Allegro - Johnnyvodka
Napisano 26 sierpnia 2013 - 06:40
przedmiot oferty nie był umieszczony na liście towarów zakazanych, a oferta nie naruszała Regulaminu Allegro,
posiadasz potwierdzenie wpłaty za przedmiot na konto Sprzedającego (wpłata nie była dokonana gotówką),
towar został wysłany pocztą lub kurierem (a nie odebrany osobiście),
towar nie uległ zniszczeniu lub nie został zagubiony podczas transportu,
transakcja była realizowana na terenie Polski,
posiadasz pisemne postanowienie o wszczęciu dochodzenia/śledztwa wraz z numerami RSD lub Ds.
Nie znam prawa, czy ktoś może napisać jak to rozumieć? Na terenie Polski cała transakcja, czyli miejsce wysłania i odbioru w PL, czy to chodzi o finalizację transakcji, czyli miejsce odbioru?
W innym miejscu w regulaminie napisane jest,
Program Ochrony Kupujących nie obejmuje sytuacji, gdy:
j. Miejsce odbioru Towaru znajdowało się poza granicami Polski;
Trochę nie jasno jest to napisane.
Pytanie jeszcze do tych co składali już zeznania na policji, czy dostaliście już numer sprawy który wymaga allegro? Lub po jakim czasie go dostaliście? Chciałbym wiedzieć czy policja podejmuje się działań w tym temacie czy raczej umarza sprawę. Jeśli już nadała numer Waszej sprawie to napiszcie, będzie to dla nas jakaś nadzieja. Bez wszczęcia śledztwa allegro nam nic nie odda, sprawa musi być w toku. Ja zawiadomienie składałem dopiero w czwartek, powiedziano mi że może to potrwać miesiąc.
Może jeśli ktoś kto nie składał jeszcze zawiadomienia a wybiera się, zapyta się na komisariacie czy jeśli jest tyle osób poszkodowanych nie lepiej złożyć wspólny pozew?. Każdy by wypisał kwoty transakcji, jaki sprzęt, daty i dowody wpłat, nie wiem tylko jak z podpisami. Każdy powinien się pod tym podpisać. Pytajcie o to w swoich miejscach zamieszkania. Może wspólnie zdziałamy więcej.
Napisano 26 sierpnia 2013 - 07:52
Napisano 26 sierpnia 2013 - 07:59
Napisano 26 sierpnia 2013 - 08:53
Napisano 26 sierpnia 2013 - 09:47
Korzystałem z POK jakieś pół roku temu i wydruk potwierdzenia przelewu z iPKO na konto PayU wystarczył.Dowiedz się jeszcze o dowód wpłaty. U mnie musiał to być dowód z placówki banku. Wdruk z internetu nie wchodził w grę. Ale to było kilka lat temu, więc mogło się zmienić.
Napisano 26 sierpnia 2013 - 10:11
Napisano 26 sierpnia 2013 - 11:20
Napisano 27 sierpnia 2013 - 11:38
transakcja była realizowana na terenie Polski,
Przeciez kupiles w Polsce i placiles tez...
Nie znam prawa, czy ktoś może napisać jak to rozumieć? Na terenie Polski cała transakcja, czyli miejsce wysłania i odbioru w PL, czy to chodzi o finalizację transakcji, czyli miejsce odbioru?
W innym miejscu w regulaminie napisane jest,
Program Ochrony Kupujących nie obejmuje sytuacji, gdy:
j. Miejsce odbioru Towaru znajdowało się poza granicami Polski;
Trochę nie jasno jest to napisane.
Miejsce odbioru w Polsce przecież masz paczka pocztowa czy kurierska to Ci przynoszą do domu.
Miałem sytuacje ze iphone 5 wysyłka z Hiszpanii, pok zwrocilo kase...
Napisano 29 sierpnia 2013 - 10:34
Napisano 29 sierpnia 2013 - 11:31
Napisano 29 sierpnia 2013 - 16:31
Napisano 31 sierpnia 2013 - 21:46
Napisano 10 września 2013 - 14:02
Z racji tego, że również wybieram się na policję aby zgłosić sprawę dot. Johnnyvoodka (czekam na macbooka od 31 maja, ostatni kontakt z nim był jakoś na początku sierpnia), mam propozycję aby wszyscy, którzy już zgłosili się na policję właśnie w tej sprawie podali w którym z komisariatów dokonali zawiadomienia, (miasto i numer akt oraz datę przesłuchania/zawiadomienia), tak aby kolejne zgłaszające osoby mogły powiązać swoje zgłoszenia w swoich miastach powołując się na innych zgłaszających - wtedy sprawa będzie miała większy wymiar i nie zostanie tak szybko umorzona.
Zgadzam się również z osobami które bronią tego allegrowicze bo sam dokonałem u niego zakupu maca 2 lata temu i nie miałem większych zastrzeżeń co do przebiegu całej transakcji, było opóźnienie ok 2 tyg, ale na bieżąco byle informowany co i jak. Niesetny tym razem to już tak pęknie nie wyglądało, tym razem sprzedawca nie informował sam z siebie co się dzieje z przesyłka, jedynie po moim mailu po wyznaczonym terminie, poinformował mnie że ma problem z urzędem celnym i przesyłki są zatrzymane i odsyłane do stanów. Nie ma z jego strony żadnych propozycji rozwiązania tego problemu.
Napisano 10 września 2013 - 14:23
Napisano 11 września 2013 - 10:02
Napisano 11 września 2013 - 19:40
Napisano 11 września 2013 - 20:30
Napisano 12 września 2013 - 11:23
KRP Warszawa II
ul. Malczewskiego 3/5/7
02 - 617 Warszawa
23.08.2013
numeru akt : WPG II 9682/12 (tam w środku to 2 rzymska)
- - - Połączono posty - - -
Hej, jestem w takiej sytuacji jak wy.
Allegro łaskawie odpisało mi na temat po ponad dwóch tygodniach.. Zobaczymy co dalej.
Napisano 13 września 2013 - 05:54
Napisano 13 września 2013 - 13:25
Napisano 29 września 2013 - 22:49

Napisano 30 września 2013 - 10:56
Napisano 02 października 2013 - 11:16
- - - Połączono posty - - -
Hej, zrobiłam błąd w numerze akt, powinno być numeru akt : WPG II 9682/13 (tam w środku to 2 rzymska)
Napisano 03 października 2013 - 22:32
Napisano 04 października 2013 - 06:24
jak wygląda Wasza komunikacja z Allegro i próby odzyskania pieniędzy z POK - Program Ochrony Kupujących? Czy też macie wrażenie, że Allegro działa beznadziejnie w tej sprawie i nie wykazuje w ogóle dobrej woli, a wręcz stara się proces skomplikować?
Daruj sobie z nimi, pic na wode fotomontaz... Kupilem zaplacilem przez ich syfiasty Payu i od 4 miesiecy po kontakcie mailowym zglaszaniem tego nie odpisali nawet na jednego maila. Olali totalnie sprawe. Dlatego coraz bardziej sklanialbym sie ku pay pal i robienie tym sposobem przelewuw bo tam odrazu kase odzyskasz na allegro graniczy z cudem albo chca sie nawciagac kasy od Nas jak najwiecej.
Co z tego ze koles dostal komenta negatywnego jak nic nie zrobili w sprawie oprocz zablokowania mu konta a ja jak i inni bez towaru ani bez kasy...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych