Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto kupić iPad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#176 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:24

Przeciez nie chodzi o sensowne zarzuty. Chodzi o stawianie zarzutow. Stad dyskusja jest bezcelowa.

#177 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:40

No właśnie, ale nie zrobi. Pamiętaj, że iPad jest sprzedawany w kilku wersjach pojemności dysku i gdyby dali gniazdo na dodatkowe karty pamięci, całą dywersyfikację produktową szlag by im trafił i praktycznie nikt by nie przepłacał za modele 32/64GB (ich różnica w cenie modelu 16GB i między sobą jest totalnie nieuzasadniona z punktu widzenia realnej wartości rynkowej poszczególnej liczby GB), tylko by wszyscy brali wersje 16gb i dokupowali karty, które są obecnie tanie jak barszcz. Tak więc myślę, ze to stoi głównie na przeszkodzie. Apple po prostu trzepie dodatkową łatwą kasę-marżę na modelach 32/64GB, jednocześnie celowo pozbawiając użytkownika samodzielnej możliwości rozbudowy pamięci. Również jestem zdania, że jest to zagrywka przeciwko interesom konsumenta.

A co ma piernik do wiatraka...??? Przecież gdybym wsadził w gniazdo kartę o pojemności np. 32GB to wcale nie będę miał dzięki temu więcej miejsca na muzykę, programy, zdjęcia, itd., bo standardowy iOS nie pozwala na takie działanie. Może JB daje taką funkcjonalność, ale jak sądzę 90% użytkowników iPada na świecie nawet nie wie, że jest coś takiego jak JB, a nawet gdyby wiedziało, to nie korzysta z takich "patentów"...

#178 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:55

A tak z innej strony. iPad ma te Gadu-Gadu na pełny ekran, czy nie, bo wiem, że wcześniej miał G-G, ale wielkości tak jak na iPhone'a. Teraz przeglądałem iSpot i znalazłem to: iPad w salonach iSpot ( Na dole wejść w ikonę GG ;) ). GG na iPad'a jest wymiarów iPhone'a, czy na cały ekran iPad'a ?

#179 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:08

Każdy program w wersji na iPhona standardowo uruchamia się na iPadzie w rozmiarze ajfonowym, ale masz "guzik" 2x i wówczas okno programu jest rozciągane do większego rozmiaru - ale podkreślam: rozciągane, tak więc pixeloza jest znacząca! GG po takim rozciągnięciu zajmuje prawie cały ekran iPada - po bokach są tylko marginesy ok. 1-1,5 cm

#180 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:15

Aha, to dzięki za odpowiedź, więc to bujda, bo na obrazku jest gg na iPad'a bez pixelozy :)

#181 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:34

Faktycznie. Może niedługo mają zamiar wypuścić update z uniwersalnością ;)

#182 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:41

Nie sądzę, bo GG w ogóle nie interesuje się urządzeniami Apple, chociaż może to, że wypuszczają tak badziewne aplikacje do obsługi gadu-gadu jest spowodowane czymś innym. Zdecydowanie polecam zainstalować Palringo +FullForce (ten drugi dopiero po jailbreaku), który sprawia, że Palringo wygląda jakby był przystosowany do iPada.

#183 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 stycznia 2011 - 19:01

Karta SD o pojemności 16 Gb (a tyle wynosi różnica pomiędzy iPadem 16 Gb a 32Gb) kosztuje ok 300 zł.
Różnica w cenie między iPadem 32 Gb a 16 Gb wynosi 300 zł.

Prędkość przesyłu danych karty SD to w dobrych modelach 20 Mb/s (mak wpiera do max. 40), a dysku SSD 200-400 Mb/s, więc pewnie nie do wszystkiego by wystarczyło.

No i kwestia wygody: chciałbyś mieć częśc kolekcji empetrójek na karcie SD?

Taka karta nie kosztuje 300zł. Skąd masz te cene? Tu masz SD 16gb za 80zł NOWOSC! ADATA/SAMSUNG SDHC 16 GB CLASS 10 FULL HD (1406244857) - Aukcje internetowe Allegro Za 180zł są 32gb, a za 400zł można już dostać 64gb. To są ceny detaliczne dla klienta końcowego, a nie zapominajmy, że Apple kupuje w hurcie. Uważam, że iPad powinien mieć slot na karty, nikomu by to nie przeszkadzało, a ten kto by chciał to by korzystał.

#184 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 stycznia 2011 - 19:11

To ponownie źle uważasz. Mi by to cholernie przeszkadzało.

#185 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 14 stycznia 2011 - 21:16

Taka karta nie kosztuje 300zł. Skąd masz te cene? Tu masz SD 16gb za 80zł NOWOSC! ADATA/SAMSUNG SDHC 16 GB CLASS 10 FULL HD (1406244857) - Aukcje internetowe Allegro Za 180zł są 32gb, a za 400zł można już dostać 64gb. To są ceny detaliczne dla klienta końcowego, a nie zapominajmy, że Apple kupuje w hurcie. Uważam, że iPad powinien mieć slot na karty, nikomu by to nie przeszkadzało, a ten kto by chciał to by korzystał.

Funkcjonalność funkcjonalnością, ale wygląd też jeszcze się liczy, design. Im mniej dziur tym ładniej prezentuje się produkt. Poza tym dodatkowe porty, czytniki to też trzeba wygospodarować w środku miejsce a jakby mieli to kosztem baterii to ja dziękuję za takie rozwiązania. Akurat w takim tablecie najważniejsza jest bateria, jak najdłuższy czas pracy i nic innego. Jak leciałem z Nowego Jorku do Polski to siedział niedaleko mnie gość co miał ipada, bawił się nim przez cały lot, czyli prawie 8 godzin i to mi się podoba. Poza tym jak dadzą 128GB to już powinno każdego zadowolić na 2011 rok.

#186 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 21:33

Funkcjonalność funkcjonalnością, ale wygląd też jeszcze się liczy, design. Im mniej dziur tym ładniej prezentuje się produkt. Poza tym dodatkowe porty, czytniki to też trzeba wygospodarować w środku miejsce a jakby mieli to kosztem baterii to ja dziękuję za takie rozwiązania. Akurat w takim tablecie najważniejsza jest bateria, jak najdłuższy czas pracy i nic innego. Jak leciałem z Nowego Jorku do Polski to siedział niedaleko mnie gość co miał ipada, bawił się nim przez cały lot, czyli prawie 8 godzin i to mi się podoba. Poza tym jak dadzą 128GB to już powinno każdego zadowolić na 2011 rok.

Eeee tam.... zobacz sobie tutaj iPad od środka | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ... ile jest w środku miejsca...

A co do designu, to uważasz że iPad wyglądałby gorzej z jedną małą szczeliną na kartę i jednym portem USB...??? Wystarczyłoby umieścić je obok złącza głównego i jednocześnie wyprowadzić przez nie ich styki, oraz takie same złącza powtórzyć również w docku, żeby w momencie wpięcia w niego iPada mieć dostęp do tych interfejsów...

#187 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 stycznia 2011 - 21:36

Eeee tam.... zobacz sobie tutaj iPad od środka | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ... ile jest w środku miejsca...

A co do designu, to uważasz że iPad wyglądałby gorzej z jedną małą szczeliną na kartę i jednym portem USB...??? Wystarczyłoby umieścić je obok złącza głównego i jednocześnie wyprowadzić przez nie ich styki, oraz takie same złącza powtórzyć również w docku, żeby w momencie wpięcia w niego iPada mieć dostęp do tych interfejsów...

Im mniej wejść/dziur w obudowie, tym mniejsza szanse na kurz itp. Mniejsza awaryjność tak myślę.

---------- Wpis dodano o 21:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:35 ----------

Po co Tobie te karty?

#188 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 21:43

Mam już kolejnego laptopa z gniazdem kart SD, no i oczywiście całą masą innych portów i do tej pory nigdy nie miałem z nimi jakichkolwiek problemów... a obecny XPS zjeździł ze mną w ciągu ostatnich 3 lat pół świata... Żeby dodatkowo zabezpieczyć złącze wystarczy kawałek plastiku w kształcie karty (tak robi DELL) lub jakaś gumowa zatyczka (tak miałem w Toshibie). A wbudowane złącze kart bardzo by mi się przydało, bo na każdym wyjeździe zaraz po zrobieniu zdjęć (w autobusie, samolocie, hotelu) zgrywam je na iPada, żeby obejrzeć, pokasować te nieudane, czasem wysłać jakieś mailem, itd. Dla mnie iPad to właśnie mój towarzysz podróży w sytuacjach gdy nie mogę lub nie chcę zabierać laptopa. Przy złączu USB bym się tak nie upierał, bo jego funkcjonalność jest mocno ograniczona, a do zgrywania zdjęć z aparatu i tak trzeba by mieć kabelek...

#189 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 21:49

Eee... tam. Całe piękno apple'a polega na skromnym desing'u i prostocie, a nie nawalone tych wejść itp. ( np. u konkurencji ), jak u cyganki w podołku ;)

#190 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:01

A ja kompletnie nie widze potrzeby na ani jeden port wiecej. Tym bardziej ze kart SD w ogole nie uzywam (wlasnie dlaczego inne karty maja byc dyskryminowane?). Caly czas mylicie tablet z komputerem. Byly juz tablety, ktore mialy zastapic komputery i jakos nie odniosly sukcesu. Wciaz nie rozumiecie ze Apple znalazlo zastoswanie dla tabletu i nie jest to zastapienie laptopa czy desktopa. To dodatkowe urzadzenie. Chcecie zrobic z iPada to czym on nie jest z zalozenia.

#191 zibi_pl

zibi_pl
  • 66 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:04

oj jak dla mnie ilość dziur nie ma znaczenia, zawsze można je ładnie jakoś zamaskować. Przekładam jednak funkcjonalność nad estetykę. Fakt brakuje mi też karty na microSD (zwłaszcza że mój i9000 na androidzie ma microSD 16GB więc miło by było przekładać ją sobie z plikami zależnie od potrzeb). Brak portu usb...cóż mi to nie potrzebne. Szkoda tylko że po podłączeniu iPada do komputera nie wyświetla się jako dysk z możliwością wgrywania/kasowania plików. Boli mnie to strasznie. Zwłaszcza że na androidzie działa to bez problemu. Miałem przez ok 2lata iPhona 3G więc coś o iOS tam wiem. Od lipca siedzę na samsung Galaxy-S z androidem. i Zdążyłem przywyknąć do androida i jego funkcjonalności. iOS w wersji 4.2.1 bez JB mi jej nie zapewnia, czuję się strasznie ograniczony :( ale to nie wina sprzętu. Co do samego iPada i czy "warto kupić" hmmm mam mieszane uczucia. Zakupiłem go sobie tak dla sprawdzenia z czym to się je. Widziałem go raz w sklepie z daleka na półce - Duży pomyślałem. Poczytałem w necie trochę opinii i zamówiony. - Duży i ciężki. Trzymanie jedną dłonią dla mnie mija się z celem, moją żona nie da rady a mi po dłuższej chwili męczy się łapka ;] - Ekran. Wieeelki ale jakościowo się zawiodłem. Mimo rozdzielczości widać strasznie piksele. A najgorzej jest w przeglądarce - czcionki wyglądają ohydnie na stronach (nie ma jakiegoś wygładzania? może ja nie wiem gdzie to odpalić?) Gry natomiast wyglądają bardzo ładnie, zwłaszcza 2D z malowana grafika :) - Bateria - tu nie ma co narzekać - mimo zabaw nie udało mi się zejść poniżej 40% - - głośniczek - gra bardzo fajnie, w sumie i tak zawsze mam prawie na maxa ściszony ale gra ładnie, To najważniejsze. - Funkcjonalność - tu się pojawił pewien problem. Bo w sumie spodziewałem się czegoś WOW a tu mam tylko dużego iPhona. Do przeglądania neta - średnio się nadaje (wygodniej mi mimo wszystko robić to na laptopie, zwłaszcza że na 16 calach przy niewiele większej rozdzielczości (1366x768) mam obraz jak żyleta a w iPadzie już nie jest tak pięknie) Multimedia - format 4:3 do filmów...nie no nie dziś :( Brak konkretnych programów do odtwarzania filmów (sam iOS g... nic "normalnego" nie odtwarza) O napisach w formacie txt lub nie wspominam. - gry - no tu ipad ma pole do popisu ale np dla mnie nieporozumieniem jest skalowanie niektórych aplikacji i gier. Nie mam JB żeby wgrać programy do skalowania. Jest kilka tytułów które według appstore obsługują ipada - ja to rozumiem przeskalowaniem a nie pikselami. Dno Jak dla mnie średnio udany zakup - Będę sprzedawał. Chyba że pojawi się w ciągu 2 tyg JB 4.2.1 w co wątpie Opinia na temat sprzętu jest moja prywatna i nie mam zamiaru z nikim się kłócić itp. to tylko moje zdanie

#192 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:06

Argument z designem średnio do mnie trafia. Jakby chcieli to by mogli pogodzić jedno z drugim. Nie czarujmy się, że jedna malutka szczelina w obudowie zburzy wrażenia estetyczne, czy ergonomię korzystania... :) Argument baterii - karty pamięci masz właściwie we wszystkich komórkach, jakoś żywotność baterii niespecjalnie na tym cierpi. Wg mnie czynnikiem numer 1 przeciwko kartom pamięci jest chęć trzepania sporej marży na modelach wyposażonych fabrycznie w różne pojemności.

#193 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:18

iOS 4.3 Beta Hints at OpenCL-Capable SGX543 GPU in Future Devices iOS 4.3 Beta Hints at OpenCL-Capable SGX543 GPU in Future Devices - Mac Rumors ten argument do mnie bardzo trafia ;), o ile nowy iPad będzie miał PowerVR SGX 543 to będzie super, między SGX 535(aktualnie taki siedzi w ip4 i ipad 1) a SGX 540 seria jest przeogromna przepaść, 540 jest chyba 6 czy 8 razy wydajniejszy od 535 tak obrazowo. Zaczyna robić się coraz ciekawiej.

A8(niby już jest albo robiony specjalnie dla Apple i ma być w ip5) + PowerVR SGX543 +1GB ramu(może być też 512MB) + 128GB flash i taki konfig do mnie przemawia.

#194 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:38

A ja kompletnie nie widze potrzeby na ani jeden port wiecej. Tym bardziej ze kart SD w ogole nie uzywam (wlasnie dlaczego inne karty maja byc dyskryminowane?).
Caly czas mylicie tablet z komputerem. Byly juz tablety, ktore mialy zastapic komputery i jakos nie odniosly sukcesu.
Wciaz nie rozumiecie ze Apple znalazlo zastoswanie dla tabletu i nie jest to zastapienie laptopa czy desktopa. To dodatkowe urzadzenie. Chcecie zrobic z iPada to czym on nie jest z zalozenia.

Chyba nie przeczytałeś zbyt dokładnie co napisałem na temat zgrywania zdjęć.... Właśnie (lub przede wszystkim lub wyłącznie) do tego celu przydałoby się gniazdo kart SD. A dlaczego tych? Ano dlatego, że powoli standardem stają się karty microSD, ale w cyfrówkach spotyka się jeszcze ich większych braci (SD) o większych pojemnościach. A że nie da się w gniazdo microSD włożyć karty SD, to należy zastosować wariant odwrotny + adaptery (miniSD-SD i microSD-SD). Ja nawet w podwodnym Olympusie na karty XD używam karty microSD (dzięki adapterowi XD-microsSD) i jak zgrywam zdjęcia, to:

1 - wyjmuję kartę microSD z adaptera microSD-XD włożonego do aparatu,
2 - przekładam kartę microSD do adaptera microSD-SD
3 - wkładam adapter microCD-SD z kartą microSD do CKK
4- wpinam CKK z adapterem microCD-SD z kartą microSD do iPada
5 - w końcu mogę zgrywać zdjęcia
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

Mógłbym to robić korzystając jeszcze z adaptera pośredniego - microSD-miniSD - bo chyba taki gdzieś mam... ale wówczas powyższy opis byłby zdecydowanie dłuższy... ;-)

I czy ktoś jeszcze chce dyskutować na temat funkcjonalnych zalet wbudowania gniazd SD w iPada?????????? ;-)

#195 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:43

ta, ja chcę. Ile % użytkowników iPada to fotograficy?

---------- Wpis dodano o 22:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:42 ----------

iPad connection kit załatwia sprawę.

#196 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:50

Ja bawie sie fotografia. Tyle ze uzywam kart zdecydowanie szybszych od SD. W odroznieniu od niektorych osobnikow nie oczekuje, ze ktos zrobi produkt specjalnie pod moje indywidualne oczekiwania.

#197 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 23:19

ta, ja chcę. Ile % użytkowników iPada to fotograficy?

Ależ ja nie jestem fotografikiem... :-) Ja tylko robię zdjęcia podczas podróży, wakacji, rodzinnych imprez, itd. A dzięki iPadowi po chwili wszyscy mogą je oglądać. A dzięki adapterowi VGA od ręki mogę robić pokazy zdjęć wykorzystując projektor multimedialny.

iPad connection kit załatwia sprawę.

A co to jest "iPad connection kit"??? A może chodzi Ci o Camera Connection Kit? Taki właśnie mam i mój wcześniejszy opis go uwzględnia... A co do ergonomii i przyjazności obsługi, to cały ten CKK jest właśnie bardzo niewygodny.... Trzeba pamiętać o tych dwóch adapterach, pilnować ich, a dodatkowo pilnować tych nieszczęsnych osłonek wystającego złącza. Od strony dizajnerskiej to małe arcydzieła, ale niepotrzebnie niepraktyczne...

#198 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 15 stycznia 2011 - 12:17

Każdy jak widać ma własne zdanie na temat tego jak powinien wyglądać iPad i jak widzi możliwość jego udoskonaleń - i bardzo dobrze, ilu użytkowników - tyle gustów i preferencji. Mnie osobiście dziwi nieco krytyka możliwości korzystania z kart pamięci przy jednoczesnym gloryfikowaniu Camera Connection Kit jako genialnego rozwiązania. iPada posiadam już od kilku miesięcy i ani razu nie poczułem potrzeby skorzystania z karty pamięci, zrobienia Jailbreaka czy też wymiany danych pomiędzy iPadem a kartą pamięci moją lub czyjąś. Niemniej jednak - jeżeli Apple było w stanie zaprojektować iPada obsługującego karty SIM, to uważam, że równie estetycznie poradziłoby sobie z możliwością umieszczenia slotu na kartę pamięci (dowolnego typu). Słyszałem nie raz o dziurach w obudowie sprawiających, że dostaje się kurz do środka - ale chciałbym powiedzieć, że mam wiele urządzeń z obsługą kart pamięci - przykładowo mój czytnik książek Sony PRS, który ma dwa sloty na karty pamięci i mimo użytkowania go przez dłuższy czas, jakoś kurz nie doprowadził do zniszczenia urządzenia oraz nie dostrzegam takiego rozwiązania jako rzutującego na estetykę wykonania. iPad, ale też i inne urządzenia mają OGROMNĄ dziurę służącą do podłączenia ich ogromnego złącza. O ile w przypadku iPada nie razi to tak bardzo - o tyle w przypadku iPhone / iPoda ta dziura jest naprawdę potężna - a czy slot na kartę pamięci oszpeciłby owe urządzenia bardziej? Jeżeli rzeczywiście tak by było - wtedy tylko iPod Touch uznawany byłby za piękny, a każdy iPhone za brzydki - przecież posiada szpecące wejście na kartę SIM.

#199 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2011 - 13:00

jeżeli Apple było w stanie zaprojektować iPada obsługującego karty SIM, to uważam, że równie estetycznie poradziłoby sobie z możliwością umieszczenia slotu na kartę pamięci (dowolnego typu).

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie dla kart pamięci było by jeszcze mniej wygodne niż CCK.

#200 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 13:39

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie dla kart pamięci było by jeszcze mniej wygodne niż CCK.

Buehehehehehhe... co za bzdura!!!

Podaj chociaż jeden SENSOWNY przykład przewagi konieczności noszenia ze sobą dodatkowego adaptera nad nie noszeniem go...
Tylko pamiętaj, że w przeciwieństwie do karty SIM, karta SD nie wymaga małej "szufladki, lecz tylko małej szczeliny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych