Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iPhone Apple jest napewno taki super?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
165 odpowiedzi w tym temacie

#126 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 stycznia 2011 - 10:45

Co do BT to niestety jest prawda, nie wiem czemu interface jest tak użytkowo ograniczony, ja rozumiem ochronę treści i np blokadę wysyłania muzyki z itunes itd, to zrozumiałe, no ale wizytówki, zdjęcia z wbudowanego aparatu, czy notatki czy nawet mp3 bez drm (np notatka głosowa) no to chyba by nikomu nie zaszkodziła, a interoperatywność z otoczeniem (do tego powstał BT) byłaby powiększona.

---------- Wpis dodano o 10:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:36 ----------

Aby do kogoś wysłać wizytówkę na emaila to potrzebna mi jego wizytówka, kółko się zamyka :) BT to kółko ładnie otwierał w spotkaniach osobistych.

no jesli spotykasz sie z 30 klientami dziennie jestes biznesmenem i w ogole to rzeczywiscie moze byc utrudnienie. ja freeancuje od 5 lat, a od 3 nie widzialem zadnego swojego klienta na oczy, co tu dopiero mowic o zasiegu BT

#127 iAjAj

iAjAj
  • 507 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:03

Kolega stkgsm poruszył jeszcze jedną, może mniej istotną sprawę. Wszyscy mówią o tym, że system apple (iOS) jest prosty, intuicyjny, banalny do obsługi, a żeby zmienić głupi dzwonek na ten z piosenki trzeba najpierw ją pociąć (żeby miała 30 sec), następnie prze itunes przekonwertować na m4r i dopiero wrzucać na telefon przez itunes. Gdzie tu ta sławetna prostota?

#128 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:09

Kolega stkgsm poruszył jeszcze jedną, może mniej istotną sprawę. Wszyscy mówią o tym, że system apple (iOS) jest prosty, intuicyjny, banalny do obsługi, a żeby zmienić głupi dzwonek na ten z piosenki trzeba najpierw ją pociąć (żeby miała 30 sec), następnie prze itunes przekonwertować na m4r i dopiero wrzucać na telefon przez itunes. Gdzie tu ta sławetna prostota?

Bo dzwonki masz kupować przez iTunes. Proste ;)

#129 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:12

no jesli spotykasz sie z 30 klientami dziennie jestes biznesmenem i w ogole to rzeczywiscie moze byc utrudnienie. ja freeancuje od 5 lat, a od 3 nie widzialem zadnego swojego klienta na oczy, co tu dopiero mowic o zasiegu BT

Znaczy się mam przestać się spotykać bo mam iP? Tak mam to rozumieć? Po za tym nie o to pytałem czy TOBIE to jest potrzebne, pytałem o dość popularną od lat interakcje z otoczeniem, popularną już za czasów irda, następnie przeniesioną na bt - a konkretnie w czym niby przeszkadza, poza prostego ograniczenia do muzyki z itunes.

#130 iAjAj

iAjAj
  • 507 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:20

Bo dzwonki masz kupować przez iTunes. Proste ;)

W sumie.... business is business :P

#131 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:29

Znaczy się mam przestać się spotykać bo mam iP? Tak mam to rozumieć? Po za tym nie o to pytałem czy TOBIE to jest potrzebne, pytałem o dość popularną od lat interakcje z otoczeniem, popularną już za czasów irda, następnie przeniesioną na bt - a konkretnie w czym niby przeszkadza, poza prostego ograniczenia do muzyki z itunes.

Czegoś nie rozumiesz. Ten telefon jest stworzony w US i dopasowany do tamtejszych standardów. Oni prawie nie używają sms, mms i innych cudów. Podobnie z wizytówkami via BT. W normalnym świecie biznesu nikt nie wymienia się kontaktami przez telefon tylko kulturalnie daje bilet wizytowy. A jak koniecznie ma to być w formie elektronicznej, to używa się email, ale to już tylko zdalnie, a nie na spotkaniu F2F. Niestety, u nas nadal pokutują siermiężne obyczaje rodem z lat 90 minionego stulecia.

#132 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:38

Określę to tak: naginasz rzeczywistość do ios-a - by pasowała. Rozmawiam z ludźmi biznesu i zgadnij jaką wadę iP wymieniali najczęściej? I mało kogo w eu obchodzą standardy us.

#133 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:43

Ja nie mowie ze wszyscy maja nagle uznac wyzszosc iphone, ale dla mnie osobiscie ta funkcja jest zupelnie zbedna, gdyby byla mi niezbedna, nadal miałbym blackberry. Mowiac "no jesli spotykasz sie z 30 klientami dziennie jestes biznesmenem i w ogole to rzeczywiscie moze byc utrudnienie" przyznałem ci rację - jeśli spotykasz się z ludźmi i musisz wymieniać wizytówki po BT - nie kupuj iPhone.

#134 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:54

To teraz poproszę to zrobić tak aby wilk był syty i owca cała, czyli mieć iP(bez jb) i mieć bt-obex :)

#135 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2011 - 12:35

Może w iPhone 10 ;)

#136 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 12:41

Określę to tak: naginasz rzeczywistość do ios-a - by pasowała. Rozmawiam z ludźmi biznesu i zgadnij jaką wadę iP wymieniali najczęściej?
I mało kogo w eu obchodzą standardy us.

Niczego nie naginam, tylko tłumaczę dlaczego tak jest. Z czasem pewnie Apple nagnie się i zrobi bardziej funkcjonalny BT, tak jak się nagięło i zrobiło mms-y. A że będzie to nowa funkcjonalność w nowym modelu 6GS to już inna sprawa ;)

#137 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 13:16

Ale wymyślasz historyjkę o bezużyteczności bardzo popularnego rozwiązania które umie telefon za przysłowiowe '1zł', które było powszechne na pda od ich powstania (cały palmos najpierw na irda, później na bt), wszystkie inne smartphone bez wyjątku. Tylko iP od początku przez kilka już lat nie umie się dorobić tego zwykłego obexa przez bt. I NIC tego nie tłumaczy.

#138 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 13:39

Znaczy się mam przestać się spotykać bo mam iP?

Napiąłeś się na funkcję, której iPhone nie ma i masz pretensje do całego świata. Zaakceptuj, że jest jak jest i żyj z tym. Na tym polega dorosłość, że nie ma się wszystkiego, co by się chciało mieć. Chcesz iPhone, nie masz w pełni funkcjonalnego BT. Chcesz w pełni funkcjonalne BT, nie masz iPhone. Naprawdę nie musisz rezygnować ze spotkań biznesowych.

Przez Twoje wypowiedzi przebija dziwna gorycz. Ja rozumiem, że możesz mieć gorszy dzień, ale to nie powód do wylewania żali na forum. Wyluzuj i podejdź do tematu z większym dystansem. To tylko telefon, życie na nim się nie kończy.

#139 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 13:52

Ależ jestem wyluzowany, easy, teraz to w ogóle nie masz nic widzę do powiedzenia, bo wchodzisz w osobiste. Nadal mimo próśb i gróźb iP nie dorobił się tej funkcji, inne jakoś przeszły Stiwowi przez gardło, obex nie, ciekawe czemu. Opinię @up już znam, więc albo na temat - domysły, hipotezy, plany wojenne, afery - albo proszę nie po osobistych.

#140 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 14:18

Nadal mimo próśb i gróźb iP nie dorobił się tej funkcji, inne jakoś przeszły Stiwowi przez gardło, obex nie, ciekawe czemu.

Bo SJ ma taki pogląd, że skoro można coś zrobić prościej, to po co utrudniać. Łączyć urządzenia w pary, kombinować... Wysyłasz wizytówkę mailem i pozamiatane. Podobnie ze zdjęciami i innymi sprawami. iPhone to było pierwsze urządzenie, które tak szeroko wykorzystywało połączenie z internetem. Nokie i inne PDA tego wówczas nie miały tak rozwiniętego. I właśnie jednym z elementów tego nowego widzenia internetu w telefonie było robienie wszystkiego za jego pośrednictwem. Dlatego wizytówkę czy zdarzenie kalendarza wyślesz mailem, a via BT już nie. Ja nie bronię tego punktu widzenia. Po prostu tak jest.

I tak jak już napisałem, pewnie w końcu doczekamy się również zmiany podejścia w tej kwestii, tylko musi upłynąć trochę czasu.

#141 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 14:27

No ale nadal nie znam emaila osoby która stoi obok z Nokią/BB/SE/czynkolwiekinnymniżiP i gotowy wysłać mi swój mail itd przez BT. więc jak mam przez mail to zrobić? Mam mu literować czy jak? Bo niestety moje imię i nazwisko stanowi zagrychę dla niepolaka :D Ja wiem, Eureka, patrz jak się szybko uczę i sam na to wpadłem, mogę zmienić imię i nazwisko :D albo nie używać iP - zaczynam myśleć jak SJ?

#142 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 stycznia 2011 - 14:32

@up: nie masz większych problemów? Używam iP i Nokie (Sluzbowa) Nysy nie potrzebowałem BT, a skoro Ty potrzebujesz to weź Nokie i problem rozwiązany. Robienie z igły, wideł.

#143 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2011 - 14:44

w wątku o niedoskonałości iP nie mam większych problemów, no może jeszcze to że iP ewoluuje w kierunku gameboya z modułem gsm niż w kierunku który kiedyś wytyczał np palm treo na palmos5 - na co liczyłem w iP. No cóż.

#144 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 15:06

Jak Ciebie nie stać to kup Nokię a nie kradniesz.

To, że za coś zapłacisz więcej wcale nie oznacza, że jest lepsze. Nie ma to jak wywyższanie się posiadaniem iTelefonu (pewnie jeszcze myślisz, że to luxury good) - witaj w kilkunastu milionowym gronie posiadaczy iPhone'a.

#145 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 stycznia 2011 - 15:14

Topek - sorry misiu, ale nie płacenie komuś za czyjąś pracę to jest totalne chamstwo i skurw... tyle w temacie. i przestań gadać jakieś pierdoły - co to za wywyższanie się niby posiadaniem iPhona? Jak komuś powiem, żeby zamiast kupować jakiegoś super wypasionego PC z pirackim oprogramowaniem kupił sobie tańszego ale legalnie nabył programy to się wywyższam posiadaniem Maka? serio? czy może z czytaniem gorzej?

#146 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 15:24

Topek - sorry misiu, ale nie płacenie komuś za czyjąś pracę to jest totalne chamstwo i skurw...
tyle w temacie.

Nie popieram piractwa, ale każdy robi to co chce a to, że Apple nie stosuje takich znakomitych rozwiązań jak Android Market (24h triala) to już ich problem. Nie każdy kupuje telefon żeby używać aplikacji (w większości appy w AppStore to śmieci pokroju Hello World lub latarki).

i przestań gadać jakieś pierdoły - co to za wywyższanie się niby posiadaniem iPhona?
Jak komuś powiem, żeby zamiast kupować jakiegoś super wypasionego PC z pirackim oprogramowaniem kupił sobie tańszego ale legalnie nabył programy to się wywyższam posiadaniem Maka?

Chodzi o to, że Nokia to nie tylko telefony w abonamencie za złotówkę ale także parę porządnych i dobrych telefonów które znajdują swoje zastosowanie w wielu firmach. Kolega Arturcisz sklasyfikował Nokię jako coś "gorszego" i tańszego od iPhone'a. Pokaż mi jedną rzecz której nie zrobisz na Nokii (wyższej klasy) a którą możesz zrobić na iTelefonie.

serio?

Serio serio.

czy może z czytaniem gorzej?

Z logicznym myśleniem.

Pozdrawiam! :)

#147 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 stycznia 2011 - 15:39

Topek - przeczytałeś w ogóle post na który odp. arturcisz? jedyne co to sklasyfikował jako tańszą. tylko to. ile płacisz za Nokię w abonamencie a ile za iPhona? więc jak dla kogoś 20zł za jakąś aplikację (w porywach tak naprawdę), albo np. ~40zł za znany tytuł znanej firmy to są "chore ceny" to przepraszam bardzo, ale jakiś telefon za złotówkę to chyba najlepsza opcja dla niego - zaoszczędzone złotówki może przeznaczyć na jakieś programy przynajmniej. czyli z czytaniem I myśleniem jak widzę.

#148 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 stycznia 2011 - 15:45

To, że za coś zapłacisz więcej wcale nie oznacza, że jest lepsze. Nie ma to jak wywyższanie się posiadaniem iTelefonu (pewnie jeszcze myślisz, że to luxury good) - witaj w kilkunastu milionowym gronie posiadaczy iPhone'a.

Ja mam Nokie i mówiąc, szczerze korzystam z niej wiecej niz z iPhone. W żaden sposob nie było moim celem wywyzszanie sie itelefonem, a raczej było odpowiedzią na post kolegi.

Ps. A iPhone wrzucił bym do segmentu Premium a nie luxury, tak w woli ścisłości.

#149 iAjAj

iAjAj
  • 507 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 16:03

Nie popieram piractwa, ale każdy robi to co chce

z tym, że 'robienie co się chce' jest po 1 łamaniem praw autorskich, a po 2, tak jak Roberto wspomniał, zwykłym chamstwem i... no wiadomo. To jest czyjaś praca i czyjś 'effort', a przecież nie każdy posiadacz iPhone'a czy innego telefonu musi mieć wszystkie najnowsze pozycje Gameloftu, czy inne płatne aplikacje.

#150 ewa12321

ewa12321
  • 37 postów
  • SkądForst, Niemcy (przy granicy)

Napisano 22 stycznia 2011 - 22:07

Nie popieram piractwa, ale każdy robi to co chce a to, że Apple nie stosuje takich znakomitych rozwiązań jak Android Market (24h triala) to już ich problem. Nie każdy kupuje telefon żeby używać aplikacji (w większości appy w AppStore to śmieci pokroju Hello World lub latarki).

Trial w Android Markecie trwa 15min, a nie 24 godziny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych