Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Orange nie ma już iPhone'ów?

• This topic is locked This topic is locked
909 replies to this topic

#651 qubuch

qubuch
  • 989 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2010 - 19:48

tez widze ta opcje, ale...

do mojej żony zadzwonili po paru tygodniach czekania (przedluzenie umowy na firme), ze nie beda mieli jeszcze dlugo iphonow 4 poniewaz maja bardzo duzo reklamacji... mowa o ponad 70 procentach. miał ktos tak jeszcze?

ja byłem z jedną pierwszych reklamacji tak podejrzewam:D

#652 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 14 October 2010 - 19:51

własnie rozmawiałem z sklepem 510700700 - są już dostępne, a w przyszłym tygodniu ma być ich jeszcze więcej i dla wszystkich starczy.
Co ciekawe - jest już widoczny na stronie abonament gdzie do 98 zl abonamentu telefon kosztuje 449 zł. Niestety jeszcze nie można go kupić, ale za parę dni powinien być już dostępny. Warto było czekać - bo 500 zł oszczędności to sporo. Mam nadzieję, że po uruchomieniu ta cena nie zniknie

Jak dla mnie to jakiś niezły żart i wg mnie na tym się skończy. Cena nierealna w tym abonamencie.

#653 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 14 October 2010 - 20:06

Jakaś dziwna akcja z tymi 'OFERTAMI EKSKLUZYWNYMI'. Ciekawe o co chodzi??

#654 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 14 October 2010 - 20:17

a nie prościej kupić telefon na allegro i wziaść abo bez telefonu?

#655 chudas94

chudas94
  • 144 posts
  • SkądKatowice

Posted 14 October 2010 - 20:20

Nie Po co płacić około 2500zł skoro można mieć iP4 (w moim przypadku) za 1429zł?

#656 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 14 October 2010 - 20:22

tylko, że należy porównać nie samą cenę telefonu a ogólny koszt telefon+abonament. masz tańszy telefon ale droższy abo

#657 chudas94

chudas94
  • 144 posts
  • SkądKatowice

Posted 14 October 2010 - 20:30

Przy przedłużeniu umowy zwiększenie abo o 20zł (zwiększenie abonamentu było wiadome i nie ze względu na cenę iP4) iP4 16gb za 1429zł się chyba opłaca.

#658 bsz

bsz
  • 98 posts

Posted 14 October 2010 - 21:02

chyba się już skończyły...

#659 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 14 October 2010 - 21:08

Warto sobie policzyć - jeśli kupię iP 4 na allegro za 2400 zł a wydaję średnio 110 zł/mies to chyba lepiej wziąć abo:

BEZ ABO: 2400 + (24 X 110) = 2400 + 2640 = 5040 zł
Z ABO: 750 + (24 X 110) = 750 + 2640 = 3 390 zł

Kiedy dodam sobie jeszcze, że aparatu nie mogę sobie wbić w koszty jak kupuję na allegro no to już w ogóle jest masakra. Także opłaca się abo w Orange, przynajmniej jak masz firmę.

#660 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 14 October 2010 - 21:09

No jeśli ktoś kupuje telefon tylko po to żeby go po prostu mieć to tak masz rację, lepiej kupić na allegro...Ja jednak potrzebuje co miesiąc około 500 minut i trochę internetu w telefonie.

#661 highlanderpl

highlanderpl
  • 2 posts

Posted 14 October 2010 - 21:39

w Play nie ma problemu z iphon-ami, kilka dni się czeka na kuriera, ale ja swojego dostałem w 5 dni od zamówienia :) (no i oczywiście jest bez simlocka)

#662 bormac

bormac
  • 78 posts
  • SkądSzamoni, PL

Posted 14 October 2010 - 21:50

a ile za niego zapłaciłeś?

#663 AVALON

AVALON
  • 465 posts
  • SkądUK

Posted 14 October 2010 - 21:52

Pokazała się partia i pewnie nie wszyscy dostaną ....

#664 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 October 2010 - 22:01

w Play nie ma problemu z iphon-ami, kilka dni się czeka na kuriera, ale ja swojego dostałem w 5 dni od zamówienia :) (no i oczywiście jest bez simlocka)

Nie wiem ile za niego zapłaciłeś, ale jeśli tyle co na ich stronie to licząc razem abonamentem przez dwa lata to wychodzi 1000 zł drożej niż w Orange.
Jak zdejmę simloka w Orange za 77 zł to dalej będzie dużo drożej, nie wspominając o tym że internet tylko w dużych miastach,
ludzie mają różne swoje priorytety ale nie mogę zrozumieć tego pędu niektórych do Play

PS.
dostałem wreszcie numer listu przewozowego i jutro chyba się przejdę z rana na spacer do DPD :)

#665 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 14 October 2010 - 22:34

w Play nie ma problemu z iphon-ami,[...] (no i oczywiście jest bez simlocka)

Może trochę OT, wybaczcie.

Cały czas rozkminiam o co chodzi z tymi SIMlockami, oraz na czym polega problem (jeszcze się gubię z tymi całymi JB, ultrasnowami, greenpoisonami itd ;-) ) Rozumiem, że kupując w zagranicznej sieci* jest się trochę zablokowanym jeśli chodzi o update iOS bo jeśli mamy ominiętego SIMlocka software'owo to musimy znowu czekać na poprawkę softu do zdejmowania SIMlocka (ponieważ update iOS resetuje owy soft i pojawia się SIMlock)

No tak, ale np. kupując w Orange PL z zamiarem używania w Orange problem mnie nie będzie dotyczył? Niby logiczne, ale wolę dopytać :-D
Gdybym kupił iP z lockiem na Orange, a chciałbym używać z kartą PLAY to wtedy miałbym problem?

#666 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 14 October 2010 - 22:34

a ile za niego zapłaciłeś?

W Play tylko na zamówienie i ceny z kosmosu.

#667 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 October 2010 - 22:43

Może trochę OT, wybaczcie.

Cały czas rozkminiam o co chodzi z tymi SIMlockami, oraz na czym polega problem (jeszcze się gubię z tymi całymi JB, ultrasnowami, greenpoisonami itd ;-) ) Rozumiem, że kupując w zagranicznej sieci* jest się trochę zablokowanym jeśli chodzi o update iOS bo jeśli mamy ominiętego SIMlocka software'owo to musimy znowu czekać na poprawkę softu do zdejmowania SIMlocka (ponieważ update iOS resetuje owy soft i pojawia się SIMlock)

No tak, ale np. kupując w Orange PL z zamiarem używania w Orange problem mnie nie będzie dotyczył? Niby logiczne, ale wolę dopytać :-D
Gdybym kupił iP z lockiem na Orange, a chciałbym używać z kartą PLAY to wtedy miałbym problem?

W Orange simlock 77zł ja nie miałem problemu żeby ściągnąć z 3GS miałem ksero FV na kogoś innego bez numeru IMEI, trzeba tylko trafić na kumatego konsultanta co sam sobie potrafi wydrukować z systemu kopie FV ze wszystkimi potrzebnymi danymi
A sieci zagraniczne to zależy skąd jeśli O2 UK/Ireland i znasz numer ma który był brany telefon to wystarczy na stronie wpisać dane i za 2 dni nie masz blokady, niestety żeby wejść na stronę O2 UK musisz użyć jakiegoś proxy bo blokują ruch z poza UK.
w innych sieciach nie wiem jak jest.

#668 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 14 October 2010 - 22:44

A sieci zagraniczne to zależy skąd jeśli O2 UK/Ireland i znasz numer ma który był brany telefon to wystarczy na stronie wpisać dane i za 2 dni nie masz blokady, niestety żeby wejść na stronę O2 UK musisz użyć jakiegoś proxy bo blokują ruch z poza UK.
w innych sieciach nie wiem jak jest.

o2 nie zdejmuje simlockow z iPhone 4.

#669 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 October 2010 - 22:55

o2 nie zdejmuje simlockow z iPhone 4.

które O2?
nie próbowałem z IP4, tylko z 3GS, na początku też nie chcieli ale jak skończyła się im wyłączność na IP to nie było problemu
a jaki jest teraz powód odmowy? bo wcześniej to była umowa z Apple która podobno tego zabraniała

#670 zul646

zul646
  • 46 posts

Posted 15 October 2010 - 02:33

Nie wiem ile za niego zapłaciłeś, ale jeśli tyle co na ich stronie to licząc razem abonamentem przez dwa lata to wychodzi 1000 zł drożej niż w Orange

Przeliczmy...

Orange:
Opcja 149 (taryfa iPhone)
Cena telefonu: 1049 PLN
500 minut, wymienne na 1000 smsów (inna stawka do Play poza abonamentem - dla mnie spory problem, spora część znajomych postępuje racjonalnie i wybrała operatora o preferencyjnych stawkach MTR i w konsekwencji najtańszego ;) ), 1 GB transferu (chociaż dorzucają zdaje się drugi jako prezent), orange hotspot, jakieś tam dodatkowe minuty do Orange przez x czasu.

Play:
Opcja 109 (LongPlay Internet)
Cena telefonu: 1199
Stan Darmowy do Play Na zawsze, również 500 minut, z tym że wymienne zaledwie na 550 smsów
2 GB transferu,

Cenowo to wychodzi mniej więcej tak:
Orange, łączny koszt: 4625
Play, łączny koszt: 3815

Oczywiście, warto zaznaczyć, iż w przypadku play trzeba będzie dokupić dla świętego spokoju pakiet Internetowy poza strefą taniego Internetu, np. 100 MB w cenie 10 zł. W tym momencie łączny koszt wzrasta o 240 zł, wciąż jednak jest znacznie niższy niż w przypadku Orange. Dodatkowym problemem Play jest wolniejszy Internet (ograniczenie 1 Mbit/s, chociaż może teraz już przyśpieszyli do 2 Mbit...).

Mimo wszystko to oferta Play jest nieco lepsza. Jest to zaskakujące jeżeli się weźmie pod uwagę, iż Orange ma telefony bezpośrednio od Apple, a Play zmuszone jest korzystać z usług pośredników.

U mnie w mieszkaniu (Poznań, Rataje) zasięg Play jest dużo lepszy niż Orange (oczywiście u kogoś innego może być sytuacja odmienna), mimo wszystko zdecyduję się na pomarańczowych, bo nie chce mi się czekać 110 dni na wygaśnięcie mojej umowy z Orange, telefon chcę teraz. Mimo wszystko zdaję sobie sprawę z tego, że moja decyzja jest raczej pochodną choroby psychicznej i typowego "napalenia" na ten telefon ;)

#671 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 15 October 2010 - 03:10

zul646 - co to jest ta sterfa taniego internetu w Play ? Konkretny nadajnik ? Obszar ? BTW - znajomi postąpili samolubnie a nie racjonalnie ;) Pozdrawiam.

#672 bormac

bormac
  • 78 posts
  • SkądSzamoni, PL

Posted 15 October 2010 - 08:40

Znalazłem coś o ofercie "ekskluzywnej", ale nie wiem czy to ta sama sprawa.:
Orange sam przedłuży umowę - TECH - WP.PL

#673 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 15 October 2010 - 08:43

Jest pozytyw - dziś odezwał się mój konsultant (rzekomo dostał maila, że czekam na kontakt - tyle zrobił BOK). Ale... telefonów znowu nie ma.
Suma sumarum, podał mi już teraz numer do siebie więc jak będę wiedział, że telefony są a on nie będzie dzwonił to dam mu cynk ;-)
Za 6 dni mi się kończy umowa. Mam nadzieję, że się wyrobi bo tak będę musiał znowu czekać miesiąc na uruchomienie nowego planu taryfowego. A JB 4.1* już dostępny więc trochę kicha czekać :D

*osobna kwestia czy obawiać się JB na nówce sztuce telefonie z gwarancją - jednak z tego co wstępnie na MyApple gdzieś wyczytałem to nie ma się czego obawiać, bo można rzekomo (jak się coś posypie z telefonem) zrobić restore w iTunes i telefon wróci do fabrycznych ustawień i nie stracę gwarancji bo się w serwisie nie zorientują. Czy ktoś może to jeszcze potwierdzić?

#674 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 15 October 2010 - 08:46

@zul646 Ostatnio gdy byłem w Play zapytać o ipka to usłyszałem od sprzedawcy, że na allegro taniej i bez abo ale widzę, że coś się zmieniło.Jesli chodzi o samą sieć Play to powiem tak, nigdy więcej. Jeśli chodzi o obsługę klienta nie ma porównania [w moim przypadku] do np Orange, że nie wspomnę o zasięgu, jakością internetu, blokowaniu rozmów po jednodniowym spóźnieniu się z płatnością, nie przysyłaniu faktur za które żąda się zapłaty i znajomych, którzy po otrzymaniu rachunku od swojego operatora nie chcą do mnie dzwonić...

#675 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 15 October 2010 - 09:02

które O2?
nie próbowałem z IP4, tylko z 3GS, na początku też nie chcieli ale jak skończyła się im wyłączność na IP to nie było problemu
a jaki jest teraz powód odmowy? bo wcześniej to była umowa z Apple która podobno tego zabraniała

UK, czy irlandzie ma w ogole iPhone to nie wiem (wydaje mi sie ze nie) co do UK, to wyraznie jest napisane na ich stronie przy informacji o sciaganiu simlockow z iPhone, ze :

Please note, iPhone 4 cannot be unlocked.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users