Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook? a może Pro? Czy iMac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:09

Cześć, od zawsze używałem wyłącznie Pecetów, od 1,5 roku mam iPhone'a a Macami bawiłem się wyłącznie w centrach handlowych. Po obejrzeniu waszych Maców w temacie "Pokaż..." nabrałem ochoty na tego rodzaju komputer. Swojego wysłużonego chociaż nadal zipiącego blaszaka chciałbym wymienić na jakiegoś laptopa marki Apple. Laptop musi być nowy, do przeznaczenia mam ok. 5-6 tys. tylko teraz tak, mam problem ze zdecydowaniem się który z 3 podanych wybrać. Komputera używam głownie do przeglądania internetu, siedzenia na gg, trzymam na nim filmy, muzykę, zdjęcia, czasami lekko zajmując się ich obrabianiem, w gry raczej nie gram, a jeśli to w takie do których mam sentyment, od nowości mam konsolę także nie potrzebuję super grafiki czy czegoś w tym rodzaju. Macbook air raczej odpada, nie chcę laptopa poniżej 14 cali ponieważ będę go używał głownie w domu, czasami gdzieś go brał ale nie potrzebuje żeby był super-lekki, super-mały itp. Poza tym interesuje mnie jeszcze to, czy na systemie oferowanym przez Apple można używać większości programów z pecetów, czy są odpowiedniki tych programów i czy nie ma problemów z programami nie zawsze z licencją, czy to nie jest jak na iPhone że muszą być jakies przerobki (pytanie może głupie ale w sprawie tego systemu jestem zielony). Jako drugi poruszę temat iMaca, nie powiem, lubię siedzieć przy biurku przy komputerze. Rzadko siedzę na kanapie lub gdziekolwiek indziej mimo że posiadam też w domu jednego laptopa, Macbooki są fajne bo są przenośne itp, ale moją uwagę przykuł też iMac... Moglibyście mi coś o nim powiedzieć? Jest to sprzęt wart uwagi dla kogoś kto używa komputera do takich zwyczajnych czynności jak ja? I ostatnim pytanie będzie takie : Czy ten komputer starczy mi na 3 lata? Na dokładnie tyle potrzebuję komputera, przez 3 lata nie chciałbym go wymieniać, ani w niego inwestować, czy jeśli wyszedłby nowy system to nie byłoby potrzeby inwestowania w Maca? Czekam na waszę odpowiedzi. ;] #edit średnio znam się na sprzęcie, i5 , i7? Nie wiem o co chodzi?

#2 demon007

demon007
  • 89 postów
  • SkądPL

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:14

Polecam MBP i ew jakiś monitor. W szczególności 17" z i5 lub i7 jest fajne :-) A na allegro można kupić za niespełna 6K

#3 Fazere

Fazere
  • 291 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:18

Jeżeli chodzi o programy/gry z Windowsa to możesz postawić Bootcampa (Winda na Macu)

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:20

Powiało nudą? :) U mnie podobnie - dlatego zdecydowałem się na mackintosha. W moim przypadku to jest air. Laptop czy desktop - to już musisz wybrać sam, ja chciałem ultramobile i to mi air zapewnia. Zaletą laptopa jest to że go po pracy chowam w szafkę i nie ma w domu zbędnego pudła/monitora/klawiatury itd. Desktop/tower jednak coś tam zajmuje - ale jest tańszy. To co robisz typowo na kompie, to na macu zrobisz z pudełka, albo prawie z pudełka, wiele softu ma odpowiedniki, możesz też od biedy postawić windowsa, ale jak nie grasz to wątpię abyś tego potrzebował. Soft 'bez licencji' jest jak na windowsie jak potrzebujesz to znajdziesz - ale na tym forum unikaj pytań w tym temacie - nie są mile widziane. Nowy macbook na 3 lata powinien wystarczyć, wsparcie apple dla systemu będzie zapewnione.

#5 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:25

"bez licencji" chodziło mi coś w stylu cydii, po prostu chciałem wiedzieć czy tam też są jakieś jailbreaki czy coś w tym rodzaju, nic poza tym, z programów których używam na windzie bez licencji nie ma chyba nic ; p, nawet antyvirus to avast. Jednak, ciekawi mnie czy duża różnica jest między Macbookiem a Macbookiem Pro? Bo z wyglądu preferuję Macbooka, jednak czytałem że Pro jest wydajniejszy. Co polecicie?

#6 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:27

JB na razie nie ma :) osx jest w pełni otwarty dla usera.

#7 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:30

1. jezeli nie uzywasz laptopa to moim zdaniem kupowanie go nie ma sensu, tu Ci nikt nie pomoze, sam musisz wiedziec jaka jest Twoja 'mobilnosc' :) laptopy maja to do siebie ze zawsze maja gorsze parametry, mniejsza pojemnosc itp. oczywiscie laptopa mozesz rowniez podlaczyc do zewnetrznego monitora. jednak wydaje mi sie ze to strata pieniedzy jezeli nie uzywasz go mobilnie. lepszym rozwiazaniem bylby iMac. masz do wyboru 2 wielkosci ekranu. 2. wiekszosc programow ma swoje odpowiedniki. a jezeli nie to mozesz uruchomic windowsa (natywnie lub przez np. parallels) ale po pewnym czasie znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. zwlaszcza ze teraz zostal otwarty mac app store, wiec bedziesz mial latwiej bo w 1 miejscu. bezposrednio uzywac programow z PC nie mozesz. ale sa narzedzie ktore integruja sie na tyle ze nie zauwazysz ze uzywasz programu pctowego (poszukaj sobie parallels, vmware, crossover) 3. ogolnie w informatyce 2-3 lata to cala epoka i bedzie juz technicznie 'przestarzaly' :) jednak mysle ze spokojnie przez najblizsze 3-4 lata bedziesz mogl zrobic na nim wszystko co potrzebujesz. niektorzy uzywaja do tej pory macow sprzed 5-7 lat i tez dzialaja. tu jest podobnie jak w pc. co roku jest jakas nowosc :) (p.s. i WYstarczy, starczy to jest uwiąd :P ) 4. jezeli juz zdecydujesz sie na laptopa (w zasadzie notebooka - laptopow apple nie ma :) - ale to inna historia) to nie bierz macbooka a tylko pro. 5. mozesz tez przyjrzec sie mac mini. jezeli juz masz monitor i klaw/mysz, to mozesz zaoszczedzic pare $$. chociaz oczywiscie nie ma takiej mocy jak iMac. podsumowujac, z tego co wyczytalem to najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie bedzie iMac. p.s. 1 - przejrzyj forum wielu juz zadawalo podobne pytania i na pewno znajdziesz odpowiedzi na tekie ktorych jeszcze nie zadales :) p.s. 2 - przez pierwszy miesiac gwarantuje Ci przeklinanie na czym swiat stoi, ale potem juz nie wrocisz do PC ;)

#8 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 postów
  • SkądPL,GORLICE

Napisano 10 stycznia 2011 - 19:18

demon007 Na pewno za 6k kupisz i7,w PL.

#9 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 10 stycznia 2011 - 20:39

Czemu wyłącznie pro? Są jakieś wielkie różnice między nimi? Osobiście jeśli chodzi o wygląd to wolę macbooka : P

#10 ddoz

ddoz
  • 18 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 20:45

Nie ma wielkich różnic przynajmniej MB vs MBP 13'3". Na Twoim miejscu wziąłbym MB biorąc pod uwagę do czego będziesz wykorzystywał komputer. Jedyne czego można żałować to podświetlana klawiatura, której ja brak odczułem dość boleśnie ale na pewno nie jest to "wada" która dyskwalifikuje MB. Poza tym kupowanie MBP z i5/7 na pokładzie do "internetu i gg" to przerost formy nad treścią.

#11 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 10 stycznia 2011 - 20:46

po pierwsze MB jest tylko 13" po drugie slabsze bebechy, po trzecie ... no skoro bardziej Ci sie podoba :) to nie ma po trzecie :D ale jakos do nie ten plastik nie przemawia. ale to juz moje odczucia, a o gustach ... :)

#12 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 20:54

Trudny wybór między MacBookiem Pro a iMakem... Wszystko zależy czy potrzebujesz komputera mobilnego, czy stacjonarnego... Jeżeli chodzi o MacBooka to do takich czynności jakie wymieniłeś spokojnie się nada, choć tam jest tylko 13". Nie mówiąc MacBooku Pro (podstawowym nawet modelu 15" 2,4 i5)... W iMaku dobre jest to, że ma duży monitor i wygodniej się na nim pracuje przy biurku. Tak, wiem, wiem, że można do lapka dokupić monitor, ale najlepiej pasowałby Apple Cinema Display, ze względów estetycznych. Tylko ten sprzęt jest bardzo drogi i moim zdaniem nie jest wart tych pieniędzy... Jeżeli chodzi o to czy starczy ci komputer [Mac] na 3 lata to szczerze mówiąc Maki to pierwsze komputery, które po 3-4 latach (3-iMac, 4 MacBook) chodzą tak samo dobrze jak podczas pierwszego uruchomienia ;) Wcześniej, z PCtami pod Windowsem było z tym różnie i dało się odczuć, że komputer ma już swoje lata - bo trzeba pamiętać, że 3 lata to w tej kwestii jest w miarę dużo :)

#13 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 11 stycznia 2011 - 09:06

Po przeczytaniu waszych komentarzy sklaniam sie ku MacBookowi Pro. Jednak moglibyscie mi powiedziec czy bardziej sie go oplaca kupic w iSpocie czy raczej na allegro? Poza tym, podstawowa wersja to i5 tak? Co wiecej oferuje nam i7?

#14 paulsch

paulsch
  • 52 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 09:32

No zawsze mozna kupic Mac'a mini... nie zauwazylem by ktos o nim wspomnial... Jako uzytkownik MB to po ponad polrocznym uzytkowaniu jedyne co mnie w nim wkurza to to ze... jest bialy- cholernie sie syfi, a na plastiku widac drobne ryski, i dolna guma (ku leprzej przyczepnosci) w jednym miejscu zaczela mi odchodzic.. serwis stwierdzil ze mam im go podeslac zrobia to na gwarancji. Reszty wad nie widze. Co do pytania o zamienniki, wiele programow windosowskich ma swoje zamienniki, a jak dobrze poszukasz to i kilka ciekawych gier pod maca znajdziesz. Na brak programow nie narzekam:)

#15 ddoz

ddoz
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 09:43

moglibyscie mi powiedziec czy bardziej sie go oplaca kupic w iSpocie czy raczej na allegro?

Jeśli chcesz znać moje zdanie to bym kupował na alllegro, a najlepiej prosto ze stanów. Macbook to nie iMac czy MP więc ryzyko uszkodzenia w czasie transportu nie jest duże. Jest na allegro taki gość który wysyła z NY ma dużo pozytywów sam u niego kupowałem tyle że czytnik ebook'ów i się nie zawiodłem, a mimo że na czymś przecież zarabiać musi to ceny względem PL ma bardzo konkurencyjne. :D

Nie chcę tu robić reklamy, jak coś mogę Ci podać nick na PW.

#16 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 11 stycznia 2011 - 11:05

Ok jak mozesz to wyslij mi nick, skontaktuje sie z nim. A odpowie mi ktos w sprawie i5 i7?;) #edit już wszystko wiem, myślę że i5 wystarczy mi w zupełności. Ostatnie już chyba pytanie, czy możliwe jest że w najbliższej przyszłości wyjdzie nowa wersja macbooka pro?

#17 niewka

niewka
  • 5 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:28

Mam to samo pytanie! Drodzy Apple maniacy! Czy opłaca się kupowac teraz MBP 13 czy może warto zaczekać na odświeżenie konfiguracji? Jeśli mam kupować sprzęt w ispocie to niechciałbym żeby za miesiąc okazało się że dostępne są MBP 13 w nowszej konfiguracji w tej samej cenie. Pozdrawiam, Niewka

#18 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:52

Jak Ci wystarcza to kupuj, jak nie czekaj.

#19 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:57

Mi bardziej niż o konfiguracje chodzi o wygląd. Zapowiada się jakaś zmiana?

#20 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:59

Mi bardziej niż o konfiguracje chodzi o wygląd. Zapowiada się jakaś zmiana?

Kto to wie, spytaj się Steva, jak dla mnie nie, co mogą wymyśleć, co najwyżej lepszy ekran.

#21 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:15

Najprawdopodobniej w lutym skuszę się na nowego Macbooka Pro 15' i5. Martwi mnie tylko fakt, że chyba od 2 lat wygląd jest ten sam? Nie chciałbym żeby nagle za pół roku wyszedł nowy i żebym sobie "pluł w brodę" że wydałem 7 tys. a tu teraz nowa wersja. Mogłoby się wypowiedzieć jeszcze paru ludzi interesujących się Apple czy jest jakaś możliwość że pojawi się odświeżony stylistycznie Pro?

#22 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:29

Już chyba lepiej zaprojektować macbooka stylistycznie to się nie da. ;)

#23 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:48

Najprawdopodobniej w lutym skuszę się na nowego Macbooka Pro 15' i5. Martwi mnie tylko fakt, że chyba od 2 lat wygląd jest ten sam? Nie chciałbym żeby nagle za pół roku wyszedł nowy i żebym sobie "pluł w brodę" że wydałem 7 tys. a tu teraz nowa wersja. Mogłoby się wypowiedzieć jeszcze paru ludzi interesujących się Apple czy jest jakaś możliwość że pojawi się odświeżony stylistycznie Pro?

rotfl. inaczej sie nie da.

#24 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 11 stycznia 2011 - 23:19

Kto to wie, spytaj się Steva, jak dla mnie nie, co mogą wymyśleć, co najwyżej lepszy ekran.

ja tez ostatnio tak myslalem... zanim wymyslili unibody :D
na 99% (moim zdaniem) nastepne nie beda juz mialy twardego dysku, tylko sladem air-a SSD. co moga wymyslec... trzeba by sledzic patenty, a maja ich sporo ;)
co do tego kiedy i czy bedzie zmienione to raczej nikt spoza Apple nie wie, ale dobrym kierunkowskazem moze byc: Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

#25 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2011 - 23:26

Odnośnie całego tematu - "Ale to już było...."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych