Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iMac 27" i7 czy kupowa膰, decyzje podejmuje jutro proszeo szybka odp

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
90 odpowiedzi w tym temacie

#1 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 19:50

Jestem juz prawie przekonany co do kupna iMaca 27 cali z procesorem i7 w najwyzszej wersji cena jego to ok 9400 z艂, mam pytanie poniewaz ca艂y czas rozmyslalem na temat iMaca za 7500 tylko wersja i3 ale slyszalem ze i3 to po prostu odswiezony core duo ..czy to prawda? Chodzi mi o to zeby ten te偶 iMac posluzylmi jak najdluzej jako dobra maszyna do p贸艂profesjonalnego monta偶u materia艂u HD. To b臋dzie m贸j pierwszy iMac i st膮d te obawy. Mam do艣膰 PC i wiecznej pl膮taniny kabli, komplikacji sprz臋towych i bucz膮cej obok budy. Czekam na opini臋 odno艣nie iMac'贸w

#2 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 19:52

Jak masz pieni膮dze to kup oczywi艣cie najlepsz膮 konfiguracj臋.

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 01 lutego 2011 - 19:52

Masz sporo na forum opinii na temat iMac'贸w, w wi臋kszo艣ci niepochlebnych ze wzgl臋du na matryce, psuj膮 si臋 do艣膰 cz臋sto (opinie z forum), sam si臋 zastanawia艂em nad kupnem lecz wstrzymam si臋 jak wyjd膮 nowe, mo偶e poprawi膮 problem matryc.

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 19:53

Moja odpowied藕 jest prosta: Jak masz zbyt ma艂o problem贸w to kup sobie iBubla, z pewno艣ci膮 czyta艂e艣 na forum o problemach z tym zwi膮zanym i zdajesz sobie sprawe 偶e Ciebie tak偶e b臋dzie dotyczy艂, ja si臋 ju偶 pozby艂em i ulga ogromna. Twoja decyzja sprz臋t owszem 艂adny ale nic wi臋cej.

#5 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 19:53

Na pewno starczy Ci na d艂u偶ej ni偶 ta z i3.

#6 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 19:54

Jak do monta偶u wideo to i3 nie sprawdzi sie tak dobrze jak i5 i i7 Poza tym przy d艂ugotrwa艂ym obci膮偶eniu to z iMaca zrobi si臋 jedna wielka grza艂ka, jeste艣 tego 艣wiadom?

#7 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 19:55

Ja tak偶e chcia艂em kupi膰 iMac'a, ale szczerze m贸wi膮c boj臋 si臋 tych problem贸w z matrycami. Na twoim miejscu kupi艂bym np. Macbook'a pro.

#8 radek96

radek96
  • 758 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 19:55

Ja bym nie bra艂, kupuj臋 zwyk艂ego pc i tyle, te problemy z matryc膮 s膮 co najmniej cz臋ste.

#9 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 19:58

Chodzi mi o to 偶e tylko na maca jest FINAL CUT...i o to mi chodzi bo Adobe i Avid si臋 do niego nie r贸wnaj膮, mam dw贸ch znajomych z iMac'ami 21.5 cali i jest wszystko w porz膮dku to te偶 dzi臋ki ich komputerom decyduj臋 si臋 na Maca bo widze brak problem贸w, czy problem matrycy jest nowym problemem? i czy podlega to gwarancji ?

---------- Wpis dodano o 21:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:57 ----------

Jak do monta偶u wideo to i3 nie sprawdzi sie tak dobrze jak i5 i i7
Poza tym przy d艂ugotrwa艂ym obci膮偶eniu to z iMaca zrobi si臋 jedna wielka grza艂ka, jeste艣 tego 艣wiadom?

Grza艂ka grza艂k膮 ale czy wi膮偶e si臋 to z restartami jak w normalnym PC przez przegrzania etc ?

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 20:00

Z pewno艣ci膮 serwis wi臋cej zarobi na kolejnych naprawach i b臋dzie polaca艂 aby nie trzyma膰 komputera w rogu pomieszczenia itd..., ja osobi艣cie polecam zakup akwarium :D Zaufaj tym co to prze偶yli i daruj sobie serio, ja wiem 偶e teraz w to ci臋偶ko uwierzy膰 ale tak jest :(

#11 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 20:04

Z pewno艣ci膮 serwis wi臋cej zarobi na kolejnych naprawach i b臋dzie polaca艂 aby nie trzyma膰 komputera w rogu pomieszczenia itd..., ja osobi艣cie polecam zakup akwarium :D Zaufaj tym co to prze偶yli i daruj sobie serio, ja wiem 偶e teraz w to ci臋偶ko uwierzy膰 ale tak jest :(

Jest bardzo cie偶ko w to uwierzy膰 bo jestem praktycznie zdecydowany i mam teraz sieczke w m贸zgu co zrobi膰, mam dosyc PC a z pewno艣ci膮 Windy najwieksze badziewie 艣wiata, jak i wiecznego braku kompatybilno艣ci...poniewa偶 ci膮gle obracam si臋 wsr贸d rozmaitych format贸w video etc. NIe wiem co zrobi膰 bo chcialem jutro isc do Euro......

#12 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 20:06

Grza艂ka grza艂k膮 ale czy wi膮偶e si臋 to z restartami jak w normalnym PC przez przegrzania etc ?

To jaki to by艂 PC 偶e go restartowa膰 musia艂e艣? Trudno mi sobie to wyobrazi膰. Sam sk艂ada艂e艣 pewnie nie maj膮c o tym poj臋cia.

Odno艣nie tych matryc i plam, je艣li faktycznie tak jest 偶e plamy s膮 od temperatury, to przy obr贸bce wideo wyjd膮 Ci bardzo szybciutko.

#13 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 20:16

czy jest to te偶 zwi膮zane z wielko艣ci膮 matrycy ? czy iMac 21.5 tego problemu nei ma ? po偶贸艂knietej matrycy ? .......... a og贸lnie m贸wiac to co prawie kazdy iMa 27 cali to lipa ? to p oco to sprzedaja ?

---------- Wpis dodano o 22:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:13 ----------

To jaki to by艂 PC 偶e go restartowa膰 musia艂e艣? Trudno mi sobie to wyobrazi膰. Sam sk艂ada艂e艣 pewnie nie maj膮c o tym poj臋cia.

Odno艣nie tych matryc i plam, je艣li faktycznie tak jest 偶e plamy s膮 od temperatury, to przy obr贸bce wideo wyjd膮 Ci bardzo szybciutko.

nie sk艂ada艂em sam PC i nei mialem tego problemu a tu juz mi co艣 zarzucasz wyluzuj po prostu tak napisa艂em... bo cz臋ste jest pytanie odnosnie przegrzania pc

BTW czekam dalej na wasze opinie...

#14 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 20:17

Podobno jak go nie obci膮偶asz to problemu nie ma, albo wyst膮pi du偶o p贸藕niej, ale akurat przy obr贸bce video b臋dzie mia艂 ciep艂o, a zwi膮zku z tym plamy pojawi膮 si臋 szybciej. Ale nie wiem na 100% bo nie mam imaka, wiem tylko o tym z tego forum. I z tego co wiem to i 21" jak 27" to maj膮.

#15 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 20:33

mam pytanie czy wstrzyma膰 si臋 i lepiej poczeka膰 na nowego iMaca....slyszalem ze moz miec usb 3.0 etc.... mam taki m臋tlik w 艂owie ze masakra jutro chcialem isc kupic mojego wymarzonego iMaca, a teraz nie wiem co robi膰. Kolejna sprawa to czas bo komputer jest mi bardzo potrzebny a czeka膰 i czeka膰 niewiadomo jak d艂ugo na biednym PC to tez wnerwia,...ehh

#16 radek96

radek96
  • 758 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 20:35

Zawsze mo偶esz z艂o偶y膰 mniej biednego pc. Czeka膰 na nowe te偶 mo偶na, ale zanim kupisz, troch臋 czasu minie...

#17 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 20:42

Przed chwil膮 dzwoni艂em do dw贸ch przyjaci贸艂 z iMacami 21.5 kupionymi po 2007 roku i przepytalem ich dokladnie o przebarwienia etc....czy co艣 im si臋 dzieje, obaj wykorzystuj膮 je do obr贸bki Wideo i to z w艂膮czonymi macami prawie 24h i nic im si臋 nie dzieje przez ponad 2 lata..... am nie wiem co my艣le膰.... mo偶e go kupi膰 i liczy膰 偶e wszystko b臋dzie ok ?

#18 radek96

radek96
  • 758 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 20:43

Nowe iMaci s膮 bardziej awaryjne, "podobno"

#19 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 21:23

No niestety wprowadzili Ci臋 w b艂膮d bo w 2007 by艂y iMaci 20" w kt贸rych problem a偶 tak nie wyst臋powa艂 conajmniej nie a偶 tak na tak膮 skale jak dzisiaj w 21,5. Kup sobie sensowny komnputer i zosta艅 szcz臋艣liwm cz艂owiekiem a nie pchaj si臋 w iBubla.

#20 radek96

radek96
  • 758 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 21:27

Dok艂adnie, o ile nie naprawi膮 matrycy nie psuj sobie nerw贸w, b臋dziesz co艣 musia艂 szybko zrobi膰 a tu pech plamy na ekranie.

#21 szymonkb

szymonkb
  • 59 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2011 - 21:36

no nie wprowadzili mnie w b艂膮d bo chyba bywam u ka偶dego z nich co kilka dni i by艂em 2 dni po zakupie ka偶dego z nich i widze jak pracuj膮 i jak s膮 gigantycznie obci膮偶one przez Final Cut'a , a btw chyba te iMac'i nie sa az tak do dupy skoro wszyscy jes kupuj膮 ( wszyscy - chodzi mi obr贸bke wideo) i nie narzekaj膮, czuje bardziej 偶e seb235 mia艂e艣 wybitnego pecha w swoim egzemplarzu, o iphone 4 tez kazdy m贸wi艂 偶e jest do dupy ale nie widze NICZEGO na rynku na co zamieni艂bym si臋, a jestem uzytkownikiem od wersji 3g.... powracaj膮c do iMaca... mam wielk膮 nadzieje ze nie trafie na egzemplarz kt,贸ry bedzie mia艂 problem, iMac jest dla mnie jedynym rozwi膮zaniem ze wzgledu na Final Cuta bo niestety pod wzgl臋dem mo偶liwo艣ci Adobe ssie.... p偶yjemy zobaczymy szkoda mi tylko ze nie ma USB 3.0 ale to nie najwa偶niejsza rzecz na 艣wiecie.

---------- Wpis dodano o 23:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:31 ----------

aa jeszcze odno艣nie PC to nie wyobra偶am sobie niestety kolejnej budy dla psa z t膮 tragiczn膮 Wind膮...... Nikt kto profesjonalnie zajmuje si臋 monta偶em nie u偶ywa PC, po to s膮 Maci Pro dlatego nawewt jak m贸j mac bedzie dupni臋ty to po to jest serwis....wiem zaraz napsizecie ze serwis daje cia艂a ale ale zobaczymy ;p

#22 radek96

radek96
  • 758 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 21:45

Tw贸j wyb贸r, oby dobry...

#23 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 01 lutego 2011 - 21:48

Serwis nie daje 偶adnego cia艂a. Mi matryc臋 w iMaku wymienili w tydzie艅. Pomimo tej naprawy, nie zamierzam wyzbywa膰 si臋 iMaka, nawet mo偶e kupi臋 lepszy model. iMak ma swoje zalety, zreszt膮 w wi臋kszo艣ci te same co MacBook Pro. 1. System jest mniej wkurzaj膮cy ni偶 Windows. Nie ma nieustannego dogrywania jakich艣 艂atek, nie muli a偶 tak po d艂ugotrwa艂ym u偶yciu, nie m臋czy jakimi艣 idiotycznymi komunikatami. Jak chcesz co艣 zrobi膰, np. skonfigurowa膰 sie膰 domow膮, to masz nieliczne opatrzone rysunkami klawisze, a nie jaki艣 偶argon informatyczny - i tak jest z wi臋kszo艣ci膮 ustawie艅. 2. Apple dodaje na starcie programy, z kt贸rych mo偶na si臋 utrzyma膰. Wszystkie te programy i wi臋kszo艣膰 dokupionych (tak偶e innych firm) obs艂uguje si臋 podobnie, wi臋c jak opanujesz jeden, mniej wi臋cej znasz reszt臋. 3. Matryca, cho膰 awaryjna, jest tak 艂adna, 偶e - cho膰 mam kompa 8 mies. - potrafi臋 po prostu na ni膮 patrze膰, bo mi si臋 podoba. 4. M贸j iMac ma tylko kabel zasilania, a pod艂膮czy艂em do niego na sta艂e: 2 dyski zewn臋trzne, drukark臋 i 2 zestawy stereo. Klawiatura, g艂adzik i mysz s膮 na bloototh.

#24 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 21:50

Wiecie jeszcze jest OSX na PC, ten sam sprz臋t ale mniej awaryjny :)

#25 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 01 lutego 2011 - 21:51

I trzeba doda膰, 偶e jest nielegalny i moim zdaniem to ju偶 nie jest to co mac os x w mac'u :).

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych