Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 05 March 2007 - 23:48
Posted 05 March 2007 - 23:52
Posted 05 March 2007 - 23:54
Posted 05 March 2007 - 23:57
Posted 05 March 2007 - 23:57
Posted 07 March 2007 - 17:47
M@thias jak masz FTP to Ci "wypożyczę" bezterminowo ten film
Mam z dobrą kopią i napisami
Posted 07 March 2007 - 23:59
A czy to oby na pewno legalne tzn. zgodne z obowiązującym prawem?Film nazywa się "Piraci z Krzemowej Doliny" / "Pirates of Silicon Valley".
Można go bez problemu pobrać przez klienta torrent.
Posted 08 March 2007 - 00:18
Posted 08 March 2007 - 00:21
Posted 08 March 2007 - 00:33
Posted 08 March 2007 - 00:39
Posted 08 March 2007 - 00:44
Posted 08 March 2007 - 13:35
a nie lepiej wpisać na VIDEO GOOGLE "Pirates of Silicon Valley" potem wybrać opcję POBIERZ dla WINDOWS MAC a następnie z napisy.org ściągnąć napisy?? To chyba legalne skoro google nie protestuje.
Posted 08 March 2007 - 20:51
Nie wiem, czy masz rację. Trzeba by było poczytać ich regulamin. Wydaje mi się też, że to nie jest serwis, gdzie każdy wrzuca co mu się podoba i oni szukają i usuwają. Tam chyba jak się coś wyśle to zanim się pojawi oni akceptują, czyli pracownik ogląda i dopuszcza albo odrzuca. Wtedy powinni brać odpowiedzialność, ale tutaj już trzeba by było z regulaminem się zapoznać.Nie, to nie jest legalne. Google robi co moze ale nie jest winne, ze przed komputerami siedza setki takich ludzi, ktorym wisi wszystko, z przestrzeganiem prawa na czele.
Posted 08 March 2007 - 20:53
Posted 08 March 2007 - 22:01
Nie wiem, czy masz rację. Trzeba by było poczytać ich regulamin.
Wlasnie dokladnie tak jest. Kazdy wrzuca co mu sie podoba, klikajac upload zatwierdza jednoczesnie, ze nie narusza swoim plikiem praw osob trzecich. Dopoki ktos wiec nie zraportuje, pliki wisza.Wydaje mi się też, że to nie jest serwis, gdzie każdy wrzuca co mu się podoba i oni szukają i usuwają. Tam chyba jak się coś wyśle to zanim się pojawi oni akceptują, czyli pracownik ogląda i dopuszcza albo odrzuca.
Posted 08 March 2007 - 22:19
Posted 08 March 2007 - 22:26
Tiaaaa ale po wrzuceniu filmiku na VG trzeba odczekać jakieś 12h aż jakiś pracownik takowy film zaakceptuje
a skąd taki przeciętny użytkownik może wiedzieć czy filmik który ogląda na legalnym serwisie nie jest przypadkiem chroniony jakimiś prawami. Nie było na początku napisu takiego jak na każdym filmie z wypożyczalni Video.
Posted 08 March 2007 - 22:27
Posted 08 March 2007 - 22:33
Posted 08 March 2007 - 22:59
insider:
Wiem, że nie mogą mieć zapisów niezgodnych z prawem. Jednak teoretycznie mogą sami przejąć odpowiedzialność pisząc iż oni odpowiadają za zamieszczoną treść.
Może i intelektu nie wymaga ale żyjemy w takich czasach kiedy słowo pisane bywa ważniejsze niż intelekt;)
Posted 08 March 2007 - 23:04
To nawet nie o to chodzi. Jak ściągne np. z p2p teledysk i go wrzuce na taki portal, to wiem co robię, czyli, że to nie legalne, bo idiotą nie jestem.INSIDER: Może i intelektu nie wymaga ale żyjemy w takich czasach kiedy słowo pisane bywa ważniejsze niż intelekt;)
Posted 08 March 2007 - 23:13
To nawet nie o to chodzi. Jak ściągne np. z p2p teledysk i go wrzuce na taki portal, to wiem co robię, czyli, że to nie legalne, bo idiotą nie jestem.
Bardziej patrzę od strony użytkownika. Jak wchodzę sobie na Video Google, wpiszę nazwę zespołu i odnajdę teledysk, to nie wiem, czy on został wgrany nielegalnie przez dzieciaka jakiegoś, czy legalnie przez jego twórce. Co więcej, najpierw muszę go obejrzeć, czyli łamać (nieświadomie) prawo, a dopiero później mogę ewentualnie i to nie zawsze dość do tego, że to nielegalne coś i nie pownienem tego obejrzeć. Jak coś wezmę z p2p to z dużym prawdopodobieństwem mogę przypuszczać, że to nielegalne. Jednak jak coś jest w takim miejscu to zaufanie do Google
Kiedy wsiadasz do tramwaju tez przypuszczasz, ze kazdy czlowiek jest prawym obywatelem. Dopiero wlaczasz 997 i...powoduje, że w pierwszej kolejności mam prawo przypuszczać iż jest to legalne nagranie.
insider
Wiesz. Po to miedzy innymi umieszcza sie handlowe znaki na rozbiegowkach , zeby sprawa byla jasna. Chyba nie przypuszczasz, ze skoro film np idzie w kinie i w platnej tv a Ty znajdziesz go w google, to jest on legalnie tam umieszczony przez producentow?, czy jesteś w stanie zawsze i bezbłędnie wychwycić, czy dane nagranie jest legalne przed obejrzeniem go?
Posted 09 March 2007 - 09:40
Posted 09 March 2007 - 23:17
Przekonałem się, że lepiej unikać takich tematów tzn. związanych z piractwem. Użytkownicy tego forum i Mac' ów w ogólności bardzo szanują (a przynajmniej sprawiają takie wrażenie) własność intelektualną i nie tolerują łamania praw autorskich. Szczególnie moderatorzy....widzę ze rozpętałem nie potrzebna ostrą dyskusje Sorry, bo tak naprawdę to nie pamiętałem tytułu tego filmu ew czy ktoś by nie miał odprzedać orginał na DVD"... a później jakoś tak posty zeszły na złą drogę
. Jeszcze raz przepraszam za zachowanie bo zdaje sobie sprawę że temat jest paskudny i czasu i sił by zabrakło żeby go ogarnąć jeśli chodzi o czy coś jest legalne czy nie...
0 members, 1 guests, 0 anonymous users