Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad jest tabletem? Tablet jest komputerem?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
87 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPad jest tabletem? Tablet jest komputerem? (0 użytkowników oddało głos)

1. TAK (29 głosów [58.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.00%

2. NIE (21 głosów [42.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 42.00%

Głosuj

#26 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:24

no ale to taki sam bezsens jak nazywać "pełnoprawnymi instrumentami" tylko te strunowe. takie same banialuki. "zwykłe czynności plus praca" - to też jakoś kosmicznie mało precyzyjne określenie. czy zrobienie sobie herbaty to zwykła czynność, czy czynność "specjalna"? A jak ktoś pracuje w herbaciarni i robi herbatę zawodowo? Który pełnoprawny komputer pozwoli mi na wykonanie tej zwykłej czynności? tak, to nie jest narzędzie nadające się do twojej pracy, ale jest to pełnoprawny komputer.

#27 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:29

tak, to nie jest narzędzie nadające się do twojej pracy, ale jest to pełnoprawny komputer.

Co powinien robić pełnoprawny komputer wg ciebie ?

#28 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:33

być komputerem. tylko i aż tyle. nie ma "pełnoprawnych komputerów" bo nie ma "półkomputerów" albo jakichś innych wynalazków. to jest binarne. jest komputerem - nie jest komputerem. nie może być bardziej (bądź mniej) komputerem. tak jak wróbelek nie ma jednej nóżki bardziej od drugiej.

#29 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:41

Ok masz prawo do takiego zdania, ja uważam że tablet nie potrafi tego co zwykły komputer pisząc o normalnych czynnościach nie miałem na myśli parzenia herbaty. Mając wg ciebie ten komputer w postaci ipada nie jestem wstanie nawet video rozmowy przeprowadzić ( to jest dla mnie zwykła czynnośc), badź drukowanie faktury na starej 840C, a ty sie upierasz że to normalny komputer bo ma procesor, ram, hdd. Moje argumenty są chyba dość mocne, natomiast twoich jeszcze nie przeczytałem. Instrument to keyboard i syntezator- natomiast różnice tkwią w możliwościac.

#30 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:50

Bo komputer to bardzo, bardzo szerokie pojęcie....
Zobaczmy jak iPada definiuje Wiki:
iPad - Wikipedia, the free encyclopedia
cóż kolejne bzdury

#31 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 grudnia 2010 - 21:01

być komputerem. tylko i aż tyle.
nie ma "pełnoprawnych komputerów" bo nie ma "półkomputerów" albo jakichś innych wynalazków.
to jest binarne. jest komputerem - nie jest komputerem.
nie może być bardziej (bądź mniej) komputerem.
tak jak wróbelek nie ma jednej nóżki bardziej od drugiej.

Myslisz blednie: albo cos jest czyms, albo cos czyms nie jest - to tak nie dziala. Swiata nie mozna szufladkowac jak taksonomia Lineusza. Tak, pad jest tak samo komputerem, jak i maszyna Turinga, Meritum, jakistam desktop oraz Tianhe 1A. Ale te wszystkie przyklady roznia sie diametralnie zastosowanien, i to tak diametralnie, ze kryteria, ktore spelniaja, aby podpadac pod pojecie "komputer", znacza o wiele mniej, niz dzielace je roznice.

#32 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 21:42

tablet nie potrafi tego co zwykły komputer

a "zwykły komputer" to...? albo co jest "niezwykłym" komputerem? jakie są kryteria normalności komputera?

pisząc o normalnych czynnościach nie miałem na myśli parzenia herbaty.

czyli to nie jest normalna czynność? więc jak wyżej - jakie są kryteria normalności danej czynności?

Instrument to keyboard i syntezator- natomiast różnice tkwią w możliwościac.

no brawo. i pianino i trójkąt i cymbałki to też instrumenty. żaden nie jest z nich bardziej, żaden nie jest mniej. pomimo różnych możliwości i różnego przeznaczenia.

Myslisz blednie: albo cos jest czyms, albo cos czyms nie jest - to tak nie dziala.

ale to nie jest kot Schrödingera ze jest i nie jest jednocześnie przecież. nie można czymś być i tym nie być AFAIK.
Więc jak to działa i gdzie jest błąd w takim rozumowaniu?

Ale te wszystkie przyklady roznia sie diametralnie zastosowanien

nikt nie próbował nawet powiedzieć, że mają takie same zastosowania.

kryteria, ktore spelniaja, aby podpadac pod pojecie "komputer", znacza o wiele mniej, niz dzielace je roznice.

tak, mocno się różnią. ale czy to coś zmienia? każdy komputer to pełnoprawny komputer. żaden nie jest komputerem mniej, żaden nie jest bardziej.
mają inne możliwości? oczywiście. ale różnice w ich możliwościach, zastosowaniach, wyglądzie, budowie, etc. etc. etc. nie zmieniają faktu, że komputerami.

i tak, nie każdy komputer to PC. nie wiem czemu wszyscy na siłę chcą wciskać wszystko do PC?

#33 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 21:50

Od początku pisałem o możliwościach a ty kolego wyjeżdżasz z herbatą. pianino i trójkąt i cymbałki to też instrumenty tak tylko że syntezator oferuje inne mozliwości w porównaniu do keyboardu, Stad nawiązanie do Ipad- komputer. Cymbałki - trójkąt to instrumenty perkusyjne zupełnie inne - więc nie trafiłeś z porównaniem.

#34 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 21:57

ale możliwości nie wpływają na to jak "bardzo" coś jest komputerem. wyjeżdżam z herbatą bo to dla mnie jest normalna czynność. czyli co, trójkąt jest mniej instrumentem niż keyboard? który z nich jest zwykły? który z nich jest pełnoprawnym instrumentem?

#35 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:00

czyli co, trójkąt jest mniej instrumentem niż keyboard? który z nich jest zwykły? który z nich jest pełnoprawnym instrumentem?

nigdzie tak nie napisałem.

#36 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:03

ale nagle iPad nie jest zwykłym/normalnym/pełnoprawnym komputerem bo PC ma inne możliwości? to jak to jest? bo się pogubiłem.

#37 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:08

Dla mnie też iPad nie jest komputerem. Mozna się czepiać słówek i definicji, ale moje subiektywne odczucie jest właśnie takie. Bo dla mnie komputer to nie tylko szeroko pojęte urządzenie liczące (computing device), ale też coś, co pozwala wykonywać bardziej skomplikowane prace. Pierwsze z brzegu - kompilowanie programów... Jeżeli takie podejście nie pasuje do definicji komputera, to może definicja jest zła? :)

#38 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:10

ale nagle iPad nie jest zwykłym/normalnym/pełnoprawnym komputerem bo PC ma inne możliwości?

to jak to jest? bo się pogubiłem.

Ja porównywałem możliwości i PC i apple do ipada i wyszło słabo wg moich potrzeb. Ty ciągle inputujesz mi że się nie zgadzam że jest komputerem.
Odpowiadam : Ipad jest komputerem póki co o małych możliwościach.

#39 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:14

Ja porównywałem możliwości i PC i apple do ipada i wyszło słabo wg moich potrzeb. Ty ciągle inputujesz mi że się nie zgadzam że jest komputerem.
Odpowiadam : Ipad jest komputerem póki co o małych możliwościach.

Przecież glosowałeś, ze nie jest, to w końcu jak?

#40 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:17

mr-hammond - mówiłeś że nie jest pełnoprawnym komputerem. twoje potrzeby nie czynią "pełnoprawności" komputera przecież. pytam się więc jak coś może być niepełnoprawnym komputerem.

demarca - od kiedy skomplikowanie wykonywanego zadania czyni komputerem? taka definicja na pewno jest zła. tym bardziej, że WSZYSTKIE komputery po prostu szybko liczą (najczęściej w systemie binarnym). to nie jest skomplikowane zadanie.
poza tym - był swojego czasu iDOS na iPada. Zainstalować na nim Windows 3.11 to nie problem, a i kompilator to nie żadna przeszkoda.
Jakim cudem więc taki sprzęt, który pozwala na wirtualizację innego komputera nie jest komputerem?
i czy rzecz nie jest bardziej skomplikowana od kompilacji tym samym?

#41 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:18

Dla mnie też iPad nie jest komputerem.
Mozna się czepiać słówek i definicji, ale moje subiektywne odczucie jest właśnie takie. Bo dla mnie komputer to nie tylko szeroko pojęte urządzenie liczące (computing device), ale też coś, co pozwala wykonywać bardziej skomplikowane prace. Pierwsze z brzegu - kompilowanie programów...
Jeżeli takie podejście nie pasuje do definicji komputera, to może definicja jest zła? :)

A co powiesz na temat pojazdu Peel P50? Samochód czy nie? :D

Dla ułatwienia daję zdjęcie ;)
Dołączona grafika

#42 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:23

mr-hammond - mówiłeś że nie jest pełnoprawnym komputerem. twoje potrzeby nie czynią "pełnoprawności" komputera przecież. pytam się więc jak coś może być niepełnoprawnym komputerem.

demarca - od kiedy skomplikowanie wykonywanego zadania czyni komputerem? taka definicja na pewno jest zła.
poza tym - był swojego czasu iDOS na iPada. Zainstalować na nim Windows 3.11 to nie problem, a i kompilator to nie żadna przeszkoda.
Jakim cudem więc taki sprzęt, który pozwala na wirtualizację innego komputera nie jest komputerem?
i czy rzecz nie jest bardziej skomplikowana od kompilacji tym samym?

Jeszcze raz powtarzam wypowiedziałem się od początku w charakterze możliwosci urzadzenia, w ankiecie jest Tak , Nie - nie ma innej opcji. Więc stąd moje zdanie.
Pełnoprawnym w charakterze zadaniowym nie jest bo nie pozwala wykonać zadań normalnego komputera. Ale znów się czepisz słówka-
Pełnoprawny / niepełnoprawny.

#43 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:27

Roberto, mam teraz przed sobą iPada i dwa laptopy (Win + Mac). Szybka klasyfikacja daje mi taki właśnie wynik: iPad nie jest komputerem. Algorytm decyzyjny bazuje na odczuciach i wrażeniach, więc nie mogę go obronić racjonalnie, zbijając każdy z Twoich argumentów. Wiem, że z definicji komputerem może być wszystko, co potrafi zmienić stan bita według jakiejś instrukcji, ale jak pisałem - to jest stara definicja. Dla mnie słowo "komputer" jest bardzo mocno związane z użytecznością danego urządzenia. A w ankiecie nie biorę udziału, bo pytanie jest podchwytliwe ;)

#44 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:29

mr-hammond - no ale co to jest NORMALNE ZADANIE KOMPUTERA.
bo równie dobrze mogę powiedzieć, że pozwala.

otwórz oczy. komputer to nie tylko PC.

demarca - na podstawie porównania PC i iPada doszedłeś do wniosku, że iPad to nie komputer? Ja bym maksymalnie doszedł, że to nie PC, ale aż tak daleko?
bardzo proszę o jakieś deterministyczne algorytmy. bo "trzecie oko mi mówi, że to nie komputer" raczej do nikogo nie przemówią.

nie, nie wszystko. też będę w stanie zmienić stan bita wg. jakiejś instrukcji, a nie jestem komputerem.
no i czy fakt, że definicja powstała razem z komputerami oznacza, że jest już nieaktualna czy błędna?

#45 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:33

A co powiesz na temat pojazdu Peel P50? Samochód czy nie? :D

Fajny wóz :)
No i właśnie niezły przykład takiego nie-wiadomo-czego. Tak samo jest z iPadem :)

Sztywna definicja samochodu jest tu pewnie spełniona (w sensie pojazdu silnikowego, z kierownicą i siedzeniem), ale w sensie użyteczności? Chyba nie, nie dzisiaj...

#46 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:36

użyteczność samochodu to dotarcie z punktu A do punktu B i w sumie tyle. co to w ogóle jest "definicja w sensie użyteczności"?

#47 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:45

Roberto, masz rację pisząc o PC. "Komputer osobisty"... Czy ktoś w potocznym języku używa drugiego słowa? Słowo "komputer" w moim odczuciu zaczęło się stawać synonimem PC-ta właśnie. Podkreślam, w potocznym, codziennym języku. Wyobraźmy sobie taką sytuację: dziecko idzie do pierwszej klasy, rodzice idą do sklepu z postanowieniem kupna komputera. Nie kupią jednostki sterującej wtryskami paliwa, ani komputera pokładowego Apollo, ani też (prawdopodobnie) iPada. Kupią PC-ta. Tak rozumiem słowo komputer. A że jak to zwykle w dobrej dyskusji bywa, oczywiście masz rację. Z innego punktu widzenia. Edit: "definicja w sensie użyteczności" - definicja opierająca się na tym, co można za pomocą sprzętu zrobić/uzyskać.

#48 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:47

iPad = komputer ? TAK. z innym systemem, z innymi mozliwosciami, i z innymi ograniczeniami. Jezeli brac pod uwage wczesniejsza wypowiedz o podlaczeniu karty graficznej... to w takim razie moj iMac 27" komputerem nie jest ??

po to wprowadzono rozne terminy jak tablet, palmtop itp aby odroznic Personal Computer od innych komputerow. w tym iPada, ktory jest wyspecjalizowanym komputerem o ZAMKNIETEJ architekturze. tak samo komputerem jest iPhone, BB, wszelkiej masci HTC itp. ktore maja system operacyjny (taki czy inny) i potrafia uruchamiac zewnetrznie instalowane programy. ale iPad = PC ? NIE

#49 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 22:58

demarca - jak pójdę do sklepu samochodowego po komputer to też raczej zrozumieją, że chodzi mi o komputer pokładowy, nie? etc. etc. kontekst ma znaczenie, jak operujemy takimi niedomówieniami. i jeżeli jakaś funkcjonalność jest wymagana w definicji - to jest w definicji. trudno mówić o 2 rodzajach definicji, bo samą funkcjonalnością wszystkiego się nie pokryje. swoją drogą nie wiem jaka jest definicja PC, ale "definicja w sensie użyteczności" z wiki "Służą głównie do uruchamiania oprogramowania biurowego, dostępu do zasobów Internetu, prezentacji treści multimedialnych (tekst, obrazy, dźwięki, filmy i inne), jak i gier" łapie spokojnie w siebie iPada.

#50 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 09 grudnia 2010 - 23:07

Rootuje iOSa na ipadzie, odpalam na nim Apache, ftpd, irssi, screena i wiele innych usług lub programów. Podłączam do iPada klawiaturę po BT i magic mouse po BT. Wszystko działa abstrahując od tego, że trzeba zrobić jb. Czy to co stworzyłem to przypadkiem coś nam nie przypomina? Wygląda na laptopa na ARM'ie i to serwerowego, albo inaczej: jest to komputer czy nie? :) ahaaa no tak on nie ma firewire, rsa, lpt, napędu dvd, NIC'a i wiele innych portów, to nie nie może być komputer, to jest UfO(unidentified object) ;). A tak na poważnie to chyba już starczy tego przekonywania? Jednym niech będzie komputerem innym nie. Każdy chce mieć jakąś swoją racje to niech ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych