Ipad Wi-Fi +3G czy Wi-Fi + Huawei
Napisano 12 września 2010 - 12:09

Napisano 12 września 2010 - 12:14
Napisano 12 września 2010 - 12:31
Napisano 12 września 2010 - 12:50
Napisano 12 września 2010 - 13:02
Napisano 12 września 2010 - 13:13
Napisano 12 września 2010 - 13:16

no i ponawiam pytanie:
Huawei działa podobno jako karta pamięci i udostępnia pliki w sieci WiFi czy da rade je przenieść na ipad`a?
Napisano 12 września 2010 - 13:18
Napisano 12 września 2010 - 13:44
Napisano 12 września 2010 - 13:54
Huawei działa podobno jako karta pamięci i udostępnia pliki w sieci WiFi czy da rade je przenieść na ipad`a?
Oczywiście, że NIE! Odpowiedź owa dotyczy części pytania "czy da radę je przenieść na iPad'a".
Huawei (wypowiadam się obecnie na temat modelu E585) umożliwia dostęp do zawartości karty pamięci przez przeglądarkę internetową. Oczywiście możemy zobaczyć strukturę karty pamięci, foldery, pliki wraz z nazwami. Możemy nawet wyświetlić pliki *.jpg, *.bmp, *.txt, *.pdf (spróbowałem tylko mały, około 500KB) - jednak, nic więcej z tym nie zrobimy. Nie przeniesiemy na iPada np. *.mp3, nie będziemy mogli w aplikacji biurowej (dowolnej) otworzyć i zmodyfikować pliku.
Nie będziemy też mogli wrzucić żadnego pliku z iPada na kartę pamięci, aby kto inny mógł z tego skorzystać.
Oczywiście, jeżeli korzystamy z tego modemu i chcemy uzyskać dostęp do karty pamięci przez przeglądarkę komputera (bez znaczenia, czy Mac czy PC) - to wtedy będziemy mogli zrobić to samo, co pozwala nam komputer - czyli, jeżeli mamy np. link do pliku MP3 w przeglądarce, będziemy mogli to zapisać / odtworzyć.
Klikamy na ów MP3 - przeglądarka zachowa się tak, jakby pobierała to z internetu (nie z dysku) a następnie wykona domyślną czynność, np. odegra to w iTunes.
Dostęp do tej karty pamięci nie jest nawet namiastką pendrive.
Podjąłem decyzję by kupić iPada, jednakże na tym się skończyło bo znów mam dylemat.. Mam 2 opcje - 1. iPad Wi-Fi + Huawei E585 -- 499$ + 300PLN lub 2.iPad 3G+Wi-Fi - 629$. Ceny są porównywalne , może troszkę taniej wychodzi 1 konfiguracja, ale zastanawia mnie czy ma to sens, bo wtedy muszę chodzić z 2 urządzeniami.
Ja nie sugerowałem się akurat ceną - wiedziałem, że interesuje mnie wersja 32GB - jednak, po chwili namysłu doszedłem do wniosku, że 3G mnie nie interesuje.
Z modemów Huawei korzystałem od dłuższego czasu, uprzednio z E5830, obecnie z E585 - który to daje mi naprawdę doskonałą jakość. Największym plusem jest fakt, że mogę na raz korzystać z więcej niż jednego urządzenia. 3G w iPadzie to tylko jedno urządzenie z internetem. Gdybym korzystał z tego sam - może wybrałbym 3G - jednak, korzystam z tego internetu będąc z żoną, znajomymi - dostęp do własnego WiFi w każdym miejscu jest rzeczą niezwykle wygodną.
GPS? Mam w kilku telefonach, mam samochodowy - nie musi być w iPadzie.
Napisano 13 września 2010 - 09:15
Napisano 13 września 2010 - 21:47
Oczywiście, że NIE! Odpowiedź owa dotyczy części pytania "czy da radę je przenieść na iPad'a".
Huawei (wypowiadam się obecnie na temat modelu E585) umożliwia dostęp do zawartości karty pamięci przez przeglądarkę internetową. Oczywiście możemy zobaczyć strukturę karty pamięci, foldery, pliki wraz z nazwami. Możemy nawet wyświetlić pliki *.jpg, *.bmp, *.txt, *.pdf (spróbowałem tylko mały, około 500KB) - jednak, nic więcej z tym nie zrobimy. Nie przeniesiemy na iPada np. *.mp3, nie będziemy mogli w aplikacji biurowej (dowolnej) otworzyć i zmodyfikować pliku.
hahaha ale głupoty! Oczywiście, że TAK! Pliki przeglądasz przez przeglądarkę, owszem ale przecież możesz za pomocą GoodReadera ($0,99) pobrać plik i dalej możesz go już edytować i robić z nim co tylko chcesz!Każdy z plików będziesz mógł pobrać!Nawet archiwum rar i je wypakować - wystarczy tylko GoodReader. Niestety wrzucanie czegokolwiek na kartę będzie nie możliwe. Ale pobieranie jak najbardziej!
Napisano 13 września 2010 - 22:00
hahaha ale głupoty! Oczywiście, że TAK!
No to bardzo ciekawa wiadomość, bo ja staję właśnie przed identycznym dylematem co chato.pl
iPad 32GB a iPad 16WiFi 3G są właściwie na podobnym pułapie cenowym i naprawdę mocno się zastanawiam, czy by nie wziąć bez 3G a dokupić modem. Jeśli byłaby możliwość korzystania z kontentu zapisanego na karcie pamięci, to dodatkowo odpada koszt przejściówki. Z drugiej strony modem ZAWSZE będzie można kiedyś dokupić, a z tabletem nie zrobisz nic - trzeba by kupić nowy model.
iPad to jednak sprzęt, który bez dostępu do netu traci conajmniej 50% swojej wartości.
Napisano 13 września 2010 - 22:35

Napisano 14 września 2010 - 01:15
hahaha ale głupoty! Oczywiście, że TAK! Pliki przeglądasz przez przeglądarkę, owszem ale przecież możesz za pomocą GoodReadera ($0,99) pobrać plik i dalej możesz go już edytować i robić z nim co tylko chcesz!Każdy z plików będziesz mógł pobrać!Nawet archiwum rar i je wypakować - wystarczy tylko GoodReader. Niestety wrzucanie czegokolwiek na kartę będzie nie możliwe. Ale pobieranie jak najbardziej!
Pytanie, które padło każdy z nas zinterpretował inaczej. W moim rozumieniu, w pytaniu chodziło o możliwość przeniesienia plików na iPada, które byłyby ogólnodostępne dla każdej aplikacji. Na to pytanie odpowiedziałem, że się nie da, ponieważ tak uważałem i uważam.
Moja odpowiedź dotyczyła też tego, co możemy zrobić z owymi plikami bezpośrednio z poziomu przeglądarki.
Jeżeli kogoś moja wypowiedź wprowadziła w błąd - przepraszam - nie było to zamierzeniem celowym.
Co do GoodReader'a to aplikacja warta posiadania, nie tylko na potrzeby obsługi karty pamięci w routerze. Niska cena i mnóstwo możliwości - polecam dla każdego posiadacza iPada.
Napisano 15 września 2010 - 16:10

Napisano 15 września 2010 - 16:32
Napisano 15 września 2010 - 16:39
Napisano 15 września 2010 - 16:43

Napisano 15 września 2010 - 19:52

Napisano 15 września 2010 - 20:48
Napisano 15 września 2010 - 21:11

Napisano 15 września 2010 - 23:33

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych