Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad jest tabletem? Tablet jest komputerem?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
87 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPad jest tabletem? Tablet jest komputerem? (0 użytkowników oddało głos)

1. TAK (29 głosów [58.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.00%

2. NIE (21 głosów [42.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 42.00%

Głosuj

#1 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:37

Znalazłem w wikipedii taką definicję:
Tablet computer - Wikipedia, the free encyclopedia

iPad jest komputerem?
-tak
-nie?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:44

jeśli dla kogoś komputer = tzw. Wintel to chyba tylko wtedy może odp. "NIE".

#3 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 08 grudnia 2010 - 23:29

Jak dla mnie to nie jest komputerem. I chyba forma nie-komputerowa jest lepsza dla tego urządzenia.

#4 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 23:33

Komputer (z ang. computer od łac. computare – obliczać, dawne nazwy używane w Polsce: mózg elektronowy, elektroniczna maszyna cyfrowa, maszyna matematyczna) – urządzenie elektroniczne służące do przetwarzania wszelkich informacji, które da się zapisać w formie ciągu cyfr albo sygnału ciągłego.

Komputer od tradycyjnego kalkulatora odróżnia zdolność wykonywania wielokrotnie, automatycznie powtarzanych obliczeń, wg algorytmicznego wzorca zwanego programem, gdy tymczasem kalkulator może zwykle wykonywać tylko pojedyncze działania. Granica jest tu umowna, ponieważ taką definicję komputera spełniają też kalkulatory programowalne (naukowe, inżynierskie), jednak kalkulatory służą tylko do obliczeń matematycznych, podczas gdy nazwa komputer najczęściej dotyczy urządzeń wielofunkcyjnych.

Komputer – Wikipedia, wolna encyklopedia

Tablet PC – to przenośny komputer osobisty. Jest to urządzenie wzorowane na notebookach. Dodano do niego jednak cechę znaną z palmtopów - ekran dotykowy. Przekątne ekranów w tabletach są mniejsze niż w notebookach, np. 12 lub 14 cali, jednakże pozostałe ich parametry (prędkość taktowania, wielkość RAM) dorównuje notebookom. Posiada on wiele ułatwień, np. funkcje rozpoznawania pisma odręcznego, klawiaturę ekranową. Najnowsze modele posiadają również wbudowane karty do bezprzewodowej łączności (Wi-Fi).

Tablet PC – Wikipedia, wolna encyklopedia

Computer - device for processing, storing, and displaying information.

computer -- Britannica Online Encyclopedia

With the necessary software installed, e-book-reading devices include personal computers, handheld tablet computers and game consoles, dedicated e-readers, mobile phones (especially powerful smartphones), and consoles attached to televisions or other screens. Rapid changes and advances in screen technology, processing power, the miniaturization of computing components, and wireless Internet connectivity are constantly changing the nature and range of e-reading devices.

e-book (computing) :: How e-books are read -- Britannica Online Encyclopedia

#5 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 00:12

Jaki komputer.. To wielki iPhone i tyle. Podzespoły mobilne = proc,grafika,ram,flash,anteny jak w iphone 4. System mobilny. taktowanie procesora i jego architektura całkowicie mobilna. Równie dobrze by mógł powstać temat czy iphone jest komputerem xD To troche tak jakbym podłączył maca mini pod 13" calowy ekran, klawiaturę oraz magic trackpad i mówił że mam macbooka...xD

#6 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 grudnia 2010 - 06:56

Cytat

Jaki komputer.. To wielki iPhone i tyle.
Podzespoły mobilne = proc,grafika,ram,flash,anteny jak w iphone 4.
System mobilny.
taktowanie procesora i jego architektura całkowicie mobilna.
Równie dobrze by mógł powstać temat czy iphone jest komputerem xD
To troche tak jakbym podłączył maca mini pod 13" calowy ekran, klawiaturę oraz magic trackpad i mówił że mam macbooka...xD

Wielki iPhone posiadasz, hmmm zastanówmy sie, a zadzwon z niego.
Przeczytaj najpierw definicje, co to jest komputer a pozniej napisz cos mądrego.

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:14

Prawdę mówiąc słowo komputer bardzo ewoluowało, podobnie jest z tabletem. Smartphone, Palmtop, to właściwie małe komputerki. Taka hybryda między telefonem a komputerem. Czas przyśpieszył, granice się zacierają. A ja w pytaniu czuję próbę usprawiedliwienia Apple, które dzięki połączeniu sprzedaży MB i iPada wysunęło się na trzecią pozycję sprzedawców przenośnych komputerów. W ankiecie nie wziąłem udziału, ponieważ na obydwa pytania musiałby odpowiedzieć tak samo: Tak, Tak lub Nie, Nie.

#8 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:34

Nie jest komputerem skoro nie mogę podłączyć karty muzycznej usb ( o firewire nie wspominając) .

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:41

Cytat

Smartphone, Palmtop, to właściwie małe komputerki.

nawet bez "właściwie". tylko nie wiem czemu dla niektórych to problem nie do przeskoczenia?

mr-hammond - czyli nagle o tym, czy coś jest komputerem, decyduje fakt czy można podłączyć zewnętrzną kartę muzyczną? srsly?

czyli jak jest np. komputer pokładowy na statku kosmicznym (ale równie dobrze może być w samochodzie), to to nie jest wcale komputer?

komputer to nie PC, naprawdę. to, że jest wyspecjalizowany, albo nie zainstaluję na nim windowsa nie neguje faktu, że jest to komputer.

Cytat

Równie dobrze by mógł powstać temat czy iphone jest komputerem xD

a nie jest, bo...?

maszyna turinga to jest komputer. przemyślcie to.

#10 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:46

Dla mnie tak gdyż na prostym netbooku zrobie to co na macbooku a na ipadzie nie zrobie. A z definicji ma mieć funkcje małego komputera.

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:52

komputer to nie PC. naprawdę. na wielu komputerach nie zrobisz tego co na prostym netbooku czy na macbooku czy na iPadzie. ale to nie zmienia faktu, że są to komputery. jak ktoś jest zamknięty w i uważa, że komputer to ekran, myszka i klawiatura - no to niewiele można poradzić, jeżeli nie jest w stanie pojąć, że komputer to nie PC.

#12 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:57

W ogóle komputer pozwala na przechowywanie, pobieranie oraz przetwarzanie danych (o ile przetworzyć na ipadzie je można np. pliki worda) o tyle bez pomocy JB nie możemy pobrać nic na dysk. W ogóle iPad mógłby być komputerem ale zamiast iOS musiałby mieć mac os x

#13 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 10:00

Pod względem konstrukcyjnym to oczywiscie komputer, mnie chodzi o funkcjonalność. Generalnie wszystko co posiada internet jest komputerem :) ( nawet mój stary SPV)

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 10:03

Stasio90 - wiesz co to są "dane"? piosenki, filmy, pdfy, same aplikacje, zdjęcia, pliki systemowe, dane pochodzące z odbiornika gps, gsm, jaką literkę wcisnąłeś na klawiaturze ekranowej, zwykłej klawiaturze, gdzie pacnąłeś ekran, etc. etc. etc. - to wszystko są dane. dane to nie tylko pliki. przetwarzanie danych to nie jest tylko i wyłącznie ich edycja i ciekawe jak chciałbyś przeglądać internet bez pobierania danych na dysk :D

#15 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 grudnia 2010 - 10:04

Cytat

W ogóle komputer pozwala na przechowywanie, pobieranie oraz przetwarzanie danych (o ile przetworzyć na ipadzie je można np. pliki worda) o tyle bez pomocy JB nie możemy pobrać nic na dysk. W ogóle iPad mógłby być komputerem ale zamiast iOS musiałby mieć mac os x

Po to mam dropbox.

#16 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 09 grudnia 2010 - 10:11

Cytat

Ależ iOS to nic innego jak mac os x w wersji mobilnej.
Komputer to nic innego jak urządzenie(jako spójna całość), które potrafi tylko liczyć bo tak naprawdę nic innego nie potrafią bez wchodzenia w szczegóły. Nie musi to być komputer PC. Pierwsze komputery z lat 60 czy temu podobnemu okresu potrafiły tylko wykonywać podstawowe zadania matematyczne jak dodawanie czy odejmowanie i to też nazywał się komputer, dzisiaj to nazywamy kalkulatorem. Komputer mamy w lepszych samochodach, samolotach, statkach kosmicznych nazywane jako komputery pokładowe i to też jest komputer mimo, że nie posiada ani myszki ani klawiatury czy też systemu operacyjnego czy nawet monitora.

Procesor też ma własną podręczna pamięć, w której przechowuje mu potrzebne dane i je przetwarza. Komputery pokładowe też mają swoje pamięci zew. i nie musi to być jakiś dysk twardy tylko np. jakieś eepromy typu pamieć flash jak NAND, NOR jako pamięć nieulotna na której można przechowywać dane i przetwarzać.

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 10:21

emigrant - ej, nie. Skoro nie mogę podłączyć zewnetrznej karty muzycznej to to nie są komputery ;)

#18 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 14:49

Cytat

emigrant - ej, nie. Skoro nie mogę podłączyć zewnetrznej karty muzycznej to to nie są komputery ;)

CZy ipad to komputer można rozpatrywac w dwóch kwestiach : od strony technicznej ram, procesor, hdd oraz w kwestii możliwości ( soft).
Pragnę nadmienić że Ipad nie ma możliwości komputera stąd mój przykład z kartą muzyczną. Chciałbym nagrać muzykę tak jak robie na komputerze. NA każdym netbooku to uczynię na ipadzie nie.
Tak więc masz rację jeśli nie da się podłączyć karty muzycznej czy wymienić w prosty sposób plikami to nie jest to urządzenie o pełnoprawnych możliwościach komputera.
Jest to proste i wygodne urządzenie do internetu, komunikacji, prezentacji, rozrywki.

#19 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 15:06

Cytat

CZy ipad to komputer można rozpatrywac w dwóch kwestiach : od strony technicznej ram, procesor, hdd oraz w kwestii możliwości ( soft).
Pragnę nadmienić że Ipad nie ma możliwości komputera stąd mój przykład z kartą muzyczną. Chciałbym nagrać muzykę tak jak robie na komputerze. NA każdym netbooku to uczynię na ipadzie nie.
Tak więc masz rację jeśli nie da się podłączyć karty muzycznej czy wymienić w prosty sposób plikami to nie jest to urządzenie o pełnoprawnych możliwościach komputera.
Jest to proste i wygodne urządzenie do internetu, komunikacji, prezentacji, rozrywki.

Jest jakis blad w Twoim rozumowaniu, czy urzadzenie Pentium MMX z Windowsem 3.11 to komputer czy nie? Nie ma USB, nie ma FireWire, nie ma napedu optycznego nie da sie w ZADEN sposob wymienic plikami i nagrac muzyki na nim i kosztowal 60mln. złotych, czy takie cos stojace w piwnicy to wg. Ciebie co to jest?

#20 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 09 grudnia 2010 - 15:31

Hmmm, komputer to urządzenie posiadające mikroprocesor/procesor, pamięć i układy wej/wyj. iPad ma to wszystko i to w całkiem niezłej konfiguracji. PC to tylko fragment ogromnego zbioru urządzeń zwanych komputerami, do którego można zaliczyć zarówno iPady, iPhone'y ale też komputery pokładowe samochodów, sterowniki pralek i mnóstwo innych urządzeń. Trzeba być naprawdę mocno ograniczonym w myśleniu, aby możliwość podłączenia karty USB definiowała urządzenie jako komputer. Ale pewnie użytkownik nie pamięta czasów gdy nie było USB, gdy nie było PCI, gdy nie było kolorów na monitorze, mało tego - gdy nie było wcale monitora, a komunikacja z komputerem odbywała się przy pomocy dalekopisu i kartami perforowanymi. I to też było daleko od początków komputerów.

---------- Wpis dodano o 15:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:29 ----------

Cytat

Już używając stwierdzenia SOFT w kontekście dowolnego urządzenia definiujesz je jako komputer. Nawet jeśli jego komunikacja z użytkownikiem polega na odpowiednim otwieraniu pompowtryskiwaczy w aucie.

#21 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 19:45

Ale ja nie kwestionuje określenia ipada jako komputer bo przeciez od strony technicznej takowym jest. Pragnę nadmienić tylko o funkcjonalności owego urządzenia i porównaniu go z " pełnym" komputerem. Granice się zacierają, jest to nowa kategoria urządzeń, jest Padem który nie potrafi wiele rzeczy więc obok komputera od strony funkcjonalności bym go nie stawiał. Rozumuje doskonale tylko nikt nie określił pod jakim względem definiujemy i torpedujecie mnie bardzo agresywnie. Sam rozważałem zakup urządzenia ale mój iphone potrafi póki co to samo tyle że wolniej, czyta poczte, wysle smsa, odpali gre itd. Funkcjonalnie to taki Komputer w wersji LE.

#22 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 19:52

Cytat

Pragnę nadmienić że Ipad nie ma możliwości komputera stąd mój przykład z kartą muzyczną. Chciałbym nagrać muzykę tak jak robie na komputerze. NA każdym netbooku to uczynię na ipadzie nie.
Tak więc masz rację jeśli nie da się podłączyć karty muzycznej czy wymienić w prosty sposób plikami to nie jest to urządzenie o pełnoprawnych możliwościach komputera.

e. to takie same bzdury jakby napisać:
Pragnę nadmienić, że trąbka nie ma możliwości instrumentu, stąd mój przykład z graniem na instrumencie.
Chciałbym grać tak jak na harfie. Na każdym instrumencie* można grać w sposób analogiczny jak na harfie, a na trąbce nie.
Tak więc masz rację jeśli nie da się grać tak jak na harfie i wymienić strun to nie jest to rzecz o pełnoprawnych możliwościach instrumentu.

* bo dla mnie instrument to tylko strunowy.

#23 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:11

Spróbuj mnie zrozumieć. Zakładam że masz tylko swój komputer w postaci Ipada i drukarkę hp 840 C Dogadają się ? Czy jesteś wstanie zrobić absolutnie wszystko na samym Ipadzie ? Bo kwestie że technicznie jest komputerem rozstrzygaliśmy i takowym jest.

#24 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:14

a czy jesteś w stanie zrobić absolutnie wszystko na jakimkolwiek urządzeniu? chętnie bym zakupił coś takiego, w sumie niezależnie od ceny. srsly, o czym ty mówisz teraz? próbuję, ale nie jestem w stanie. tak, iPad to nie komputer PC, jeżeli do tego próbujesz przekonać ludzi. ale nazywanie tego "pełnoprawnymi możliwościami komputera" to jakieś banialuki.

#25 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:20

Pełno prawny komputer dla mnie to taki na którym : wydrukuje, odpale moje oprogramowanie : muzyczne, graficzne czyli to co oferują producenci do komputerów. Oprogramowanie to śmigało na pentium 3, więc to nie jest kwestia " narządów Ipada" tylko w OS . Naprawdę nie wymagam wiele. Mój stary macbook to potrafi. Ja nie zniechęcam ludzi do ipada bo sam go planuje w przyszłości. Wg mnie jest tabletem który reklamowany jest jako wygodne urządzenie do internetu i z tym się zgodze. Jeszcze raz powtarzam w moim mniemaniu wszystko oznacza zwykłe czynności plus praca. Do tego tablet się niestety póki co ( jeszcze) nie nadaje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych