Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad jest tabletem? Tablet jest komputerem?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
87 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPad jest tabletem? Tablet jest komputerem? (0 użytkowników oddało głos)

1. TAK (29 głosów [58.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.00%

2. NIE (21 głosów [42.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 42.00%

Głosuj

#76 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:16

Cytat

Świetnie ująłeś całe sedno. Prócz iPada jest całe mnóstwo innych urządzeń, które teoretycznie można by podciągnąć pod znaczenie "komputer", ale w rozumieniu większości ludzi nimi nie są. Wystarczy zapytać statystyczną grupę ludzi, formułując pytanie w sposób niwelujący sugestie itp, aby wymienili jakie znają komputery i wszystko byłoby dla panów Roberto i arturcisz jasne. Założę się, że iPad by się wśród odpowiedzi nie znalazł...

Może kiedyś iPad wyewoluuje, stanie się znacznie bardziej zaawansowany technologicznie i wtedy dołączy do grona komputerów w świadomości ludzi. Póki co jest na to jeszcze zbyt wcześnie, a samo urządzenie jest zbyt mało zaawansowane i jeszcze wiele rzeczy znanych z komputerów nie potrafi wykonać.

Jeśli jednak panowie roberto i arturcisz chcą się dalej upierać przy swoim, oczekujmy od nich logicznej konsekwencji nazywania "komputerami" również iPhone'a i iPoda, na których można wykonać wszystko to co na iPadzie, tyle, że na mniejszym ekranie.

Z tego co się orientuje na forum nie używamy forum Pan, Ty się tak nie zakładaj bo majątek przepuścisz.
Rozmawiałem z analitykiem firmy KPMG (mam nadzieję, że wiesz co to za firma i nie zakwestionujesz ich neutralności), rozmawiałem na temat badań sprzętu komputerowego, wg ich terminologii i ogólnie przyjęte w branży, iPad jest komputerem i tak należy go traktować.

#77 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:22

Zacytuję tylko najlepsze :)

Cytat

wg ich terminologii i ogólnie przyjęte w branży, iPad jest komputerem i tak należy go traktować.

LoL no comments to nie wiem jaką ty branżę widziałeś :D

#78 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:24

Cytat

Zacytuję tylko najlepsze :)

LoL no comments to nie wiem jaką ty branżę widziałeś :D

I ty wielokrotnie wspominasz o merytoryczne dyskusji? W branży badań rynkowych, analiz na rynku technologicznym.

#79 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:31

Cytat

w sumie nie wszystko, bo nie każdy soft z iPada jest na mniejsze, ale nie rozumiem czemu miałby to być jakiś mur nie do przeskoczenia?

No to skacz i od dzisiaj nazywaj iPoda i iPhone komputerami. Nie pisz "ten telefon", tylko "ten komputer". Zobaczymy jakie będą reakcje osób Cię czytających / z tobą dyskutujących :)

Cytat

trzeba by być naprawdę jakimś ograniczonym, czy zacietrzewionym w swoim małym świecie, w którym komputer to tylko PC (i to najlepiej z terabajtowym dyskiem, nastoma GB RAMu i co najmniej 2 rdzeniowym procesorem x86 o taktowaniu przynajmniej 2 GHz? no i oczywiście musi być możliwość postawienia windowsa w wersji przynajmniej XP) żeby mieć z tym jakiś problem.

Bullshit. Fakt musi być w miarę silny, aby móc wykonać to, z czego komputery są znane, ale kwestia jaki to będzie procesor ile ramu itd jest drugorzędna i jedynie decyduje o wydajności. Kluczowym aspektem jest co innego - pełna możliwość realizowania wszystkich prac znanych jako możliwe do wykonania na komputerach. iPad jest zbyt słaby, a w dodatku nie posiada systemu operacyjnego (kolejny kluczowy czynnik komputerów), tylko ograniczony flashowy twór iOS, na którym niewiele da się wykonać vs system operacyjny z prawdziwego zdarzenia (żeby nie było - niekoniecznie windows).

Cytat

tak, iPhone i iPod Touch to małe, mobilne komputery.

O widzisz już wykazujesz jakiś progres. Już mamy "małe mobilne". Małymi kroczkami może niedługo zrozumiesz swój błąd pojęciowy, jak również brak konsekwencji i logiki w nazywaniu "komputerami" całej masy innych urządzeń rtv/agd, skoro już zabrnąłeś w okreslaniu tak iPada.

Cytat

i jestem zachwycony tym że mogę nosić komputer w kieszeni. postęp technologiczny mnie po prostu zadziwia, i coraz częściej zaczyna mi przypominać po prostu magię ;]

Oj widzę, że propaganda Steve'a na keynotach nie poszła w las :D

#80 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:43

@goodboy25: Tak propaganda wygrywa. Zadowolony jesteś? Na prawdę nie czaisz, że patrząc na definicję to tablet to komputer, a iPad jest tabletem!!! Wali mnie co jest potocznie, ogół nie zawsze ma rację. Przykład: po próbnej maturze z matematyki okazało się, że prawie 80% przyszłych maturzystów nie potrafiło wyliczyć cenny netto z ceny brutto, wczoraj na forum ył tego przykład. Większość ludzi nie rozumie jak się liczy oprocentowanie kredytu!!!??? sic.

#81 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:48

Cytat

No to skacz i od dzisiaj nazywaj iPoda i iPhone komputerami. Nie pisz "ten telefon", tylko "ten komputer". Zobaczymy jakie będą reakcje osób Cię czytających / z tobą dyskutujących :)

nigdy nie pisałem "ten telefon", więc nie ma żadnej różnicy.

Cytat

Bullshit.

otóż to. jednym słowem pięknie posumowałeś swoje podejście.

Cytat

pełna możliwość realizowania wszystkich prac znanych jako możliwe do wykonania na komputerach.

czyli? jakikolwiek komputer to zapewnia? można prosić przykład?

Cytat

iPad jest zbyt słaby

od kiedy moc obliczeniowa o czymkolwiek tutaj decyduje?

Cytat

nie posiada systemu operacyjnego

czym w takim razie jest iOS?

Cytat

ograniczony flashowy twór iOS, na którym niewiele da się wykonać vs system operacyjny z prawdziwego zdarzenia (żeby nie było - niekoniecznie windows).

ok, to teraz proszę o definicję wg. ciebie systemu operacyjnego, bo chyba znowu nie wiesz co mówisz.

Cytat

O widzisz już wykazujesz jakiś progres. Już mamy "małe mobilne".

ke? chyba widzisz to co chcesz widzieć. ani rozmiar, a przez to jego mobilność nic tutaj nie zmieniają.

Cytat

Małymi kroczkami może niedługo zrozumiesz swój błąd pojęciowy

tylko go wskaż. podaj definicję komputera i powiedz w którym miejscu te urządzenia jej nie spełniają.

Cytat

brak konsekwencji i logiki w nazywaniu "komputerami" całej masy innych urządzeń rtv/agd, skoro już zabrnąłeś w okreslaniu tak iPada

można być ogólnym, można być bardziej szczegółowym. mogę nazwać iPhona telefonem, mogę nazwać go telefonem komórkowym, mogę nazwać go smartphonem, ciągle zawężając. Mówiąc ogólnie nie popełniam żadnego błędu, mogę być tylko nieprecyzyjny.
Tak samo mogę nazwać iPada komputerem, mogę nazwać go mobilnym komputerem, mogę nazwać go tabletem. nigdzie nie popełniając żadnego błędu.
tak samo jak nazywając laptopa komputerem nie popełniam błędu, chociaż jestem mało precyzyjny.

Cytat

Oj widzę, że propaganda Steve'a na keynotach nie poszła w las :D

widzę, że ktoś nie uważał w szkole, albo po prostu nie ma wiedzy w temacie.
swoją drogą - o czym mówisz? można prosić w końcu o konkret, czy znowu bawimy się w zmyślanie i bajki?

#82 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:52

Dodajmy, że w nowym systemie na Mac będzie bardzo dużo z iOS.

#83 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 11 grudnia 2010 - 11:59

Cytat

Dodajmy, że w nowym systemie na Mac będzie bardzo dużo z iOS.

Tak, wiem o tym. Niestety Steve obrał taką strategie, w której zakłada, że użytkownik jest głupi i niewiele potrafi zrobić na komputerze, a dotychczasowe pełne systemy operacyjne i ich możliwości są dla ludzi zbyt skomplikowane i niepotrzebne. Zresztą jakiś czas temu widziałem taką wypowiedzi Steve nt. temat. Dlatego mnie nie dziwi, że mają ciągoty, aby zrobić iOS z OS-X'a na makach. Oby tylko nie poszło to za daleko.

#84 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:00

I niestety ma rację.

#85 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:02

goodboy25 - nie wiem czemu rozwinięcie OS X'a o możliwości czy pewne mechanizmy z iOS miałoby być ograniczeniem? uproszczenie korzystania z systemu to chyba nie jest ograniczenie? launchpad jest ograniczeniem? automatyczne zapisywanie jest ograniczeniem? zapamiętanie stanu programu jest ograniczeniem? rozwinięcie Expose i Spaces to ograniczenie? dodanie trybu pełnoekranowego do aplikacji to ograniczenie? a może znowu jakieś wróżby z trzeciego oka i mówią coś, czego nikt nie powiedział?

#86 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:08

@Roberto Chodzi mi o tendencje Steve'a ku maxymalizacji prostoty używania systemów operacyjnych, aż do bólu i co najgorsze z założeniem, że użytkownik nic nie umie. Pewne zmiany są jak najbardziej mile widziane i na pewno w nowej odsłonie OS-X'a nie ma się jeszcze czego obawiać, ale to dopiero początek i w dalszej perspektywie jest zagrożenie, że Steve za bardzo się zagalopuje, bo już pokazał swoimi wypowiedziami, do czego dąży. Istnieje więc obawa, że z czasem OS-X stanie się do bólu prostym systememikiem flashowym, na którym niewiele będzie można zrobić, a pełnia możliwości będzie dostępna tylko dla rynku pro za duże pieniądze. Tak ja to widzę i nie bardzo mi się taka perspektywa podoba.

#87 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:14

Tobie nie musi, pracujesz na Win.

#88 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:14

ach, bo nagle OS X ma mieć niczym Windows ma n+1 możliwych wersji? poza tym ty zazwyczaj widzisz wiele rzeczy, których nie ma. idzie się przyzwyczaić. szkoda tylko, że zbaczasz z tematu i nie odp. na pytania znajdujące się w moim jeszcze wcześniejszym poście.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych