Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone baseband 06.15 - problemy z GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
951 odpowiedzi w tym temacie

#851 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2012 - 16:30

Czy w 3GS na nowym bootromie, muszę uruchamiać ajfona za pomocą redsn0w ZA KAŻDYM RAZEM, żeby nie mieć simlocka? Myślałem, że tylko jailbreak jest tethered, i jak zainstaluje raz ultrasn0wa, to będzie spokój. Znajomy dał ciała, i sobie zaktualizował w pełni działającego 3GS i teraz sie męczę - obniżyłem na razie BB, ultrasnow fixer i ultrasnow zainstalowany, przy bootowaniu tethered wszystko działa, zasięg jest, sieć wykrywa, po restarcie "Brak sieci". Nie wiem, czy dalej się meczyć, czy po prostu nie ma opcji na ominięcie simlocka bez bootowania za każdym razem przez redsn0w? Nie zależy mi na Cydii i Installousie, chce sie tylko pozbyć komunikatu "Brak sieci" :)

#852 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 19 listopada 2012 - 18:42

Nie wiem o jakim sofcie mòwisz ale jeżeli o 6.0 to musisz użyć just boot żeby cuda działała a zarazem ultrasn0w

#853 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2012 - 18:56

6.0.1. Ultrasnow fixer i ultrasnow juz zainstalowany. Na cydii i installousie juz mi nie zależy, chciałbym tylko, żeby była możliwość korzystania z telefonu bez redsnowa po każdym restarcie. Rozumiem, ze bez Just boot za każdym razem uruchomi z simlockiem, przez co brak sieci? Mi by to nie robilo, jednak jest to telefon kompletnego laika, który sobie z tym nie poradzi.

#854 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 19 listopada 2012 - 19:13

Pozostaje mu downgrade o ile ma pliki shsh albo bez shsh do 4.1 lub ewentualnie czekać na 6.0.1 untethered

#855 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 listopada 2012 - 11:17

Uhh, dobra - udało się do 4.1 po wyciągnięciu SHSH przez Tiny Umbrella :) Wszystko działa. Bez SHSH nie zaktualizuje w żaden sposób do 5.1.1, i na razie do untethered muszę ograniczyć się do 4.2.1?

#856 adizj

adizj
  • 47 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 18:40

Uhh, dobra - udało się do 4.1 po wyciągnięciu SHSH przez Tiny Umbrella :) Wszystko działa.

Bez SHSH nie zaktualizuje w żaden sposób do 5.1.1, i na razie do untethered muszę ograniczyć się do 4.2.1?

Dobrze rozumiem, że działał Ci ultrasn0w na 6.0.1? Z tego co doczytałem to nie było jeszcze update obsługującego softy 6.x

Przy okazji pytanie do wszystkich:
Czy ktoś robił downgrade BB najnowszym redsn0wem czyli 0.9.15b1? Pytam bo podobno poprawili tę funkcję, a ostatnim razem jak próbowałem to coś poszło nie tak i musiałem robić restore co przysporzyło mi troszkę problemów.

#857 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 19:03

Dobrze rozumiem, że działał Ci ultrasn0w na 6.0.1? Z tego co doczytałem to nie było jeszcze update obsługującego softy 6.x

Przy okazji pytanie do wszystkich:
Czy ktoś robił downgrade BB najnowszym redsn0wem czyli 0.9.15b1? Pytam bo podobno poprawili tę funkcję, a ostatnim razem jak próbowałem to coś poszło nie tak i musiałem robić restore co przysporzyło mi troszkę problemów.

To źle czytałeś od jakiegoś czasu jest już Ultrasnow fixer po 6.0.1.

#858 anzeen

anzeen
  • 11 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 01:41

Witam, mam iPhone 3gs z basebandem 6.15, numer seryjny 85940A i chciałbym się dowiedzieć, czy mogę zrobić downgrade basebandu, bo czytałem już kilka tutoriali i w każdym jest zawsze coś inaczej. Pozdrawiam.

#859 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 02:31

Przeczytaj przyklejony wątek o tym BB. Tam masz wszystko.

#860 lechita20

lechita20
  • 3 postów

Napisano 03 lutego 2013 - 15:01

Witam. Obniżyłem BB z 6.15 do 5.13.04 programem redsn0w 0.9.14b1 i wgrałem soft 4.1. i czy jak połączę go do itunes to mogę zrobi aktualizacje do 4.2.1 czy znów wyskoczy mi "restore"? 2. Nie działa dalej GPS czy jest sposób żeby to naprawić? czy wystarczy wymienić sam moduł gsp czy cała płytę główna?

#861 zenek501

zenek501
  • 7 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 23:23

Mam iPhone 3gs 4.3.3 baseband 05.16.02. Chcę go odblokować. Czy mogę obniżyć od razu baseband czy najpierw muszę podwyższyć do 06.15? Czy jeśli obniżę baseband to gdy będę chciał zdjąć simlocka u operatora nie będzie problemu?

#862 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 10 lutego 2013 - 23:37

Musisz podnieść do 6.15, a później ewentualnie downgrade do 5.13.04. Sprawdź tylko czy nie masz nowej kości BB, żeby przypadkiem nie zrobić cegły z telefonu.

Czy jeśli obniżę baseband to gdy będę chciał zdjąć simlocka u operatora nie będzie problemu?

Nie będzie

#863 darioso

darioso
  • 2 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 18:15

Dla posiadaczy iPhone 3G.

Cześć wszystkim. Ponieważ jestem po raz pierwszy na tym forum wszystkich serdecznie jeszcze raz witam. Piszę tego posta dla posiadaczy starej cegiełki 3G, którym nie chodzi GPS. GPS jak wiadomo jest bardzo przydatną funkcją w telefonie, ja głównie wykorzystuję ją do nawigacji samochodowej - mam Navigona 1.8.2 EU z Panoramą 3D i zainstalowanego Yanosika.

Po wielu perypetiach, instalacjach i Bóg wie jeszcze po czym, mój iPhone w funkcji GPS ostatecznie po 2 tygodniuowej walce nagle powstał z niebytu. W sumie nie wiem dlaczego, być może po ostatniej już desce ratunku jakim było przeprowadzenie przez ostatni tutorial jaki znalazłem w necie, tzn. tutaj opisany: [url=http://iphoneblogr.com/2012/06/redsn0w-0-9-14b2-downgrade-from-06-15-00-to-05-13-04-baseband-on-iphone-3g3gs/]Redsn0w 0.9.14b2 downgrade from 06.15.00 to 05.13.04 baseband on iPhone 3G/3Gs | iPhoneBlogr.com[/url]
Trzeba postępować ściśle według podanej instrukcji. Do tego momentu mój telefon nie miał GPS-a, a po tej instrukcji GPS zaczął działać !.

Krótko o historii telefonu. Kupiłem go na Allegro, ba poprzedniego iPhona 3GS mi ukradziono, a ja bardzo się do niego przywiązałem, więc kupiłem 3G za niewielkie pieniążki i zacząłem z nim działać, gdyż to co otrzymałem od sprzedawcy w ogóle w sieci Orange nie chodziło. Tzn. telefon po włożeniu karty nie widział sieci, po prostu dupa nie działał. Dobrze, że co nieco się orientuję i wiedziałem, że trzeba spróbować podziałać. Telefon miał wgrany ostatni soft dla 3G tzn. 4.2.1, BB 06.15 i Cydię.
Wgranie ultrasnow niczego nie poprawiło i juz myslałem, że straciłem kasę. No, i tak pogodzony z porażką na Allegro spróbowałem postawić iPhona.

