Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Play Mobile

• Please log in to reply
118 replies to this topic

#76 justiii

justiii
  • 20 posts

Posted 23 March 2007 - 11:51

Słyszeliscie o tym,ze mozna rozwiazywac umowe promocyjna z Era??Znalazlam to tutaj:

http://telefon.gsm.p...yjne-z-era.html

Teraz spokojnie bede mogla przejsc do Play:)

#77 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 March 2007 - 19:17

Można i to bez płacenia kary umownej. Zmienili regulamin świadczenia usług tak jak kiedyś Plus albo niedawno TP. Widać sami chcą się pozbyć klientów na rzecz konkurencji :lol:

#78 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 24 March 2007 - 09:11

Super !!! jeszcze doczytal ocb i jak to jest prawda to w poniedzialek ide zerwac umowe z Era i przesiadam sie na Playa :PPPP

#79 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 24 March 2007 - 18:25

Kupiłem sobie starterek - zobaczymy co i jak, gdzie i kiedy :D Szkoda tylko, że średnio fajny numerek dorwałem :/ PS. Nie wiem czy dobrze załapałem - strony OnetuLajt są za darmo?

#80 justiii

justiii
  • 20 posts

Posted 24 March 2007 - 20:09

Prawda,prawda.Ja znalazlam nawet wzor rozwiazania umowy z era:

http://telefon.gsm.p...siecia-era.html

#81 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 24 March 2007 - 20:49

żegnaj era , witaj play

#82 woojt

woojt
  • 300 posts
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Posted 25 March 2007 - 18:20

ciekawe tylko jak era pozwie kazdego do sadu o to radosne rozwiazanie i ciekawe co one na to. mozliwe ze przez kolejne lata badziecie sie musieli sadzic z era o ta niezaplacona kare umowna.... UKE tylko zinterpretowal przepisy prawa a nie wprowadzil zapisu do ustawy: tak mozecie zrywac z era. mozliwe ze era nie bedzie chciala popuscic (raczej bardzo mozliwe) i bedzie z sie sadzic (moze i w finale przegra) ale zauwazcie ze mam w RP 2 instancje sadowe plus kasacyjna wiec takie sprawy moga potrwac.... a prawnicy kosztuja ;) poza tym kazdy sąd może inaczej zinterpretowac przpisy w kazdej sytuacji, nie jest zwiazany tym co mowi UKE (np. stwierdzi: tak era nie poinformowala o zmianie regulaminu i moznaby roziwacac umowe ale w tym a tym wypadku byloby to naduzycie prawa podmiotowego na pdst.art 5 KC poniewaz zmiana miala obiektywnie korzystny charakter dla abonenta)

#83 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 25 March 2007 - 19:36

jest jeszcze cos takiego jak urzad ochrony konkurencji i konsumentow

#84 woojt

woojt
  • 300 posts

Posted 25 March 2007 - 21:31

jest jeszcze cos takiego jak urzad ochrony konkurencji i konsumentow

no i.....?

co, nalozy kare jak na tp sa juz nie raz z 10mln zl i tyle, jak neostrada byla tylko z abonamentem telefonicznym za 40zl tak jest - jak nie chcesz telefonu to masz pecha (w kazdym razie tak bylo jakis czas temu jeszcze - nie mam nic od tepsy wiec moze nie jestem na biezaco).

a jak era bedzie chciala ciagac po sadach abonentow to bedzie. nikt nie moze zabronic w tym kraju nikomu, czy to os.fizycznym czy os.prawnym, prawa do sądu ;)

chodzi mi tylko o to ze jesli UKE cos powie czy tez UOKiK to nie znaczy jeszcze ze jest tak radośnie i beztrosko - trzeba się trochę jeszcze zastanowić zanim sie krzyknie: żegnaj ero!

#85 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 25 March 2007 - 22:11

w sumie masz racje

#86 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 26 March 2007 - 08:49

nikt nie mowil ze bedzie latwo zerwac z nimi umowe. Ale jedno jest prawda ze jak sie czlowiek nie ruszy i sie nie dowie od zrodla to tak jest traktowany jak popychadlo! Ery mam dosc! ten operator jest porazkowy jak nie wiem co! Dzisiaj ide zlozyc te papierki co sa do wydrukowania na stronie uke... zobacze co oni na to...Prawda jest to ze to pismo to jest stanowisko prezes Strażynskiej wiec tak do konca nie wiadomo czy mozna zerwac umowe bez konsekwencji...Ale wydaje mi sie ze pod naporem wielu klientow Ery ktorzy pragna zerwac umowe tak jak ja moze cos sie wydarzy pozytywnego...

#87 Kaizen

Kaizen
  • 193 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 March 2007 - 10:02

Fajne to, że zmienili regulamin. Już tak rozstałem się z Neostradą (mam Net24). Teraz chyba na tej samej zasadzie rozstanę się z Erą (głównie dlatego, że nie są w stanie zaoferować mi aparatu 3G z Windowsem - ale ceny też mają nieciekawe). Edit O ile rozwiązanie umowy przy zmianie regulaminu działa i nie przedstawia kłopotu (ciekawe, czy Play zagra jak Netia przy zmianie Neo i podejmie się wszystkich formalności), to problemem jest to, że kilka dni temu dostałem fakturkę, gazetkę a nie mam żadnego info o zmianie regulaminu :( Czyli na razie nie mam podstawy do rozwiązania umowy :( Lojalkę mam do lipca, a moja zabytkowa N 6210 zaczyna się sypać :( Edit 2. Na stronce Ery nie mogę znaleźć regulaminu (sic!) ani żadnych informacji, o jego zmianie. Czy faktycznie się zmienił? Gdzie go można poczytać? Ktoś dostał pisemko o zmianie regulaminu? Znajomy co też ma telefon w Erze twierdzi, że też niczego nie dostał.

#88 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 March 2007 - 13:54

Regulamin pierwotny : www.era.pl/download/regulamin_swiadczenia_uslug.pdf

Regulamin zmieniony : www.era.pl/download/regulamin_swiadczenia_uslug2.pdf

Pozwole sobie zacytowac uzytkownika innego forum. Mam nadzieje, ze nie bedzie mial nic przeciwko - jesli jednak to z gory przepraszam.

Porównaj Paragraf par. 20 pkt. 9. i 10.
A propos - zwróćcie uwagę na par. 30 pkt. 2 Regulaminu - przecież on jest wciąż sprzeczny z PT, a sami tłumaczą, że zmiana, którą oni zwą "uaktualnieniem" Regulaminu ma na celu uzyskanie zgodności z PT.
Dodatkowo, punkt 9. ze starego Regulaminu jest zagwarantowany Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 1 października 2004r. (Dz.U.04.226.2291) - par 7. ustęp 3. pkt. 1. : http://www.abc.com.p...u/2004/2291.htm

Prawo Telekomunikacyjne : http://ks.sejm.gov.p...tawy/2637_u.htm

#89 woojt

woojt
  • 300 posts

Posted 26 March 2007 - 14:17

Fajne to, że zmienili regulamin.
Już tak rozstałem się z Neostradą (mam Net24).
Teraz chyba na tej samej zasadzie rozstanę się z Erą (głównie dlatego, że nie są w stanie zaoferować mi aparatu 3G z Windowsem - ale ceny też mają nieciekawe).

Edit
O ile rozwiązanie umowy przy zmianie regulaminu działa i nie przedstawia kłopotu (ciekawe, czy Play zagra jak Netia przy zmianie Neo i podejmie się wszystkich formalności), to problemem jest to, że kilka dni temu dostałem fakturkę, gazetkę a nie mam żadnego info o zmianie regulaminu :(

Czyli na razie nie mam podstawy do rozwiązania umowy :(
Lojalkę mam do lipca, a moja zabytkowa N 6210 zaczyna się sypać :(

Edit 2.
Na stronce Ery nie mogę znaleźć regulaminu (sic!) ani żadnych informacji, o jego zmianie. Czy faktycznie się zmienił? Gdzie go można poczytać? Ktoś dostał pisemko o zmianie regulaminu? Znajomy co też ma telefon w Erze twierdzi, że też niczego nie dostał.

podstawa jest samo wejscie w zycie regulaminu bez uprzedniego przedstawienia go Tobie do akceptacji z m-cznym uprzedzeniam.

---- Dodano 26-03-2007 o godzinie 15:18 ----
BTW czy ktos moze wie czy ostatnimi czasy Orange nie zrobił takiego numeru z regulaminem, tj.zmienił, a nie wysłał do klientow mc wczesniej jego tresci do akceptacji?

#90 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 26 March 2007 - 15:23

ja dostałem dwie kopie (bo mam dwa rachunki w erze...) ale zadnego podpisu nie było tylko oświadczenie ze sie zmienił ...

#91 Kaizen

Kaizen
  • 193 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 March 2007 - 16:37

Ooops. Jak tak pisaliście, że coś dostaliście to coś zaczęło mi świtać. Że ja też coś dostałem - reklamówkę. Tak mi się przynajmniej wydawało. Na szczęście lubię bałagan na biurku, więc nie wylądowało jeszcze w koszu. Odkopałem, przeczytałem i się zdenerwowałem. Pisemko wygląda jak reklama - na pierwszej stronie bełkot marketingowy, wytłuszczone, wielkie ich hasełka (Era Domowa, Blueconnect, Era Premia itd). Pewnie po to, żeby pismo szybko wylądowało w koszu. I pewnie często się sprawdza. Dopiero na drugiej stronie, już bez wytłuszczenia info o zmianie regulaminu. ZERO (w przeciwieństwie do TPSA ostatnio) informacji, że uprawnia to do wypowiedzenia umowy bez konsekwencji. Jak to powiedzieć... Może spokojnie. Wq*****... Tfu. Zdenerwowali mnie. O ile przepadnięcie dawno temu punktów stokrotek przebolałem (też gdzieś drobnym druczkiem było info, że trzeba zadzwonić, żeby przenieść do Era Premia), to teraz grrrrrr.... Wcześniej był zwykły rachunek ekonomiczny - teraz widzę, że ktoś chciał mnie wyrolować. A tego baaardzo nie lubię. Jutro wysyłam wypowiedzenie

#92 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 26 March 2007 - 17:01

->Kaizen. Czy moglbys zeskanowac badz zrobic fotke tej psedo ulotki? poniewaz ja chyba bylem w tej wiekszosci i wyrzucilem do kosza... i wyslac mi mejlem ?

#93 Kaizen

Kaizen
  • 193 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 March 2007 - 17:24

Strona1
Strona2

BTW. Dlaczego nie działa ta ikonka ze wstawianiem obrazku i tak [ img ] http://asdf.com/1.jpg [ / img ] ??
  • razorek84 likes this

#94 justiii

justiii
  • 20 posts

Posted 26 March 2007 - 18:14

Rzeczywiście wpadka ery jest niesamowita. Myśle,ze niewielu ludzi bedzie chcialo zaufac operatorowi,ktory nie potrafi zadbac o swoje interesy.

#95 woojt

woojt
  • 300 posts

Posted 26 March 2007 - 19:56

ponawiam pytanko: czy ktos moze wie i jakichkolwiek zmianach regulmainu przez Orange w 2006 roku - ja wszystko wywalalem do kosza wiec nie dowiem sie, a jak dzis dzwonilem pod *100 to nic mi nie chcieli powiedziec dziady ;/

#96 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 27 March 2007 - 10:13

woojt<- niestety nie mam pojecia jak jest w orange :( Co do tego pisma to zauwazyliscie to: "odpowiedz operatora na reklamacje jest ostateczna i konczy postepowanie reklamacyjne..." ???Co wy na to ???

#97 Kaizen

Kaizen
  • 193 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 March 2007 - 12:22

No i zgadza się - to koniec postępowania reklamacyjnego. Następne zdanie masz o postępowaniu sądowym.

#98 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 March 2007 - 15:57

UKE zabralo glos po raz kolejny.

http://telepolis.pl/news.php?id=7904

#99 justiii

justiii
  • 20 posts

Posted 27 March 2007 - 20:58

No wiec UKE jest po naszej stronie i nie ma sie co martwic.A co do ery-to jest nie fair,a to co robi jest naprawde żałosne...Noi wydaje mi sie ,ze niezla kare za to zapłaci.

#100 woojt

woojt
  • 300 posts
  • SkądWuWuA --&gt; The Right Side

Posted 27 March 2007 - 23:56

UKE zabralo glos po raz kolejny.

http://telepolis.pl/news.php?id=7904

to niestety tylko potwierdza moje poprzednie posty ;/ nie jest tak pieknie jakby mogło być.

na marginesie dodam, że Orange odwlaiło mi świetny kwiatek oststnio:
otóż miałem nadpłaty przez rok w wysokośc 15zł/mc z tytułu nie uzwzględnienia przez operatora wynegocjowanej przeze mnie zniżki na pewną usługę.
Upomniałem się o kasę, ale operator wraz z fakturami korygującymi wysłał mi powiadomienie, że przez ostatnie 11 mcy nie płaciłem w terminie rachunków (nigdy nie przekraczało to 10dni) i nakłada na mnie kary w wysokości....zgadnijcie! 15zł za każde opóźnienie. ha! (dziwne, że nie zrobił tego wcześniej)
a w regulaminie św.usług czytam: za zdjęcie blokady połączeń wychodzących pobiera się opłatę stała w wys.15zł. tyle, że u mnie nigdy nie doszło do założenia takiej blokady!
po prostu nagięli sobie dziady przepis, żeby nie oodać mi kasy! oczywiście dzwoniłem, próbowałem zapytać ocb itd....niestety bez skutku. pozostała reklamacja 14dni. zobaczymy co barany odpiszą....

jak nie, to see u in court ;)

sorry że tak się żalę ale nie spotkał mnie dawno taki numer ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users