gorąca vista na macu
Napisano 22 marca 2008 - 11:55
Napisano 22 marca 2008 - 13:19
Mam takie pytanie, sądzę, że pasuje do tego tematu. Zamierzam kupić Windows'a, wgrać go za pomocą Bootcampa, w zasadzie tylko po to, by sobie od czasu do czasu zagrać. Nie wiem tylko, czy kupić teraz XP-eka, czy zaczekać dwa, trzy miesiące, aż pojawią się jakieś "łatki", czy Service Pack na Vistę i nabyć właśnie ją?
Tylko Vista obsluguje DirectX 10, wiec do nowszych gier musisz miec viste
Napisano 22 marca 2008 - 13:48
a XP pociągnie Dx10 AFAIK no ale nieoficjalnie
Napisano 22 marca 2008 - 23:17
Napisano 23 marca 2008 - 00:35

Napisano 23 marca 2008 - 14:04
Napisano 23 marca 2008 - 20:25

Napisano 23 marca 2008 - 21:49

Napisano 23 marca 2008 - 22:29
Napisano 25 marca 2008 - 08:34

Napisano 25 marca 2008 - 10:05

jak to bylo w "anty" reklamie visty zrobionej przez apple ...
"ask not what vista can do for you, ask what you can buy for vista" ... "i switch back to xp 3 weeks ago ... so much happier"
http://movies.apple....ium_480x376.mov
Napisano 25 marca 2008 - 10:59

Napisano 25 marca 2008 - 11:32
Jest wykorzystywana, a kosztuje dolar w dolar, euro w euro czy złotówkę w złotówkę dokładnie tyle co wersja 32-bit. Mając wersję BOX Visty możesz nawet zamówić od MS płytkę z drugą wersją systemu.Ale po co przepłacać i wydawać kasę na wersje 64-bit jak i tak ta technologia jest niewykorzystywana?
Po pierwsze, musisz jeszcze trochę się polskiego poduczyć.Wicko sorki ze to powiem ale jak czytam ze vista jest bardziej wydajniejsza od XP to mam ochote pasc na podlego i walnac takiego rotfla jakiego w zyciu jeszcze nie robilem
nie wiem jak to jest z grami ... i raczej malo mnie to interesuje ... ale wybacz jakim cudem system ktory przy samym starcie zabiera ponad 512 mb ramu (xp po swierzej instalce 32 mb ramu) jest bardziej wydajniejszy ...
Po drugie, widać, że nie masz pojęcia o czym mówisz. Ty mnie pytasz jak może być, a ja mówię, że może, bo jest. Znaczną część pamięci zajmuje technologia SuperFetch i ubolewam, że podczas normalnej pracy z Vistą, zajmuje mi tylko 1,1-1.5gb z 2GB pamięci.
XP cierpi na zbyt częste mielenie dyskiem, bo w jego czasach wszystko było pakowane z pamięci do pliku wymiany. Dzisiaj nie jest to potrzebne, więc Vista znacznie lepiej zarządza pamięcią zwalniając ją ewentualnie gdy tego trzeba.
Ostatnio rozmawiałem z kolegą, który stwierdził, że SP1 jest do dupy, bo Vista je 500mb pamięci więcej po jego instalacji. Jakie było jakie zdziwienie, kiedy powiedziałem "no nareszcie"..
Teraz ja zadam pytanie do użytkowników tego forum - lubicie jak wam się pamięć marnuje? Brawo!
Wsadźmy do Maca Pro 16gb pamięci i zainstalujmy tam Damn Small Linux, bo on zużywa tak mało pamięci. Na pewno będzie bardziej wydajny od systemu, który wykorzysta cały potencjał!
Co do serwerów, to chyba nie czytałeś ostatnich raportów na temat ataków na serwery Uniksowe w porównaniu z Windowsowymi

Ogólnie widać, że coś z logiką masz nie tak, twoja "czysta matematyka" nie zawsze jest do zastosowania w takich sytuacjach, i ogólnie pieprzysz głupoty.
Może jeszcze przypomnę, że OS X na 1GB RAM działa całkiem nieźle po instalacji, ale z każdym nowym programem zamula cooraz bardziej. Wszyscy na tym forum polecają instalację 2GB do swojego komputerka.
Ludzie, bądźcie obiektywni, bo póki co niektórzy pokazują po prostu swój chory fanatyzm.
Napisano 25 marca 2008 - 12:18
Co do serwerów, to chyba nie czytałeś ostatnich raportów na temat ataków na serwery Uniksowe w porównaniu z Windowsowymi
Bo serverów unikoswych jest więcej i są bardziej rozpowszechnione? Windows Server nadaje się do małych serwerowni gdzie soti jeden komp. np do szkoły, ale poważniejsze zadania to tylko Unix.
Jest wykorzystywana, a kosztuje dolar w dolar, euro w euro czy złotówkę w złotówkę dokładnie tyle co wersja 32-bit. Mając wersję BOX Visty możesz nawet zamówić od MS płytkę z drugą wersją systemu.
Powiedz jak na dużą skale jest wykorzytywana technologia 64-bit tak, że widoczna jest przewaga na 32-bit?
Może jeszcze przypomnę, że OS X na 1GB RAM działa całkiem nieźle po instalacji, ale z każdym nowym programem zamula cooraz bardziej. Wszyscy na tym forum polecają instalację 2GB do swojego komputerka.
Różnica między wymaganiami Visty i Leoparda jeżeli chodzi o RAM sa takie, że do Leoparda powinno się dać 2GB RAM'u, a do Visty trzeba, bo jak sam napisałeś, Vista zajmuje 1.1GB do 1,5 GB RAM'u.
Napisano 25 marca 2008 - 13:51
Wszędzie tam, gdzie wykorzystuje się więcej jak 4GB pamięci. Proste..Powiedz jak na dużą skale jest wykorzytywana technologia 64-bit tak, że widoczna jest przewaga na 32-bit?
Bzdura. Jezu, jakie Ty dyrdymały człowieku teraz prawisz. Na prawdę nie masz pojęcia o czym mówisz, a niepotrzebnie wtrącasz swoje trzy nic niewarte grosze.Różnica między wymaganiami Visty i Leoparda jeżeli chodzi o RAM sa takie, że do Leoparda powinno się dać 2GB RAM'u, a do Visty trzeba, bo jak sam napisałeś, Vista zajmuje 1.1GB do 1,5 GB RAM'u.
Wymagania minimalne obu systemów to 512MB pamięci i na obu taki system będzie działał.
Ponad rok temu odpalałem Vistę na takim sprzęcie. Leopard działa na 512mb pamięci (w przypadku x86) znacznie gorzej niż Vista. Poczytaj opinie użytkowników myapple z taką ilością RAM.
Vista nie wymaga >1gb, ona po prostu wykorzystuje tą pamięć tak jak powinna, by szybciej działać. Bez problemu możesz działać na 512mb jak lubisz. Zarówno na Leopardzie, jak i Viście, bo pamięci zżerają mniej-więcej tyle samo, tylko jej wykorzystanie, głównie za sprawą SuperFetch, jest lepsze na Viście.
Napisano 25 marca 2008 - 15:33
Napisano 25 marca 2008 - 16:35
Posłuchajcie. MacBook'i powstały właśnie po to, by była zgodność platform!
Po 1. Nie tylko MacBooki - raczej Maki z prockami Intela
Po 2. Nie powstaly one by byla zgodnosc platform tylko dlatego ze motorola/ibm nie dawaly rady produkowac procesorow PowerPC zgodnie z zyczeniami apple (chodzilo o wrost mocy itp.), pewnie spory udzial maja w tym inne czynniki jak cena itp.
Ja bym raczej powiedzial ze zgodnosc platform jest raczej skutkiem ubocznym, a apple korzystajac z zaistnialej sytuacji zrobilo bootcampa po to zeby windowsiarze majacy maki mogli sie w chwilach slabosci przesiasc...
---- Dodano 26-03-2008 o godzinie 00:41 ----
Wszędzie tam, gdzie wykorzystuje się więcej jak 4GB pamięci. Proste..
Bzdura. Jezu, jakie Ty dyrdymały człowieku teraz prawisz. Na prawdę nie masz pojęcia o czym mówisz, a niepotrzebnie wtrącasz swoje trzy nic niewarte grosze.
Wymagania minimalne obu systemów to 512MB pamięci i na obu taki system będzie działał.
Ponad rok temu odpalałem Vistę na takim sprzęcie. Leopard działa na 512mb pamięci (w przypadku x86) znacznie gorzej niż Vista. Poczytaj opinie użytkowników myapple z taką ilością RAM.
Vista nie wymaga >1gb, ona po prostu wykorzystuje tą pamięć tak jak powinna, by szybciej działać. Bez problemu możesz działać na 512mb jak lubisz. Zarówno na Leopardzie, jak i Viście, bo pamięci zżerają mniej-więcej tyle samo, tylko jej wykorzystanie, głównie za sprawą SuperFetch, jest lepsze na Viście.
Bzdura Bzdura.
Niech minimalne wymagania sobie beda, pewnie i na mniejszej ilosci ramu zadziala (czesto tylko instalator pilnuje wymagan), ale uzywalnosc systemu bedzie niewielka.
Wykorzystanie pamieci w viscie wcale od osX lepsze nie jest - to sa tak rozne systemy ze nawet szkoda czasu na porownywanie co i jak bedzie dzialac. vista nie wiem ale wszystkie unixy wykorzystuja pamiec bardzo skutecznie.
Napisano 26 marca 2008 - 01:38
vista nie wiem ale wszystkie unixy wykorzystuja pamiec bardzo skutecznie.
Określ się, bo ewidentnie widać, że mówisz o czymś, czego nie doświadczyłeś.Wykorzystanie pamieci w viscie wcale od osX lepsze nie jest
Coś jest nie tak z twoim systemem wartości.Vista Basic rzeczywiście wymaga minimum 512 RAM. ALe po oc kupowac wersje Basic tego systemu? Chyba głownie dla tego rewolucyjnego Aero bierze sie Viste. No i dla obsługi DX 10. A system 64-bitowy nie kupuje sie po to zeby obsłużyl wiecej ramy tylko po to aby mógł obsługiwać aplikacje 64 bitowe, które moga działać na większych wartościach liczbowych.
Poczytaj pecetowe fota - 64-bit wybiera się głównie właśnie ze względu na 4GB pamięci.
I nikt nie patrzy na Aero czy DX10, bo to mało znaczące dodatki. Ja patrzę na dołączone oprogramowanie, Windows Live, Sidebar i całą masę usprawnień względem tego okropnego eXPerience, jak lepsza obsługa sprzętu i genialne zarządzanie pamięcią.
Zwiększono też poziom bezpieczeństwa. (Ile osób zauważyło, że OS X ostatnio ma sporo, SPORO więcej łatek, niż Windows?)
Leopard ledwo zipie na 512mb pamięci.
Napisano 26 marca 2008 - 08:04
Napisano 26 marca 2008 - 08:55
tu się z Tobą nie zgodzę, odpaliłem kiedyś notebooka (Acer Aspire 5920G) na kościach wyciągniętych z mini (czyli 2x512) i to co zobaczyłem w porównaniu z seryjnymi 2GB RAM w tym komputerze to była czarna rozpacz. Tak więc Twoje stwierdzenie że wystarcza 1GB bo Vista wykorzystuje inaczej pamięć do mnie nie trafia
Napisano 26 marca 2008 - 13:06
Zależnie od ilości podłączonego sprzętu procesor musi każdy z nich adresować i na samą pamięć nie zostaje, dlatego 32bitowe systemy widzą 3,25 lub 3,75 RAM (jak mówiłem, to zależy od ilości podłączonego sprzętu)A jakby ktos jeszcze nie wiedzial - 32 bitowa architektura obsluzy wlasnie max 4GB pamieci, i aby miec te 4 wcale nie trzeba miec 64bit...
Niepotrzebne mi są źródła. Ty mówisz o Viście w teorii, a ja mówię jak jest w praktyce.A czy widziales kiedys zrodla visty ze wiesz jak sie zachowuje i ze tak go bronisz ??
Ah, znaczy fanboy? To nie mamy o czym rozmawiaćJa orientacje mam zdecydowanie okreslona i zawsze bede uwazac ze wszystko od M$ jest do bani...

Tzn wiesz, pisaliśmy już kiedyś, że producenci wsadzają masę niepotrzebnego, syfnego oprogramowania, które ten system na 1GB rzeczywiście tak zamulają, że w depresję można wpaść.tu się z Tobą nie zgodzę, odpaliłem kiedyś notebooka (Acer Aspire 5920G) na kościach wyciągniętych z mini (czyli 2x512) i to co zobaczyłem w porównaniu z seryjnymi 2GB RAM w tym komputerze to była czarna rozpacz. Tak więc Twoje stwierdzenie że wystarcza 1GB bo Vista wykorzystuje inaczej pamięć do mnie nie trafia
W tym Acer, choć on mniej, niż Toshiba

Próbowałeś kiedyś się bawić czystą instalacją systemu?
Napisano 26 marca 2008 - 13:15
Tzn wiesz, pisaliśmy już kiedyś, że producenci wsadzają masę niepotrzebnego, syfnego oprogramowania, które ten system na 1GB rzeczywiście tak zamulają, że w depresję można wpaść.
W tym Acer, choć on mniej, niż Toshiba
Próbowałeś kiedyś się bawić czystą instalacją systemu?
owszem część softu jest niepotrzebna ale po odinstalowaniu działa wszystko ok, prawie jak czysta wersja. Poza tym są pewne aplikacje od acera które akurat mnie odpowiadają.
Pozostaje jeszcze jedna rzecz: nikt nie pracuje na czystej instalacji tylko instaluje potrzebne mu programy więc tu też musisz liczyć, że z początku czysty system pewne obciążenie dostanie po doinstalowaniu mu używanego oprogramowania.
Napisano 26 marca 2008 - 15:16
Ah, znaczy fanboy? To nie mamy o czym rozmawiać
Racja, nie mamy, pewnie masz ze 20 lat doswiadczenia z komputerami i z 15 z unixami roznej masci ze tak zaciecie bronisz visty i innego chlamu... Zyj sobie w blogiej nieswiadomosci, pogadamy za 5-10 lat co z tego wyjdzie.
Temat do zamkniecia.
Napisano 26 marca 2008 - 15:27

Napisano 26 marca 2008 - 19:23

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych