Banki, czarna lista
Napisano 04 lipca 2005 - 00:05
Napisano 04 lipca 2005 - 01:10
Napisano 04 lipca 2005 - 07:59
z weselszych informacji:
- Mozilla Camino 0.8.4: DZIALA
- Mozilla Firefox 1.0.2: DZIALA
- Netscape 7.2: DZIALA
- Mozilla Suite 1.7.8: DZIALA
Napisano 04 lipca 2005 - 23:08
Napisano 05 lipca 2005 - 00:26
W tym przypadku zalatwil nas... Apple.
Jakis czas temu pojawila sie aktualizacja Javy do 1.4.2 wyprodukowana przez Apple.
Ktora to poprawka niezbyt chetnie wspolpracuje z BPH.
Co weselsze, Apple nie przewiduje latwego usuniecia poprawki i powrotu do Javy 1.3.
Jedynym w/g nich rozwiazaniem jest...reinstalacja systemu.
Ale jako niezrzeszony i niesforny support BPH na Macintoshu pracujemy nad problemem

Jak cos wynajde to opowiem.
Sumaryzujac - po zainstalowaniu Update Java 1.4.2 z 05.05 - BPH znow nie dziala.
P.S. wersje Javki mozna sobie sprawdzic wpisujac w Terminalu
java -version
Napisano 05 lipca 2005 - 00:26

Napisano 05 lipca 2005 - 23:34
Witam wszystkich,
poczytalem posty i zrobilem jak kazano (orzels z 22 maja) - niestety dzis ne udalo mi sie uruchomic podpisania przelewu w zadnej z tych przegladarek:
camino/ c. suite. - firefoksa juz nie probowalem bo nie mam nerwow
Po zainstalowaniu J embedded plugin/ bundle przynajmniej laduje sie komponent do tych przegladarek ze stajni mozilla - bo przed ta instalacja komponent ladowal sie tylko z safari.
Niestety nawet na PC - komponent do firefoksa trzeba wsadzac recznie ... Bank nie pomyslal o innych przegladarkach .... tylko jedynie sluszna, IE

Mam OSX10.3.9 - nie dziala, co robic

Ja na swoj sposob tez poszukuje rozwiazania i jesli znajde to natychmiast poinformuje zainteresowanych, szkoda tylko bo juz cieszylem sie po przeczytaniu wspomnianego posta.
Pisanie listow do informatykow nic nie da poniewaz to nie oni wykonuja/ programuja usluge bankowosci internetowej dla bph. Robi to firma zewnetrzna, ktora chetnie to wykona ale musi dostac za to pieniadze - nikt z powaznej firmy nie bedzie siedzial nad projektem gratis - bank nie placi to bank nie ma. To sprawa podejscia biznesowego banku do swoich klientow - do mniejszosci niestety.
Najlepszym rozwiazaniem byloby wysylanie informacji do samej gory - do zarzadu aby sie obudzili i zauwazyli inne systemy operacyjne (tak na marginesie - wielu klientow bylo niezle zdenerowanych, kiedy po wyladowaniu np. w stanach, australii nie mogli sie zalogowac ..i wtedy za telefon i jazda! ) a tu nic nie mozna poradzic tylko sciemniac

Artykol w gazecie bardzo by pomogl bo ten bank zwraca szczegolna uwage na szkalowanie swego imienia w gazetach - ale trzeba by miec kogos kto taki art. umiesci w tzw. targetowych gazetach (wyborcza, rzepa) czy magazynach (newsweek itd). I pisac do banku - maile do Prezesa i meczyc ... to moze poskutkuje -bo inaczej opowiadanie sobie tego na listach nic nie da - szczegolnie ze list Mackowych ten bank nie czyta - bo przeciez wszystko wspiera sie na windzie.
pozdrawiam umeczonych walka z bankowym systemem internetowym
[ Dodano: 2005-07-06, 00:37 ]
Oczywiscie tak sie ta wiadomoscia ucieszylem - z 22 maja - ze nie doczytalem o Javie, ktora sami sie zalatwilismy updetujac. w kazdym razie to co wczesniej napisalem o banku podtrzymuje.
pozdrawiam
Napisano 15 lipca 2005 - 00:52

Napisano 17 lipca 2005 - 22:33
btw mBanku - jeśli jest ktoś, komu nie działa (okazuje się, że tacy są - patrząc na komentrze z pl.comp.sys.macintosh!) - w Safari mBank działa bez żadnych probelmów, szybciutko i przyjemnie, jeśli jest inaczej, upewnijcie się, czy przypadkiem nie zablokowaliście pop-upów (wtedy się nie przeładuje panel sterowania).
mBank chodzi zawsze i wszędzie (mnie :wink: ), mBank rulezzz!
Napisano 19 lipca 2005 - 23:19
Napisano 20 lipca 2005 - 08:51
..............
mBank chodzi zawsze i wszędzie (mnie :wink: ), mBank rulezzz!
u mnie to smo z bzwbk

Napisano 20 lipca 2005 - 09:03
A ma ktoś jakiś pomył jak ING Bank śląski uruchomić?
pecet + IE
:evil:
Napisano 20 lipca 2005 - 10:47
Sa niereformowalni.
Ale z tego co czytam problemy, to sa one podobne do problemow z BPH.
Czyli w systemie 10.4.x powinno dzialac poprawnie.
Napisano 16 września 2005 - 18:11
Napisano 16 września 2005 - 23:55

Napisano 17 września 2005 - 15:31
Napisano 21 września 2005 - 00:07

Napisano 21 września 2005 - 11:41
Jak-nie-jak-tak???nie zgodze sie, ze mBank 'zawsze i wszedzie', po pod safari nie
ale pod firefoxem juz elegancko.

Napisano 21 września 2005 - 16:46
Napisano 21 września 2005 - 20:26
Rewelacja! A czy ci informatycy wyjaśnili również, w jakim celu ma się to tak odbywać i czego ten serwer szuka na dyskach klienta?server musi na moment przejąć zdalnie sterowanie nad komputerem (informacja od informatyków).
Napisano 22 września 2005 - 06:06
Napisano 22 września 2005 - 06:13
Jestem nowym uźytkownikiem forum, więc się przedstawiam. Mam na imię Krzysztof, lat - około czterdziechy. Od tygodnia uźytkuję Mac Mini 1.4, 512 MB, 80 GB, SD, 10.4 Tiger. Nadal ćwiczę (od roku) Linux Mandriva. Parę słów odnośnie ING. Nic z tego - bank wspiera tylko Win (informacja od informatyków banku) i nie zamierza w najbliźszym czasie wspierać innych systemów. Przeglądarka nie ma źadnego znaczenia - moźna oglądać swoje konto, ale nie da się wysłać źadnego przelewu (w Safari aplet javy, niezbędny do obsługi konta ładuje się prawidłowo). Pic polega na tym, źe aby zatwierdzić przelew trzeba podać klucz do podpisu elektronicznego, który przechowywany jest na serwerze banku. W celu potwierdzenia tego klucza server musi na moment przejąć zdalnie sterowanie nad komputerem (informacja od informatyków). I na to najprawdopodobniej Mac się ni jak nie chce zgodzić. Odpuszczam sobie ten bank. Pozdrawiam.
Prawidłowo!
Gratulacje!
Swoją drogą, niezłą reklamę sobie zrobił ten bank z tym przejmowaniem
chwilowej kontroli... hehehehehe!
To tylko świadczy o tym:
- beznadziejność produktów MS (Windows i IE);
- żałosny poziom wiedzy i wykształcenia polskich informatyków (wychowanych
przez profesurów zakochanych w DOS i Windows 95);
- żałosne i haniebne traktowanie klienta;
- olewanie klienta i tak na prawdę godzenie w wolność i... demokrację (narzuca
się użytkowanie produktów MS - inny przykład to ZUS ze swoim programem Płatnik);
Nie wspierają innych niż Windows, bo tak ich nauczono w szkołach i na studiach
(mówię o (pseudo)informatykach)... Są bandą rzemieślników (bez obrażania
autentycznych rzemieślników) najczęściej, niepotrafiącą nawet prawidłowo
wykonać strony Internetowej (co jednocześnie zaznaczę, wcale nie oznacza jak
to się potocznie przyjęło, łatwego zadania), a co dopiero serwisu.
Prawdopodobnie bank, uznaje że skoro w 80% ludzie używają Windowsa, to
znaczy że używają IE i Javy MS.
Ja tylko dodam, że w banku z którego ja korzystam także jest nienajciekawiej,
tzn. blokują ewidentnie dostęp z Safari, Opery. Na szczęście da się używać
w pełni z FireFox'a. Nazwy banku nie podaję z powodów personalnych, bank i tak
jest na liście osiołków, jak większość, bo jak większość stron i serwisów w Polsce
to chłam niezgodny ze światową specyfikacją (tak samo jak oprogramowanie
MS nie jest zgodne, stąd tak jest a nie inaczej)...
Jeśli jednak macie problemy z jakimś bankiem i macie Tiger'a, to spróbujcie
zaciągnąć i sprawdzić... IE ze strony nikczemnej korporacji:
http://www.microsoft...etexplorer.aspx
(z racji że w Tigerze jej nie ma - dla wszystkich "na szczęście", dla Polaków
"nie tak całkiem na szczęście").
Niekiedy okazuje się ona także (a nawet jedyną!) metodą na użytkowanie polskich
serwisów bankowych...
W każdym razie to IE nie jest już jakieś 2 lata ani wspierane, ani rozwijane
i baaaardzo odbiego od nowoczesnych standardów technologicznych,
że już na w3c się nie powołam...
Napisano 22 września 2005 - 18:25
Wydaje mi się, że niepotrzebnie uogólniasz swoją ocenę na wszystkich informatyków - wypowiadasz się tak, jak gdyby żaden bank nie współpracował z Makami, a to po prostu nieprawda.To tylko świadczy o tym: (...)
- żałosny poziom wiedzy i wykształcenia polskich informatyków (wychowanych
przez profesurów zakochanych w DOS i Windows 95)
Napisano 22 września 2005 - 18:35
Wydaje mi się, że (...) wypowiadasz się tak, jak gdyby żaden bank nie współpracował z Makami, a to po prostu nieprawda.
Przecież napisałem, że np. mój bank działa (fakt że z np. FireFox, a nie np. Operą
czy Safari), ale działa.
W każdem razie - co do informatyków - może faktycznie zbyt uogólniłem,
ale już tak mam

za zbluzganie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych