Banki, czarna lista
Napisano 20 marca 2005 - 11:23
Napisano 20 marca 2005 - 11:27

Napisano 20 marca 2005 - 11:31
Napisano 20 marca 2005 - 13:25
Napisano 20 marca 2005 - 15:14
Napisano 20 marca 2005 - 15:56

Napisano 21 marca 2005 - 09:21
Napisano 21 marca 2005 - 12:12
Napisano 25 kwietnia 2005 - 02:18
Trzeba wyłączyć jednak blokowanie pop-upów. Tak jak w mBanku.
Dlatego zainstalowałem Operę i teraz zbieram kliknięcia na licencję. Jeśli mogę prosić:
http://my.opera.com/ainaval/affiliate/
Taka prywata

Napisano 26 kwietnia 2005 - 09:45
masz jedno ode mniePodobno ING Śląski daje się obsługiwać z... Opery.
Dlatego zainstalowałem Operę i teraz zbieram kliknięcia na licencję. Jeśli mogę prosić:
http://my.opera.com/ainaval/affiliate/
Taka prywataTIA

Gość_brodek_*
Napisano 27 kwietnia 2005 - 08:11
Bank BPH tez nie dziala..... dziala wszystko poza podpisaniem przelewu, w dziale IT mi napisali ze wersja na OSX komonentu do podpisywania przelwu nie jest planowana. Z firefoxem jest tak ze sie wiesza po jakis 10 sekundach od zalogowania (stan konta zdaze zabaczyc), w safari niby jest ok komponent sie zaladowal ale podpisanie przelewu zamraza przegladarke na dlugie minuty, pozostaje tylko Force Quit. Ale na Safari poza podpisaniem przelweu mozna zrobic wszystko, sprawdzic historie, zminic ustawienia itp.
Polecam strone www.osiolki.net tam mozna sie dowiedziec o kwiatuszkach jakie wymyslaja niektore instytucje na swoich serwisach.
Napisano 28 kwietnia 2005 - 13:15
masz jedno ode mnie
Fenks!

A trochę OT:
Wiecie może jak zalogować sie na pocztę wp.pl by mieć tzw. nową pocztę?
Z maka daje się zalogować tylko pod warunkiem zaptaszkowania "stara poczta" (chodzi chyba o wygląd i jakieś nowe funkcje).
Inaczej wywala komunikat o zbyt wielu przekierowaniach...
Sam nie używam poczty na wp, tym bardziej przez www, ale ma wybranka owszem i sprawdzając z moje iBooka trochę mi marudzi, że niby ten mak taki dobry, ale...

Z Opery jeszcze nie próbowałem, nie znam hasła, żeby sprawdzić. Komunikat przekierowań wywala na pewno Safari i Firefox.
Napisano 04 maja 2005 - 11:48
Napisano 04 maja 2005 - 14:26
no niestety nie baudzo... tzn da sie otworzyc strone, wejsc w menu i inne takie, ale juz przy probie utworzenia nowego przelewu Opera glupieje (tzn. laduje sie i laduje... i moze by w koncu sie zaladowala, ale nie starczylo mi cierpliwosci)Podobno ING Śląski daje się obsługiwać z... Opery.
Napisano 05 maja 2005 - 23:01
Napisano 12 maja 2005 - 07:13
Nie testowałem z innymi przeglądarkami.
Ogólne wrażenie pozytywne.
News na temat: Rekordowy pishing w Polsce
CitiBank Handlowy wypadł tutaj b. niekorzystnie.
Napisano 12 maja 2005 - 07:27
Napisano 12 maja 2005 - 08:44
Ireneusz Dańko 11-05-2005, ostatnia aktualizacja 11-05-2005 22:19
Co najmniej kilkadziesiąt kont bankowych w Polsce okradła szajka hakerów, łamiąc zabezpieczenia przy pomocy wirusa rozsyłanego na komputery klientów. Łupem padło bez mała milion złotych
Internetowych złodziei tropi policja gospodarcza z krakowskiej komendy. Nie ujawnia nazwy banku, z którego znikły pieniądze. Według naszych ustaleń szereg kradzieży już kilka miesięcy temu miał zgłosić Bank Przemysłowo-Handlowy. Część klientów (firm i osób prywatnych) korzystających z bankowości internetowej zauważyła wówczas na swoich kontach nieznane przelewy. Na niektórych rachunków przepadły pokaźne sumy - największa to 120 tys. zł.
- Do tej pory stwierdziliśmy kilkadziesiąt takich przypadków. Suma wyłudzeń waha się w granicach 800 tys. zł - przyznaje komisarz Sylwia Bober z zespołu prasowego małopolskiej policji. Zdaniem śledczych straty na rachunkach mogą być znacznie większe, ponieważ część posiadaczy kont nie sprawdza na bieżąco ich zawartość. Podejrzewa się, że hakerzy wyciągali pieniądze z więcej niż jednego banku.
Z uwagi na dobro śledztwo policja nie podaje dokładnie metody, jaką posłużyli się złodzieje. Wiadomo, że wstępem do kradzieży był wirus podpięty do innych informacji, które z internetu trafiały na komputery właścicieli kont. Tam szpiegujący program uaktywniał się, gdy ktoś wpisywał kluczowe hasło w wyszukiwarce (np. bank). Następnie w trakcie internetowej sesji sczytywał on z klawiatury dane potrzebne do dyspozycji przelewu, po czym przesyłał je złodziejom, a ci bez problemu przelewali pieniądze na wybrane przez siebie konta.
Szajka prawdopodobnie działa do dziś. Policja nie zatrzymała żadnego podejrzanego. Nie wie nawet, czy hakerzy pochodzą z Polski. Na wszelki wypadek apeluje o ostrożność do wszystkich korzystających z internetowych przelewów. Szczególnie zagrożone są osoby posługujące się tymi samymi kodami czy hasłami przy zleceniach. Wszelkie nieprawidłowości powinny one natychmiast zgłaszać w bankach.
Rzecznik prasowy BPH Jacek Balcer zaprzecza, aby pracownicy zaobserwowali włamania do systemu internetowego banku. Zapewnia, że stosowany system bankowości internetowej Sez@m "gwarantuje najwyższy poziom bezpieczeństwa i ciągle jest udoskonalany".
- Oczywiście zdarzają się próby nieuprawnionego logowania, ale w olbrzymiej większości wynikają one z niefrasobliwości klientów - zapewnia Balcer. Dlatego jego bank ostatnio często apeluje, aby nie korzystać z komputerów, do których nie ma pełnego zaufania. Ostrzega też na swoich stronach internetowych przed podawaniem hasła w odpowiedzi na e-maile lub logowania się poprzez przychodzące drogą e-mailową linki.
- Na ekranie logowania na bieżąco zamieszczamy zasady bezpiecznego korzystania. Przestrzegając ich, klienci nie powinni mieć żadnych obaw - mówi Balcer. Jak podkreśla, bank pokryje straty, jeśli z czyjegoś konta w nieznany sposób wyprowadzono pieniądze. Ostateczna decyzja co do zwrotu środków zapada jednak dopiero po zakończeniu postępowania wyjaśniającego.
Dla Gazety
Tomasz Barbaszewski
właściciel krakowskiej firmy ABA, specjalizującej się m.in. w zabezpieczaniu systemów komputerowych
- Każdy systemy zabezpieczeń jest tak silny jak jego najsłabsze ogniowo. W naszym kraju wciąż, niestety, pozostawiają one wiele do życzenia. Banki w zasadzie dobrze dbają o bezpieczeństwo swoich transmisji. Dlatego hakerzy nie atakują bezpośrednio ich systemów, lecz stacje klientów, aby przejąć nad nimi kontrolę. Dane z klawiatury są szyfrowane dopiero, gdy wychodzą z komputera do sieci. Dlatego wystarczy zainstalować szpiegowski program, który sczyta je przed zakodowaniem, aby uzyskać informacje do wykonania przelewu z cudzego konta. Barierą dla takich praktyk są systemy haseł jednorazowych, osobnych dla każdego przelewu, a także niezależne od komputera kanały transmisyjne. Tych jednak nie stosuje się zazwyczaj do kont przeciętnych klientów. Niektóre banki zabezpieczają się w ten sposób, że proponują dodatkowe uwierzytelnianie transakcji np. poprzez wymianę SMS-ów.
Napisano 12 maja 2005 - 09:06
Napisano 13 maja 2005 - 08:51
Napisano 13 maja 2005 - 10:10
Napisano 19 maja 2005 - 20:39
Napisano 22 maja 2005 - 13:56
Uaaa. Wreszcie udalo mi sie doprowadzic do stanu uzywalnosci system bankowosci internetowej BPH.
I juz spiesze z opowiadaniem JTZ:
Po pierwsze - przegladarka uzyta do operacji bankowych powinno byc cos ze stajni Mozilli - czyli Mozilla, Firefox lub Camino (testowalem ten ostatni produkt - dziala).
Po wtore - trza sie zaopatrzyc w maly smieszny wynalazek w postaci
Java Embedding Plugin for Mac OSX ktory pozwala uzyc innej niz zainstalowana w systemie Javki. Troszke nowszej...
TO JEST LINK BEZPOSREDNI DO JAVAPLUGIN w wersji 0.9.2
Sciagniete dwa pliki JavaEmbeddingPlugin.bundle oraz MRJPlugin.plugin pakujemy do folderu
/Library/Internet Plug-Ins/
Uruchamiamy przegladarke Camino (lub Firefox lub Mozilla) i.. po prostu wchodzimy do BPH.
W dolnej czesci ekranu, po prawej stronie mamy informacje o kluczach i komponentach.
Jesli przy opcji "Komponent" pojawia sie "OK" - znaczy ze wszystko gra.
Dzialaja przelewy, przegladarka nie zawiesza sie przy operacjach.
Po prostu DZIALA.
Testowane na Tiger 10.4.1 oraz Panther 10.3.9.
(update)
Zestawienie przegladarek w Mac OS X wspolpracujacych
z systemem bankowosci internetowej BPH
(przy pomocy Java Embedding Plugin):
- Safari 1.3 i 2.0: NIE DZIALA
- Opera 8.0: NIE DZIALA
- Internet Explorer: NIE DZIALA
- iCab: NIE DZIALA
- Netscape 7.02: NIE DZIALA
- Shiira 1.0: NIE DZIALA
- Sunrise Browser: NIE DZIALA
- Real Player: NIE DZIALA
a z weselszych informacji:
- Mozilla Camino 0.8.4: DZIALA
- Mozilla Firefox 1.0.2: DZIALA
- Netscape 7.2: DZIALA
- Mozilla Suite 1.7.8: DZIALA
Dla pewnosci i zgodnosci uzyte zostaly oryginalne wersje aplikacji,
bez przerobek, spolszczen, wszystkie w jezyku angielskim.
Milego uzytkowania.

Napisano 02 lipca 2005 - 16:22
Napisano 03 lipca 2005 - 23:48
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych