Tak duzo o tym synth myslalem, ze dzieki uprzejmosci jednej z firm, zostalo mi wypozyczone.
Testuje aktualnie Ti2 i minimooga Voyagera. (czyli cyfra vs analog wszystko w hd.).
Wrazenia z Ti2:
+ mozliwosc puszczenia parti nagranej w midi, i bawienia sie galkami i kreowania brzmienia. za pomoca galek. No nie ukrywam, szybkie, tym bardziej ze sa dobrze podmapowane. (wczesniej mialem virutalny instrument i sterowalem galkami z korga r3) - jednak to troche co innego = workflow
+ w pewnym sensie brzmienie mi sie podoba, ale uwaga nie zabilo mnie...

. Podoba sie bo:
Nie jest chropowate, jest cieple, brzmi dobrze, Otwierajac 10 sciezek wszystkie w stereo nagrywam wszystko. I nic nie krece potem. I to juz jakos brzmi ( nie mowie ze jest czad ekstra), ale juz jakos jest w miare ogarnieta. Bez zadnych EQ, panoramy itd. = brzmienie chociaz nie do konca, ale o tym dalej.
+ NIe wiem czy to autosugestia, ale jak podpinam ti2 przez usb, to on to widzi jako karte. Jak slucham sobie calego aranzu przez Ti2 jak leci z vokalami, z aranzem, to mam wrazenie ze jest to to czego szukalem przez okolo 8 lat... I tu ogromny szok. Nie wiem co to jest tylko?

. Caly aranz(pasma) jakby sie osadzaja wygladzaja, nie jest chropowaty, dol jest pieknie zaokraglony... Prosze powiedzcie ze to autosugestia. I Access nic nie robi z dzwiekiem nic:)... Normalnie slucham przez Rme fireface i niby jest to samo... Jednak mam wrazenie, ze brzmi piekniej. Testowalem to z 4-5 razy, na roznym materiale i w roznych dniach zawsze te same wrazenia.
Reasumuajc nawet softy puszczone przez accessa brzmia milej...
+ wiadomo nie obciaza procesora, i to jest bajka. Nagrywam 12 sciezek, praktycznie stan procesora nie drga.
Do minusow:
Prawie zadna barwa mi sie nie podoba z fabrycznych (nie lubie kosmosow, potrzebuje proste i skuteczne barwy), tzn nie wiem bo on ma jakos te banki dziwnie pogrupowane(tzn ja nie umiem sie poruszac pomiedzy nimi jeszcze sprawnie, narazie wszystko obsluguje z HW, nie instalowalem tego wizualizacji, pewno byloby latwiej). Czyli trzeba nauczyc sie krecic, co tez nie jest bez znaczenia. Generalnie barwy ma ladne, ale nie lubie jak na start odrazu preset mi szaleje. Jak chce zeby szalal, to od tego mam galki zeby sie rozszalal...a tak go musze pierw okielznac:).
No wlasnie z jeden strony pisze barwa super, po przepuszczeniu soundow przez virusa, ale jak szukam jakiejs barwy by nagrac, to ona no wlasnie to jest dalej ta cyfra. Tyle ze nie kuje po uszach, pomimo ze sa piski itd. Takie sa moje odczucia...
------------ Teraz jak jestesmy przy brzmieniu opowiem O voyager minimoog ---------
Brzmienie - w porownaniu do ti2. - to jest to.

- mam wrazenie ze obcuje z pradem.
Jest mega suche, (brak reverb brak deley), bliskie, i naprawde swietne. Gdyby ti2 brzmial jak voyager a mial mozliwosci te co mam, to bylbym w pelni zadowolony.
Generalnie granie na voyagerze, przypomina mi jakbym zaprosil kolege z gitara, albo czyms zywym. Zawsze po nagraniu zywej gitary, mowisz o kurcze ale fajnie, nawet jak nie jest ona doskonala. Tu jest identycznie.
Ti2 z pewnoscia tego nie ma.
Minusem Voyagera - tzn nie wiem czy minusem, ale szkoda ze nie moge zagrac kilku dzwiekow, poprostu to typowe do leadow, czy bassow. Chyba, ze bym nagrywal kazdy skladnik akordu oddzielnie, ale chyba nie o to chodzi... (chociaz czemu nie:) ).
To tak na szybko po dwoch dniach testow.
Generalnie chcialbym miec jednego i drugiego. Dobrze sie uzupelniaja, chociaz od Ti2 mam wrazenie ze oczekiwalem troche wiecej... Z drugiej strony to jak to brzmi po wpuszczeniu i wyjsciu, moze warto by kupic to tylko dla tego ...
-------------
Skoro tak mi sie podoba sound po wpuszczeniu do ti2 i to co slysze kiedy caly aranz z niego leci, sobie mysle, ze moze powinienem zakupic jakies urzadzenie przez ktore bym przepuszczal swoje rzeczy..., a nie koniecznie upatrywac zlych rzeczy w softach...
P.s
Czesto w sieci pojawiaja sie glosy, jak HW to analog, w innym przypadku nie ma sensu ladowac sie w hw synthy...
Napewno tez prawda jest ze nie umiem jeszcze dobrze wykorzystac Virusa - bo tylko dwa dni.
Jezeli ktos by mi pomogl jak mam w prosty sposób zaladować jakies mega fajne banki, z gola inne od tych virusowych i zeby byly darmowe to moze zdarze zrobic to do jutra.

)).