Cytat
Świetnie ująłeś całe sedno. Prócz iPada jest całe mnóstwo innych urządzeń, które teoretycznie można by podciągnąć pod znaczenie "komputer", ale w rozumieniu większości ludzi nimi nie są. Wystarczy zapytać statystyczną grupę ludzi, formułując pytanie w sposób niwelujący sugestie itp, aby wymienili jakie znają komputery i wszystko byłoby dla panów Roberto i arturcisz jasne. Założę się, że iPad by się wśród odpowiedzi nie znalazł...
Może kiedyś iPad wyewoluuje, stanie się znacznie bardziej zaawansowany technologicznie i wtedy dołączy do grona komputerów w świadomości ludzi. Póki co jest na to jeszcze zbyt wcześnie, a samo urządzenie jest zbyt mało zaawansowane i jeszcze wiele rzeczy znanych z komputerów nie potrafi wykonać.
Jeśli jednak panowie roberto i arturcisz chcą się dalej upierać przy swoim, oczekujmy od nich logicznej konsekwencji nazywania "komputerami" również iPhone'a i iPoda, na których można wykonać wszystko to co na iPadzie, tyle, że na mniejszym ekranie.
Z tego co się orientuje na forum nie używamy forum Pan, Ty się tak nie zakładaj bo majątek przepuścisz.
Rozmawiałem z analitykiem firmy KPMG (mam nadzieję, że wiesz co to za firma i nie zakwestionujesz ich neutralności), rozmawiałem na temat badań sprzętu komputerowego, wg ich terminologii i ogólnie przyjęte w branży, iPad jest komputerem i tak należy go traktować.