Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" i7 czy kupować, decyzje podejmuje jutro proszeo szybka odp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#76 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 lutego 2011 - 11:11

Jeden kocha blondynki, drugi Brukseli itd.

ok wolę blondynki ;) koniec OT

#77 paraelement

paraelement
  • 35 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 lutego 2011 - 11:43

Nie wiem, czy jestem jedynym zadowolonym z pracy na iMac na tym forum, ale nie sądzę. Mój iMac jest użytkowany wyjątkowo intensywnie (obróbka wideo i zdjęć w ogromnej ilości) i nie mam z nim najmniejszych problemów. Nie mówię, że problem matryc nie występuje, bo niestety bywają problemy, ale sądzę, że dotyczą niewielkiej liczby egzemplarzy. Znam duże studia graficzne, które mają prawie same komputery iMac, głównie 27" i im matryce jeszcze się nie zepsuły, a niektóre egzemplarze pochodzą z samego początku produkcji. A zalety iMaca 27" docenia chyba każdy jego właściciel. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Romicki

#78 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 03 lutego 2011 - 12:52

Ja powoli odczuwam BRAK RAMU w swoim "białasie" (ach mieć te 16GB;) ). Mojemu, idzie już 4 roczek. Oprócz wymiany dysku na większy nie było "innych" problemów. Gdy przeglądam sobie forum i czytam opinie użytkowników 27", odkładam wymianę na ów model w niedaleką przyszłość. Oczywiście trafiają się osoby, które nie mają problemu z 27", ale nie uraczymy ich MASOWYCH narzekań na forum, bo są szczęśliwymi posiadaczami "dobrych wersji". Pozostają Ci z plamkami ;). Tak więc nie mogę sobie pozwolić na zastój w pracy większy jak 3-4 dni MAX. Będę się powtarzał, ale może w nowych modelach postarają się poprawić problemy z matrycą i może dodadzą opcję MAT jak przy MBP :D:D. Bo szczerze mówiąc TYLKO EKRAN, blokuje mnie przed zakupem go.

#79 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 lutego 2011 - 13:53

dzigi to jest raczej pewne że coś zrobią, trzeba tylko zaczekać na update. Wątpię, że wiedząc o problemach dalej w to pójdą.

#80 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 14:23

dzigi to jest raczej pewne że coś zrobią, trzeba tylko zaczekać na update. Wątpię, że wiedząc o problemach dalej w to pójdą.

Jak widać, to już następne modele 21.5" i 27", a problemy ciągle są.
Może w trzeciej wersji coś zrobią, a może nie.

---------- Wpis dodano o 14:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:17 ----------

Jeden kocha blondynki, drugi brunetki itd. Dla jednego jest najlepszy dla drugiego nie, po co robić z tego filozofię?

Takie podejście jest OK.
Gorzej, jak by ktoś twierdził, że jedynie blondynki lub jedynie brunetki.

#81 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 15:21

I tu się trochę mylisz z tym porównaniem, owszem cena 9000zł z 27" z i7 to nie wiele do Mac Pro ale tylko skrzynki, aby mieć porównywalny monitor z tą matrycą co jest w iMacu musisz wydać dodatkowo jakieś ok. 3000zł. Czy to oznacza że Mac Pro jest za niewiele więcej?
Sam byłem zakochany w iMacu 27" i myślałem nad jego zakupem oczywiście z procesorem i7, z zastosowaniem tylko do profesjonalnej fotografii. Po przeczytaniu sporej ilości wątków opisujących występujący problem z matrycami zdecyduję się raczej albo na używanego Mac Pro + monitor albo na nowego Mac Mini + monitor.
Uprzedzając wypowiedzi typu Mac Mini nie da rady itd. napiszę że znam użytkownika tego forum który właśnie korzysta z Mac Mini + monitor do pro obróbki zdjęć i twierdzi że wszystko chodzi szybko a nawet porównywalnie z iMac-em do którego ma również dostęp.

Ciekawe do jakiego iMaca kolega ma dostęp i do czego to porównanie. Ja mam na biurku przed sobą Maca Mini (Mid 2010) z procesorem C2D 2.66GHz i 2GB RAMu podłączonego do EIZO z podpisu, kupiłem tego Mini bo chciałem go rozbudować do 8GB i wstawić dysk SSD żeby pracować na nim przy obróbce fotografii. Mając porównanie z iMac 24" (Early 2008) uważam, że Mac Mini przy otwartym CS4 i LR, czy samym LR i Safari z kilkunastoma zakładkami chodzi jak krew z .... i nie wydaje mi się żeby dopalenie go dodatkowym RAMem nagle zrobiło z niego maszynę porównywalną z wydajnością oferowaną przez starego iMaca z procesorem C2D 3.06GHz nie wspominając o wyższych i mocniejszych konfigach. Owszem da się pracować na Mini ale ja lubie jak komp czeka na mnie a nie ja na komputer, o komforcie pracy nie możemy tutaj mówić. Mógłbym się pobawić i wymienić RAM w Mini na 8GB i wtedy sprawdzić raz jeszcze jak jest z tą wydajnością w stosunku do iMaca (teraz już z zegarem 3.2GHz).

Też zastanawiałem się nad używaną jednostką Mac Pro i innym Ha-rozwiązaniem ;) Jednak za kwotę którą mógłbym operować ze sprzedaży iMaca 27" i3 (około 6k PLN) niestety nie kupiłbym nic z serii Mac Pro poza "obudową z procesorem", bo pozostałe aspekty komponentów (grafika, ram etc.) byłyby na minus względem tych z iMaca. Pozostaje kwestia dokupienia monitora dla osób, które go nie mają i dodatkowo kwestia gwarancji (znaleźć za 6k PLN Maca Pro na gwarancji). Dla mnie osobiście minusem jest "pudło" którego na biurku wolałbym uniknąć i kultura pracy w sensie głośności (iMac vs Mac Pro). Moim zdaniem 27" jest minimalnie głośniejszy od 24" to i tak pozostaje praktycznie bezgłośny. Mac Mini trzeba patrzeć na diodę czy świeci i wtedy wiemy czy chodzi czy nie ;)

Co do awaryjności sprzętów... to, że iMac alu ma problemy z matrycami nie ulega wątpliwości, w zasadzie to nie ma problemu konkretnie z matrycami tylko jest problem z temperaturą i wentylacją wewnątrz obudowy, który objawia się właśnie na matrycach. Więcej ludzi ma i tak drogie jak na polskie warunki iMaci, zdecydowanie mniej ma Maca Pro. Jak ktoś ma iMaca i nie ma problemów z matrycą to nie będzie wchodził codziennie na forum i pisał, że jest wszystko git i ma fajną czystą matrycę. Zanim zdecydowałem się na pozostawienie sobie iMaca 27" zrobiłem wywiad. Na forum kojarzę co najmniej trzy osoby które używają iMaca 27" więcej niż rok i nie stwierdzili wad matrycy. Kumpel z UK ze swoja 27tka nie ma problemu, kolejny znajomy w Irlandii na 24" i 27" też bez problemów. Dowodzi to faktu, że są jednostki z którymi nie ma zupełnie problemów po dłuższym czasie używania, także w mocnych konfigach i7 i intensywnie używanych. Nie zmienia to jednak faktu, że problem występuje w tych modelach i warto żeby Apple rozwiązało go w końcu poszerzając iMaca i izolując termicznie matrycę od komponentów generujących ciepło i wentylatorów. Uszczelnienie matrycy od kanałów wentylacyjnych i odizolowanie termiczne powinno moim zdaniem rozwinąć problem tego jakby nie było świetnego komputera. Inżynierem w Apple nie jestem a czy Apple zrobi w końcu stosowny ruch w tym kierunku, pozostaje mieć nadzieję że tak :)

#82 Kabu

Kabu
  • 52 postów
  • SkądFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 03 lutego 2011 - 17:27

shexbeer ten znajomy o którym pisałem ma 8GB w swoim Mini i podobno chodzi to świetnie. Tak jak pisałem wcześniej a może to było w innym wątku iMac 27" z i7 w środku był moim marzeniem. Okazuje się jednak że choć świetne są te matryce pod względem wielkości, wyświetlanej rozdzielczości i kolorów że do fotografii się nie nadają. Też myślałem, to co, kupię sobie iMaca + dodatkowy monitor Pro i będzie świetnie ale tak teraz się zastanawiam czy to ma sens. W wielu miejscach można przeczytać ze Photoshop wykorzystuje tylko jeden rdzeń procesora, być może się to zmieni ale kiedy, tego nie wie nikt. Więc czy potrzebny nam komp z masą rdzeni? Wiadome jest też że do obróbki zdjęć super mocna karta graficzna również jest nam nie potrzebna. I dla tego zastanawiam się nad tym co mam kupić, skoro nie potrzebuję mocy obliczeniowej Maca Pro, potrzebuję dobrego monitora do fotografii a te w iMacach są dobre ale nie są świetne do fotografii, to czy nie wziąć czegoś tańszego z dużą ilością Ramu po to aby wykorzystywać odpowiednio i nie denerwować się że trza sprzęt wysłać do serwisu?
Myślałem już wiele razy o jakimś nowym PC, kolega właśnie sobie kupił z jakąś najnowszą płytą główną Asus co się sama podkręca, oczywiście procesor quad itd. ale ja chcę stabilny system, który się nie rozrasta ściągając co rusz jakieś aktualizacje. Chcę po prostu spróbować czegoś nowego i mam nadzieję że będę z tego zadowolony.

Być może nowe iMac-i będą lepsze a wówczas o ile nie kupię nic do tego czasu ponownie zastanowię się nad zakupem. Teraz szukam, pytam lecz wciąż nie wiem co wybrać.

#83 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 17:59

Kabu kupuj zatem Maca Mini i dopal go w 8GB RAM i koniecznie lepszy (szybszy) dysk, bo z tego 5400rpm to nie będziesz zadowolony. Trzeba tam wsadzić minimum standard czyli 7200rpm lub najlepiej jakiegoś SSD np. 128GB na Leosia, CS, LR, CNX czy co tam używasz i ustawisz na nim scratch disk w CS + do tego dysk zewnętrzny na dane/fotki + dobry monitorek. Cena zrobi Ci się jak za iMaca i7, z tej wielkości monitorem typu NEC/EIZO, pewnie przewyższy nawet jego cenę. Będziesz miał lepszy displey, małe designerskie pudełeczko pod nim z troszkę mniejszą wydajnością. Osobiście to radzę Ci żebyś sam popracował na Mini z większym RAMem zanim się na niego zdecydujesz. Jak chcesz to pisz na priv będę pozbywał się swojego z procekiem 2.66GHz ;) Matryca nie jest zła, szyba robi swoje, jak masz dodatkowo niekorzystne warunki (okno z tyłu) to też lipa. Ja żyłem z szybą 2,5 roku i dawałem sobie radę bez większych problemów, teraz mam do podpięcia monitor z szerokim gamutem więc źle nie będzie. Wygoda pracy w 2560x1440 bezcenna w stosunku do 1920x1200. Podsumowując jak to mówił jeden z byłych prezydentów Polski "są plusy dodatnie i są plusy ujemne" ;)

#84 Kabu

Kabu
  • 52 postów
  • SkądFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 03 lutego 2011 - 18:34

Czekam na info od kolegi, wysłałem mu kilka RAW-ów z 5DMII + 3RAw-y do zrobienia HDR-a. Ciekaw jestem jego opinii. Ta rozdzielczość o której wspominasz również mi się bardzo podoba, wyobrażam sobie jaki ogromny komfort pracy mógłby być. Jak na razie zamiast iMaca mam iMigrenę bo od tego wszystkiego mam niezły mętlik. Powyżej pisałem że nie potrzebuję dużej mocy obliczeniowej ale w podświadomości ubolewam że ten Mini nie ma mocniejszego procesora. Ponieważ nie jestem nawet jedną nogą na zakupach ale lubię być przygotowany i pewny swojego wyboru to daj znać albo napiszę na priv do Ciebie za jakiś czas jak tam Twój iMac się sprawuje. Może się jednak skuszę ;). A pracuję na LR i CS5.

#85 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 19:18

Do Autora: 1. Generalnie dobrze że nie kupiłeś bo lada moment powinni oznajmić co i kiedy nowego wyjdzie (iMac i MBP) - cudów bym się nie spodziewał ale 10% performance upgrade (SB) + ta sama cena = warto poczekać te 3-4 miesiące. 2. Nie słuchaj w 100% głosu forum - oczywiście warto zapytać ale już brać do siebie niema co. Plamy? Tak występują - masz gwarancję to Ci naprawią. Akceputjesz fakt że sprzęt za 9k może się zepsuć? Jeśli tak to iMac to dobry wybór, nie ackeptujesz tego? Nawet nie próbuj się za nim oglądać. Czasem mi się zdaje że celem życiowym niektórych userów tego forum jest zniechęcenie innych do zakupu "iBubla" - szkoda czasu Panowie. Nie wytłumaczysz dziecu coto jest prąd do póki nie wsadzi palca do kontaktu i go nie kopnie (to była przenośnia). Jeśli jesteś z tych co kupują sprzęt żeby łądnie wyglądał i nie zniesiesz plamki to sobie odpóść, jeśli szukasz sprzętu do pracy i zarabiania pieniędzy to nie sądze żeby Ci plamki przeszkadzały - idź i kup nawet jutro..czas to pieniądz!

#86 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lutego 2011 - 22:27

odgrzeje tego kotleta, bo sam zastanawiam się nad zakupem iMac'a (21.5"), 27 jest dla mnie zdecydowanie za duży. Tak czytam ten wątek i aż dziw mnie bierze, że na forum poświęconym Apple tak się wychwala hamaki :D sam mam hamaka (c2q, 4gb, wd blac i 9800gt, w geekbench 6700, itp super extra). mam tez early mb white 2009 i pomimo, ze lapek jest starszy to praca jest na nim bardziej komfortowa. czemu? instalujac update'y nie musze sie zastanawiac nad tym czy po restarcie komp mi wstanie :D tak tak, sa super spece ktorzym sie to uda. za pol roku wyjdzie Lion i moze nie byc tak rozowo (netkas.org). ale do sprawy, czy imac 21,5" i3 3,2 + radek 5670 starczy mi do: obrobki foto, skanowania, montowaniu filmow + gry (steam)? moze dolozyc troche $$$ i wziac i5? ale czy warto?

#87 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lutego 2011 - 23:14

Poczekaj na wyjście nowych modeli pewnie i5 będzie w standardzie.

#88 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 23:43

Ja czekam. Prawdopodobnie 21.5" zostanie zastąpiony 24" a 27" przez 30". Do tego Thunderbolt.

#89 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 26 lutego 2011 - 00:02

@up: jakieś źródło tych rewelacji? Bo szczególnie 30" to było by cholernie dziwne i nieekonomiczne posunięcie. Poprzednie 24->27" miało sens, to co piszesz kompletnie nie ma.

#90 seba216

seba216
  • 6 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 00:31

Co do iMac 27 jest za duzy... tez zastanawialem sie nad zakupem 21" ale na szczescie wybralem 27 po przeczytaniu paru watkow na forum i po tym jak wszycsy polecali ten wiekszy... Po 2 miesiacach uzywania 27 wczoraj mialem przyjemnosc pracowac na 21" przez pare godzin i musze stwierdzic ze 27" to byl bardzo trafny wybor, szczegolnie na multitasking gdzie z powodzeniem mozna miec obok siebie 2 okna przegladarki i jeszcze ze 2 komunikatory. Ja uwazam ze warto doplacic i kupic 27. Co do wydajnosci - przy przegladaniu stron, wymianie plikow, obrobce zdjec, niezbyt zaawansowane animacje flash i After Effects, Photoshop, itp. powiem ze najslabsza strona iMaca jest dysk. Od poczatku obserwuje iStat Pro jak sie zachowuja poszegolne podzespoly: - procesor i3 - raczej wypoczywa (oprucz renderowania) - pamiec - mam 8GB czyli spokojnie wystarcza i jeszcze jest zapas - dysk 1TB - niestety mieli i spowalnia uruchamianie sie aplikacji oraz wszystkich innych okienek, (do tego halasliwy). Juz zdecydowalem sie na zakup 120GB SSD.

#91 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 06 kwietnia 2011 - 11:56

Ja muszę się niestety dopisać do listy tych, którym wystąpiły plamy (27" i7, użytkowany domowo ale czasami dość intensywnie). Pierwsze zauważyłem po niecałym pół roku, potem się rozrastały aż wylądował w serwisie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych