Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" i7 czy kupować, decyzje podejmuje jutro proszeo szybka odp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#1 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 19:50

Jestem juz prawie przekonany co do kupna iMaca 27 cali z procesorem i7 w najwyzszej wersji cena jego to ok 9400 zł, mam pytanie poniewaz cały czas rozmyslalem na temat iMaca za 7500 tylko wersja i3 ale slyszalem ze i3 to po prostu odswiezony core duo ..czy to prawda? Chodzi mi o to zeby ten też iMac posluzylmi jak najdluzej jako dobra maszyna do półprofesjonalnego montażu materiału HD. To będzie mój pierwszy iMac i stąd te obawy. Mam dość PC i wiecznej plątaniny kabli, komplikacji sprzętowych i buczącej obok budy. Czekam na opinię odnośnie iMac'ów

#2 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 19:52

Jak masz pieniądze to kup oczywiście najlepszą konfigurację.

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lutego 2011 - 19:52

Masz sporo na forum opinii na temat iMac'ów, w większości niepochlebnych ze względu na matryce, psują się dość często (opinie z forum), sam się zastanawiałem nad kupnem lecz wstrzymam się jak wyjdą nowe, może poprawią problem matryc.

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 19:53

Moja odpowiedź jest prosta: Jak masz zbyt mało problemów to kup sobie iBubla, z pewnością czytałeś na forum o problemach z tym związanym i zdajesz sobie sprawe że Ciebie także będzie dotyczył, ja się już pozbyłem i ulga ogromna. Twoja decyzja sprzęt owszem ładny ale nic więcej.

#5 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 19:53

Na pewno starczy Ci na dłużej niż ta z i3.

#6 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 19:54

Jak do montażu wideo to i3 nie sprawdzi sie tak dobrze jak i5 i i7 Poza tym przy długotrwałym obciążeniu to z iMaca zrobi się jedna wielka grzałka, jesteś tego świadom?

#7 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 19:55

Ja także chciałem kupić iMac'a, ale szczerze mówiąc boję się tych problemów z matrycami. Na twoim miejscu kupiłbym np. Macbook'a pro.

#8 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 19:55

Ja bym nie brał, kupuję zwykłego pc i tyle, te problemy z matrycą są co najmniej częste.

#9 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 19:58

Chodzi mi o to że tylko na maca jest FINAL CUT...i o to mi chodzi bo Adobe i Avid się do niego nie równają, mam dwóch znajomych z iMac'ami 21.5 cali i jest wszystko w porządku to też dzięki ich komputerom decyduję się na Maca bo widze brak problemów, czy problem matrycy jest nowym problemem? i czy podlega to gwarancji ?

---------- Wpis dodano o 21:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:57 ----------

Jak do montażu wideo to i3 nie sprawdzi sie tak dobrze jak i5 i i7
Poza tym przy długotrwałym obciążeniu to z iMaca zrobi się jedna wielka grzałka, jesteś tego świadom?

Grzałka grzałką ale czy wiąże się to z restartami jak w normalnym PC przez przegrzania etc ?

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 20:00

Z pewnością serwis więcej zarobi na kolejnych naprawach i będzie polacał aby nie trzymać komputera w rogu pomieszczenia itd..., ja osobiście polecam zakup akwarium :D Zaufaj tym co to przeżyli i daruj sobie serio, ja wiem że teraz w to ciężko uwierzyć ale tak jest :(

#11 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 20:04

Z pewnością serwis więcej zarobi na kolejnych naprawach i będzie polacał aby nie trzymać komputera w rogu pomieszczenia itd..., ja osobiście polecam zakup akwarium :D Zaufaj tym co to przeżyli i daruj sobie serio, ja wiem że teraz w to ciężko uwierzyć ale tak jest :(

Jest bardzo cieżko w to uwierzyć bo jestem praktycznie zdecydowany i mam teraz sieczke w mózgu co zrobić, mam dosyc PC a z pewnością Windy najwieksze badziewie świata, jak i wiecznego braku kompatybilności...ponieważ ciągle obracam się wsród rozmaitych formatów video etc. NIe wiem co zrobić bo chcialem jutro isc do Euro......

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 20:06

Grzałka grzałką ale czy wiąże się to z restartami jak w normalnym PC przez przegrzania etc ?

To jaki to był PC że go restartować musiałeś? Trudno mi sobie to wyobrazić. Sam składałeś pewnie nie mając o tym pojęcia.

Odnośnie tych matryc i plam, jeśli faktycznie tak jest że plamy są od temperatury, to przy obróbce wideo wyjdą Ci bardzo szybciutko.

#13 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 20:16

czy jest to też związane z wielkością matrycy ? czy iMac 21.5 tego problemu nei ma ? pożółknietej matrycy ? .......... a ogólnie mówiac to co prawie kazdy iMa 27 cali to lipa ? to p oco to sprzedaja ?

---------- Wpis dodano o 22:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:13 ----------

To jaki to był PC że go restartować musiałeś? Trudno mi sobie to wyobrazić. Sam składałeś pewnie nie mając o tym pojęcia.

Odnośnie tych matryc i plam, jeśli faktycznie tak jest że plamy są od temperatury, to przy obróbce wideo wyjdą Ci bardzo szybciutko.

nie składałem sam PC i nei mialem tego problemu a tu juz mi coś zarzucasz wyluzuj po prostu tak napisałem... bo częste jest pytanie odnosnie przegrzania pc

BTW czekam dalej na wasze opinie...

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 20:17

Podobno jak go nie obciążasz to problemu nie ma, albo wystąpi dużo później, ale akurat przy obróbce video będzie miał ciepło, a związku z tym plamy pojawią się szybciej. Ale nie wiem na 100% bo nie mam imaka, wiem tylko o tym z tego forum. I z tego co wiem to i 21" jak 27" to mają.

#15 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 20:33

mam pytanie czy wstrzymać się i lepiej poczekać na nowego iMaca....slyszalem ze moz miec usb 3.0 etc.... mam taki mętlik w łowie ze masakra jutro chcialem isc kupic mojego wymarzonego iMaca, a teraz nie wiem co robić. Kolejna sprawa to czas bo komputer jest mi bardzo potrzebny a czekać i czekać niewiadomo jak długo na biednym PC to tez wnerwia,...ehh

#16 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 20:35

Zawsze możesz złożyć mniej biednego pc. Czekać na nowe też można, ale zanim kupisz, trochę czasu minie...

#17 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 20:42

Przed chwilą dzwoniłem do dwóch przyjaciół z iMacami 21.5 kupionymi po 2007 roku i przepytalem ich dokladnie o przebarwienia etc....czy coś im się dzieje, obaj wykorzystują je do obróbki Wideo i to z włączonymi macami prawie 24h i nic im się nie dzieje przez ponad 2 lata..... am nie wiem co myśleć.... może go kupić i liczyć że wszystko będzie ok ?

#18 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 20:43

Nowe iMaci są bardziej awaryjne, "podobno"

#19 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 21:23

No niestety wprowadzili Cię w błąd bo w 2007 były iMaci 20" w których problem aż tak nie występował conajmniej nie aż tak na taką skale jak dzisiaj w 21,5. Kup sobie sensowny komnputer i zostań szczęśliwm człowiekiem a nie pchaj się w iBubla.

#20 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 21:27

Dokładnie, o ile nie naprawią matrycy nie psuj sobie nerwów, będziesz coś musiał szybko zrobić a tu pech plamy na ekranie.

#21 szymonkb

szymonkb
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2011 - 21:36

no nie wprowadzili mnie w błąd bo chyba bywam u każdego z nich co kilka dni i byłem 2 dni po zakupie każdego z nich i widze jak pracują i jak są gigantycznie obciążone przez Final Cut'a , a btw chyba te iMac'i nie sa az tak do dupy skoro wszyscy jes kupują ( wszyscy - chodzi mi obróbke wideo) i nie narzekają, czuje bardziej że seb235 miałeś wybitnego pecha w swoim egzemplarzu, o iphone 4 tez kazdy mówił że jest do dupy ale nie widze NICZEGO na rynku na co zamieniłbym się, a jestem uzytkownikiem od wersji 3g.... powracając do iMaca... mam wielką nadzieje ze nie trafie na egzemplarz kt,óry bedzie miał problem, iMac jest dla mnie jedynym rozwiązaniem ze wzgledu na Final Cuta bo niestety pod względem możliwości Adobe ssie.... pżyjemy zobaczymy szkoda mi tylko ze nie ma USB 3.0 ale to nie najważniejsza rzecz na świecie.

---------- Wpis dodano o 23:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:31 ----------

aa jeszcze odnośnie PC to nie wyobrażam sobie niestety kolejnej budy dla psa z tą tragiczną Windą...... Nikt kto profesjonalnie zajmuje się montażem nie używa PC, po to są Maci Pro dlatego nawewt jak mój mac bedzie dupnięty to po to jest serwis....wiem zaraz napsizecie ze serwis daje ciała ale ale zobaczymy ;p

#22 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 21:45

Twój wybór, oby dobry...

#23 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2011 - 21:48

Serwis nie daje żadnego ciała. Mi matrycę w iMaku wymienili w tydzień. Pomimo tej naprawy, nie zamierzam wyzbywać się iMaka, nawet może kupię lepszy model. iMak ma swoje zalety, zresztą w większości te same co MacBook Pro. 1. System jest mniej wkurzający niż Windows. Nie ma nieustannego dogrywania jakichś łatek, nie muli aż tak po długotrwałym użyciu, nie męczy jakimiś idiotycznymi komunikatami. Jak chcesz coś zrobić, np. skonfigurować sieć domową, to masz nieliczne opatrzone rysunkami klawisze, a nie jakiś żargon informatyczny - i tak jest z większością ustawień. 2. Apple dodaje na starcie programy, z których można się utrzymać. Wszystkie te programy i większość dokupionych (także innych firm) obsługuje się podobnie, więc jak opanujesz jeden, mniej więcej znasz resztę. 3. Matryca, choć awaryjna, jest tak ładna, że - choć mam kompa 8 mies. - potrafię po prostu na nią patrzeć, bo mi się podoba. 4. Mój iMac ma tylko kabel zasilania, a podłączyłem do niego na stałe: 2 dyski zewnętrzne, drukarkę i 2 zestawy stereo. Klawiatura, gładzik i mysz są na bloototh.

#24 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 21:50

Wiecie jeszcze jest OSX na PC, ten sam sprzęt ale mniej awaryjny :)

#25 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 21:51

I trzeba dodać, że jest nielegalny i moim zdaniem to już nie jest to co mac os x w mac'u :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych