Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Allegro - Johnnyvodka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
417 odpowiedzi w tym temacie

#201 L:eodogg

L:eodogg
  • 99 postów

Napisano 11 listopada 2012 - 22:47

W kwestii czasu trwania wysyłki z USA do Pl to ostatnio moja paczka - zamówienie ze sklepu internetowego szła niecały tydzień i to z San Francisco więc dziwi mnie fakt oczekiwania dwóch miesięcy czy nawet 4 tygodni. Paczka była nadana przez zwykłą pocztę w USA co prawda koszt to 30$ no ale przy cenie np. laptopa to pestka.

#202 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 listopada 2012 - 22:51

W kwestii czasu trwania wysyłki z USA do Pl to ostatnio moja paczka - zamówienie ze sklepu internetowego szła niecały tydzień i to z San Francisco więc dziwi mnie fakt oczekiwania dwóch miesięcy czy nawet 4 tygodni. Paczka była nadana przez zwykłą pocztę w USA co prawda koszt to 30$ no ale przy cenie np. laptopa to pestka.

Tutaj rozchodzi się o podatki itp. Wysyła drogą morską dlatego tak długo.

#203 L:eodogg

• 99 postów

Napisano 11 listopada 2012 - 22:56

Tutaj rozchodzi się o podatki itp. Wysyła drogą morską dlatego tak długo.

Są firmy, ktore specjalizują sie w zakupach w USA - jak ktoś nie ma nikogo znajomego to można skorzystać z ich oferty, wtedy towar zamawiają oni, przepakowywują i idzie do PL jako gift. Kontenery też są trzepane nie zawsze się uda.

#204 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2012 - 11:26

Są firmy, ktore specjalizują sie w zakupach w USA - jak ktoś nie ma nikogo znajomego to można skorzystać z ich oferty, wtedy towar zamawiają oni, przepakowywują i idzie do PL jako gift. Kontenery też są trzepane nie zawsze się uda.

Te firmy biorą sobie za usługę ~15%, przez co przekreślają sens takich zakupów. Przynajmniej komputerów, bo ciuchy, to faktycznie, dalej się opłaca.

No w tym momencie o wodce mozna to samo powiedziec. Ja osobiscie nie znalazlem tanszych nowych macbookow jak u wodki i tego uzytkownika ( mi osobiscie FV zbedna) Jak mozesz zalatwic taniej nowy sprzet daj znac.

Daję znać. Szok, że jesteś polakiem i nie wiesz jak ta kombinacja działa. Byli już sprzedawcy uskuteczniający taką sprzedaż, spotkało ich to, co spotka kolegę z allegro, czyli US.

#205 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 12 listopada 2012 - 13:19

właśnie dlatego gosciu nie ma firmy tylko osoba prywatna

#206 L:eodogg

• 99 postów

Napisano 12 listopada 2012 - 17:08

Te firmy biorą sobie za usługę ~15%, przez co przekreślają sens takich zakupów. Przynajmniej komputerów, bo ciuchy, to faktycznie, dalej się opłaca.

Daję znać. Szok, że jesteś polakiem i nie wiesz jak ta kombinacja działa. Byli już sprzedawcy uskuteczniający taką sprzedaż, spotkało ich to, co spotka kolegę z allegro, czyli US.

W necie spotkałem się z firmą która nie brała % wartości a oferowała dwa rodzaje usług :
1. zleca się tej firmie zakup i oni robią wszystko, tj. kupują w USA zamawiany towar zamawiają go do siebie , przepakowywują i jako od osoby prywatnej idzie do PL, z tego co pamiętam to deklarują wartość < 40 $ i UC się nie czepia - uwaga musi iść od osoby prywatnej bo wysłka ze sklepu = cło i Vat niezalężnie od zadeklarowanej wartości .Ta usługa jest droższa.
2. Kupuje się samemu sprzęt i jako adres dostawy podaje się adres tej firmy jako adres do wysyłki , sprzęt do nich dochodzi oni przepakowywują i wysyłają do PL tak jak w punkcie 1.

Oferta nr 1 jest chyba dla osób , które nie mają kart kredytowych, tak myślę.

Nie pamiętam nazwy tej firmy i nie chcę być posądzony o jakąś reklamę do tego nigdy takich patentów nie uskuteczniałem. Z tego co pamiętam to firma ma siedzibę w Chicago. Ja byłem zainteresowany opcją nr 2 i chcieli za wysłanie paczki ponizej 1 kg pocztą lotniczą 30$.

#207 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2012 - 11:23

właśnie dlatego gosciu nie ma firmy tylko osoba prywatna

I nad nimi nie czuwa US tak?

#208 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2012 - 11:39

I nad nimi nie czuwa US tak?

Pewnie (póki co) mniej czujnie... podobnie zresztą jak nad kupującymi, którzy w przypadku zakupów powyżej 1000 złotych powinni również płacić 2% podatku od wartości. Firma czy nie... koleś ma pewnie taką sprzedaż, że i tak obejmuje go zapłata podatku VAT (zdaje się jak sprzeda za więcej jak 10 tysięcy euro).

#209 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2012 - 13:45

Pewnie (póki co) mniej czujnie... podobnie zresztą jak nad kupującymi, którzy w przypadku zakupów powyżej 1000 złotych powinni również płacić 2% podatku od wartości. Firma czy nie... koleś ma pewnie taką sprzedaż, że i tak obejmuje go zapłata podatku VAT (zdaje się jak sprzeda za więcej jak 10 tysięcy euro).

Tu chodzi o życzliwość:) Wierzcie mi, ze w sprawach nieopłaconych podatków, jestem bardzo życzliwy...

#210 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 21:06

Dostał już ktoś jakiegoś iPhone od tego sprzedawcy?

#211 ayatsuri

ayatsuri
  • 16 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 22:48

Dzisiaj dostałem maila od Johnnego, że iPhone ma być u mnie w piątek. Jak dostane to napisze.

#212 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 10:06

a kiedy kupowany??

#213 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 10:21

Moj MacBook Air dotarl po 3,5 miesiaca ;-). Produkt zupelnie nowy, zaden refurb. Wyzsza wersja niz zamowilem (i5 vs i7). Jestem w pelni zadowolony - cena za to zadowolenie to czas oczekiwania ;-)!

#214 ayatsuri

ayatsuri
  • 16 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 10:24

a kiedy kupowany??

Kupiłem 22 września.

#215 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 10:27

Ladnie,ponad 2 miesiace czekania :0

#216 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 10:49

Moj MacBook Air dotarl po 3,5 miesiaca ;-)!

Ladnie,ponad 2 miesiace czekania :0

Paaaniie... Czukcze to na własnych plecach przez Syberię szmuglują...

#217 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 13:36

jak widziałeś polskie ceny kompów apple z retnia to wybacz opłaca się nawet gdybym miał 6 miesięcy czekać niż płacić 2-3 tys plus tylko dlatego że Polacy muszą zarobić

#218 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 19:50

jak widziałeś polskie ceny kompów apple z retnia to wybacz opłaca się nawet gdybym miał 6 miesięcy czekać niż płacić 2-3 tys plus tylko dlatego że Polacy muszą zarobić

No jasne czekac można nawet i 12 miesięcy i mieć laptopa nowego bez gwarancji. Spokojnie można mieć sprzęt z USA taniej i co najważniejsze dużo szybciej. Już to pisałem - dla mnie oczekiwanie na przesyłkę z USA dłużej niż 5-6 tyg. to już jest jakiś żart a 3-4 miesiące to... już nie wiem nawet jak to nazwać - no ale każdy kupuje gdzie chce i co chce i za ile chce.

#219 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 20:57

Opłaca się ale tylko jak ktoś bierze na osobę fizyczną a nie na firmę.

#220 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 21:45

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#221 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 listopada 2012 - 00:50

Spoko spoko, u mnie za tydzień mija trzeci miesiąc czekania :P. Teraz już z górki, więc aż tak mnie to nie boli, ale z perspektywy czasu wolałbym chyba dopłacić choćby do polish_superstar'a te 5 stów i mieć komputer po tygodniu. No ale zobaczymy, może jeszcze czymś mnie johnny zaskoczy.

#222 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 11:49

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#223 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 listopada 2012 - 12:03

Chyba, że VAT trzeba zapłacić, zamiast tego unikać... Później zdziwienie, że podnoszą stawki. Z resztą po 6 miesiącach, to już może nie być nowy model, tylko przeceniony, stary.

#224 Arecki22

Arecki22
  • 46 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 12:27

[CIACH]

#225 ayatsuri

ayatsuri
  • 16 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 14:46

Po 64 dniach od kliknięcia Kup teraz na aukcji Johnnego w końcu doszedł do mnie iPhone. Paczka została nadana z Warszawy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych