Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Please log in to reply
11474 replies to this topic

#101 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 29 November 2010 - 13:51

@kolekolek Jesli masz JB po limera1n to juz masz aktywowany, wiec zadna karta Ci niepotrzebna. Rób redsn0w na tym co jest, tylko zaznacz samo "iPad baseband" i nic wiecej.

#102 sproject

sproject
  • 206 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2010 - 14:00

Dla 3GS będzie cieżko, bo PwnageTool ma problemy z podbiciem basebandu w 4.1, a 4.2.1 nie obsługuje w ogóle. Niby na stronie Dev-Teamu pojawił się poprawiony plik .bundle, ale przygotowany przez niego fw wciąż nie działa jak należy.

#103 depe

depe
  • 484 posts

Posted 29 November 2010 - 14:05

Wersje basebandu w zależności od softu i iPhone'a (może komuś się przydać)
Dołączona grafika

#104 mch19

mch19
  • 11 posts

Posted 29 November 2010 - 14:16

Witam mialem w ipku 3gs soft 4.1, fw 05.14.02, zrobilem upgrade przez itunes do softu 4.2.1 i fw 05.15.04. Przez redsnowa podbilem fw do 06.15.00 i przez Cydie zainstalowalem ultrasnow. wszystko cacy do ponownego uruchomienia, a raczej nie uruchomienia. wysskoczylo logo jablka i dalej nic, 5,10,15 minut... Zrobilem mu reset i do tamtej pory jest w trybie recovery, przez itunes oczywiscie oryginalnego nie da sie wgrac, wyskakuje mi blad 1015, daje mu recovery z shiftem i wskazuje na customa "iPhone2,1_4.2.1_8C148a_Restore". Niestety tak jak poprzednio pod koniec zabiegu wyskakuje blad 1015. Narzedzia RecBoot i iReb tez nic nie pomagaja... Instalowanie na innych kompach tez nic. Jestem w kropce i nie bardzo wiem co mozna zrobic. Jest jakies wyjscie z tego? Moze na Macu i pwnagetool cos bedzie sie dalo zrobic? niestety nie mam do niego dostepu. Da sie cos zrobic, czy trzeba leciec do serwisu? Za wszelka pomoc z gory serdeczne dzieki!

#105 sproject

sproject
  • 206 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2010 - 14:18

Masz jailbreak typu tethered. Podepnij iPhone'a pod komputer i uruchom redsn0w, wskaż mu soft 4.2.1, a następnie zaznacz "just boot tethered right now", i postępuj zgodnie z dalszymi instrukcjami.

#106 carbon1

carbon1
  • 463 posts
  • SkądCalgary,CA

Posted 29 November 2010 - 14:26

Wersje basebandu w zależności od softu i iPhone'a (może komuś się przydać)
Dołączona grafika

mala poprawka iPhone 3G iOS 4.2 i 4.2.1 ma BB 05.15.04

#107 mch19

mch19
  • 11 posts

Posted 29 November 2010 - 14:27

no niestety wciaz to samo... :(

#108 webber0

webber0
  • 92 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2010 - 14:28

czyli jak mam 4.1 to w redsn0w wskazuje mu właśnie ten soft? I jeszcze jedno lepszy 4.1 czy aktualizować do 4.2.1 i dopiero redsn0w i ultrasn0w ?

#109 sproject

sproject
  • 206 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2010 - 14:29

Skoro masz 3G to spokojnie możesz aktualizować do 4.2.1 i ten soft wskazać w redsn0w. ;)

#110 webber0

webber0
  • 92 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2010 - 14:30

okok dzięki :)

#111 MMAniak

MMAniak
  • 344 posts
  • Skądz domu

Posted 29 November 2010 - 14:34

A Dev-team coś pisał, kiedy ewentuwalnie ultrasn0w na ip4 z bb 03.10.01 ?

#112 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2010 - 15:52

Zdajecie sobie sprawę z tego, że modyfikacja polegająca na instalacji basebandu iPada uniemożliwi Wam instalację jakiejkolwiek późniejszej, niemodyfikowanej wersji iOS (powiedzy 4.2.2 lub 4.3) jak i każdej, która wyszła do tej pory, a do której nie macie odpowiedniego pliku shsh? ZAWSZE będziecie musieli używać PwnageTool, bo iOS od wersji 4.2.1 odrzuca baseband, gdy ten jest niezgodny z wersją oprogramowania, a co za tym idzie - próba instalacji dowolnego oryginalnego oprogramowania przy jednoczesnym posiadaniu basebandu 06.15.00 zakończy się błędem i wyjście z trybu Recovery już nie będzie takie proste, o ile w ogóle będzie możliwe (w tej chwili nie jest). Już pomijam utratę gwarancji i pojawienie się możliwości skomplikowania Wam życia jakie w tej chwili zyskuje Apple. Sprawdzał ktoś czy ten nowy baseband jest obsługiwany przez iOS 3.1.3? Radzę się zdrowo zastanowić nad aktualizacją, bo to istotna modyfikacja, której możecie żałować, a której nie będziecie mogli cofnąć. Jeśli nie macie innego wyjścia to już zupełnie inna sytuacja, aczkolwiek ja wtedy zastanowiłbym się nad sprzedażą telefonu jeszcze w postaci podatnej na odtworzenie oprogramowania i kupnem egzemplarza bez simlocka.

#113 rsaa

rsaa
  • 11 posts

Posted 29 November 2010 - 15:55

Zdajecie sobie sprawę z tego, że modyfikacja polegająca na instalacji basebandu iPada uniemożliwi Wam instalację jakiejkolwiek późniejszej, niemodyfikowanej wersji iOS (powiedzy 4.2.2 lub 4.3) jak i każdej, która wyszła do tej pory, a do której nie macie odpowiedniego pliku shsh? ZAWSZE będziecie musieli używać PwnageTool, bo iOS od wersji 4.2.1 odrzuca baseband, gdy ten jest niezgodny z wersją oprogramowania, a co za tym idzie - próba instalacji dowolnego oryginalnego oprogramowania przy jednoczesnym posiadaniu basebandu 06.15.00 zakończy się błędem i wyjście z trybu Recovery już nie będzie takie proste, o ile w ogóle będzie możliwe (w tej chwili nie jest). Już pomijam utratę gwarancji i pojawienie się możliwości skomplikowania Wam życia jakie w tej chwili zyskuje Apple. Sprawdzał ktoś czy ten nowy baseband jest obsługiwany przez iOS 3.1.3? Radzę się zdrowo zastanowić nad aktualizacją, bo to istotna modyfikacja, której możecie żałować, a której nie będziecie mogli cofnąć. Jeśli nie macie innego wyjścia to już zupełnie inna sytuacja, aczkolwiek ja wtedy zastanowiłbym się nad sprzedażą telefonu jeszcze w postaci podatnej na odtworzenie oprogramowania i kupnem egzemplarza bez simlocka.

u mnie 3.1.3 działa na bb 06.15

#114 Kirin93

Kirin93
  • 8 posts

Posted 29 November 2010 - 15:55

Aha dzieki za odpowiedz. W takim razie zostaje mi nacisnac Cancel i iP do kosza

#115 webber0

webber0
  • 92 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2010 - 15:56

ew. aktualizować do 06.15.00 i sprzedać telefon zanim się rozejdzie...ale to trochę cha**kie rozwiązanie bo sam bym nie chciał być ofiarą, która kupi telefon z takim bb.

#116 canto

canto
  • 21 posts

Posted 29 November 2010 - 16:04

ja mam pytanie do sproject.. mam iphone 3G z simlockiem podobno z O2. Firmware 05.14.02, wersja 4.1 (8B117).. co mam zrobić, żeby w końcu móc korzystać z telefonu? :)

#117 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 29 November 2010 - 16:04

[mod]nie wrzucamy linków do customów[/mod]

#118 sproject

sproject
  • 206 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2010 - 16:07

Zależy czy chcesz aktualizować soft do 4.2.1. Jeśli tak, to najpierw aktualizacja, a potem zabawa z redsn0wem, jeśli nie - to tylko to drugie.

#119 canto

canto
  • 21 posts

Posted 29 November 2010 - 16:10

Zależy czy chcesz aktualizować soft do 4.2.1. Jeśli tak, to najpierw aktualizacja, a potem zabawa z redsn0wem, jeśli nie - to tylko to drugie.

a co osobiście radzisz? dostałem iphone już 3 miesiące temu i ani razu go nie mogłem użyć :(

#120 webber0

webber0
  • 92 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2010 - 16:12

@canto to bez różnicy + chyba że na 4.2.1 działa szybciej iPhone . Jeżeli zaktualizujesz masz najnowszy soft

#121 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 29 November 2010 - 16:13

Masz oczywiście rację, pisałem zresztą o tym wczoraj w tym temacie zaraz po premierze "unlocka". Niemniej jednak, sądze, ze nie bedzie tak źle - bootrom iPhone'a 3G jest dobrze znany hackerom, sam system też zawsze praktycznie od razu można złamać (jailbreak 3G jest zawsze pierwszy), a ile jeszcze softów wyjdzie na 3G? Możemy być niemal pewni, ze przewidywalny czerwcowy iOS 5.0 na iPhone'a 3G już nie będzie, więc może 1-2 softy 4.x zostały. I pewnie devteam je da rade przerobić na CFy i już "do końca żywota" 3G będzie wspierany.

Ale ludzie robiący to na 3GS robią sobie mały gn*j.

#122 matwek

matwek
  • 50 posts

Posted 29 November 2010 - 16:24

Witam panowie czy istnieje jakiś odpłatny sposób na ściągnięcie simlocka z Iphone 3gs T-mobile niemiekcie?

#123 webber0

webber0
  • 92 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2010 - 16:26

@canto : YouTube - HOW TO Update iPhone 3GS / 3G Baseband to 06.15.00 and Unlock it

#124 cellardoor_ncx

cellardoor_ncx
  • 4 posts

Posted 29 November 2010 - 16:32

Witam. Na wstepie chce wyjasnic, ze oczytalem sie na ten temat duzo, od 2 tygodni sledze blog dev-team i "obczytuje sie" w temacie. Nie mniej jednak jestem poczatkujacy.

Po wczorajszym updacie chlopakow z dev-teamu probuje ozywic moja bricknieta 3G 4.2.1. Simlock na austriacka siec Orange. Jeszcze przed wydaniem sposobu z iPad BB zdolalem jailbreakowac telefon i poza simlockiem wszystko bylo ok. Nastepnie postapilem zgodnie z instrukcja na iClarified, zrobilem restore z oryginalnego softu 4.2.1 (iPhone1,2_4.2.1_8C148_Restore), w redsn0w 0.9.6b5 zaznaczylem "Install Cydia", "Install iPad Baseband", "Enable battery level percentage". Program przeprowadzil mnie przez DFU, sciagnal pliki BB, zrobil reboot i nacisnalem "FINISH". Zgodnie z instrukcja telefon powinien sam sie zrebootowac i wybudzic z DFU. Wczesniej jak robilem JB to pokazal sie ananas i ladnie sie wszystko zaladowalo. Tym razem jednak telefon przechodzi przez ten etap. Ekran jest podswietlony ale nic poza tym, nie ma loga Apple. Minelo juz 2h. Probowalem "just boot tethered right now" - zawiesza sie przy reboot. Zrobilem od nowa restore i nadal to samo. Jakies sugestie ?

#125 canto

canto
  • 21 posts

Posted 29 November 2010 - 16:39

@canto : YouTube - HOW TO Update iPhone 3GS / 3G Baseband to 06.15.00 and Unlock it

webber0.. czy w tym redsn0w mogę wskazać najnowszy OS czy koniecznie 4.1? dzięki!

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users