Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" i7 czy kupować, decyzje podejmuje jutro proszeo szybka odp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#51 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 11:43

powaga? no to stary masz PeHa 5,5 :))) i teraz jesteś rozżalony i uczulony na jakąkolwiek wzmiankę o IMAC ! nie dziwię Ci się ale tak nie można. Może niech wypowiedzą się użytkownicy Imaców! ktoś kto ma Imaca. można tu dać sondę? Może tak: KTO MA IMACA niech napisze pod spodem: model / wielość matrycy / czy ma żółtą plamę np(mb953pl/27/mam) i się zobaczy! SONDA model / wielość matrycy / czy ma żółtą plamę:

#52 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 11:48

Jest ma forum temat który mówi o tym problemie a dokładnie tutaj

#53 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 12:50

powaga? no to stary masz PeHa 5,5 :))) i teraz jesteś rozżalony i uczulony na jakąkolwiek wzmiankę o IMAC ! nie dziwię Ci się ale tak nie można. Może niech wypowiedzą się użytkownicy Imaców! ktoś kto ma Imaca.
można tu dać sondę? Może tak:
KTO MA IMACA niech napisze pod spodem:
model / wielość matrycy / czy ma żółtą plamę
np(mb953pl/27/mam) i się zobaczy!
SONDA model / wielość matrycy / czy ma żółtą plamę:

Sonda jest OK. Ale nie będzie miarodajna.
Pamiętam podobną sondę dotyczącą MaBooków.
Zgłaszało się do mnie wielu ludzi po moim artykule, co klikali że im nie pękł, ale jednak za jakiś czas dotknął ich ten problem, ale swojego głosu nie mogli już cofnąć. Pomimo tego sonda wykazała, że ponad 50% pęka.
To co mogę napisać o iMakach 21,5 i 27", to to, że w 2011 do serwisu trafia 3x więcej tych komputerów niż w 2010. A mamy dopiero luty.
Nie ma liczyć też na to, że autoryzowane serwisy będą publikować statystyki, bo mają nad sobą bat Apple, która to w każdej chwili po czymś takim może im cofnąć autoryzacje.

#54 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 13:22

jak mnie wkurza automatyczne wylogowywanie z myapple po 15 minutach czy 30! Cholera nie można tego zmienić nigdzie? ja chcę 12 h!!!! na cały dzień jak tu piszę. Dramat!!! IRO: sugerujesz, że modele mid2010 są znacznie bardziej awaryjne niż late2009? PS jak dodać sondę na tym forum? :)

#55 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 13:35

IRO: sugerujesz, że modele mid2010 są znacznie bardziej awaryjne niż late2009?

Myślę, że to kwestia ilości kupowanego sprzętu. Po prostu jest go więcej, więcej się sprzedaje, to i więcej się psuje. Tym bardziej, że coraz więcej maków kupowanych obecnie, to komputery ze średniej półki więc i awaryjność większa. Gdyby sprawdzić same MacPro, to pewnie awaryjność jest na stałym, niskim poziomie. Natomiast MacBook i iMac to, nie oszukujmy się, sprzęt średniej półki i tu nie wsadza się jakiś super matryc i dysków, więc odsetek awarii jest większy.

#56 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 02 lutego 2011 - 14:21

Jak chcesz MacOS do "profesionalnego" zastosowania to poskładaj sobie dobrego PCta i zrób Hacka... wyjdzie taniej, mocniej i w oparciu o dobre komponenty. Druga opcja kup sobie MacPro.

Niestety brak budy przy tego typu fachu raczej nie jest mozliwym do wyeliminowania... no chyba ze masz ochote pracowac na laptopie.

hahah hamac i profesjonalne wykorzystanie ?

#57 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 15:38

A czemu nie?

#58 efreet

efreet
  • 45 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 lutego 2011 - 15:42

Myślę, że to kwestia ilości kupowanego sprzętu. Po prostu jest go więcej, więcej się sprzedaje, to i więcej się psuje. Tym bardziej, że coraz więcej maków kupowanych obecnie, to komputery ze średniej półki więc i awaryjność większa. Gdyby sprawdzić same MacPro, to pewnie awaryjność jest na stałym, niskim poziomie. Natomiast MacBook i iMac to, nie oszukujmy się, sprzęt średniej półki i tu nie wsadza się jakiś super matryc i dysków, więc odsetek awarii jest większy.

Ja bym polemizował... iMac 27" i7 to jakies 9000zł. Nie sądzę, że to sprzęt ze średniej półki. Tym bardziej, że Mac pro można mieć za nie wiele więcej. Poza tym z którejkolwiek półki by nie był sprzęt, raczej tylko odsetek powinien się psuć, bo ma prawo. Moim zdaniem iMac to przegięcie. Poczytałem trochę na różnych forach i sam wstrzymałem się z zakupem iMaca, bo nie stać mnie na tracenie czasu. Mój father też ma iMaca od 3 miesięcy i widać już kurz w prawym górnym rogu matrycy. Poza tym to świetny sprzęt!

#59 Kabu

Kabu
  • 52 postów
  • SkądFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 02 lutego 2011 - 15:54

Ja bym polemizował... iMac 27" i7 to jakies 9000zł. Nie sądzę, że to sprzęt ze średniej półki. Tym bardziej, że Mac pro można mieć za nie wiele więcej. ...

I tu się trochę mylisz z tym porównaniem, owszem cena 9000zł z 27" z i7 to nie wiele do Mac Pro ale tylko skrzynki, aby mieć porównywalny monitor z tą matrycą co jest w iMacu musisz wydać dodatkowo jakieś ok. 3000zł. Czy to oznacza że Mac Pro jest za niewiele więcej?
Sam byłem zakochany w iMacu 27" i myślałem nad jego zakupem oczywiście z procesorem i7, z zastosowaniem tylko do profesjonalnej fotografii. Po przeczytaniu sporej ilości wątków opisujących występujący problem z matrycami zdecyduję się raczej albo na używanego Mac Pro + monitor albo na nowego Mac Mini + monitor.
Uprzedzając wypowiedzi typu Mac Mini nie da rady itd. napiszę że znam użytkownika tego forum który właśnie korzysta z Mac Mini + monitor do pro obróbki zdjęć i twierdzi że wszystko chodzi szybko a nawet porównywalnie z iMac-em do którego ma również dostęp.

#60 efreet

efreet
  • 45 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 lutego 2011 - 16:02

I tu się trochę mylisz z tym porównaniem, owszem cena 9000zł z 27" z i7 to nie wiele do Mac Pro ale tylko skrzynki, aby mieć porównywal...

To prawda, jednak biorę pod uwagę fakt, że każdy pro grafik ma dodatkowy monitor klasy eizo i może podłączyć go do imaca lub mac pro. Jakkolwiek moja wypowiedź dotyczyła awaryjności i wciąż nie uważam, że to sprzęt ze średniej półki. Również zastanawiam się nad Mac pro, jednak dodatkowa skrzynia mnie do niego zniechęca. Szkoda, że nie ma iMaca pro:)

#61 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 16:19

hahah hamac i profesjonalne wykorzystanie ?

Oj zdziwiłbyś się, jak bym ci powiedział kto i jakie produkcje telewizyjne, muzyczne, graficzne na tym sprzęcie robił. ;)

---------- Wpis dodano o 16:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:12 ----------

...Również zastanawiam się nad Mac pro, jednak dodatkowa skrzynia mnie do niego zniechęca. Szkoda, że nie ma iMaca pro:)

Lepiej mieć dodatkową skrzynkę niż komputer kilka razy do roku w serwisie.

---------- Wpis dodano o 16:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:15 ----------

IRO: sugerujesz, że modele mid2010 są znacznie bardziej awaryjne niż late2009?

Nie sugeruję tego, tylko stwierdzam fakt, że w serwisie od początku tego roku pojawiło się kilkakrotnie więcej iMaków niż w 2010.
Seb235 już ze swojego doświadczenia opisał, że awaryjność tych modeli jest taka sama. Czyli nic się nie zmieniana lepsze.

#62 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 16:33

To prawda, jednak biorę pod uwagę fakt, że każdy pro grafik ma dodatkowy monitor klasy eizo i może podłączyć go do imaca lub mac pro. Jakkolwiek moja wypowiedź dotyczyła awaryjności i wciąż nie uważam, że to sprzęt ze średniej półki. Również zastanawiam się nad Mac pro, jednak dodatkowa skrzynia mnie do niego zniechęca. Szkoda, że nie ma iMaca pro:)

No nie, to trochę naciągane, porównywać skrzynkę do skrzynki z telewizorkiem. Z resztą porównaj środek, nie ceny. Nie twierdzę, że za cenę max iMaca nie kupisz MacaPro, nawet w podobnej konfiguracji. Ale za cenę MacaPro w max konfiguracji kupisz już dwa iMac-i. Sam mam jakiegoś tam iMaca i jestem zadowolony, ale nie uważam że to sprzęt z górnej półki. Po prostu średniak do domowo-biznesowych zastosowań.

#63 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lutego 2011 - 21:40

Dobra Panowie także powracając może do tematu byłem dzisiaj już w sklepie o krok od zakupienia iMaca 27 i7 lecz... chyba wszystko działa przeciw mnie żebym tylko go nie kupił, od samego wejścia reklama w TV " zepsuta matryca ? naprawimy! " heh moje nastawienie od razu się zmieniło, rozmawiam z Panem który mówi że na stanie jets tylko imac i5 2.8ghz a nie ten który ja chce i7.... po długim namysle ....zakupiłem nowy dysk 250 Gb na system bo moja decyzja o zakupie maca nastąpiła po zepsuciu się peceta w którego nei chciałem włożyć już ani złotówki...tak więc zakupiłem dysk ....i wraz z "cudownym" win 7 oczekuję na premiere nowego iMac'a 27 który MAM NADZIEJĘ będzie bez wad matryc ect. także jesli wyjdzie z pewnością go biorę..... moja sprawa została tymczasowo zamrożona także ja osobiście uważam temat za closed.

#64 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 lutego 2011 - 21:45

zastanów się lepiej nad Mac Pro Na allegro można wyrwać niedrogo nowy model co prawda używany ale MP to porządny komputer. I raczej się nie zepsuje...

#65 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lutego 2011 - 21:59

zastanów się lepiej nad Mac Pro Na allegro można wyrwać niedrogo nowy model co prawda używany ale MP to porządny komputer. I raczej się nie zepsuje...

tak ale mój monitor to benq 21" a nie będe miał kolejnych 3k na porzadny monitor do Maca Pro więc odpada, bo ten moj to standardowy Benq Hd i tyle...dlatego wszystko co już jest nawet w iMacu jest lepsze od tego...a i nie chce mniejszego niż 27" dlatego całkowity koszt ktory moge pokryć to ok 9.5 k a nie 12-13-15k ...

#66 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 lutego 2011 - 22:02

ja bym wolał dozbierać, co MP to nie iMac... Uważam że profesjonalne zastosowanie to tylko MP

#67 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 lutego 2011 - 08:19

Oj zdziwiłbyś się, jak bym ci powiedział kto i jakie produkcje telewizyjne, muzyczne, graficzne na tym sprzęcie robił. ;)

Iro i tak nic nie zmienisz, są osoby które Ci nie przyznają racji choćbyś wrzucił listę znanych ludzi którzy pracują na hamacach, tysiące benchmarków to nadal będzie nic. Ja też byłem nastawiony sceptycznie ale teraz widzę, że w codziennym działaniu niczym się nie różni od maca. Zupełnie niczym.

#68 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 lutego 2011 - 09:02

Iro i tak nic nie zmienisz, są osoby które Ci nie przyznają racji choćbyś wrzucił listę znanych ludzi którzy pracują na hamacach, tysiące benchmarków to nadal będzie nic. Ja też byłem nastawiony sceptycznie ale teraz widzę, że w codziennym działaniu niczym się nie różni od maca. Zupełnie niczym.

A co ma zmienić?

#69 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 lutego 2011 - 10:20

A co ma zmienić?

To dziwne przekonanie, że mac i tylko mac jest najlepszy. Lansowane przez sporą część użytkowników. Dajmy sobie powiedzieć, że hamac to jest dokładnie to samo.

#70 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 10:23

Ale taki Hacintosh PC jest nielegalny.

#71 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 lutego 2011 - 10:27

Nielegalne jest zarabianie na nim choć z drugiej strony pytanie na ile łamiemy licencję. Przecież osX można kupić legalnie w iSpocie i wtedy to ja nie widzę powodu dla którego ktoś zmusi mnie do kupna tego a nie innego hardware. A skoro za osX zapłaciłem to najwyżej stracę wsparcie techniczne.

#72 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 lutego 2011 - 10:37

Mimo to pamiętaj, że jesteś właścicielem TYLKO nośnika, a jego zawartość wciąż należy do producenta i kupując program zgodziłeś się na jego warunki. Jeśli nadal wierzysz, że możesz robic co chcesz poczytaj sobie jak ostatnio Sony dobrało się do sceny jailbreaku dla PS3.

#73 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 lutego 2011 - 10:40

Ja nie mówię, że się nie mogą dobrać ale faktem jest, że różnicy w działaniu pomiędzy apple a hamacami już obecnie nie ma. W komercyjnych zastosowania to fakt - jesteśmy nie w porządku. Ale do domowego użytku, gdy używanie hamaca nie przynosi zysku materialnego to ja w tym nie widzę nic złego.

#74 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 10:42

Ale taki Hacintosh PC jest nielegalny.

Powtarzasz jakieś zasłyszane bajki.
"Na zamowienie Myapple sporzadzono ekspertyze prawna i przerowadzono szereg konsultacji z prawnikami.
Wyniki byly juz podawane ale zrobie to jeszcze raz, ostatni:
Lamanie simlocka w iPhone jest wg. przepisow polskiego prawa LEGALNE.
Instalacja legalnej kopii MacOSX na PC jest LEGALNA.
Oba powyzsze zalozenia lamia licencje Apple i nikt nie ma z tym watpliwosci. Jednak nie lamia polskiego prawa."

Panowie, odchodzimy od głównego tematu!

#75 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 lutego 2011 - 11:08

To dziwne przekonanie, że mac i tylko mac jest najlepszy. Lansowane przez sporą część użytkowników. Dajmy sobie powiedzieć, że hamac to jest dokładnie to samo.

Jeden kocha blondynki, drugi brunetki itd. Dla jednego jest najlepszy dla drugiego nie, po co robić z tego filozofię?

@down: głupi słownik ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych