I tu si臋 troch臋 mylisz z tym por贸wnaniem, owszem cena 9000z艂 z 27" z i7 to nie wiele do Mac Pro ale tylko skrzynki, aby mie膰 por贸wnywalny monitor z t膮 matryc膮 co jest w iMacu musisz wyda膰 dodatkowo jakie艣 ok. 3000z艂. Czy to oznacza 偶e Mac Pro jest za niewiele wi臋cej?
Sam by艂em zakochany w iMacu 27" i my艣la艂em nad jego zakupem oczywi艣cie z procesorem i7, z zastosowaniem tylko do profesjonalnej fotografii. Po przeczytaniu sporej ilo艣ci w膮tk贸w opisuj膮cych wyst臋puj膮cy problem z matrycami zdecyduj臋 si臋 raczej albo na u偶ywanego Mac Pro + monitor albo na nowego Mac Mini + monitor.
Uprzedzaj膮c wypowiedzi typu Mac Mini nie da rady itd. napisz臋 偶e znam u偶ytkownika tego forum kt贸ry w艂a艣nie korzysta z Mac Mini + monitor do pro obr贸bki zdj臋膰 i twierdzi 偶e wszystko chodzi szybko a nawet por贸wnywalnie z iMac-em do kt贸rego ma r贸wnie偶 dost臋p.
Ciekawe do jakiego iMaca kolega ma dost臋p i do czego to por贸wnanie. Ja mam na biurku przed sob膮 Maca Mini (Mid 2010) z procesorem C2D 2.66GHz i 2GB RAMu pod艂膮czonego do EIZO z podpisu, kupi艂em tego Mini bo chcia艂em go rozbudowa膰 do 8GB i wstawi膰 dysk SSD 偶eby pracowa膰 na nim przy obr贸bce fotografii. Maj膮c por贸wnanie z iMac 24" (Early 2008) uwa偶am, 偶e Mac Mini przy otwartym CS4 i LR, czy samym LR i Safari z kilkunastoma zak艂adkami chodzi jak krew z .... i nie wydaje mi si臋 偶eby dopalenie go dodatkowym RAMem nagle zrobi艂o z niego maszyn臋 por贸wnywaln膮 z wydajno艣ci膮 oferowan膮 przez starego iMaca z procesorem C2D 3.06GHz nie wspominaj膮c o wy偶szych i mocniejszych konfigach. Owszem da si臋 pracowa膰 na Mini ale ja lubie jak komp czeka na mnie a nie ja na komputer, o komforcie pracy nie mo偶emy tutaj m贸wi膰. M贸g艂bym si臋 pobawi膰 i wymieni膰 RAM w Mini na 8GB i wtedy sprawdzi膰 raz jeszcze jak jest z t膮 wydajno艣ci膮 w stosunku do iMaca (teraz ju偶 z zegarem 3.2GHz).
Te偶 zastanawia艂em si臋 nad u偶ywan膮 jednostk膮 Mac Pro i innym Ha-rozwi膮zaniem

Jednak za kwot臋 kt贸r膮 m贸g艂bym operowa膰 ze sprzeda偶y iMaca 27" i3 (oko艂o 6k PLN) niestety nie kupi艂bym nic z serii Mac Pro poza "obudow膮 z procesorem", bo pozosta艂e aspekty komponent贸w (grafika, ram etc.) by艂yby na minus wzgl臋dem tych z iMaca. Pozostaje kwestia dokupienia monitora dla os贸b, kt贸re go nie maj膮 i dodatkowo kwestia gwarancji (znale藕膰 za 6k PLN Maca Pro na gwarancji). Dla mnie osobi艣cie minusem jest "pud艂o" kt贸rego na biurku wola艂bym unikn膮膰 i kultura pracy w sensie g艂o艣no艣ci (iMac vs Mac Pro). Moim zdaniem 27" jest minimalnie g艂o艣niejszy od 24" to i tak pozostaje praktycznie bezg艂o艣ny. Mac Mini trzeba patrze膰 na diod臋 czy 艣wieci i wtedy wiemy czy chodzi czy nie
Co do awaryjno艣ci sprz臋t贸w... to, 偶e iMac alu ma problemy z matrycami nie ulega w膮tpliwo艣ci, w zasadzie to nie ma problemu konkretnie z matrycami tylko jest problem z temperatur膮 i wentylacj膮 wewn膮trz obudowy, kt贸ry objawia si臋 w艂a艣nie na matrycach. Wi臋cej ludzi ma i tak drogie jak na polskie warunki iMaci, zdecydowanie mniej ma Maca Pro. Jak kto艣 ma iMaca i nie ma problem贸w z matryc膮 to nie b臋dzie wchodzi艂 codziennie na forum i pisa艂, 偶e jest wszystko git i ma fajn膮 czyst膮 matryc臋. Zanim zdecydowa艂em si臋 na pozostawienie sobie iMaca 27" zrobi艂em wywiad. Na forum kojarz臋 co najmniej trzy osoby kt贸re u偶ywaj膮 iMaca 27" wi臋cej ni偶 rok i nie stwierdzili wad matrycy. Kumpel z UK ze swoja 27tka nie ma problemu, kolejny znajomy w Irlandii na 24" i 27" te偶 bez problem贸w. Dowodzi to faktu, 偶e s膮 jednostki z kt贸rymi nie ma zupe艂nie problem贸w po d艂u偶szym czasie u偶ywania, tak偶e w mocnych konfigach i7 i intensywnie u偶ywanych. Nie zmienia to jednak faktu, 偶e problem wyst臋puje w tych modelach i warto 偶eby Apple rozwi膮za艂o go w ko艅cu poszerzaj膮c iMaca i izoluj膮c termicznie matryc臋 od komponent贸w generuj膮cych ciep艂o i wentylator贸w. Uszczelnienie matrycy od kana艂贸w wentylacyjnych i odizolowanie termiczne powinno moim zdaniem rozwin膮膰 problem tego jakby nie by艂o 艣wietnego komputera. In偶ynierem w Apple nie jestem a czy Apple zrobi w ko艅cu stosowny ruch w tym kierunku, pozostaje mie膰 nadziej臋 偶e tak