Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iMac 27" i7 czy kupowa膰, decyzje podejmuje jutro proszeo szybka odp

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
90 odpowiedzi w tym temacie

#76 toki

toki
  • 1聽211 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 03 lutego 2011 - 11:11

Jeden kocha blondynki, drugi Brukseli itd.

ok wol臋 blondynki ;) koniec OT

#77 paraelement

paraelement
  • 35 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 03 lutego 2011 - 11:43

Nie wiem, czy jestem jedynym zadowolonym z pracy na iMac na tym forum, ale nie s膮dz臋. M贸j iMac jest u偶ytkowany wyj膮tkowo intensywnie (obr贸bka wideo i zdj臋膰 w ogromnej ilo艣ci) i nie mam z nim najmniejszych problem贸w. Nie m贸wi臋, 偶e problem matryc nie wyst臋puje, bo niestety bywaj膮 problemy, ale s膮dz臋, 偶e dotycz膮 niewielkiej liczby egzemplarzy. Znam du偶e studia graficzne, kt贸re maj膮 prawie same komputery iMac, g艂贸wnie 27" i im matryce jeszcze si臋 nie zepsu艂y, a niekt贸re egzemplarze pochodz膮 z samego pocz膮tku produkcji. A zalety iMaca 27" docenia chyba ka偶dy jego w艂a艣ciciel. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Romicki

#78 dzigi

dzigi
  • 241 post贸w
  • Sk膮dSK [PL]

Napisano 03 lutego 2011 - 12:52

Ja powoli odczuwam BRAK RAMU w swoim "bia艂asie" (ach mie膰 te 16GB;) ). Mojemu, idzie ju偶 4 roczek. Opr贸cz wymiany dysku na wi臋kszy nie by艂o "innych" problem贸w. Gdy przegl膮dam sobie forum i czytam opinie u偶ytkownik贸w 27", odk艂adam wymian臋 na 贸w model w niedalek膮 przysz艂o艣膰. Oczywi艣cie trafiaj膮 si臋 osoby, kt贸re nie maj膮 problemu z 27", ale nie uraczymy ich MASOWYCH narzeka艅 na forum, bo s膮 szcz臋艣liwymi posiadaczami "dobrych wersji". Pozostaj膮 Ci z plamkami ;). Tak wi臋c nie mog臋 sobie pozwoli膰 na zast贸j w pracy wi臋kszy jak 3-4 dni MAX. B臋d臋 si臋 powtarza艂, ale mo偶e w nowych modelach postaraj膮 si臋 poprawi膰 problemy z matryc膮 i mo偶e dodadz膮 opcj臋 MAT jak przy MBP :D:D. Bo szczerze m贸wi膮c TYLKO EKRAN, blokuje mnie przed zakupem go.

#79 toki

toki
  • 1聽211 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 03 lutego 2011 - 13:53

dzigi to jest raczej pewne 偶e co艣 zrobi膮, trzeba tylko zaczeka膰 na update. W膮tpi臋, 偶e wiedz膮c o problemach dalej w to p贸jd膮.

#80 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 03 lutego 2011 - 14:23

dzigi to jest raczej pewne 偶e co艣 zrobi膮, trzeba tylko zaczeka膰 na update. W膮tpi臋, 偶e wiedz膮c o problemach dalej w to p贸jd膮.

Jak wida膰, to ju偶 nast臋pne modele 21.5" i 27", a problemy ci膮gle s膮.
Mo偶e w trzeciej wersji co艣 zrobi膮, a mo偶e nie.

---------- Wpis dodano o 14:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:17 ----------

Jeden kocha blondynki, drugi brunetki itd. Dla jednego jest najlepszy dla drugiego nie, po co robi膰 z tego filozofi臋?

Takie podej艣cie jest OK.
Gorzej, jak by kto艣 twierdzi艂, 偶e jedynie blondynki lub jedynie brunetki.

#81 shexbeer

shexbeer
  • 151 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 03 lutego 2011 - 15:21

I tu si臋 troch臋 mylisz z tym por贸wnaniem, owszem cena 9000z艂 z 27" z i7 to nie wiele do Mac Pro ale tylko skrzynki, aby mie膰 por贸wnywalny monitor z t膮 matryc膮 co jest w iMacu musisz wyda膰 dodatkowo jakie艣 ok. 3000z艂. Czy to oznacza 偶e Mac Pro jest za niewiele wi臋cej?
Sam by艂em zakochany w iMacu 27" i my艣la艂em nad jego zakupem oczywi艣cie z procesorem i7, z zastosowaniem tylko do profesjonalnej fotografii. Po przeczytaniu sporej ilo艣ci w膮tk贸w opisuj膮cych wyst臋puj膮cy problem z matrycami zdecyduj臋 si臋 raczej albo na u偶ywanego Mac Pro + monitor albo na nowego Mac Mini + monitor.
Uprzedzaj膮c wypowiedzi typu Mac Mini nie da rady itd. napisz臋 偶e znam u偶ytkownika tego forum kt贸ry w艂a艣nie korzysta z Mac Mini + monitor do pro obr贸bki zdj臋膰 i twierdzi 偶e wszystko chodzi szybko a nawet por贸wnywalnie z iMac-em do kt贸rego ma r贸wnie偶 dost臋p.

Ciekawe do jakiego iMaca kolega ma dost臋p i do czego to por贸wnanie. Ja mam na biurku przed sob膮 Maca Mini (Mid 2010) z procesorem C2D 2.66GHz i 2GB RAMu pod艂膮czonego do EIZO z podpisu, kupi艂em tego Mini bo chcia艂em go rozbudowa膰 do 8GB i wstawi膰 dysk SSD 偶eby pracowa膰 na nim przy obr贸bce fotografii. Maj膮c por贸wnanie z iMac 24" (Early 2008) uwa偶am, 偶e Mac Mini przy otwartym CS4 i LR, czy samym LR i Safari z kilkunastoma zak艂adkami chodzi jak krew z .... i nie wydaje mi si臋 偶eby dopalenie go dodatkowym RAMem nagle zrobi艂o z niego maszyn臋 por贸wnywaln膮 z wydajno艣ci膮 oferowan膮 przez starego iMaca z procesorem C2D 3.06GHz nie wspominaj膮c o wy偶szych i mocniejszych konfigach. Owszem da si臋 pracowa膰 na Mini ale ja lubie jak komp czeka na mnie a nie ja na komputer, o komforcie pracy nie mo偶emy tutaj m贸wi膰. M贸g艂bym si臋 pobawi膰 i wymieni膰 RAM w Mini na 8GB i wtedy sprawdzi膰 raz jeszcze jak jest z t膮 wydajno艣ci膮 w stosunku do iMaca (teraz ju偶 z zegarem 3.2GHz).

Te偶 zastanawia艂em si臋 nad u偶ywan膮 jednostk膮 Mac Pro i innym Ha-rozwi膮zaniem ;) Jednak za kwot臋 kt贸r膮 m贸g艂bym operowa膰 ze sprzeda偶y iMaca 27" i3 (oko艂o 6k PLN) niestety nie kupi艂bym nic z serii Mac Pro poza "obudow膮 z procesorem", bo pozosta艂e aspekty komponent贸w (grafika, ram etc.) by艂yby na minus wzgl臋dem tych z iMaca. Pozostaje kwestia dokupienia monitora dla os贸b, kt贸re go nie maj膮 i dodatkowo kwestia gwarancji (znale藕膰 za 6k PLN Maca Pro na gwarancji). Dla mnie osobi艣cie minusem jest "pud艂o" kt贸rego na biurku wola艂bym unikn膮膰 i kultura pracy w sensie g艂o艣no艣ci (iMac vs Mac Pro). Moim zdaniem 27" jest minimalnie g艂o艣niejszy od 24" to i tak pozostaje praktycznie bezg艂o艣ny. Mac Mini trzeba patrze膰 na diod臋 czy 艣wieci i wtedy wiemy czy chodzi czy nie ;)

Co do awaryjno艣ci sprz臋t贸w... to, 偶e iMac alu ma problemy z matrycami nie ulega w膮tpliwo艣ci, w zasadzie to nie ma problemu konkretnie z matrycami tylko jest problem z temperatur膮 i wentylacj膮 wewn膮trz obudowy, kt贸ry objawia si臋 w艂a艣nie na matrycach. Wi臋cej ludzi ma i tak drogie jak na polskie warunki iMaci, zdecydowanie mniej ma Maca Pro. Jak kto艣 ma iMaca i nie ma problem贸w z matryc膮 to nie b臋dzie wchodzi艂 codziennie na forum i pisa艂, 偶e jest wszystko git i ma fajn膮 czyst膮 matryc臋. Zanim zdecydowa艂em si臋 na pozostawienie sobie iMaca 27" zrobi艂em wywiad. Na forum kojarz臋 co najmniej trzy osoby kt贸re u偶ywaj膮 iMaca 27" wi臋cej ni偶 rok i nie stwierdzili wad matrycy. Kumpel z UK ze swoja 27tka nie ma problemu, kolejny znajomy w Irlandii na 24" i 27" te偶 bez problem贸w. Dowodzi to faktu, 偶e s膮 jednostki z kt贸rymi nie ma zupe艂nie problem贸w po d艂u偶szym czasie u偶ywania, tak偶e w mocnych konfigach i7 i intensywnie u偶ywanych. Nie zmienia to jednak faktu, 偶e problem wyst臋puje w tych modelach i warto 偶eby Apple rozwi膮za艂o go w ko艅cu poszerzaj膮c iMaca i izoluj膮c termicznie matryc臋 od komponent贸w generuj膮cych ciep艂o i wentylator贸w. Uszczelnienie matrycy od kana艂贸w wentylacyjnych i odizolowanie termiczne powinno moim zdaniem rozwin膮膰 problem tego jakby nie by艂o 艣wietnego komputera. In偶ynierem w Apple nie jestem a czy Apple zrobi w ko艅cu stosowny ruch w tym kierunku, pozostaje mie膰 nadziej臋 偶e tak :)

#82 Kabu

Kabu
  • 52 post贸w
  • Sk膮dFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 03 lutego 2011 - 17:27

shexbeer ten znajomy o kt贸rym pisa艂em ma 8GB w swoim Mini i podobno chodzi to 艣wietnie. Tak jak pisa艂em wcze艣niej a mo偶e to by艂o w innym w膮tku iMac 27" z i7 w 艣rodku by艂 moim marzeniem. Okazuje si臋 jednak 偶e cho膰 艣wietne s膮 te matryce pod wzgl臋dem wielko艣ci, wy艣wietlanej rozdzielczo艣ci i kolor贸w 偶e do fotografii si臋 nie nadaj膮. Te偶 my艣la艂em, to co, kupi臋 sobie iMaca + dodatkowy monitor Pro i b臋dzie 艣wietnie ale tak teraz si臋 zastanawiam czy to ma sens. W wielu miejscach mo偶na przeczyta膰 ze Photoshop wykorzystuje tylko jeden rdze艅 procesora, by膰 mo偶e si臋 to zmieni ale kiedy, tego nie wie nikt. Wi臋c czy potrzebny nam komp z mas膮 rdzeni? Wiadome jest te偶 偶e do obr贸bki zdj臋膰 super mocna karta graficzna r贸wnie偶 jest nam nie potrzebna. I dla tego zastanawiam si臋 nad tym co mam kupi膰, skoro nie potrzebuj臋 mocy obliczeniowej Maca Pro, potrzebuj臋 dobrego monitora do fotografii a te w iMacach s膮 dobre ale nie s膮 艣wietne do fotografii, to czy nie wzi膮膰 czego艣 ta艅szego z du偶膮 ilo艣ci膮 Ramu po to aby wykorzystywa膰 odpowiednio i nie denerwowa膰 si臋 偶e trza sprz臋t wys艂a膰 do serwisu?
My艣la艂em ju偶 wiele razy o jakim艣 nowym PC, kolega w艂a艣nie sobie kupi艂 z jak膮艣 najnowsz膮 p艂yt膮 g艂贸wn膮 Asus co si臋 sama podkr臋ca, oczywi艣cie procesor quad itd. ale ja chc臋 stabilny system, kt贸ry si臋 nie rozrasta 艣ci膮gaj膮c co rusz jakie艣 aktualizacje. Chc臋 po prostu spr贸bowa膰 czego艣 nowego i mam nadziej臋 偶e b臋d臋 z tego zadowolony.

By膰 mo偶e nowe iMac-i b臋d膮 lepsze a w贸wczas o ile nie kupi臋 nic do tego czasu ponownie zastanowi臋 si臋 nad zakupem. Teraz szukam, pytam lecz wci膮偶 nie wiem co wybra膰.

#83 shexbeer

shexbeer
  • 151 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 03 lutego 2011 - 17:59

Kabu kupuj zatem Maca Mini i dopal go w 8GB RAM i koniecznie lepszy (szybszy) dysk, bo z tego 5400rpm to nie b臋dziesz zadowolony. Trzeba tam wsadzi膰 minimum standard czyli 7200rpm lub najlepiej jakiego艣 SSD np. 128GB na Leosia, CS, LR, CNX czy co tam u偶ywasz i ustawisz na nim scratch disk w CS + do tego dysk zewn臋trzny na dane/fotki + dobry monitorek. Cena zrobi Ci si臋 jak za iMaca i7, z tej wielko艣ci monitorem typu NEC/EIZO, pewnie przewy偶szy nawet jego cen臋. B臋dziesz mia艂 lepszy displey, ma艂e designerskie pude艂eczko pod nim z troszk臋 mniejsz膮 wydajno艣ci膮. Osobi艣cie to radz臋 Ci 偶eby艣 sam popracowa艂 na Mini z wi臋kszym RAMem zanim si臋 na niego zdecydujesz. Jak chcesz to pisz na priv b臋d臋 pozbywa艂 si臋 swojego z procekiem 2.66GHz ;) Matryca nie jest z艂a, szyba robi swoje, jak masz dodatkowo niekorzystne warunki (okno z ty艂u) to te偶 lipa. Ja 偶y艂em z szyb膮 2,5 roku i dawa艂em sobie rad臋 bez wi臋kszych problem贸w, teraz mam do podpi臋cia monitor z szerokim gamutem wi臋c 藕le nie b臋dzie. Wygoda pracy w 2560x1440 bezcenna w stosunku do 1920x1200. Podsumowuj膮c jak to m贸wi艂 jeden z by艂ych prezydent贸w Polski "s膮 plusy dodatnie i s膮 plusy ujemne" ;)

#84 Kabu

Kabu
  • 52 post贸w
  • Sk膮dFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 03 lutego 2011 - 18:34

Czekam na info od kolegi, wys艂a艂em mu kilka RAW-贸w z 5DMII + 3RAw-y do zrobienia HDR-a. Ciekaw jestem jego opinii. Ta rozdzielczo艣膰 o kt贸rej wspominasz r贸wnie偶 mi si臋 bardzo podoba, wyobra偶am sobie jaki ogromny komfort pracy m贸g艂by by膰. Jak na razie zamiast iMaca mam iMigren臋 bo od tego wszystkiego mam niez艂y m臋tlik. Powy偶ej pisa艂em 偶e nie potrzebuj臋 du偶ej mocy obliczeniowej ale w pod艣wiadomo艣ci ubolewam 偶e ten Mini nie ma mocniejszego procesora. Poniewa偶 nie jestem nawet jedn膮 nog膮 na zakupach ale lubi臋 by膰 przygotowany i pewny swojego wyboru to daj zna膰 albo napisz臋 na priv do Ciebie za jaki艣 czas jak tam Tw贸j iMac si臋 sprawuje. Mo偶e si臋 jednak skusz臋 ;). A pracuj臋 na LR i CS5.

#85 brachson

brachson
  • 145 post贸w

Napisano 03 lutego 2011 - 19:18

Do Autora: 1. Generalnie dobrze 偶e nie kupi艂e艣 bo lada moment powinni oznajmi膰 co i kiedy nowego wyjdzie (iMac i MBP) - cud贸w bym si臋 nie spodziewa艂 ale 10% performance upgrade (SB) + ta sama cena = warto poczeka膰 te 3-4 miesi膮ce. 2. Nie s艂uchaj w 100% g艂osu forum - oczywi艣cie warto zapyta膰 ale ju偶 bra膰 do siebie niema co. Plamy? Tak wyst臋puj膮 - masz gwarancj臋 to Ci naprawi膮. Akceputjesz fakt 偶e sprz臋t za 9k mo偶e si臋 zepsu膰? Je艣li tak to iMac to dobry wyb贸r, nie ackeptujesz tego? Nawet nie pr贸buj si臋 za nim ogl膮da膰. Czasem mi si臋 zdaje 偶e celem 偶yciowym niekt贸rych user贸w tego forum jest zniech臋cenie innych do zakupu "iBubla" - szkoda czasu Panowie. Nie wyt艂umaczysz dziecu coto jest pr膮d do p贸ki nie wsadzi palca do kontaktu i go nie kopnie (to by艂a przeno艣nia). Je艣li jeste艣 z tych co kupuj膮 sprz臋t 偶eby 艂膮dnie wygl膮da艂 i nie zniesiesz plamki to sobie odp贸艣膰, je艣li szukasz sprz臋tu do pracy i zarabiania pieni臋dzy to nie s膮dze 偶eby Ci plamki przeszkadza艂y - id藕 i kup nawet jutro..czas to pieni膮dz!

#86 masi0

masi0
  • 332 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 25 lutego 2011 - 22:27

odgrzeje tego kotleta, bo sam zastanawiam si臋 nad zakupem iMac'a (21.5"), 27 jest dla mnie zdecydowanie za du偶y. Tak czytam ten w膮tek i a偶 dziw mnie bierze, 偶e na forum po艣wi臋conym Apple tak si臋 wychwala hamaki :D sam mam hamaka (c2q, 4gb, wd blac i 9800gt, w geekbench 6700, itp super extra). mam tez early mb white 2009 i pomimo, ze lapek jest starszy to praca jest na nim bardziej komfortowa. czemu? instalujac update'y nie musze sie zastanawiac nad tym czy po restarcie komp mi wstanie :D tak tak, sa super spece ktorzym sie to uda. za pol roku wyjdzie Lion i moze nie byc tak rozowo (netkas.org). ale do sprawy, czy imac 21,5" i3 3,2 + radek 5670 starczy mi do: obrobki foto, skanowania, montowaniu filmow + gry (steam)? moze dolozyc troche $$$ i wziac i5? ale czy warto?

#87 www007

www007
  • 408 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 25 lutego 2011 - 23:14

Poczekaj na wyj艣cie nowych modeli pewnie i5 b臋dzie w standardzie.

#88 Lestek

Lestek
  • 880 post贸w

Napisano 25 lutego 2011 - 23:43

Ja czekam. Prawdopodobnie 21.5" zostanie zast膮piony 24" a 27" przez 30". Do tego Thunderbolt.

#89 Go艣膰_owca666_*

Go艣膰_owca666_*

Napisano 26 lutego 2011 - 00:02

@up: jakie艣 藕r贸d艂o tych rewelacji? Bo szczeg贸lnie 30" to by艂o by cholernie dziwne i nieekonomiczne posuni臋cie. Poprzednie 24->27" mia艂o sens, to co piszesz kompletnie nie ma.

#90 seba216

seba216
  • 6 post贸w

Napisano 26 lutego 2011 - 00:31

Co do iMac 27 jest za duzy... tez zastanawialem sie nad zakupem 21" ale na szczescie wybralem 27 po przeczytaniu paru watkow na forum i po tym jak wszycsy polecali ten wiekszy... Po 2 miesiacach uzywania 27 wczoraj mialem przyjemnosc pracowac na 21" przez pare godzin i musze stwierdzic ze 27" to byl bardzo trafny wybor, szczegolnie na multitasking gdzie z powodzeniem mozna miec obok siebie 2 okna przegladarki i jeszcze ze 2 komunikatory. Ja uwazam ze warto doplacic i kupic 27. Co do wydajnosci - przy przegladaniu stron, wymianie plikow, obrobce zdjec, niezbyt zaawansowane animacje flash i After Effects, Photoshop, itp. powiem ze najslabsza strona iMaca jest dysk. Od poczatku obserwuje iStat Pro jak sie zachowuja poszegolne podzespoly: - procesor i3 - raczej wypoczywa (oprucz renderowania) - pamiec - mam 8GB czyli spokojnie wystarcza i jeszcze jest zapas - dysk 1TB - niestety mieli i spowalnia uruchamianie sie aplikacji oraz wszystkich innych okienek, (do tego halasliwy). Juz zdecydowalem sie na zakup 120GB SSD.

#91 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 post贸w
  • Sk膮dBerlin, DE

Napisano 06 kwietnia 2011 - 11:56

Ja musz臋 si臋 niestety dopisa膰 do listy tych, kt贸rym wyst膮pi艂y plamy (27" i7, u偶ytkowany domowo ale czasami do艣膰 intensywnie). Pierwsze zauwa偶y艂em po nieca艂ym p贸艂 roku, potem si臋 rozrasta艂y a偶 wyl膮dowa艂 w serwisie.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych