Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad Wi-Fi +3G czy Wi-Fi + Huawei

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 Slasheer

Slasheer
  • 150 postów
  • SkądStorrs, CT

Napisano 12 września 2010 - 12:09

Witam, Podjąłem decyzję by kupić iPada, jednakże na tym się skończyło bo znów mam dylemat.. Mam 2 opcje - 1. iPad Wi-Fi + Huawei E585 -- 499$ + 300PLN lub 2.iPad 3G+Wi-Fi - 629$. Ceny są porównywalne , może troszkę taniej wychodzi 1 konfiguracja, ale zastanawia mnie czy ma to sens, bo wtedy muszę chodzić z 2 urządzeniami. Są też tego plusy , a dokładniej - mam iPhone , którym również mogę sie swobodnie podłączyć wtedy pod Wi-Fi .. Do całego zestawu prawdopodobnie dokupię na Alledrogo , kartę Orange za 45PLN 6GB :) Proszę o wasze opinie

#2 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 września 2010 - 12:14

Jak masz iPhona to huawei nie będzie ci potrzebny. Możesz udostępnić internet dla iPada z iPhona.

#3 Slasheer

Slasheer
  • 150 postów
  • SkądStorrs, CT

Napisano 12 września 2010 - 12:31

a na odwrót mogę? z iPada na iphona lub inne urządzenie (macbook)

#4 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 września 2010 - 12:50

Na FAQ MyWi piszą, że działa na iPadzie, ale sam nie sprawdzałem bo mam iPada bez 3G.

#5 zayks

zayks
  • 37 postów

Napisano 12 września 2010 - 13:02

Huawei działa podobno jako karta pamięci i udostępnia pliki w sieci WiFi czy da rade je przenieść na ipad`a? Jak wgrywać pliki na ipada? - to moje pierwsze urządzenie firmy apple.

#6 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 września 2010 - 13:13

Jakie pliki? Książki, dokumenty aby otwierać na ipadzie czy jako pendrive?

#7 zayks

zayks
  • 37 postów

Napisano 12 września 2010 - 13:16

no jakie kolwiek np. plik z office worda itp? by dalo rade otworzyc przez programy wgrane do ipada :)

no i ponawiam pytanie:

Huawei działa podobno jako karta pamięci i udostępnia pliki w sieci WiFi czy da rade je przenieść na ipad`a?

#8 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 września 2010 - 13:18

Plik worda aby otworzyć np w Pages wgrywasz przez iTunes. A jak chcesz wykorzystać iPada jako pendrive są do tego programy w app store, nie polecę żadnego bo nie korzystam.

#9 lukis81

lukis81
  • 26 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 12 września 2010 - 13:44

Jak chcesz przeniesc plik .doc obojetnie jaki to proponuje Dropbox na kompie i sciagasz go sobie na ipada iphona. Moim zdaniem ipad3g jest praktyczniejszy bo kupujac go chodzi o max mobilnosc.

#10 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 12 września 2010 - 13:54

Huawei działa podobno jako karta pamięci i udostępnia pliki w sieci WiFi czy da rade je przenieść na ipad`a?

Oczywiście, że NIE! Odpowiedź owa dotyczy części pytania "czy da radę je przenieść na iPad'a".

Huawei (wypowiadam się obecnie na temat modelu E585) umożliwia dostęp do zawartości karty pamięci przez przeglądarkę internetową. Oczywiście możemy zobaczyć strukturę karty pamięci, foldery, pliki wraz z nazwami. Możemy nawet wyświetlić pliki *.jpg, *.bmp, *.txt, *.pdf (spróbowałem tylko mały, około 500KB) - jednak, nic więcej z tym nie zrobimy. Nie przeniesiemy na iPada np. *.mp3, nie będziemy mogli w aplikacji biurowej (dowolnej) otworzyć i zmodyfikować pliku.
Nie będziemy też mogli wrzucić żadnego pliku z iPada na kartę pamięci, aby kto inny mógł z tego skorzystać.

Oczywiście, jeżeli korzystamy z tego modemu i chcemy uzyskać dostęp do karty pamięci przez przeglądarkę komputera (bez znaczenia, czy Mac czy PC) - to wtedy będziemy mogli zrobić to samo, co pozwala nam komputer - czyli, jeżeli mamy np. link do pliku MP3 w przeglądarce, będziemy mogli to zapisać / odtworzyć.
Klikamy na ów MP3 - przeglądarka zachowa się tak, jakby pobierała to z internetu (nie z dysku) a następnie wykona domyślną czynność, np. odegra to w iTunes.

Dostęp do tej karty pamięci nie jest nawet namiastką pendrive.

Podjąłem decyzję by kupić iPada, jednakże na tym się skończyło bo znów mam dylemat.. Mam 2 opcje - 1. iPad Wi-Fi + Huawei E585 -- 499$ + 300PLN lub 2.iPad 3G+Wi-Fi - 629$. Ceny są porównywalne , może troszkę taniej wychodzi 1 konfiguracja, ale zastanawia mnie czy ma to sens, bo wtedy muszę chodzić z 2 urządzeniami.

Ja nie sugerowałem się akurat ceną - wiedziałem, że interesuje mnie wersja 32GB - jednak, po chwili namysłu doszedłem do wniosku, że 3G mnie nie interesuje.
Z modemów Huawei korzystałem od dłuższego czasu, uprzednio z E5830, obecnie z E585 - który to daje mi naprawdę doskonałą jakość. Największym plusem jest fakt, że mogę na raz korzystać z więcej niż jednego urządzenia. 3G w iPadzie to tylko jedno urządzenie z internetem. Gdybym korzystał z tego sam - może wybrałbym 3G - jednak, korzystam z tego internetu będąc z żoną, znajomymi - dostęp do własnego WiFi w każdym miejscu jest rzeczą niezwykle wygodną.
GPS? Mam w kilku telefonach, mam samochodowy - nie musi być w iPadzie.

#11 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 września 2010 - 09:15

Ja też korzystam z tandemu iPad WiFi + router MiFi. Jestem z tego rozwiązania zadowolony ponieważ nie mam zbyt często potrzeby korzystania z iPad'a poza domem (wystarcza mi iPhone). Natomiast gdybym miał częściej się z nim przemieszczać, to wówczas wersja 3G byłaby oczywiście wygodniejsza. Poza tym funkcja routera dla innych urządzeń czasami bardzo się przydaje.

#12 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 września 2010 - 21:47

Oczywiście, że NIE! Odpowiedź owa dotyczy części pytania "czy da radę je przenieść na iPad'a".
Huawei (wypowiadam się obecnie na temat modelu E585) umożliwia dostęp do zawartości karty pamięci przez przeglądarkę internetową. Oczywiście możemy zobaczyć strukturę karty pamięci, foldery, pliki wraz z nazwami. Możemy nawet wyświetlić pliki *.jpg, *.bmp, *.txt, *.pdf (spróbowałem tylko mały, około 500KB) - jednak, nic więcej z tym nie zrobimy. Nie przeniesiemy na iPada np. *.mp3, nie będziemy mogli w aplikacji biurowej (dowolnej) otworzyć i zmodyfikować pliku.

hahaha ale głupoty! Oczywiście, że TAK! Pliki przeglądasz przez przeglądarkę, owszem ale przecież możesz za pomocą GoodReadera ($0,99) pobrać plik i dalej możesz go już edytować i robić z nim co tylko chcesz!Każdy z plików będziesz mógł pobrać!Nawet archiwum rar i je wypakować - wystarczy tylko GoodReader. Niestety wrzucanie czegokolwiek na kartę będzie nie możliwe. Ale pobieranie jak najbardziej!

#13 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 13 września 2010 - 22:00

hahaha ale głupoty! Oczywiście, że TAK!

No to bardzo ciekawa wiadomość, bo ja staję właśnie przed identycznym dylematem co chato.pl
iPad 32GB a iPad 16WiFi 3G są właściwie na podobnym pułapie cenowym i naprawdę mocno się zastanawiam, czy by nie wziąć bez 3G a dokupić modem. Jeśli byłaby możliwość korzystania z kontentu zapisanego na karcie pamięci, to dodatkowo odpada koszt przejściówki. Z drugiej strony modem ZAWSZE będzie można kiedyś dokupić, a z tabletem nie zrobisz nic - trzeba by kupić nowy model.

iPad to jednak sprzęt, który bez dostępu do netu traci conajmniej 50% swojej wartości.

#14 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 września 2010 - 22:26

tak dla porządku: to nie ja mam dylemat, tylko Slasheer ;)

#15 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 września 2010 - 22:35

powiem tylko tyle, modem jest lekki, dajemy power on i wrzucamy do torby czy plecaka i zapominamy ze go mamy :D a iPad działa z internetem :D modemik posiada także możliwość wysyłania smsów co także może się przydać.

#16 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 13 września 2010 - 23:33

tak dla porządku: to nie ja mam dylemat, tylko Slasheer ;)

Jasne, sorry, mój błąd :)

EDIT:

modemik posiada także możliwość wysyłania smsów co także może się przydać.

W sumie to zawsze można wysłać SMS-a z jakiejś bramki...

#17 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 września 2010 - 01:15

hahaha ale głupoty! Oczywiście, że TAK! Pliki przeglądasz przez przeglądarkę, owszem ale przecież możesz za pomocą GoodReadera ($0,99) pobrać plik i dalej możesz go już edytować i robić z nim co tylko chcesz!Każdy z plików będziesz mógł pobrać!Nawet archiwum rar i je wypakować - wystarczy tylko GoodReader. Niestety wrzucanie czegokolwiek na kartę będzie nie możliwe. Ale pobieranie jak najbardziej!

Pytanie, które padło każdy z nas zinterpretował inaczej. W moim rozumieniu, w pytaniu chodziło o możliwość przeniesienia plików na iPada, które byłyby ogólnodostępne dla każdej aplikacji. Na to pytanie odpowiedziałem, że się nie da, ponieważ tak uważałem i uważam.
Moja odpowiedź dotyczyła też tego, co możemy zrobić z owymi plikami bezpośrednio z poziomu przeglądarki.
Jeżeli kogoś moja wypowiedź wprowadziła w błąd - przepraszam - nie było to zamierzeniem celowym.

Co do GoodReader'a to aplikacja warta posiadania, nie tylko na potrzeby obsługi karty pamięci w routerze. Niska cena i mnóstwo możliwości - polecam dla każdego posiadacza iPada.

#18 Slasheer

Slasheer
  • 150 postów
  • SkądStorrs, CT

Napisano 15 września 2010 - 16:10

krążę już kursorem na ikonką BUY NOW , ale ciągle nie wiem przy którym wcisnąć SELECT ... 16GB bez Wi-Fi + Ruter czy 16GB + 3g i mieć swięty spokój z zabawą w rutery .. z tego co się doczytałem taki ruterek trzyma ok. 5h a ipad ok 10h .. więc nie wiem juz sam... proszę jeszcze o kilka rad! :)

#19 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 15 września 2010 - 16:32

Jeśli jesteś w domu to router 3G to jest fajna sprawa (chociaż z abonamentem taniej wychodzi zwykły internet, ze zwykłym routerem), ale branie ze sobą routera za każdym razem gdy wychodzisz bardzo szybko ci się znudzi. Ja bym sugerował poszukać oddzielnej oferty internetu na telefon, a oddzielnej na pada. Ostatnio jak sprawdzałem, to najlepszą ofertę na kratę miał w obydwu przypadkach play (przyjeżdżam do Polski tylko czasami, więc muszę mieć na kartę). Na abonament można było rozważać Play lub Plusa z nocnym pobieraniem. Teraz trzeba by znowu sprawdzić i porównać oferty.

#20 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 15 września 2010 - 16:39

Ja stanąłem pod takim sammym dylematem, tylko w moim wypadku ipad 16gb 3g czy ipad 32gb. Po przeczytania paru tematów wybieram 32gb bez 3g. Mniej więcej cena ta sama, a nawet tańszy , dołoze tak jakby 200zł do ceny ipada 16gb 3g i kupie moedem i będe mógl korzystać z neta na ipadze, iphonie:) Co mnie bardzo cieszy, a w sumie taki modem to nie taki kolos:D

#21 Slasheer

Slasheer
  • 150 postów
  • SkądStorrs, CT

Napisano 15 września 2010 - 16:43

W sumie w domu mam ruter Wi-Fi bo mam stałe łącze , a iPad będe zabierał przeważnie zawsze ze sobą, ruter by się przydał jak gdzieś wyjeżdżam bo wtedy mogę sobie wziąć komputer , a przez uczelnie często się to nie zdarza .. wiec chyba pozostane na 16Gb +3G , jednak nie wyobrazam sobie wziac iPada w ręke w Case i w kieszeń taki ruter, tym bardziej że jestem obładowany już z każdej strony , to 2 telefony to portfel to klucze ... A żeby brać taki ruter tylko zeby korzystać w tym samym czasie z ipada i iphone to troche dziwne , bo to jest to samo tylko jedno od drugiego ma wyswietlacz ok. 5 razy wiekszy :P Co do internetu juz znalazlem wybrańca, na allegro sa oferty 45ZL za 6GB w orange :) Niech chociaż jeszcze jedna osoba , potwierdzi że dobrze robie! A będe spał spokojnie :D

#22 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 15 września 2010 - 19:52

Jeśli odpowiedz nowicjusza, który swojego iPada zamówił dopiero dziś, coś dla Ciebie znaczy, to ja potwierdzam, że dobrze robisz :D

#23 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 15 września 2010 - 20:48

Ja raczej zawsze bede mial plecak blisko z siebie z mifi wiec ipad nie bedzie problemem:D

#24 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 września 2010 - 21:11

Ja wybralem bramke numer 3 i zakupilem program MyWi do iPhone i z niego udostepniam internet na iPada ;)

#25 Slasheer

Slasheer
  • 150 postów
  • SkądStorrs, CT

Napisano 15 września 2010 - 23:33

I się zakończyło debatowanie, kupiłem iPada 16GB wi-fi +3G , w praniu się okaże czy dobrze zrobiłem. Cena: 708,08$ - iPad 16GB Wi-Fi + 3G + dodatkowo iPad Case A co do brami numer 3, Moj iPhone i tak straszliwie pożera energię, a życie bez telefonu w moim przypadku to wielka bezradność. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za opinie i wypowiedzi! :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych