale o tym, ze problem ten nie jest tylko bolączka iPhone 4, zdaje sobie sprawę z tego, ze "wiodące telefony innych marek" tez maja takowe przypadłości. Nie robi mi to tak naprawdę różnicy, czy po przeczytaniu tego ktoś zrezygnuje z zakupu iPhone 4, czy może moje opinie będą zakrzyczane przez innych i znajdzie się nowy nabywca iPhone 4 - być może zadowolony.

#24 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 03 lutego 2011 - 19:40

Ja mam problem tylko z siecią PLAY. Orange trzyma na dwóch kreskach a PLAY nawet na 5 nie umie utrzymać. Wniosek? PLAY jest do d**y :D

#25 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 lutego 2011 - 20:40

Ja mam problem tylko z siecią PLAY. Orange trzyma na dwóch kreskach a PLAY nawet na 5 nie umie utrzymać.
Wniosek?
PLAY jest do d**y :D

To raczej Ty mieszkasz w miejscu do d**y :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych