Witam!!! mam IPHONE 4 z simem na O2 i próbuję zdjąć blokadę simlock przez pre-paid O2. kupiłem starter i doładowałem za 40 funtów. udało mi się zdjąć simlocka z iphone 3gs tym sposobem z tej samej sieci, natomiast gdy uzupełniłem wniosek o zdjęcie blokady z owego IPHONE 4 w mailu zwrotnym dostałem odpowiedz: "We're unable to process this request because the IMEI number which you provided is currently barred." pytanie moje brzmi następująca: czy ktoś wie co oznacza to "currently burred" domyślam sie ze chodzi o jakąś blokade, tylko o jaką?? telefon kupiłem na allegro z całym kompletem(IMEI pudelka i telefonu taki sam), wiec opcja blokady kradziezowej raczej nie wchodzi w gre. ma ktos jakis pomysł o co w tym moze chodzic??
Barred oznacza zablokowany po IMEI. Obawiam sie ze wiem co sie stalo z tym telefonem. W uk ubezpieczenia telefonow sa na porzadku dziennym, co niektorzy to wykorzystuja i wyglada to tak: Kupuja nowy telefon biora w opcji ubezpieczenie, gubia go/ lub udaja ze im go ukradli (np w autobusie bo trudne do sprawdzenia) zglaszaja sprawe na policje (warunek ubezpieczenia) i dostaja nowy telefon , a "stary" wystawiaja na allegro i trafiasz na takie cos np ty. Stary jest blokowany w calym UK ten telefon juz nigdy nie zadziala w anglii w zadnej sieci, ale w polsce bedzie dzialal - przynajmniej narazie poki nie powstanie ogolno swiatowa baza skradzionych telefonow. Jest zablokwany na amen bo przeciez musza przeciwdzialac wlasnie takim sposobom
---------- Wpis dodano o 22:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:02 ----------
Przeglądam posty w tym wątku i szczerze mówiąc już się pogubiłem w tym wszystkim!
Niedawno nabyłem telefon iPhone 3GS. Aktualnie przebywam w UK, konkretnie w Szkocji, tutaj właśnie kupiłem telefon (z drugiej ręki) który ma simlocka na sieć O2. Niedługo planuję powrót do Polski, dlatego interesuje mnie zdjęcie blokady aby telefon działał sprawnie w polskich sieciach komórkowych! Pytanie moje brzmi, czy istnieje taka możliwość? Telefon ma zaktualizowany soft do wersji 4.2.1 (8C148a), frimware modemu 05.15.04. Osobiście niezbyt znam się rzeczy, dlatego boję się eksperymentować samemu. Parę dni temu byłem w serwisie GSM, Pan, który tam pracował powiedział mi, że owszem zdjąć simlocka można, nawet nie jest to drogie (20 funtów), ale po takiej operacji nie będzie można aktualizować softu ?!?! (dlaczego?) ... Usługa zdjęcia simlocka dająca możliwość późniejszych aktywacji kosztuje 120 funtów, czyli ok 500 zł co stanowi 1/4 ceny całego telefonu!!! Skąd taka różnica i na jakiej zasadzie to działa? Czy po prostu serwisant chciał mnie naciągnąć? :confused:
Nie trafil na zwyklego naciagacza tylko gosc mu grzecznie wyjasnil ryzyko - coprawda nie az tak dokladnie ale wspomnial o tym. Duzo serwisow w polsce ta metode stosuje i sie wcale nie czai. Sciagnac sam sobie mozesz ta metoda (tak samo on by ci to zrobil) ale jest ogromne ALE o ktorym musisz sobie poczytac: w skrocie baseband od ipada 6.15, zegnasz sie NA ZAWSZE z gps i oryginalnymi aktualizacjami od apple. Ja bym sie wstrzymal i czekal az ktos rozpracuje ten baseband. Moja rada NIE SCIAGAC lock'a ta metoda