Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto kupić iPad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#201 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2011 - 15:18

Podaj chociaż jeden SENSOWNY przykład

SIM'a wkładasz raz i zapominasz o sprawie, a karta pamięci musi być łatwo dostępna w każdej sytuacji. Dlatego IMO rozwiązanie z kluczykiem było by mniej wygodne. CCK też nie jest jakimś olbrzymem, którego nie sposób zmieścić do torby z aparatem. Mi osobiście brak slota SD w ogóle nie przeszkadza. Jeśli ktoś kupił iPada, a teraz narzeka na takie drobnostki to znaczy, że nie przemyślał zakupu i tyle.

Buehehehehehhe... co za bzdura!!!

Nie spinaj się tak ;)

#202 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 15:47

Z jakim "kluczykiem"??? Widziałeś jakieś sloty z kluczykiem? Napisałem wcześniej o zwykłej szczelinie, a Ty wymyślasz jakieś "kluczyki" aby tylko gmatwać sprawę... Niestety nie używam torby na aparat, a oryginalny pokrowiec/futerał jest tak mały, że do niego nic nie wsadzę. Funkcjonalność jakiegokolwiek urządzenia jest sprawą obiektywną i nie ma żadnego znaczenia, czy zakup był, czy też nie był przemyślany. Akurat ja zdawałem sobie sprawę z tego ograniczenia i dlatego od razu kupiłem CKK. I na podstawie swoich własnych doświadczeń stwierdzam, że wbudowanie gniazda SD w znaczący sposób poprawiłoby funkcjonalność iPada. A wszystkie argumenty typu "dziura w obudowie", "design", "mnie nie brakuje złącza kart", to są wyłącznie subiektywne opinie nie związane z parametrem takim jak funkcjonalność. Nie spinam się, ale coraz bardziej irytujące jest, jak subiektywne "odczucia" stają się niby argumentami w prostych, obiektywnych i mierzalnych kwestiach i jak z braku konkretnych argumentów wymyśla się fantastyczne i często całkowicie bzdurne teorie O co w przypadku takiej firmy jak Apple (tajemniczej, dozującej informacje o nowościach, budującej napięcie wśród swoich "fanów", kreującej jakieś mity, itd.) jest nad wyraz często spotykane... Oczywiście nie bierz tego do siebie, to takie moje subiektywne spostrzeżenie....

#203 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 stycznia 2011 - 15:55

Wlasnie wylicytowalem nowke iPada 16GB za 1560PLN wiec jak mi przyjdzie to sie przekonam :D

#204 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 16:05

Ooo... To dosyć tanio, bo na firmę wynosi 1616,33 zł.

---------- Wpis dodano o 16:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:04 ----------

Gdzie licytowałeś? U jakiegoś " dużego " sprzedawcy, czy normalnej osoby?

#205 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2011 - 18:53

Wlasnie wylicytowalem nowke iPada 16GB za 1560PLN wiec jak mi przyjdzie to sie przekonam :D

Ciekaw tylko jestem czy nie kupiłeś jakiegoś sciPada ;)

#206 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2011 - 20:02

Z jakim "kluczykiem"??? Widziałeś jakieś sloty z kluczykiem? Napisałem wcześniej o zwykłej szczelinie, a Ty wymyślasz jakieś "kluczyki"

Przeczytaj uważniej kontekst mojej wcześniejszej wypowiedzi.

Niemniej jednak - jeżeli Apple było w stanie zaprojektować iPada obsługującego karty SIM, to uważam, że równie estetycznie poradziłoby sobie z możliwością umieszczenia slotu na kartę pamięci (dowolnego typu).

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie dla kart pamięci było by jeszcze mniej wygodne niż CCK.

Funkcjonalność jakiegokolwiek urządzenia jest sprawą obiektywną... I na podstawie swoich własnych doświadczeń stwierdzam, że wbudowanie gniazda SD w znaczący sposób poprawiłoby funkcjonalność iPada. A wszystkie argumenty typu "dziura w obudowie", "design", "mnie nie brakuje złącza kart", to są wyłącznie subiektywne opinie nie związane z parametrem takim jak funkcjonalność.

Coś zaczynasz mieszać. Zarówno twoja opinia jak i moja to opinia subiektywna.

Oczywiście nie bierz tego do siebie, to takie moje subiektywne spostrzeżenie....

Daleki jestem od brania czegokolwiek do siebie ;) Tak jak i ty, wyraziłem po prostu swoje zdanie.

#207 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 stycznia 2011 - 04:14

A ja chce szczeline na CF nie SD albo MS i co? Jeszcze raz sie pytam dlaczego Apple ma akurat preferowac ludzi uzywajacych SD?

#208 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 16 stycznia 2011 - 06:24

Nówkę w foli z polskiej dystrybucji od sprzedawcy. Nie mam firmy :P

#209 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 10:12

A ja chce szczeline na CF nie SD albo MS i co?

Jeszcze raz sie pytam dlaczego Apple ma akurat preferowac ludzi uzywajacych SD?

Bo takie są nieubłagane prawa rynku i prędzej, czy później (a raczej prędzej) karty CF i wszelkie wymysły Sony odejdą do lamusa.
Stety lub niestety SD/microSD rządzą...

I mimo, iż można zrobić czytnik/szczelinę obsługującą kilka rodzajów kart (w tym i SD i MS), to producenci komputerów, tabletów, e-book readerów tego nie robią, bo nie chcą się pakować w ślepą uliczkę. Obsługa SD wystarczy.

#210 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 10:18

Byle nie SD, używam Micro sdhc, w psp i nie narzekam, szybka karta, czy starczyłaby do iUrządzeń nie wiem ale raczej tak :)
Jak ktoś napiszę, że ona psuję wygląd to nie wiem przecież to jest strasznie mała karta.
http://pl.wikipedia.org/wiki/MicroSDHC

#211 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 11:03

SD to taki skrót myślowy :-) Oczywiście, że chodzi o najnowsze karty SDHC i microSDHC. A te ostatnie w zasadzie zdominowały cały sprzęt telefoniczno/smartfonowy, a dzięki adapterom microSD/SD, microSD/xD można ich używać w ogromnej ilości urządzeń.

#212 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 11:07

SD to taki skrót myślowy :-) Oczywiście, że chodzi o najnowsze karty SDHC i microSDHC. A te ostatnie w zasadzie zdominowały cały sprzęt telefoniczno/smartfonowy, a dzięki adapterom microSD/SD, microSD/xD można ich używać w ogromnej ilości urządzeń.

Wiem wiem :) ale raczej specjalnie wyglądu by to nie zepsuło.
Oczywiście apple narzuciło by ograniczenia więc pomysł jak dla apple'a bez sensu.
Bo tak muzyka jest na kartę do kompa i jechane kolega już ma, filmy zrzucić kolega ma. Apple więcej by straciło niż zyskało.

#213 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 13:05

Mniejsza o większość :-) Nie róbmy już OT, bo to w końcu wątek "Czy warto kupić iPada"... I wedle moich oczekiwań i potrzeb warto było kupić iPada, mimo braku obsługi kart SD/SDHC ;-) - dlatego od razu dokupiłem CKK, chociaż nie jest to ergonomiczne i wygodne rozwiązanie... i wolałbym mieć wbudowany taki czytnik...

#214 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 13:16

Moim zdaniem, także warto go kupić ;)

#215 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2011 - 22:18

Taka karta nie kosztuje 300zł. Skąd masz te cene? Tu masz SD 16gb za 80zł NOWOSC! ADATA/SAMSUNG SDHC 16 GB CLASS 10 FULL HD (1406244857) - Aukcje internetowe Allegro Za 180zł są 32gb, a za 400zł można już dostać 64gb. To są ceny detaliczne dla klienta końcowego, a nie zapominajmy, że Apple kupuje w hurcie. Uważam, że iPad powinien mieć slot na karty, nikomu by to nie przeszkadzało, a ten kto by chciał to by korzystał.

Ja miałem cenę stąd: Karty pamięci MiniSD, SD, 16 GB - porównanie cen
ale skoro znalazłeś taniej, to połowicznie masz rację. Dalej pozostają kwestie szybkości przesyłu danych i wygody.

Anyway, może i faktycznie wujcio Steve da to wejście w iPadzie 2, bo wizualnie jedna szczelina chyba nie zdemoluje projektu.

#216 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 22:22

Mi chodziło o karty micro sdhc, jak je kupowałem 2X16Gb to mniej więcej 300zł jak nie więcej... O ile się założę karta pamięci w iPadzie przyczyniłaby się do piractwa(muzyka, filmy), a może i apps'y.

#217 Fabik

Fabik
  • 32 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 16:03

Ipad super maszynka jst. Fajnie na nim oglada sie filmy i wgl praktyczny jst do uzytku codziennego. Od kad na rynek weszla firma apple jst zadowolony z ich "zabawek". Obecnie uzywam ipada 32GB, iphone 4 32GB i Apple MacBook Air i w 100% jst zadowolony. Oczywiscie dosc drogie te ich gadzety sa lecz jesli ktos stawia na dobre to zadna cena chyba nie gra roznicy. Jesli ktos by potrzebowal jakiejkolwiek pomocy w sprawie opragromowania itp to bez problemu moge pomoc

#218 Adaxut

Adaxut
  • 8 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 17:48

Nie żałuje zakupu. Wspaniałe urządzenie przydające się absolutnie do wszystkiego i jak najbardziej praktyczne. A ilość aplikacji i akcesoriów ? Przeogromny wybór. Oprócz Ipada 2 posiadam Iphona 4 i Ipod nano w formie zegarka. Chyba jestem uzależniony od jabłek...

#219 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 06:52

Nie zaluje zakupu "jedynki". Na chwile obecna jest mi wystarczajaca. Mialem okacje kupic nowke Wifi+3G 64GB z wyprzedazy za bardzo rozsadna cene. Dla mnie wazniejsza byla pamiec od 2 kamer i szybszego procka w iPadzie 2. Jestem zadowolony z czasu pracy na baterii i z jakosci wyswietlacza (mimo ze nie retina). Nie zamierzam poki co zmieniac na inny. Juz bardziej zamiana innego sprzetu wchodzilaby w gre - na bank bede wymienial na iPhona 5 oraz prawdopodobnie na nowa wersje MacBooka Pro bo mam w tej chwili Mid2010.

#220 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopada 2011 - 18:22

z jakosci wyswietlacza (mimo ze nie retina)

A czy iPad 2 posiada Retinę, bo coś mi się nie zdaje.

#221 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 listopada 2011 - 18:47

Nie żałuje zakupu. Wspaniałe urządzenie przydające się absolutnie do wszystkiego i jak najbardziej praktyczne. A ilość aplikacji i akcesoriów ? Przeogromny wybór. Oprócz Ipada 2 posiadam Iphona 4 i Ipod nano w formie zegarka. Chyba jestem uzależniony od jabłek...

Odkop roku, gratuluje!

#222 Colin 79

Colin 79
  • 263 postów
  • SkądWałbrzych, Poland

Napisano 14 stycznia 2012 - 12:13

Mam pytanie opłaca się kupić iPada 2 w USA ? Mój znajomy może mi załatwić, gdyż jest właśnie tam tylko się zastanawiam czy się opłaca ?

#223 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 14 stycznia 2012 - 12:21

Nie długo będzie premiera iPada 3, poczekaj i zobaczysz czy nie warto za cenę iPada 2 kupić jego, a jeśli nadal będziesz wolał 2kę to kupisz ja taniej.

#224 jabłko-fan

jabłko-fan
  • 205 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:41

Jeśli Ci się śpieszy bierz 2. Zależy jakie iPad 3 będzie miał parametry i do czego Ci się przyda. Na pewno iPad 2 będzie jeszcz długo wspierany.

#225 Colin 79

Colin 79
  • 263 postów
  • SkądWałbrzych, Poland

Napisano 14 stycznia 2012 - 20:15

I tu się pojawia pytanie. Czy warto czekać na 3 czy w ogóle w dostatecznym stopniu stanieje 2? Mi się nie śpieszy, ale też nie wiem ile będzie kosztowała 3 3g-WI-FI.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych