Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple iPad Camera Connection Kit - Kupic? Nie kupic? Oto jest pytanie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

#26 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 sierpnia 2010 - 12:48

Tak stwierdzam, że do zgrywania jpg jak najbardziej opłaca się to kupować, ale jakbym miał np zgrywać zdjęcia w rawach to jedynym sensem byłoby posiadanie iPada 64gb, a to i tak mogłoby być za mało ;) Lepszym rozwiązaniem jednak przy cięższych zdjęciach jest kolejna karta pamięci do samego aparatu. Co innego szybki podgląd wykonanych zdjęć z sesji na większym ekranie niz ten w body.

#27 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 30 września 2010 - 20:54

Mam prośbę o sprawdzenie pewnej rzeczy do osób, które posiadają ipada z camera connection kit- czy wrzucając na pendriva (do katalogu DCIM) jakiś pełnometrażowy film w formacie w pełni obsługiwanym przez ipada, da się go zaimportować i odtworzyć? Bo jeżeli miałbym kupić to akcesorium, to tylko w takim celu, żeby nie trzeba było korzystać z itunes do importu filmów, których na ipadzie oglądam dużo :)

#28 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2010 - 21:11

Przecież iPady mają sporą pamięć "własną" po co Ci filmy na pendrive?

#29 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 30 września 2010 - 21:18

No załóżmy, że mam dużo muzyki i aplikacji, mam ipada 16GB, a chcę mieć więcej filmów ze sobą jak gdzieś jadę na jakiś czas, więc wtedy nagrywam filmy na ipada, resztę na pendrive i jak już obejrzę na ipadzie to go kasuję i zgrywam z pendriva.

#30 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 września 2010 - 21:35

Ja nie mam "pełnometrażowych filmów", ale wrzuciłem na pendrive filmik ~50MB (mp4) i następnie bez problemu został on zaimportowany do iPada za pomocą CCK i działa bez problemu.

#31 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 30 września 2010 - 21:44

Ok, dziękuję bardzo za sprawdzenie :)

#32 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 30 września 2010 - 21:58

się trochę pogubiłem :), te zgrywania itp itd, to na ipadzie po JB czy normalnie ?? pzdr. Łukasz

#33 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 września 2010 - 22:11

Normalnie, używając pendrive + adapter USB z Camera Connection Kit :-)

#34 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 30 września 2010 - 22:27

uff :) bo też o tym myślę, trochę, nie podoba mi się opcja, że nie da się tworzyć nowych katalogów na zdjęcia, pewnie filmu do np Oplayera też się nie da przez to wrzucić ??, a jak jest z plikami np worda exela pdf ??, da się to jakoś ogarnąć poprzez ten kit za pośrednictwem penda ?? pzdr. Łukasz

#35 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 września 2010 - 22:43

Plików worda i excela CKK "nie widzi" w ogóle, pliki PDF owszem widzi i da się je zaimportować do katalogu zdjęć, ale nie da się ich otworzyć... można je tylko wysłać mailem... Tak więc kupa...

#36 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 01 października 2010 - 07:39

trochę lipa.... mogli by napisać jakąś aplikację do tego CCK, która by umożliwiała kopiowanie fotek do wybranych ( nowych ) katalogów, jak i plików worda itp... pzdr. Łukasz

#37 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2010 - 00:12

Widzieliście ten sprzęt? Ciekawa alternatywa dla droższego CCK od Apple'a. Działa zapewne tak samo, bo to raczej nie skąplikowane urządzenia.

http://allegro.pl/ap...1255424874.html

Tak patrząc na to myśle, że może niedługo jakas chińska fabryka wypuści czytnik kart CF, ze złączem dock connector. Byłoby fajnie. Skoro czytniki kart na usb działają to wystarczy wpakować oba w jedna obudowę.

#38 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 października 2010 - 06:42

Ciekawe, ciekawe... I tańsze od oryginalnego CKK.

#39 Zwickau

Zwickau
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 października 2010 - 10:16

Widzieliście ten sprzęt? Ciekawa alternatywa dla droższego CCK od Apple'a. Działa zapewne tak samo, bo to raczej nie skąplikowane urządzenia.

Apple iPad Camera Connection Kit USB SD MMC Combo (1255424874) - Aukcje internetowe Allegro

Tak patrząc na to myśle, że może niedługo jakas chińska fabryka wypuści czytnik kart CF, ze złączem dock connector. Byłoby fajnie. Skoro czytniki kart na usb działają to wystarczy wpakować oba w jedna obudowę.

Jeszcze drugi :D Ipad Camera Kit 2w1 USB & SD-card FVat Nowe! (1244842755) - Aukcje internetowe Allegro

#40 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 października 2010 - 11:07

Ten drugi ma przełącznik między gniazdami USB i SD, czyli w jednym czasie może działać tylko jedno połączenie. W tym pierwszym takiego przełącznika nie ma i ciekaw jestem, czy to oznacza możliwość jednoczesnej obsługi zarówno karty pamięci, jak też pendrive/aparatu podłączonego do USB...?

#41 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2010 - 11:29

Oba mają przełączniki. Ten co pokazałem to to samo co na ebayu. Moze ma przelacznik w formie micro switcha gdzies z boku. W kazdym razie to nic innego jak dwa applowskie CCK wrzucene w jedną obudowę.

#42 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 października 2010 - 13:55

Ten pierwszy nie ma przełącznika, w necie jest dużo zdjęć tego adaptera (DR02-IPA). Wyczytałem natomiast, że nie można jednak używać obu połączeń jednocześnie - albo karta SD, albo USB...

#43 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 października 2010 - 15:49

to chyba logiczne.. jak wyobrażasz sobie skorzystanie z obydwu na raz?

#44 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 października 2010 - 17:00

Biorąc to na logikę, to właśnie nie powinno być problemu ze skorzystaniem z obu naraz... w oknie plików do skopiowania mogłyby być widoczne pliki z obu "lokalizacji" (tej na karcie i w aparacie). Problem jest chyba jednak bardziej "techniczny", niż "logiczny" :-)

#45 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2010 - 17:31

Ja czekam tylko na jakąś aplikacje która wykorzysta CCK do bezpośredniego podglądu zdjęć wykonanych lustrzanką na ekranie iPada. Idealne do sesji wykonywanych w plenerze. Zamiast targać ze sobą całego lapka możnaby z powodzeniem używać iPada jako natychmiastowy podgląd. Pytanie czy apple dopuściłoby obcą aplikację wykorzystującą CCK w inny sposób niż przewidziało same apple.

#46 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 października 2010 - 17:55

To znaczy jak? Chciałbyś widzieć na ekranie iPada, to co w tym momencie widoczne jest w wizjerze aparatu?

#47 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 03 października 2010 - 18:14

biblo

do bezpośredniego podglądu

Może nie tyle podgląd tego co dzieje się w wizjerze, ale podgląd zdjęcia, które właśnie zostało zrobione.

#48 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2010 - 18:22

Może nie tyle podgląd tego co dzieje się w wizjerze, ale podgląd zdjęcia, które właśnie zostało zrobione.

Dokładnie. Podgląd wykonanego właśnie zdjęcia. Jeszcze jakby była opcja powiększania/pomniejszania za pomocą multitouch idealnie dałoby się ocenić czy zdjęcie jest ok.

#49 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 października 2010 - 18:38

W trakcie wykonywania zdjęć nie da się go podejrzeć na iPadzie i nie jest to "wina" tylko CKK, ale chyba to aparaty nie wspierają takiej funkcji... chociaż może się mylę... Natomiast podłączając aparat przez złącze USB z CKK można zrobione zdjęcia obejrzeć na iPadzie dosłownie w ciągu kilku sekund. I z tego co mi wiadomo, są one w oryginalnej postaci, tzn. nie są modyfikowane jak to ma podobno miejsce podczas przenoszenia fotek za pośrednictwem iTunes. No chyba, że chodzi o pliki RAW... nawet nie wiem, czy można je otworzyć na iPadzie...

#50 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2010 - 18:54

To działa troche inaczej z tego co wiem. Można mieć cały czas podłączony aparat do iPada za pośrednictwem CCK, ale każde zdjęcie które zrobimy pojawi sie wpierw jako miniaturka, musimy ją zaimportować i dopiero wtedy możemy otwierać duże. W tethering shot chodzi natomiast o to, że zdjęcia automatycznie przenoszą się do urządzenia docelowego, a dodatkowo najnowsze otwiera się w dużym rozmiarze.

Lustrzanki, przynajmniej Canona i Nikona mają opcje bezpośredniego przesyły wykonanych zdjęć przez usb - tryb PTP.

W trakcie wykonywania zdjęć nie da się go podejrzeć na iPadzie i nie jest to "wina" tylko CKK, ale chyba to aparaty nie wspierają takiej funkcji... chociaż może się mylę...

W trakcie to chyba nigdy nie da rady ;) Jak pisałem, lustrzanki mają od dawna opcje przesyłu wykonanego właśnie zdjęcia do urządzenia zewnętrznego. Ba, nawet najnowsze z opcją live view potrafią w czasie rzeczywistym przesyłać obraz, ale to mi akurat nie potrzebne.

Tethering shot od dawien dawna stosowany jest w studiach gdzie momentalnie możesz ocenić jakość zdjęcia na większym ekranie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych