Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad czy laptop?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 mareksle

mareksle
  • 295 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 21 listopada 2010 - 18:00

Sqewrty Powinnaś napisać czy posiadasz jakiś komputer stacjonarny np. Jeśli tak, jak najbardziej bierz pod uwagę iPada. Odwiedź jakiegoś przedstawiciela Apple i 'pobaw' się iPadem; wtedy zobaczysz czy Ci odpowiada.

#27 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 listopada 2010 - 18:25

Stanęłam przed wyborem kupna mini netbooka a iPadem.

Jak iPad zacznie kosztować tyle, ile jest wart, to go sobie kup. Na razie nie dołączaj do stada jeleni kupujących to, co im guru kazał, i zainwestuj w subnotebooka (np. jakieś sony 12") i na osłodę np. iPoda touch 3 lub 4 gen. Wydasz 2 razy mniej kasy a zestaw będzie bardziej funkcjonalny.

#28 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 listopada 2010 - 18:36

Stado jeleni mówisz? hmm sugerujesz, że nie mam własnego mózgu? Dla mnie jest wart zdecydowanie swojej ceny (popatrz na ceny konkurencji).

#29 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 listopada 2010 - 18:38

(popatrz na ceny konkurencji).

A potem popatrz, jak się używa konkurencji szczególnie na M$...

A do kolegi jelenia: Mam iPada, a wcześniej spędziłem trochę czasu na netbooku, takim nawet droższym - jak dla mnie to parodia a nie komputer. A do tego netbookowego mikro touchpada, to powinni dawać chinkę z mikro rączkami, żeby to obsługiwała.

#30 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 21 listopada 2010 - 20:04

Biedobooki to fail, to nawet nie nadaje się do używania. Poza tym ipad nie jest laptopem i laptop nie jest ipadem. To są dwa różne urządzenia, inny styl używania i potrzeb. Najlepiej mieć oba bo mogą się fajnie uzupełniać w różnych sytuacjach abstrahując od tego czy kogoś stać na takie wydatki czy nie. Moim zdaniem nie powinno być takiego pytania jak "iPad czy laptop" imho.

#31 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 listopada 2010 - 20:37

Stado jeleni mówisz? hmm sugerujesz, że nie mam własnego mózgu? Dla mnie jest wart zdecydowanie swojej ceny (popatrz na ceny konkurencji).

Ależ skąd. Po prostu stać Cię na kupno tego sprzętu. Ja też lubię kupować gadżety (np. Maca mam już w ciągu 3 lat czwartego), ale akurat iPad to dla mnie marketingowa wydmuszka. Much ado about nothing. Może jak będzie kosztował 999zł to się skuszę, ale ludzie, nie 2.5-3k PLN!

#32 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 20:43

To załóż sobie nowy wątek "Czy ipad jest wart swojej ceny" i tam sobie pisz.

#33 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 listopada 2010 - 21:00

Przepraszam za urażenie uczuć obecnych i przyszłych właścicieli tabliczki. Odniosłem się do pierwotnego pytania z którego wynikało jasno, że ma być i ładnie i praca i rozrywka - subnotebook jest tu naprawdę lepszy, niż gadżet z 16/32 GB pamięci. A dlaczego cena ma być tematem tabu, to już w ogóle nie rozumiem.

#34 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2010 - 21:37

Za chwilę wyjdzie 4.2 to obadasz różnicę, na pewno uznasz, że jest to mega wygodne ;-)

Teraz, gdy mi wyjaśniłeś, już nie mogę się doczekać na 4.2.

#35 PhoenyX

PhoenyX
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2010 - 23:17

Tak, iPad zawiera edytor tekstu. A czy jest dla Ciebie? Ciężko mi powiedzieć. To, co napisałaś możesz spokojnie zaspokoić iPadem, ale o ile lubię jabłuszka, o tyle nie uważam iPada za najbardziej udane urządzenie od Apple'a. A co, jak zdarzy Ci się jakaś nagła potrzeba spoza wymienionej przez Ciebie listy? Np. zainstalować chiński komunikator, złożyć tekst do druku, może jakiś program związany z kierunkiem Twoich studiów? MacBook jest cięższy, mniej poręczny, ale ma o wiele większe możliwości, m.in. możesz mieć na nim OSX i Windows na raz. Na sam koniec nie wspomnę Ci o tym, że wiele osób z powodzeniem instaluje pełnosprawnego OSX na netbook'ach Dell'a, bo nie wolno tego robić. A jeśli to zrobisz, to się tu więcej nie pokazuj, bo Cię tu ukamieniują twardymi jabłkami za wiedźmowanie i herezję. :D

#36 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 23:23

Przepraszam za urażenie uczuć obecnych i przyszłych właścicieli tabliczki. Odniosłem się do pierwotnego pytania z którego wynikało jasno, że ma być i ładnie i praca i rozrywka - subnotebook jest tu naprawdę lepszy, niż gadżet z 16/32 GB pamięci. A dlaczego cena ma być tematem tabu, to już w ogóle nie rozumiem.

Yyy, nikogo nie uraziłeś, nie bardzo też rozumiem o co z tym tabu chodzi, nie na temat piszesz i tyle.

Odnośnie tematu, to ja bym wziął Aira 11" zamiast iPada. Założe się ze wcześniej lub później okaże się że czegoś na iPadzie jednak nie zrobisz. Jak znam życie to tak będzie.

#37 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 21 listopada 2010 - 23:40

up: Dokładnie, choćby ktoś ci pendriva podrzucił dodatkowo zpakowane w zip :D

#38 Sqewrty

Sqewrty
  • 3 postów

Napisano 22 listopada 2010 - 00:14

dziękuje za wszystkie porady :) laptopa w domu mam, nad kupnem iPada bądź netbooka zastanawiam się ponieważ trochę trudno jest swobodnie pisać na 15 calowym cudenku, a iPad i netbook są bardzo lekkie :) Więc takie rzeczy jak podpięcie usb, telefonu nie potrzebuję. Polskie znaki nie są dla mnie problemem - pisze wszystko na uczelni w języku angielskim :) Dlatego nurtuje mnie to pytanie czy nie stracę na kupnie iPada używając go jako "elektronicznego zeszytu". I jeszcze jedno pytanie, jakie aplikacje do pisania dokumentów mogę za darmo pobrać??

#39 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 listopada 2010 - 07:23

Czy nie strace na kupnie? Nie rozumiem.

#40 Sqewrty

Sqewrty
  • 3 postów

Napisano 22 listopada 2010 - 15:43

No, że gdy wydam te pieniądze na iPada, czy gdzieś on tam "udowodni", że to urządzenie faktycznie nie jest laptopem i będę żałować, że wydałam tylko kasy, gdy mogłam sobie za polowę kupić np tego netbooka?:)

#41 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 listopada 2010 - 16:39

Widzę że jednak sama nie wiesz czego potrzebujesz. Moje zdanie jest takie że jak nie jesteś przekonana co do iPada to weź netbooka, albo Aira.

#42 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 22 listopada 2010 - 18:13

Weź iPada. Nie stracisz. Będziesz na nim wygodnie robic notatki a dodatkowo jest to świetne urządzenie multimedialne. Ale jesli chodzi ci tylko o notatki to polecam ci to:
Livescribe :: Never Miss A Word
YouTube - Pulse Smartpen firmy Livescrive

Albo imho, zwykły długopis nie wystarczy? :)

#43 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopada 2010 - 23:05

Napisał narkoman
Za chwilę wyjdzie 4.2 to obadasz różnicę, na pewno uznasz, że jest to mega wygodne, gdy mi wyjaśniłeś, już nie mogę się doczekać na 4.2.

Faktycznie to jest killer feature!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych