Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Banki, czarna lista

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 20 marca 2005 - 11:23

Grrrrr, Bank Śląski... zdawałoby się, że bank dobry, a tu się okazuje, że przedpotopowy... współpracuje tylko z Windą i IE :evil: Wejść na stronę wprawdzie się da, ale żadnych operacji finansowych już się nie przeprowadzi. Znacie jeszcze podobne kwiatki? Tylko nie piszcie o tych, co działają (Inteligo, mBank, PekaoSA, etc.)...

#2 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 20 marca 2005 - 11:27

Wszystkie banki okradaja :D... 3 zl za przelew, 3 zl za sprawdzenie konta, 3 zl oplata miesieczna, 3zl konsultacja z pracownikiem etc... :D mBank i zaden inny :))

#3 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 20 marca 2005 - 11:31

Agrzesko, ile ci placa za reklame? :twisted: Pytanie bylo, ile mamy w naszym kochanym kraju przedpotopowych bankow.

#4 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 20 marca 2005 - 13:25

Niestety ja także mialem problemy z bankiem a dokladniej BPH - aby zrobic przelew musialem wlaczac firefoxa a aby zobaczyc historie safari ( lub odwrotnie szybko zrezygnowalem ) obecnie poprawnie dziala mi inteligo Sa jednak smutniejsze sprawy jak pity 200X czy inne programiki zwiazane ze sponsorowaniem panstwa. Bank mozna zmenic ale US ZUS niestety nie.

#5 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 20 marca 2005 - 15:14

A ja odradzam w malych sieciach osiedlowych czy slabych sieciach firmowych korzystania z e-bankow Kiedys z nudow testowalem ettercapa i..... o zgrozo przez jeden dzien roboczy (zapomnialem go wylaczyc) otrzymalem :!: 20 hasel pop3 i smtp jakis 10 ftp 5 eraomnix i 3 wlasnie bankow jedno bylo z https a dwa bez. TRAGEDIA !

#6 beru

beru
  • 368 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 marca 2005 - 15:56

Moze nie jest to akurat dokladnie trafione w temat, ale jak juz nie mam na co narzekac... :P bank Pekao S.A. ma calkiem (moze nawet bardzo) dobra obsluge konta przez internet, ale proces jej uruchamiania jest chyba najgorszy i najdluzszy ze wszystkich bankow... :evil: (Mimo to, warto sobie jednak aktywowac te usluge bo "dzien w banku" to nie jest najlepsza forma spedzania wolnego czasu :P)

#7 kungfumiszcz

kungfumiszcz
  • 291 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 marca 2005 - 09:21

bank zachodni wbk via www stanowczo na nie. uzywam tylko do kontrolowania splaty kredytu. reszta "opcji" porazka!!! zeby dokonac jakichkolwiek modyfikacji, trzeba przeslac wniosek elektroniczny/papierowy do oddzialu i czekac az odpisza, lub samemu dymac po odbior decyzji. masakra, a mialo byc tak pieknie.

#8 Brzoska

Brzoska
  • 104 postów
  • SkądLodz

Napisano 21 marca 2005 - 12:12

Lukas bank i Citi oczywiscie chodza bez problemu

#9 ainaval

ainaval
  • 272 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 kwietnia 2005 - 02:18

Podobno ING Śląski daje się obsługiwać z... Opery.
Trzeba wyłączyć jednak blokowanie pop-upów. Tak jak w mBanku.

Dlatego zainstalowałem Operę i teraz zbieram kliknięcia na licencję. Jeśli mogę prosić:
http://my.opera.com/ainaval/affiliate/
Taka prywata ;) TIA

#10 -J-

-J-
  • 96 postów
  • Skądwwa

Napisano 26 kwietnia 2005 - 09:45

Dlatego zainstalowałem Operę i teraz zbieram kliknięcia na licencję. Jeśli mogę prosić:
http://my.opera.com/ainaval/affiliate/
Taka prywata ;) TIA

masz jedno ode mnie ;)

#11 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 27 kwietnia 2005 - 08:11

BPH i.... dupa

Bank BPH tez nie dziala..... dziala wszystko poza podpisaniem przelewu, w dziale IT mi napisali ze wersja na OSX komonentu do podpisywania przelwu nie jest planowana. Z firefoxem jest tak ze sie wiesza po jakis 10 sekundach od zalogowania (stan konta zdaze zabaczyc), w safari niby jest ok komponent sie zaladowal ale podpisanie przelewu zamraza przegladarke na dlugie minuty, pozostaje tylko Force Quit. Ale na Safari poza podpisaniem przelweu mozna zrobic wszystko, sprawdzic historie, zminic ustawienia itp.

Polecam strone www.osiolki.net tam mozna sie dowiedziec o kwiatuszkach jakie wymyslaja niektore instytucje na swoich serwisach.

#12 ainaval

ainaval
  • 272 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2005 - 13:15

masz jedno ode mnie ;)

Fenks! :)

A trochę OT:
Wiecie może jak zalogować sie na pocztę wp.pl by mieć tzw. nową pocztę?
Z maka daje się zalogować tylko pod warunkiem zaptaszkowania "stara poczta" (chodzi chyba o wygląd i jakieś nowe funkcje).
Inaczej wywala komunikat o zbyt wielu przekierowaniach...

Sam nie używam poczty na wp, tym bardziej przez www, ale ma wybranka owszem i sprawdzając z moje iBooka trochę mi marudzi, że niby ten mak taki dobry, ale... ;)

Z Opery jeszcze nie próbowałem, nie znam hasła, żeby sprawdzić. Komunikat przekierowań wywala na pewno Safari i Firefox.

#13 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 04 maja 2005 - 11:48

BPH jest okrutne w swych dzialaniach. Kiedy wyslalem jakiegos mejla do nich z lista zapytan i ogolnym moim wrazeniem ze uzytkowanie ich serwisu doprowadza do rozstroju nerwowego, otrzymalem odpowiedz ze nikogo do rozstroju nerwowego nie doprowadza, bo u nich dziala. Huehue, typowa informatyczna odpowiedz informatykow. Z BPH jest dokladnie tak jak to opisal kolega powyzej - dziala wszystko procz mozliwosci podpisania przelewu. Wtedy zwis nastepuje i czesc piesni.. Z tego co widze to zwis ten jest cecha charakterystyczna dzialu technicznego tego banku...

#14 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 04 maja 2005 - 14:26

no niestety nie baudzo... tzn da sie otworzyc strone, wejsc w menu i inne takie, ale juz przy probie utworzenia nowego przelewu Opera glupieje (tzn. laduje sie i laduje... i moze by w koncu sie zaladowala, ale nie starczylo mi cierpliwosci)

#15 TytusDeZoo

TytusDeZoo
  • 17 postów

Napisano 05 maja 2005 - 23:01

Mnie tylko raz udało się zrobić z opery przelew w banku śląskim przy 1 próbie, po dość długim oczekiwaniu (pewnie coś zaciągała?). Nigdy więcej już się mi nie udało...

#16 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 maja 2005 - 07:13

W PKO BP obsługa Superkonta przez Intelligo (od niedawna) nie stwarza problemów. Firefox działa bez zarzutu, jedyne obiekcje miałem do menu strony (ale już się przyzwyczaiłem).
Nie testowałem z innymi przeglądarkami.
Ogólne wrażenie pozytywne.

News na temat: Rekordowy pishing w Polsce
CitiBank Handlowy wypadł tutaj b. niekorzystnie.

#17 tom_mac

tom_mac
  • 734 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 maja 2005 - 07:27

Jeżeli chodzi o Citi to prawda - jedno hasło i koniec Wracając do głównego wątku - obsługa Citi przez Firefoxa bez zarzutów, kłopoty jak zwykle z Safari

#18 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 12 maja 2005 - 08:44

Hakerzy zaatakowali klientów BPH

Ireneusz Dańko 11-05-2005, ostatnia aktualizacja 11-05-2005 22:19

Co najmniej kilkadziesiąt kont bankowych w Polsce okradła szajka hakerów, łamiąc zabezpieczenia przy pomocy wirusa rozsyłanego na komputery klientów. Łupem padło bez mała milion złotych

Internetowych złodziei tropi policja gospodarcza z krakowskiej komendy. Nie ujawnia nazwy banku, z którego znikły pieniądze. Według naszych ustaleń szereg kradzieży już kilka miesięcy temu miał zgłosić Bank Przemysłowo-Handlowy. Część klientów (firm i osób prywatnych) korzystających z bankowości internetowej zauważyła wówczas na swoich kontach nieznane przelewy. Na niektórych rachunków przepadły pokaźne sumy - największa to 120 tys. zł.

- Do tej pory stwierdziliśmy kilkadziesiąt takich przypadków. Suma wyłudzeń waha się w granicach 800 tys. zł - przyznaje komisarz Sylwia Bober z zespołu prasowego małopolskiej policji. Zdaniem śledczych straty na rachunkach mogą być znacznie większe, ponieważ część posiadaczy kont nie sprawdza na bieżąco ich zawartość. Podejrzewa się, że hakerzy wyciągali pieniądze z więcej niż jednego banku.

Z uwagi na dobro śledztwo policja nie podaje dokładnie metody, jaką posłużyli się złodzieje. Wiadomo, że wstępem do kradzieży był wirus podpięty do innych informacji, które z internetu trafiały na komputery właścicieli kont. Tam szpiegujący program uaktywniał się, gdy ktoś wpisywał kluczowe hasło w wyszukiwarce (np. bank). Następnie w trakcie internetowej sesji sczytywał on z klawiatury dane potrzebne do dyspozycji przelewu, po czym przesyłał je złodziejom, a ci bez problemu przelewali pieniądze na wybrane przez siebie konta.

Szajka prawdopodobnie działa do dziś. Policja nie zatrzymała żadnego podejrzanego. Nie wie nawet, czy hakerzy pochodzą z Polski. Na wszelki wypadek apeluje o ostrożność do wszystkich korzystających z internetowych przelewów. Szczególnie zagrożone są osoby posługujące się tymi samymi kodami czy hasłami przy zleceniach. Wszelkie nieprawidłowości powinny one natychmiast zgłaszać w bankach.

Rzecznik prasowy BPH Jacek Balcer zaprzecza, aby pracownicy zaobserwowali włamania do systemu internetowego banku. Zapewnia, że stosowany system bankowości internetowej Sez@m "gwarantuje najwyższy poziom bezpieczeństwa i ciągle jest udoskonalany".

- Oczywiście zdarzają się próby nieuprawnionego logowania, ale w olbrzymiej większości wynikają one z niefrasobliwości klientów - zapewnia Balcer. Dlatego jego bank ostatnio często apeluje, aby nie korzystać z komputerów, do których nie ma pełnego zaufania. Ostrzega też na swoich stronach internetowych przed podawaniem hasła w odpowiedzi na e-maile lub logowania się poprzez przychodzące drogą e-mailową linki.

- Na ekranie logowania na bieżąco zamieszczamy zasady bezpiecznego korzystania. Przestrzegając ich, klienci nie powinni mieć żadnych obaw - mówi Balcer. Jak podkreśla, bank pokryje straty, jeśli z czyjegoś konta w nieznany sposób wyprowadzono pieniądze. Ostateczna decyzja co do zwrotu środków zapada jednak dopiero po zakończeniu postępowania wyjaśniającego.

Dla Gazety

Tomasz Barbaszewski

właściciel krakowskiej firmy ABA, specjalizującej się m.in. w zabezpieczaniu systemów komputerowych

- Każdy systemy zabezpieczeń jest tak silny jak jego najsłabsze ogniowo. W naszym kraju wciąż, niestety, pozostawiają one wiele do życzenia. Banki w zasadzie dobrze dbają o bezpieczeństwo swoich transmisji. Dlatego hakerzy nie atakują bezpośrednio ich systemów, lecz stacje klientów, aby przejąć nad nimi kontrolę. Dane z klawiatury są szyfrowane dopiero, gdy wychodzą z komputera do sieci. Dlatego wystarczy zainstalować szpiegowski program, który sczyta je przed zakodowaniem, aby uzyskać informacje do wykonania przelewu z cudzego konta. Barierą dla takich praktyk są systemy haseł jednorazowych, osobnych dla każdego przelewu, a także niezależne od komputera kanały transmisyjne. Tych jednak nie stosuje się zazwyczaj do kont przeciętnych klientów. Niektóre banki zabezpieczają się w ten sposób, że proponują dodatkowe uwierzytelnianie transakcji np. poprzez wymianę SMS-ów.

Temat w sumie nadaje sie na nowy topic... Nie wiem, jak BPH, ale np. Bank Slaski ma kiepskie zabezpieczenia (brak karty kodow jednorazowych, ze juz nie wspomne o tokenie).
Nordea (kiedys mialam tam konto, ale zrezygnowalam ze wzgledu na ogolny totalny balagan) wymaga do kazdorazowego zalogowania sie na stronie www jednorazowego hasla. W ofercie ma tez tokeny.

#19 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 12 maja 2005 - 09:06

Oczywiscie wszyscy poszkodowani uzywali systemu W.

#20 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 13 maja 2005 - 08:51

Trudno nie korzystac z Windy, jesli strony niektorych bankow otwieraja sie poprawnie tylko i wylacznie na windowsowym IE....

#21 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 13 maja 2005 - 10:10

Dlatego należy wybrać ten bank, który dba o wszystkich - nie tylko o użyszkodników WXP (w 90% nielegalnego) mBank działa mi na Operze, Safari, Camino, Firefox tak pod Linuxem jak OSXem (na WXP nie było mi dane sprawdzić - zresztą nie interesuje mnie to)

#22 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 19 maja 2005 - 20:39

a slyszeliscie ze lukas bank zajol 1sze miejsce na liscie bankow internetowych??

#23 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 22 maja 2005 - 13:56

BPH dziala w OSX! Oto jak:

Uaaa. Wreszcie udalo mi sie doprowadzic do stanu uzywalnosci system bankowosci internetowej BPH.
I juz spiesze z opowiadaniem JTZ:
Po pierwsze - przegladarka uzyta do operacji bankowych powinno byc cos ze stajni Mozilli - czyli Mozilla, Firefox lub Camino (testowalem ten ostatni produkt - dziala).
Po wtore - trza sie zaopatrzyc w maly smieszny wynalazek w postaci
Java Embedding Plugin for Mac OSX ktory pozwala uzyc innej niz zainstalowana w systemie Javki. Troszke nowszej...

TO JEST LINK BEZPOSREDNI DO JAVAPLUGIN w wersji 0.9.2

Sciagniete dwa pliki JavaEmbeddingPlugin.bundle oraz MRJPlugin.plugin pakujemy do folderu
/Library/Internet Plug-Ins/
Uruchamiamy przegladarke Camino (lub Firefox lub Mozilla) i.. po prostu wchodzimy do BPH.
W dolnej czesci ekranu, po prawej stronie mamy informacje o kluczach i komponentach.
Jesli przy opcji "Komponent" pojawia sie "OK" - znaczy ze wszystko gra.

Dzialaja przelewy, przegladarka nie zawiesza sie przy operacjach.
Po prostu DZIALA.

Testowane na Tiger 10.4.1 oraz Panther 10.3.9.

(update)
Zestawienie przegladarek w Mac OS X wspolpracujacych
z systemem bankowosci internetowej BPH
(przy pomocy Java Embedding Plugin):

- Safari 1.3 i 2.0: NIE DZIALA
- Opera 8.0: NIE DZIALA
- Internet Explorer: NIE DZIALA
- iCab: NIE DZIALA
- Netscape 7.02: NIE DZIALA
- Shiira 1.0: NIE DZIALA
- Sunrise Browser: NIE DZIALA
- Real Player: NIE DZIALA

a z weselszych informacji:
- Mozilla Camino 0.8.4: DZIALA
- Mozilla Firefox 1.0.2: DZIALA
- Netscape 7.2: DZIALA
- Mozilla Suite 1.7.8: DZIALA

Dla pewnosci i zgodnosci uzyte zostaly oryginalne wersje aplikacji,
bez przerobek, spolszczen, wszystkie w jezyku angielskim.

Milego uzytkowania. ;)

#24 archigraph

archigraph
  • 20 postów

Napisano 02 lipca 2005 - 16:22

BPH dziala w OSX! Oto jak: Może w końcu BPH przejży Twój post i przestanie nagminnie odpowiadać na sugestie, że system internetowy bph nie działa na MAC-u, że stworzony jest tylko na blaszaki, a dlaczego tak jest?. Ile im B.G. zapłacił za to, żeby tak właśnie było? Dlaczego przy podpisywaniu umowy na prowadzenie rachunku w bph nikt mi nie powiedział wcześniej, że nie bedzie działał na Mac-u. Dlaczego zatrudnia się przy opracowaniu systemu internetowego bph małych ludzi za ogromnme pieniądze a wielcy ludzie tacy jak orzels robią to za darmo i skutecznie co ci wielcy nie mogą i nie potrafią zrobić przez lata. Może ktoś odpowiedzialny z bph za taki stan rzeczy by się tą sprawą zainteresował, może trzeba by pomyśleć o jakiejś prowizji lub nagrodzie dla orzels. A może dopiero po skontaktowaniu się i przedstawieniu sprawy w programie III PR. Pana Janusza Weisa "dzwone do Pani w bardzo ważnej sprawie"-bph na poważnie by sie zajął sprawą niedociągnięć w bankowości internetowej bph. Może Pan Janusz Weis nie zdaje sobie sprawy co reklamuje w PR TVP.Dziękujemy-klienci bph.

#25 djsebo

djsebo
  • 65 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 lipca 2005 - 23:48

Witam utrudzonych w walce. Napisalem pewnego pieknego dnia do administratorow bankowosci internetowej banku BPH jednak jak to bywa w polskich realiach nie uzyskalem zadnej odpowiedzi. Co do samych programow wspolpracujachy z ta bankowoscia mam mieszane uczucia. Trzeba przyznać, że Camino radzi sobie z BPH bajlepiej ładuje strony w rewelacyjnym wręcz do innych tempie. Wszystkie przeglądarki jak u mnie pięknie pokazywały zawartość stron jednak kłopot pojawiał się zawsze w momencie uruchamiania przelewu. Samo Camino tez sobie rady nie wadalo... spiesze juz sprawdzic dodtkowe wtyczki Javy oby to pomoglo... Pozdrawiam Sebastian F.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych