Allegro - Johnnyvodka
Napisano 11 listopada 2012 - 22:47
Napisano 11 listopada 2012 - 22:51
W kwestii czasu trwania wysyłki z USA do Pl to ostatnio moja paczka - zamówienie ze sklepu internetowego szła niecały tydzień i to z San Francisco więc dziwi mnie fakt oczekiwania dwóch miesięcy czy nawet 4 tygodni. Paczka była nadana przez zwykłą pocztę w USA co prawda koszt to 30$ no ale przy cenie np. laptopa to pestka.
Tutaj rozchodzi się o podatki itp. Wysyła drogą morską dlatego tak długo.
Napisano 11 listopada 2012 - 22:56
Tutaj rozchodzi się o podatki itp. Wysyła drogą morską dlatego tak długo.
Są firmy, ktore specjalizują sie w zakupach w USA - jak ktoś nie ma nikogo znajomego to można skorzystać z ich oferty, wtedy towar zamawiają oni, przepakowywują i idzie do PL jako gift. Kontenery też są trzepane nie zawsze się uda.
Napisano 12 listopada 2012 - 11:26
Są firmy, ktore specjalizują sie w zakupach w USA - jak ktoś nie ma nikogo znajomego to można skorzystać z ich oferty, wtedy towar zamawiają oni, przepakowywują i idzie do PL jako gift. Kontenery też są trzepane nie zawsze się uda.
Te firmy biorą sobie za usługę ~15%, przez co przekreślają sens takich zakupów. Przynajmniej komputerów, bo ciuchy, to faktycznie, dalej się opłaca.
Daję znać. Szok, że jesteś polakiem i nie wiesz jak ta kombinacja działa. Byli już sprzedawcy uskuteczniający taką sprzedaż, spotkało ich to, co spotka kolegę z allegro, czyli US.No w tym momencie o wodce mozna to samo powiedziec. Ja osobiscie nie znalazlem tanszych nowych macbookow jak u wodki i tego uzytkownika ( mi osobiscie FV zbedna) Jak mozesz zalatwic taniej nowy sprzet daj znac.
Napisano 12 listopada 2012 - 13:19
Napisano 12 listopada 2012 - 17:08
Te firmy biorą sobie za usługę ~15%, przez co przekreślają sens takich zakupów. Przynajmniej komputerów, bo ciuchy, to faktycznie, dalej się opłaca.
Daję znać. Szok, że jesteś polakiem i nie wiesz jak ta kombinacja działa. Byli już sprzedawcy uskuteczniający taką sprzedaż, spotkało ich to, co spotka kolegę z allegro, czyli US.
W necie spotkałem się z firmą która nie brała % wartości a oferowała dwa rodzaje usług :
1. zleca się tej firmie zakup i oni robią wszystko, tj. kupują w USA zamawiany towar zamawiają go do siebie , przepakowywują i jako od osoby prywatnej idzie do PL, z tego co pamiętam to deklarują wartość < 40 $ i UC się nie czepia - uwaga musi iść od osoby prywatnej bo wysłka ze sklepu = cło i Vat niezalężnie od zadeklarowanej wartości .Ta usługa jest droższa.
2. Kupuje się samemu sprzęt i jako adres dostawy podaje się adres tej firmy jako adres do wysyłki , sprzęt do nich dochodzi oni przepakowywują i wysyłają do PL tak jak w punkcie 1.
Oferta nr 1 jest chyba dla osób , które nie mają kart kredytowych, tak myślę.
Nie pamiętam nazwy tej firmy i nie chcę być posądzony o jakąś reklamę do tego nigdy takich patentów nie uskuteczniałem. Z tego co pamiętam to firma ma siedzibę w Chicago. Ja byłem zainteresowany opcją nr 2 i chcieli za wysłanie paczki ponizej 1 kg pocztą lotniczą 30$.
Napisano 13 listopada 2012 - 11:23
I nad nimi nie czuwa US tak?właśnie dlatego gosciu nie ma firmy tylko osoba prywatna
Napisano 13 listopada 2012 - 11:39
I nad nimi nie czuwa US tak?
Pewnie (póki co) mniej czujnie... podobnie zresztą jak nad kupującymi, którzy w przypadku zakupów powyżej 1000 złotych powinni również płacić 2% podatku od wartości. Firma czy nie... koleś ma pewnie taką sprzedaż, że i tak obejmuje go zapłata podatku VAT (zdaje się jak sprzeda za więcej jak 10 tysięcy euro).
Napisano 13 listopada 2012 - 13:45
Pewnie (póki co) mniej czujnie... podobnie zresztą jak nad kupującymi, którzy w przypadku zakupów powyżej 1000 złotych powinni również płacić 2% podatku od wartości. Firma czy nie... koleś ma pewnie taką sprzedaż, że i tak obejmuje go zapłata podatku VAT (zdaje się jak sprzeda za więcej jak 10 tysięcy euro).
Tu chodzi o życzliwość

Napisano 13 listopada 2012 - 21:06
Napisano 21 listopada 2012 - 22:48
Napisano 22 listopada 2012 - 10:06
Napisano 22 listopada 2012 - 10:21
Napisano 22 listopada 2012 - 10:24
a kiedy kupowany??
Kupiłem 22 września.
Napisano 22 listopada 2012 - 10:27
Napisano 22 listopada 2012 - 10:49
Moj MacBook Air dotarl po 3,5 miesiaca ;-)!
Ladnie,ponad 2 miesiace czekania :0
Paaaniie... Czukcze to na własnych plecach przez Syberię szmuglują...
Napisano 22 listopada 2012 - 13:36
Napisano 22 listopada 2012 - 19:50
jak widziałeś polskie ceny kompów apple z retnia to wybacz opłaca się nawet gdybym miał 6 miesięcy czekać niż płacić 2-3 tys plus tylko dlatego że Polacy muszą zarobić
No jasne czekac można nawet i 12 miesięcy i mieć laptopa nowego bez gwarancji. Spokojnie można mieć sprzęt z USA taniej i co najważniejsze dużo szybciej. Już to pisałem - dla mnie oczekiwanie na przesyłkę z USA dłużej niż 5-6 tyg. to już jest jakiś żart a 3-4 miesiące to... już nie wiem nawet jak to nazwać - no ale każdy kupuje gdzie chce i co chce i za ile chce.
Napisano 22 listopada 2012 - 20:57
jak widziałeś polskie ceny kompów apple z retnia to wybacz opłaca się nawet gdybym miał 6 miesięcy czekać niż płacić 2-3 tys plus tylko dlatego że Polacy muszą zarobić
Opłaca się ale tylko jak ktoś bierze na osobę fizyczną a nie na firmę.
Napisano 23 listopada 2012 - 00:50

Napisano 23 listopada 2012 - 12:03
Chyba, że VAT trzeba zapłacić, zamiast tego unikać... Później zdziwienie, że podnoszą stawki. Z resztą po 6 miesiącach, to już może nie być nowy model, tylko przeceniony, stary.
Napisano 23 listopada 2012 - 14:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych