Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tragedia w pierwszym tygodniu marca?

• This topic is locked This topic is locked
123 replies to this topic

#76 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 28 February 2007 - 18:44

moim zdaniem prędzej sami się pozabijamy niż coś nam "ziemia " zrobi ...

#77 dredziarz

dredziarz
  • 869 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 28 February 2007 - 18:48

odnośnie tego co będzie w przyszłości i co spieprzymy jest bardzo moim zdaniem dobra piosenka rapera zwanego ŁONA: Proszę dziadka, mam pytanie, dziadek pozwoli, powiedz jak ty mogłeś wszystko tak spierdolić?! - Otóż wnuczku, masz tu dowód, rapowany już pół wieku temu mówiłem, że do nikąd zmierzamy." "Kiedy czas nam będzie słodko mijał, kiedy w radiu będzie już tylko Radio Maryja, kiedy dobrzy Polacy, okazując dobrą wolę, spalą Olgę Lipińską na stosie (albo w stodole!), kiedy gwiazdorem baunsu będzie można zostać w miesiąc... Jezus, co to będzie? Rok dwa tysiące pięćdziesiąt... A ja, starszy pan z gazetą na dwóch fotelach, będę strzelał sobie relaks, będę spokojnie czytał o bezkarnych bandytach, a sześcioletni wnuczek na moich kolanach spyta: - Dziadku, my tu sobie "gadu-gadu", ale powiedz, czy w twoich czasach też strzelano do sąsiadów? Czy na ulicach było tylu z bronią panów? I powiedz, co to było - ten zachodni brzeg Jordanu? Bo widzisz dziadku, ja to pierdolę, dziś w przedszkolu kolega pokazał mi pistolet. Czy to, kurcze, było zawsze tak, jak teraz, żeby szkołę nazywać imieniem Andrzeja Leppera? Dziadku, to wy spierdoliliście świat mój, że aż po prostu mieszkać strach tu. Moi koledzy z emblematami Wehrmachtu raczą się baunsem. Gdzie wy byliście kiedy jeszcze były szanse? - Mądre dziecko, oto jest utwór. Masz klucz tu i się ucz mój wnuczku, jak się robiło kiedyś rzeczy nie najprostsze. Widzisz, miałem ambicję, żeby ludzi ostrzec. Ta piosenka to dowód, że ilekroć ja i mi podobni ostrzegaliśmy, że będzie piekło, widzisz, ludzie, nie wiedzieć czemu pół wieku temu nie widzieli dzisiejszych problemów. Widzisz, ludzie to taki przedziwny gatunek, że można mu tłumaczyć i nikt nic nie rozumie, że Afganistan to była tylko iskra do wojny, która dziś jest tak oczywista. Zachodni brzeg Jordanu? Wnuczku, wierz mi, jedna bomba wystarczyła, by zniknął z powierzchni. Czemu nie ma dzisiaj lasów? Zaraz ci powiem: Spalono wszystkie, bo chowali się w nich Talibowie. Widzisz wnuczku, ja robiłem co mogłem, ale myślenie u ludzi to już wtedy był spory problem. Chociaż kiedy to pisałem, co ciekawe, jedna rzecz pozwalała mi zachować równowagę. Miałem nadzieję, że gdy będę starszym panem, zamiast tego numeru, będziesz słuchał kołysanek.

#78 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 February 2007 - 19:10

A jaki jest tytuł tej piosenki ?

#79 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 March 2007 - 20:59

"Nie sluchac przed 2050" o ile pamietam :) O maj gasz... toz to juz pierwszy tydzien marca... zaglada tuz tuz...

#80 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 01 March 2007 - 21:32

To ciulowo z tym końcem, bo nie zdążę sobie Maka kupić :( Nie mogę przełożyć końca świata na później? Zresztą miał być w 2012, co im się pozmieniało nagle? Wzięliby się i zdecydowali :/ A poza tym, to IMHO równie dużo warte jak każde inne proroctwo zagłady świata. Czyli nic ;)

#81 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 March 2007 - 21:41

Do pracy przynajmniej nie będe chodził.

#82 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 01 March 2007 - 21:58

Ten wątek jeszcze się ciągnie!:> Nieźle! ;) Ciekawe czy w kwietniu wam się znudzi ;P

#83 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 01 March 2007 - 22:06

Ten wątek jeszcze się ciągnie!:> Nieźle! ;) Ciekawe czy w kwietniu wam się znudzi ;P

Skąd wiesz?? Może już nas nie ma tylko sobie nie zdajemy z tego sprawy i tak naprawdę*tego wątku już nie ma i nas nie ma , niczego nie ma!!

#84 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 March 2007 - 22:16

no mamy jeszcze czas jutro i w sobotę... zobaczymy! :D

#85 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 March 2007 - 22:17

Zawiało programem "Nie do wiary"

#86 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 01 March 2007 - 22:24

to przeczytajcie książkę ,,Ubik" niedowiarki...

#87 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 March 2007 - 22:47

Hmmm.... może lepiej nam opowiesz w skrócie o czym jest, bo założe się że nikt jej nie przeczyta, a niewykluczone, że jest w niej jakies objawienie ;)

#88 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 02 March 2007 - 08:25

wiem, że młodzież książek nie czyta, ale nie mam zamiaru iść wam na łatwiznę, streszczenia są w necie...

#89 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 March 2007 - 11:42

Autor może ? ;) Chodzi o to że jak nie napiszesz wołami to nikt sam z siebie nie przeczyta.

#90 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 March 2007 - 12:43

Philip K. Dick "Ubik" (książka w skrócie o niemożności rozróżnienia fantazji od rzeczywistości). Polecam jeszcze "Człowiek z wysokiego zamku" (inny wariant alternatywnej rzeczywistości) i "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach" (na motywach tej książki powstał film "Blade Runner" (Łowca Androidów)).

#91 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 02 March 2007 - 16:43

Autor może ? ;)
Chodzi o to że jak nie napiszesz wołami to nikt sam z siebie nie przeczyta.

no wiesz, do używania OSX też nikogo nie zachęcam:) Ale z ciekawości wpisałem słowo ,,ubik" do google, owszem można ją streścić jednym zdaniem. Podobnie można powiedzieć, że OSX jest najlepszy, chociaż zanim ktoś na nim sam nie popracuje, nie przekona się o tym... Więc rozumiesz moją niechęć do streszczeń :)

#92 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 02 March 2007 - 17:43

No streść bo do konca tygodnia możemy nie przeczytać . A książki lubię ... szczególnie s-f i fantasy ... teraz chłonę Diune :D

#93 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 02 March 2007 - 18:06

we wszystkich książkach Dicka bohaterowie muszą przegrać z jakąś nieokreśloną niszczącą wszystko siłą. Jeśli wydaje im się, że wszystko jest dobrze, to znaczy że autor dlatego skupia na nich uwagę, że nie jest. A najbardziej mają przechlapane główni bohaterowie - ich siła fatum dotyka od samego początku. Na kolejnych stronach probują tę siłę przezwyciężyć, ale nie, tego nie można.... To pisarz s-f nie zajmujący się budową rakiety czy konstrukcją nowoczesnego budynku, zawsze skupia się na nieszczęściu bohaterów. Tak można by streścić większość jego książek:) Czyli: sprawdźcie najpierw, czy nie zbliża się faktycznie tornado, bo wg Dicka ono zawsze się zbliża, chociaż moment potopu nie przez wszystkich zostaje zauważony. Dochodzenie do prawdy jest bolesne, chociaż wg mnie nie ma co się przy swoim upierać, kiedy już papierosy zaczną smakować jakoś inaczej :)

#94 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 02 March 2007 - 18:45

No ciekawe trzeba poczytać ale autor chyba jakieś problemy ma z sobą .. chociaż sam pisałem na nudnej lekcji tekst o żałości istoty która uzyskała nieśmiertelność i trwa w przemijaniu i już dawno zaprzestała prób śmierci ... zatraca się w byciu tracąc swą osobowość i same Ja ... ale to chyba wpływ tego że nie mam zbyt dużo wolnego czasu, oraz dużo czasu poza domem w takiej paskudnej pogodzie i baaaaaardzo mało snu .... i sie takie melancholijne myśli nasuwają .

#95 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 02 March 2007 - 20:40

jedna rzecz mnie zastanawia, najpierw spore mrozy, teraz ocieplenie do +15. Dziwne....

#96 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 02 March 2007 - 20:54

u mnie zimmmno ....

#97 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 06 March 2007 - 18:34

hehe jesli ktos chce obserwowac zbizajacy sie koniec ;) polecam widget

Kalendarz majow

mam nadzieje ze umili wam to wieczor :D

#98 berus4

berus4
  • 326 posts
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Posted 06 March 2007 - 18:46

To pogoda strajkuje!

#99 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 March 2007 - 00:14

hehe jesli ktos chce obserwowac zbizajacy sie koniec ;) polecam widget

Kalendarz majow

mam nadzieje ze umili wam to wieczor :D

Mój liczy do tej samej daty ;)

#100 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 March 2007 - 15:05

Czy mnie się wydaje, czy minął już pierwszy tydzień Marca ? ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users