Od nowa przez iTunes wgrałem soft 4.2.1, zrobiłem Jailbraek redsnowem, wiadomo ultrasn0w i telefon powstał z niebytu tzn. zaczął chodzić w sieci Orange. Aha, telefon był zakupiony w Irlandii, więc pochodził z UK (wiem, bo dostałem od sprzedwacy kwit ze sklepu z Belfastu z numerem IMEI)

Radość duża, ponieważ miałem już działający telefon. Wgrałem Navigona, sądziłem, że GPS będzie sprawnie chodził, a tutaj zonk. Przeczytałem cały wątek w tym poście i powiem szczerze, nie natrafiłem na opis co poprawnie trzeba zrobić, aby 3G zaczął gadać. Oczywiście większość postów dotyczyła modelu 3Gs z softem wyższym niż 4.2.1, a ja ze swoim 3G mogłem sobie tylko poczytać.

No dobrze do rzeczy, otóż dziś zastosowałem tutorial opisany na stronie - link powyżej - szczerze mówiąc nie miałem już żadnej nadziei, ale co tam jeszcze jeden raz mogę sobie pozwilić, w końcu tyle razy już robiłem cuda z telefonem, że ten raz mnie zbawi.

Redsn0w w wersji 09.14b2 i tak jak tam opisane, z wyłączeniem w pewnym kroku telefonu suwakiem przez Jailbraekiem (Cydię już miałem wgraną, więc tylko zaznaczona była 1 opcja związana z BB - tak jak na załączonych fotografiach).

Później odinstalowanie ultrasn0w i ponowne zainstalowanie, następnie odinstalowanie Mobile Substrate i ponowne zainstalowanie - byc może trzeba jeszcze raz wgrać ultrasn0w).
U mnie po Jailbraeku wywaliło z Cydii SBSetings, więc ponownie zainstalowałem.

Następnie przy wykorzystaniu Total Commandera połączyłem się iPhonem, żeby wywalić katalog "locationd" var\root\Library\Caches\.

Restart telefonu, krótkie połączenie z kimkolwiek i próba nawigacji w samochodzie. Ponieważ jechałem z psem na spacer wziąłem iPhona na sprawdzenie, odpalam Navigona, włączam mapę i chodzi GPS!!!!!
To samo Yanosik, też działa.

Jest jeszcze jedno wyjście, jeśli mimo wszystko GPS w 3G nie zadziała, mianowicie trzeba zakupić zewnętrzne urządzenie GPS z bluetoothem (używane działające to koszt ok. 50 zł) i je połączyć z iPhonem - bezprzewodowo oczywiście wykorzystując połączenie bluetooth. Trzeba jednak wydać 5$ na zakup pełnej wersji programu z Cydii, który nazywa się BT Stack GPS.
Ten program pozwioli na bezproblemowe połączenie się z zewnętrznym GPS-em i można będzie uruchomić wszelkie nawigacje w iPhonie. iPhone wtedy korzysta z zewnętrznego GPS-a, ale z własnych wgranych programów do nawigacji (Navigon, Yanosik itp.).

Jeśli ktoś chce szczegółów można pisać na priv. Wielkie dzięki, wszystkicj jeszcze raz pozdrawiam i już niczego w swoim telefonie nie będę poprawiał.

#864 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 18:19

Dla posiadaczy iPhone 3G.

Cześć wszystkim. Ponieważ jestem po raz pierwszy na tym forum wszystkich serdecznie jeszcze raz witam. Piszę tego posta dla posiadaczy starej cegiełki 3G, którym nie chodzi GPS. GPS jak wiadomo jest bardzo przydatną funkcją w telefonie, ja głównie wykorzystuję ją do nawigacji samochodowej - mam Navigona 1.8.2 EU z Panoramą 3D i zainstalowanego Yanosika.

Po wielu perypetiach, instalacjach i Bóg wie jeszcze po czym, mój iPhone w funkcji GPS ostatecznie po 2 tygodniuowej walce nagle powstał z niebytu. W sumie nie wiem dlaczego, być może po ostatniej już desce ratunku jakim było przeprowadzenie przez ostatni tutorial jaki znalazłem w necie, tzn. tutaj opisany: Redsn0w 0.9.14b2 downgrade from 06.15.00 to 05.13.04 baseband on iPhone 3G/3Gs | iPhoneBlogr.com
Trzeba postępować ściśle według podanej instrukcji. Do tego momentu mój telefon nie miał GPS-a, a po tej instrukcji GPS zaczął działać !.

Krótko o historii telefonu. Kupiłem go na Allegro, ba poprzedniego iPhona 3GS mi ukradziono, a ja bardzo się do niego przywiązałem, więc kupiłem 3G za niewielkie pieniążki i zacząłem z nim działać, gdyż to co otrzymałem od sprzedawcy w ogóle w sieci Orange nie chodziło. Tzn. telefon po włożeniu karty nie widział sieci, po prostu dupa nie działał. Dobrze, że co nieco się orientuję i wiedziałem, że trzeba spróbować podziałać. Telefon miał wgrany ostatni soft dla 3G tzn. 4.2.1, BB 06.15 i Cydię.
Wgranie ultrasnow niczego nie poprawiło i juz myslałem, że straciłem kasę. No, i tak pogodzony z porażką na Allegro spróbowałem postawić iPhona.

Od nowa przez iTunes wgrałem soft 4.2.1, zrobiłem Jailbraek redsnowem, wiadomo ultrasn0w i telefon powstał z niebytu tzn. zaczął chodzić w sieci Orange. Aha, telefon był zakupiony w Irlandii, więc pochodził z UK (wiem, bo dostałem od sprzedwacy kwit ze sklepu z Belfastu z numerem IMEI)

Radość duża, ponieważ miałem już działający telefon. Wgrałem Navigona, sądziłem, że GPS będzie sprawnie chodził, a tutaj zonk. Przeczytałem cały wątek w tym poście i powiem szczerze, nie natrafiłem na opis co poprawnie trzeba zrobić, aby 3G zaczął gadać. Oczywiście większość postów dotyczyła modelu 3Gs z softem wyższym niż 4.2.1, a ja ze swoim 3G mogłem sobie tylko poczytać.

No dobrze do rzeczy, otóż dziś zastosowałem tutorial opisany na stronie - link powyżej - szczerze mówiąc nie miałem już żadnej nadziei, ale co tam jeszcze jeden raz mogę sobie pozwilić, w końcu tyle razy już robiłem cuda z telefonem, że ten raz mnie zbawi.

Redsn0w w wersji 09.14b2 i tak jak tam opisane, z wyłączeniem w pewnym kroku telefonu suwakiem przez Jailbraekiem (Cydię już miałem wgraną, więc tylko zaznaczona była 1 opcja związana z BB - tak jak na załączonych fotografiach).

Później odinstalowanie ultrasn0w i ponowne zainstalowanie, następnie odinstalowanie Mobile Substrate i ponowne zainstalowanie - byc może trzeba jeszcze raz wgrać ultrasn0w).
U mnie po Jailbraeku wywaliło z Cydii SBSetings, więc ponownie zainstalowałem.

Następnie przy wykorzystaniu Total Commandera połączyłem się iPhonem, żeby wywalić katalog "locationd" var\root\Library\Caches\.

Restart telefonu, krótkie połączenie z kimkolwiek i próba nawigacji w samochodzie. Ponieważ jechałem z psem na spacer wziąłem iPhona na sprawdzenie, odpalam Navigona, włączam mapę i chodzi GPS!!!!!
To samo Yanosik, też działa.

Jest jeszcze jedno wyjście, jeśli mimo wszystko GPS w 3G nie zadziała, mianowicie trzeba zakupić zewnętrzne urządzenie GPS z bluetoothem (używane działające to koszt ok. 50 zł) i je połączyć z iPhonem - bezprzewodowo oczywiście wykorzystując połączenie bluetooth. Trzeba jednak wydać 5$ na zakup pełnej wersji programu z Cydii, który nazywa się BT Stack GPS.
Ten program pozwioli na bezproblemowe połączenie się z zewnętrznym GPS-em i można będzie uruchomić wszelkie nawigacje w iPhonie. iPhone wtedy korzysta z zewnętrznego GPS-a, ale z własnych wgranych programów do nawigacji (Navigon, Yanosik itp.).

Jeśli ktoś chce szczegółów można pisać na priv. Wielkie dzięki, wszystkicj jeszcze raz pozdrawiam i już niczego w swoim telefonie nie będę poprawiał.

Super. A nie prościej i szybciej było obniżyć BB nowym redsnowem ?

#865 darioso

darioso
  • 2 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 20:01

Nowym redsnowem też probowalem, obniżyłem BB do 05.13.04, ale GPS nie zadziałał. Tutorial zrobiłem na obniżonym BB.

#866 Matyas

Matyas
  • 22 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 22 lutego 2013 - 19:49

Moja próba skończyła się napisami "please reboot the device into normal operating mode" I nie mogę nic zrobić z telefonem ani Itunes go nie czyta ani nic.

#867 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 19:52

Moja próba skończyła się napisami "please reboot the device into normal operating mode" I nie mogę nic zrobić z telefonem ani Itunes go nie czyta ani nic.

Home + power 15 sek.

#868 Matyas

Matyas
  • 22 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 22 lutego 2013 - 20:06

Niestety po odtworzeniu i ponownej próbie downgrade basebandu ten sam problem i nie wiem czemu tak się dzieje. Wszystko robię Redsnow 0.9.15b3

#869 CR7

CR7
  • 17 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 09 marca 2013 - 00:25

Jak gdy zrobiłem downgrade to tel włączał się a gdy go odblokowałem to się wieszał i tak co chwile aż ponownie wgrałem 6.15.00 :( Wie ktoś czemu tak się dzieje ? Mam new bootroom .

#870 mateuszhtml

mateuszhtml
  • 31 postów

Napisano 10 marca 2013 - 21:38

A ja to mam dopiero dla was zagagkę mam ios 6.1.2 i miałem 06.15.00 teraz jak telefon sie właczy to mi nie pokazuje modem firmware i brak sieci i wiff.Aaa i jeszcze telefon sie wyłacza i włącza.Co robić???

#871 VanRave

VanRave
  • 380 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 marca 2013 - 22:14

A ja to mam dopiero dla was zagagkę mam ios 6.1.2 i miałem 06.15.00 teraz jak telefon sie właczy to mi nie pokazuje modem firmware i brak sieci i wiff.Aaa i jeszcze telefon sie wyłacza i włącza.Co robić???

Coś mi się wydaje,ale chyba masz uszkodzony chip od BB. Obym był w błędzie, bo inaczej masz nie lada problem.

#872 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 10 marca 2013 - 22:31

Jak kolega wyzej, mam podobne zdanie o tym;)

#873 mateuszhtml

mateuszhtml
  • 31 postów

Napisano 10 marca 2013 - 22:31

A jak nie jestes w błędzie to co?Bo teraz np właczył sie wszystko dobrze ale zanim w cydi znalazłem taki program do obnizania bb to juz sie zrestartował i znów brak wifi.Ale to dziwne bo gośc od którego to kupiłem miał ios 6.0.1 i jak zaktualizował do 6.1.2 to zaczeło sie to dziać i brak dzwieku ale dzwiek jest u mnie dlatego nie wiem jak by sie mógł ten bb uszkodzic.

#874 ippawel

ippawel
  • 1 136 postów

Napisano 10 marca 2013 - 22:44

Wrzuć go w PWND DFU redsn0wem i wgraj nim jeszcze raz 6.1.2 z zachowaniem basebandu. Jeśli po tej akcji wciąż będzie problem z basebandem, wifi i bluetooth, to niestety masz problem duży.

#875 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 10 marca 2013 - 22:58

Restore softu nic nie da. Należy przeinstalowac iPad BB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych