Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad czy laptop?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sqewrty

Sqewrty
  • 3 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 23:56

Witam Panowie, a może są tu i Panie?:) Jak tak to miło, ale dobrze przechodzę do sedna sprawy. Jestem studentką na drugim roku studiów, studiuję za granicą. Stanęłam przed wyborem kupna mini netbooka a iPadem. Nie interesują mnie żadne ramy, jakieś super pojemności, giga czy inne duperele 8-) Jestem kobietą, która potrzebuje laptopa ew. super technologicznego tabletu, który zastąpi mi zeszyt, umili czas podczas długich podróż (np wakacje) bądź pozwoli na swobodne surfowanie po necie. Również chodzi mi o to, bym w szybki sposób mogła pokazać notatki profesorowi i jak mniemam iPad ma jakiś program do pisania dokumentów? Prócz iPadów i iPhone nigdy nie korzystałam z innych dzieł Apple, więc proszę o wyrozumiałość :)

#2 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 21 listopada 2010 - 00:16

Do takich zastosowań jakich piszesz iPad będzie w sam raz. Z netbookiem byś się niepotrzebnie męczyła :)

#3 tuniu

tuniu
  • 139 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 21 listopada 2010 - 00:37

iPad

#4 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 listopada 2010 - 00:39

Jeżeli korzystałaś z iPada i iPhone to znasz ich już możliwości i ograniczenia - sama już musisz wiedzieć, czy iPad wystarczy Ci do wszystkiego, nie możemy przecież podjąć decyzji za Ciebie. Programy do pisania dokumentów oczywiście są dostępne, w AppStore lub też online od google np. Znajdziesz na pewno coś dla siebie. Z tego co piszesz można jednak wnioskować, że Ci iPad wystarczy.

#5 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 listopada 2010 - 01:09

Podzielam zdanie narkomana, też wybrałbym iPada.

#6 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 01:09

Na twoim miejscu wybrałbym laptopa. Mam iPada oraz MacBooka Air, jednak ten drugi pozwala znacznie szybciej pisać, wygodniej sortować notatki itp. Poza tym na iPada nie pobierzesz i nie rozpakujesz archiwum ZIP lub RAR, przez co pobranie skądś dokumentów może być problemem (w moim przypadku jest to serwer mojego roku, praktycznie wszystko jest tak pakowane). Poza tym iPad jest urządzeniem, które synchronizujemy z komputerem, nie odwrotnie. Jeżeli będzie on jedynym twoim urządzeniem, to będziesz zmuszona ograniczyć się do treści dostępnych w iTunes, więc muzyki z CD czy filmu z DVD nie zgrasz. Jako dodatkowe urządzenie, tylko do używania na uczelni - jak najbardziej, świetnie się nada. Bateria bardzo długo wytrzymuje, pisze się i rysuje wygodnie (trzeba tylko dokupić pokrowiec, który umożliwia ustawienie iPada pod lekkim kątem), przeglądanie internetu też nie nastręcza problemów (o ile nie wymagasz flasha). Komputera jednak nie zastąpi.

#7 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 21 listopada 2010 - 01:14

wiadomo że MacBook Air będzie lepszy, w szczególności ten nowy 11"

#8 Lotherok Andarin

Lotherok Andarin
  • 38 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 01:31

Fajnie, tylko ten "nowy" to Air, a nie Pro ;)

#9 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 listopada 2010 - 09:13

Czytajacych powyzsze opinie wniosek pozostaje Ci jeden Kupic iPad oraz laptopa Jakby nie bylo ipad bez laptopa zyc nie potrafi. Ipad jest jakby urzadzeniem uzupelniajacym laptopa biorac pod uwage jego mniejsze rozmary oraz wage. Ale laptopa nie zastapi. Ja ze swojej autopsji wiem jedno. Po kupieniu iPada moja czynnosc obslugi laptopa spadla do tzw minimu. Laptop lezy w koncie i kurz na nim osiada ale raz na jakie czas go biore do reku aby wykonac synchronizacje danych w postaci zdjec lub sprawdzam czy jest nowy ios do iPada. Z iPadem nawet laze na zakupu gdyz zonka mi w notatniku zapisuje co mam kupic. Pytanie jedno... Czy masz takie srodki? Ale jednak podstawowym urzadzeniem w domu to i tak musi byc laptop lub imac.

#10 cezdeville

cezdeville
  • 207 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 10:14

iPad, z jednym małym ale: - szybkie pisanie długich tekstów na klawiaturze ekranowej może być problemem, zwłaszcza w przypadku polskich znaków, które wymagaja przytrzymania palca przez chwilę na danym klawiszu. Rozwiazaniem może być zew. klawiatura bluetooth. Jeśli będziesz dużo pisać bierzesz dodatkowo klawiaturę, w innych przypadkach samego iPada. Jeszcze jedno, na chwilę obecna iPad nie obsługuje polskiego słownika i pełnego zestawu polskich znaków. Jednak ten problem powinien być rozwiazany dosłownie w ciagu tygodnia. Od kiedy mam iPada, laptopa używam tylko do poważnej pracy - ze względu na fachowe oprogramowanie. Pozdrawiam! Ps. Pamiętaj o tym, że iPad nie obsługuje flasha. Z drugiej strony konfiguracja tego urzadzenia to bajka. Zaraz, jaka konfiguracja? ;) Pps. Teraz też piszę z iPada, jestem na wyjeździe i mam przerwę w MacDonaldzie ;)

#11 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 listopada 2010 - 10:18

iPad, z jednym małym ale:
- szybkie pisanie długich tekstów na klawiaturze ekranowej może być problemem, zwłaszcza w przypadku polskich znaków, które wymagaja przytrzymania palca przez chwilę na danym klawiszu.

Nie jesteś do końca dobrze poinformowany, nadchodzący iOS 4.2 jest genialnie rozwiązany pod względem wpisywania polskich znaków i można pisać wręcz szybciej niż na normalnej klawiaturze, przynajmniej mi było lepiej z tym niż z optionem.
YouTube - Polskie litery iPad iOS 4.2

#12 cezdeville

cezdeville
  • 207 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 10:32

Heh, faktcznie nie jestem na bierzaco. Z opinia na temat iOS 4.2 wstrzymuję się do premiery. Oczywiście cieszę się, że wpisywanie polskich znaków ma być ułatwione. Pozdrawiam!

#13 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2010 - 10:39

Nie jesteś do końca dobrze poinformowany, nadchodzący iOS 4.2 jest genialnie rozwiązany pod względem wpisywania polskich znaków i można pisać wręcz szybciej niż na normalnej klawiaturze, przynajmniej mi było lepiej z tym niż z optionem.
YouTube - Polskie litery iPad iOS 4.2

Nie zrozumieliśmy, co w tym genialnego? Bo wygląda, że jest tak jak w 4.1?

---------- Wpis dodano o 10:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:34 ----------

Mam iPada oraz MacBooka Air.

No to mnie zaciekawiłeś!!! Dlaczego akurat taki zestaw wybrałeś, dlaczego nie iPad i MacBookPro?

---------- Wpis dodano o 10:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:34 ----------

jak mniemam iPad ma jakiś
program do pisania dokumentów?

iPad. Odkąd go mam, zawsze gdy się da biorę go zamiast laptopa. Nie zawsze się da, ale do podanych przez Ciebie zastosowań, się da.

Edytory tekstu są, pliki zgrywa się bezproblemowo przez dyski w chmurze lub przez iTunes.

#14 DiegoRamirez

DiegoRamirez
  • 348 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 listopada 2010 - 11:06

kup iPada i netbooka za 1 000zł, ten drugi umożliwi Ci "łatanie braków" iPada i zgrywanie na niego treści oraz wygodniejszą edycję dokumentów :)

#15 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 11:53

kup iPada i netbooka za 1 000zł, ten drugi umożliwi Ci "łatanie braków" iPada i zgrywanie na niego treści oraz wygodniejszą edycję dokumentów :)

i zewnętrzny napęd - żeby można wgrywać np muzykę z cd lub filmy dvd;) to się robią już koszty najtańszego 13'' pro.

Ipad jest genialny do rzeczy, ktore potrzebujesz. Chyba rzeczywiście dla Twoich potrzeb, to strzał w dziesiątkę. Rzeczywistość niestety jest taka, że i tak będziesz potrzebować najtańszy komputer domowy z napędem, dyskiem (gdzie zmieścisz całe swoje archiwum), komputer, który będzie obsługiwał, archiwizował i updateował soft na ipadzie. Komputer, na którym aktywujesz ipada...

a w domu to nie najtańszy netbook za 1000zł, tylko bardzo tani składak PC z napędem lub normalny najtańszy laptop z tesco (z napędem). Coś, co schowasz do szafy i wyciągniesz raz na miesiąc, by obsłużyć i archiwizować ipada.

pozdr

#16 Kem0t

Kem0t
  • 11 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 12:19

Lepiej kup netbooka. iPad jest fajną zabawką - do pracy się po prostu nie nadaje. Oszczędzisz sobie nerwów. Polecam netbooki Asusa 12".

#17 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 12:42

Zastanów się jakie ograniczenia ma iPad i pomyśl czy ci to przeszkadza. - niczego na szybko do niego nie podłączysz - pendrive, dysku zewnętrznego, aparatu, telefonu - pisze się zapewne wygodnie, ale na każdej klawiaturze fizycznej będzie jednak wygodniej pisać długie teksty - nie pobierzesz niektórych rzeczy - jak pisał kolega wyżej np. zipa nie rozpakujesz - jeśli nie masz komputera w domu to problem, bo iPada i tak będziesz pewnie synchronizować w iTunes (chyba że masz wszystko kupione w iTunes Store i pobierane bezpośrednio ;)) - jeśli potrzebujesz sporo miejsca na dane to laptop/netbook będzie miał go więcej Jak dla mnie iPad to fajny sprzęt, ale nie dla każdego i nie w każdej sytuacji. Lepiej się chyba sprawdza jako dodatek albo sprzęt kanapowy, niż uniwersalne urządzenie do pracy. Oczywiście każdy sam określa swoje potrzeby, jeśli te ograniczenia nie są przeszkodą to iPad będzie OK.

#18 zavader

zavader
  • 298 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 listopada 2010 - 12:52

Zdecydowanie Netbook. 1. Na iPadzie możesz mieć problem z podłączeniem się do niektórych uczelnianych sieci (zależy od szkoły), niektórzy wymagają specjalnych weryfikacji, certyfikatów itp. 2. Nie podepniesz do iPada żadnego USB, aparatu, odtwarzacza, telefonu - niczego. 3. iPad jest w jednym dostępnym kolorze - a netbooki możesz wybierać wedle uznania. To dla kobiety wielka zaleta :) 4. Dużo szybciej będziesz pisać na klawiaturze na netbooku. 5. Wbudowana kamerka w większość netbooków umożliwi Ci wideo rozmowy - na iPadzie zapomnij. 6. Cena - za 700 zł kupisz netbooka, zostanie Ci jeszcze na pokrowiec, myszkę i dużego 8GB USB. 7. Do netbooka możesz podpiąć kartę z mobilnym Internetem. Jak znajdziesz kogoś ogarniętego, to Ci nawet do środka na stałe wsadzi. Będziesz mięc tą samą funkcjonalność co iPad 3G. Generalnie - bierz solidnego, małego netbooka do 900 zł. Będziesz zadowolona. Jeśli nie będziesz - to pieniądze nie będą aż tak duże żeby po 2 semestrach nie sprzedać i nie doinwestować w iPada :)

#19 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 listopada 2010 - 12:55

@zavander: ad3. A widziales ile jest zaje****** skorek do iPada? ;)

#20 zavader

zavader
  • 298 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 listopada 2010 - 13:03

No ale większość kosztuje tyle co połowę taniego notebooka ;] Choć to prawda, można przebierać, choć akcesoria są bardzo drogie, według mnie.

#21 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 listopada 2010 - 13:18

Nie zrozumieliśmy, co w tym genialnego? Bo wygląda, że jest tak jak w 4.1?

W iOS 4.1 trzeba kliknąć literę, przytrzymać (i długo długo czekać) aż pojawią się inne do wyboru, kliknąć jedną można pisać dalej
W iOS 4.2 trzeba kliknąć literę i od razu przejechać palcem w górę i puścić - i mamy polski znak. Taki slide to letter :-P
Zresztą masz na filmie, jak nie widzisz różnicy, to chyba nie miałeś żadnego urządzenia z iOS.

#22 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2010 - 17:33

jak nie widzisz różnicy, to chyba nie miałeś żadnego urządzenia z iOS.

Poza iPhonem i iPadem :-).

#23 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 listopada 2010 - 17:38

Poza iPhonem i iPadem :-).

Za chwilę wyjdzie 4.2 to obadasz różnicę, na pewno uznasz, że jest to mega wygodne ;-)

#24 omyczek123

omyczek123
  • 145 postów
  • SkądWodzisław Śląski

Napisano 21 listopada 2010 - 17:44

I Laptop i iPad:)

#25 cezdeville

cezdeville
  • 207 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 17:56

Ok, to może jeszcze inaczej: posiadasz komputer stacjonarny, a nie przeszkadzaja Ci ograniczenia iPada - kupuj! Osobiście uważam, że to strzał w dziesiatkę. Dużo sie przemieszczam i teraz nawet laptop to dla mnie wielka, nieporęczna kobyła. Nie posiadasz żadnego komputer'a - go for laptop. Nuff said! Ps. Można podłaczyć do iPada aparat, tylko potrzebujesz Camera Connection Kit.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych