Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad i iOS 4.2 beta - pierwsze wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
380 odpowiedzi w tym temacie

#151 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 października 2010 - 18:42

iOS 4.2 beta 3

http://www.youtube.com/watch?v=7bQUuYRdjQ8&hd=1

#152 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 13 października 2010 - 20:52

Przestańcie spamować! Jak komuś zależy koniecznie na becie to ją znajdzie choćby w Google.

#153 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 października 2010 - 21:13

Przestańcie spamować! Jak komuś zależy koniecznie na becie to ją znajdzie choćby w Google.

Uwierz mi, że przekopałem Google i wszędzie trzeba mieć konto dev'a.

#154 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów
  • SkądKalisz, Zielona Góra

Napisano 13 października 2010 - 23:12

Moje wrazenie na 4.2 BETA3: - odnosze wrazenie ze system przyspieszyl, aplikacje w multi zamykaja sie natychmiast, - tapeta jeans git, ;) ... To tak po 4 minutach uzytkowania. Szukam dalej -pasek zakladek byl juz wczesniejjak ktos zauwazyl wczesniej - bardziej przydalyby sie karty- tak jak np w Atomicu

#155 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 października 2010 - 23:45

jak dla mnie to mogliby zmienić te irytujące pole wyszukiwania po otworzeniu nowej karty.. przecież aż się prosi by w nowej karcie wpisywać stronę, a nie wyszukiwać.

#156 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2010 - 02:07

Uwierz mi, że przekopałem Google i wszędzie trzeba mieć konto dev'a.

Aby używać tej bety na iPadzie nie trzeba mieć konta dev. Wystarczy, że uaktualnisz iPada, a nie odtworzysz do stanu fabrycznego. Wtedy nie będzie go trzeba aktywować.. zagadka rozwiązana. Ja w ten sposób testowałem beta 2, a teraz testuje obecny soft. Jak komuś zależy na ipsw, to niech odwiedzi iModZone.net.

#157 podkowa

podkowa
  • 169 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2010 - 07:20

Czy aplikacja "kontakty" w iPadzie zawsze była taka mała w orientacji pionowej, bo jakoś mam wrażenie że wcześniej była na cały ekran.

#158 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 października 2010 - 08:00

Nie, byla taka sama.

#159 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2010 - 17:05

Aby używać tej bety na iPadzie nie trzeba mieć konta dev. Wystarczy, że uaktualnisz iPada, a nie odtworzysz do stanu fabrycznego. Wtedy nie będzie go trzeba aktywować.. zagadka rozwiązana. Ja w ten sposób testowałem beta 2, a teraz testuje obecny soft. Jak komuś zależy na ipsw, to niech odwiedzi iModZone.net.

Betę 2 ktoś wrzucił i też sobie wgrałem, ale chodzi o to, że nie ma stronki z linkiem do dl bety 3. Sprawdzę tą stronkę co podałeś ;).

#160 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2010 - 19:25

Czy mi się tlyko wydaje czy 1 beta miała opcję drukowania z pages? Udało się komuś uruchomić airplay? BTW on ma działać tylko na lini iOS apple TV czy iOS - OS X też?

#161 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2010 - 21:10

Czy mi się tlyko wydaje czy 1 beta miała opcję drukowania z pages? Udało się komuś uruchomić airplay? BTW on ma działać tylko na lini iOS apple TV czy iOS - OS X też?

Oraz czy na linii iOS - Windows również?

#162 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 października 2010 - 21:31

Drukowania z Pages nie bylo nigdy, bo to Pages musi mieć ta opcje wprowadzona, system przecież tego nie narzuci. Na razie drukowanie jest tylko z Safari. I tak, ma byc kompatybilne z Windows tez (o OSX myśle, ze nie trzeba tak naprawdę wspominać).

#163 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 października 2010 - 09:53

Odpalilem wreszcie Pages z polska klawiatura, podlaczajac klawiaturke bezprzewodowa. Mysle, ze kazdego interesuje jak to dziala :) No dobra, wiem ze sie niecierpliwicie ;) Klawiatura automatycznie przelacza sie na klawiature maszynistki (QWERTZ). Czyli jest swietnie, choc szkoda, ze nie mam naklejek by je doczepic do klawiaturki, bo nie pamietam niestety calego ukladu (notabene duzo latwiejszego w pisaniu bezwzrokowym niz programisty). Oczywiscie alt z literkami nie dziala. Jak ktos ma problem z symbolami, to wystarczy CMD+Spacja by przelaczyc miedzy klawiaturami, ktore sie wybralo w preferencjach (ja mam na przyklad US). Krotko mowiac dziala lepiej niz myslalem. Ciekawe czy bedzie klawiatura programisty z czasem dostepna systemowo, czy tez ktos ja rozwinie jak klawiatury Emoji (choc nie wiem czy to przypadkiem nie jest tylko odblokowywanie funkcji niedostepnych z interfejsu).

#164 Dabman

Dabman
  • 197 postów

Napisano 15 października 2010 - 13:05

Dla tych co mają 4.2 beta przez restore.
Dajecie restore z DFU do 3.2.2 ( baseband już bedzie i tak wyższy )
Następnie RecBoot i EXIT DFU Downgrade iOS 4.2 to iOS 3.2.2 for iPad, iOS 4.1 for iPhone and iPod touch | Covering Web

Co do 4.2 beta 1 i 2 można zrobić z shiftem ( win ) alt ( mac ) i aktualizować, wtedy nie wymaga konta dev.

natomiast nie wiem jak z aktualizacją do 4.2 beta 3, może ktoś powiedzieć czy ten myk działa?

#165 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 października 2010 - 13:55

Oczywiscie ze dziala. Czemu mialoby sie zmienic?
Tylko jeszcze raz do kazdego, kto chce miec 4.2, najpierw pomysl i nie wybieraj "restore", zebys potem nie musial opowiadac, ze na Twoim iPadzie nie zadzialalo, albo ze sie pomyliles.

#166 KrzysztofGud

KrzysztofGud
  • 4 postów

Napisano 15 października 2010 - 21:30

grzes_l - z Twojego postu wnioskuję, że wraz z 4.2 nie ma możliwości korzystania z klawiatury Bluetooth tak samo jak na mac? A jak jest z polskim słownikiem? jeżeli wpiszę "gory" to automatycznie poprawi na "góry"?

#167 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 października 2010 - 21:44

Poniekad to jest tak samo. Tyle ze uklad polski masz jeden - maszynistki. W becie 3 slownika ortograficznego polskiego jeszcze nie ma, zreszta na 4.1 tez go nie ma i nie wiemy czy sie pojawi. Nie podkresla wiec bledow. Korzystajac z zewnetrznej klawiatury rowniez nie podmienia slow - co jest logiczne bo piszac na klawiaturze raczej nie chcemy co jakis czas dotykac ekranu.

#168 Dabman

Dabman
  • 197 postów

Napisano 15 października 2010 - 21:48

to jest 4.1 dla iPad?

#169 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 października 2010 - 22:09

Jest na iPhona/iPoda wyobraz sobie.

#170 Dabman

Dabman
  • 197 postów

Napisano 15 października 2010 - 22:20

tyle wiem, sam mam 4.1 na 3G. Lecz co to ma do iPad?

#171 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 października 2010 - 22:29

Zrozumiales co napisalem i gdzie odnioslem sie do 4.1 czy zrozumienie slowa pisanego Cie przerasta? Czy moze tez chciales sie glupio dopieprzyc bo nie wiedziales co by tu madrego napisac? Wytlumacze Ci - nie ma przeslanek ze polski slownik ortograficzny w ogole sie na iPadzie pojawi, bo nie ma go zadna wersja iOS 4.

#172 stefek800

stefek800
  • 42 postów
  • Skądbruxela

Napisano 16 października 2010 - 14:07

Oczywiscie ze dziala. Czemu mialoby sie zmienic?
Tylko jeszcze raz do kazdego, kto chce miec 4.2, najpierw pomysl i nie wybieraj "restore", zebys potem nie musial opowiadac, ze na Twoim iPadzie nie zadzialalo, albo ze sie pomyliles.

Jestes pewny ze pojdzie bez konta deweloperskiego-wlasnie rozpakowalem nowiutkiego iPada i nie chcialbnym go "uceglic " juz pierwszego dnia.

[mod]nie podajemy linków do bety[/mod]

#173 midar

midar
  • 38 postów

Napisano 16 października 2010 - 16:44

Polski słownik dla 4.2 beta w iPadzie oczywiście jest i bez problemu podpowiada i poprawiawia "gory" na "góry". W dedykowanej klawiaturce (niestety mam razem ze stacją dokującą, nie BT) układ programisty z polskimi znakami działa świetnie. Wystarczy w ustawieniach wybrać qwerty oraz "polski pro".

#174 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 października 2010 - 10:43

Ale nie poprawia jak używasz zewnętrznej klawiatury i o tym była mowa. Gdzie widzisz ten układ qwerty i Polish Pro? Może z tym dokiem klawiatura się inaczej identyfikuje.

#175 midar

midar
  • 38 postów

Napisano 17 października 2010 - 15:48

Co do ustawień, to po rozwinięciu wybranej klawiatury (polska) pojawia się wybór programowy: QWERTY, QWERTZ, AZERTY oraz sprzętowy: polski, polski pro, USA rozszerzony. Po wybraniu "polski pro" oraz "qwerty" u mnie na szprzętowej działa poprawnie układ "polski programisty" (litera + alt). Co do słownika to sprawdziłem (rzadko używam sprzętowej) i niestety masz rację: z klawiaturą ekranową korekta działa, z zewnętrzną nie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych