Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sposób na kupno ipada z dostawą do domu !

• Please log in to reply
173 replies to this topic

Poll: Sposób na kupno ipada z dostawą do domu ! (0 member(s) have cast votes)

1. Tak (17 votes [47.22%])

Percentage of vote: 47.22%

2. Nie (19 votes [52.78%])

Percentage of vote: 52.78%

Vote Guests cannot vote

#1 GacolekPL

GacolekPL
  • 257 posts
  • SkądTarnów

Posted 13 August 2010 - 19:46

Witam, ostatnio bardzo męczyłem się próbując dostać w moję ręce Ipada. Jak wszyscy wiecie, u nas w kraju ceny tego urządzenia są STRASZLIWE. Zaczołem szukać sklepu internetowego który wyśle mi to urządzenie do Polski. W uk ipada prawie nigdzie nie ma , w większości sklepów nie ma prawie żadnych, a jak już są to tylko najdroższe modele (32/64 + 3g) A gdy już znalazłem sklep który posiadał upragnionego ipada 16gb wifi to okazło się że nie wysyłają do Polski. Po wielu dniach szukania, znalazłem NIEMIECKI sklep notebook.de , nie chciałbym robić reklamy (i nie mam z nimi nic wspólnego, ale w obliczu ogólnego deficytu tego urządzenia staram się innym pomóc) Mają wszystkie dostępne modele (!!! OMG !!!), za wersje 16 gb wifi + PRZEYSŁKA kurierem Ups do Polski zapłaciłem 518+30 euro co przy kursiee 4 złotych za euro wynosi 2192 zł. Można zapłacić kartą kredytową (ja miałem problemy z weryfikacją adresu przez użycie polskiej litery, a dokładnie to Ó bo mieszkam w mieście tarnÓw) przelewem bankowym, nie da się zapłacić przy odbiorze (niby na stronie jest taka opcja, ale kontaktowałem się z ludźmi z tego sklepu i mówili że to jest niemożliwe, może sie bali że jestem polakiem i im ukradne...) Przelew zrobiłem w środe około 10 rano, wieczorem dostałem potwierdzenie że otrzymali wpłate, a dziś (tj. Piątek) o godzinie 10 zawitał u mnie kurier z IPADEM !!! Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo za taką kase co najwyzej mógłbym miec jakaś używke (lub nówke z usa za 15 dni....) , a mam nowituki sprzęt i działający sprzet. P

#2 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 13 August 2010 - 19:54

heh to ja zaraz po premierze kupiłem takiego z klawiatura dock za 2100:) odbior i płatność to ręki...

#3 GacolekPL

GacolekPL
  • 257 posts
  • SkądTarnów

Posted 13 August 2010 - 19:55

Wiesz, jest sierpień i coraz trudniej o ipada ;p Na alledrogo szukałem i nie znalazłem nic ciekawego.

#4 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 14 August 2010 - 10:20

Nie no ja rozumiem ale te obecne ceny źle wróżą na przyszłość. Jak widzę co się dzieje z obiektywami Nikona to mój plan z 27 iMac odchodzi;)

#5 mumok77

mumok77
  • 82 posts

Posted 14 August 2010 - 11:38

Fajny sklep. Tak patrzyłem na IMaca i mają śmieszną opcję instalacji Windy bez licencji :P za 49 euro :) Win7 Ultimate do tego . Ciekawe :) jak na sklep

#6 dominikb

dominikb
  • 9 posts

Posted 20 August 2010 - 13:05

Sprawdziłem, zamówiłem - płatność kartą bez problemu choć miasto też z literką "ó" - Kraków. Po 2h dostałem linka do śledzenia przesyłki - kupiłem w środę o 15:00 w piątek o 10:00 miałem go w rękach. Ceny modeli bez 3G o kilkanaście EUR taniej niż w Apple Store - super sprawa - dzięki za namiar... Jak ktoś ma możliwość zakupu na firmę i ma w dodatku NIP europejski to nie naliczają VATu (łącznie z kosztem przesyłki)!

#7 GacolekPL

GacolekPL
  • 257 posts
  • SkądTarnów

Posted 20 August 2010 - 14:09

Nie ma za co dziękować, wiem że super sklep :D I w dodatku z softem 3.2.1 ipad do mnie trafił :P

#8 mperlam

mperlam
  • 275 posts

Posted 21 August 2010 - 08:17

...Jak ktoś ma możliwość zakupu na firmę i ma w dodatku NIP europejski to nie naliczają VATu (łącznie z kosztem przesyłki)!

To znaczy, że jak biorę na firmę to od razu swój VAT odliczają?! Czy po prostu biorę fakturę i odliczam w Polsce?

#9 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 21 August 2010 - 08:28

Zgodnie z WNT (wewnątrzwspólnotowym nabyciem towarów) jeśli kupujesz na firmę i przy zamówieniu podasz europejski VAT-ID (z PL na początku) to sprzedawca wystawia fakturę z 0% VAT czyli efektywnie - kupujesz towar bez VAT. W Polsce powinieneś samemu opodatkować się 22% VAT i jednocześnie wystąpić o zwrot podatku VAT - dlatego ostateczna cena to cena bez VAT.. Trochę to skomplikowane ale da się to przeprowadzić :) Pozdrawiam PS: Jeśli masz przychody to oczywiście taki zakup wrzucasz w koszta i cena maleje o następne 19% PS2: Hint dla kupujących na notebook.de - VAT-ID można wpisać gdy wybierze się tytuł osoby kupującej jak "Company". Wtedy pojawia się dodatkowe pole na VAT-ID i cena do zapłaty jest z 0% VAT. PS3: Europejski VAT ID ma format PL- ale nie można nadać go sobie samemu :) Trzeba wystąpić o niego oficjalnie do urzędu skarbowego. PS4: Mój nowy MBP z notebook.de jeszcze nie dotarł ale myślę, że będzie w ciągu 1-2 tygodni. To był jedyny sklep w Niemczech, który wysyła do Polski a do tego można zamówić komputery z angielską klawiaturą.

#10 mperlam

mperlam
  • 275 posts

Posted 21 August 2010 - 08:37

Całkiem proste :) Dziwne jest tylko dla mnie to, że VAT trzeba w Polsce naliczyć i od razu odliczyć. Fakturę, którą otrzymam muszę oddać do odliczenia VATu?

#11 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 21 August 2010 - 09:34

Więcej szczegółów Poradniki / Jak rozliczyć VAT od zakupu wewnątrzwspólnotowego / Wewnątrzwspólnotowe nabycie a VAT - INFOR.pl (szczególnie strona 4).

Zazwyczaj dostaję faktury elektroniczne które drukuję i w takiej formie dostarczam do biura rachunkowego.

#12 Pendragon

Pendragon
  • 122 posts

Posted 21 August 2010 - 13:07

Od kilku dni mam swojego ;) Kupionego w PL, z dostawą do domu. Najtańszy 16WiFi kosztuje 2435zł brutto plus wysyłka. Oczywiście FV i gwarancja.

#13 GacolekPL

GacolekPL
  • 257 posts
  • SkądTarnów

Posted 21 August 2010 - 14:01

Czyli zapłaciłes 200 zł niż gdybyś zamówil z tego sklepu z wysyłką UPS, 2 dni i ipad byłby u ciebie. A 2 stówki to można na akcesoria przeznaczyć.

#14 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 25 August 2010 - 10:17

tak czytalam jak super i jak szybko i... ja mam chyba pecha zamowilam w poniedzialek - zaplacilam od razu karta visa. dostalam sms info z mojego banku, ze platnosc zrealizowana. czekam czekam dzis napisalam emaila kiedy moge sie spodziewac przesylki. w odpowiedzi dostalam -" frist of all we have to confirm your adress , with your bank." szczerze nie wiem o co chodzi, tranzakcja dokonana, adres do wysylki taki sam co konta bankowego, kase maja na koncie... jestem wkurzona

#15 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 August 2010 - 11:21

A powiedzcie dokladnie o co chodzilo z tymi polskimi znakami w adresie/nazwisku itp? Jakies problemy? Sam zastanawiam sie nad wersją 3G. Ale nie chce sprzedać mojego wifi i zostać na lodzie bo przez głupię ń w Poznań nie da sie zamówi sprzetu.

#16 kunaPL

kunaPL
  • 1 posts

Posted 25 August 2010 - 11:47

Witam wszystkich, Wypowiem się na temat polecanego sklepiku bo sam się skusiłem na jego ofertę. Wolałem chwilę poczekać i dostać sprzęt w miarę normalnej cenie :) Zamówienie zrealizowałem w zeszły poniedziałek rano, płatność kartą. Wieczorem dostałem maila - nie takiego z automatu tylko podpisanego z imienia i nazwiska, że transakcja nie przeszła bo nie mogli zweryfikować adresu - występuje u mnie m.in. ń w Poznań Pani zaproponowała płatność przelewem - podała wszystkie parametry. Bank niestety zablokował tą kwotę i zwolnił ją jakoś w okolicach środy. Wtedy puściłem przelew zagraniczny - jego realizacja w moim banku to niestety 3 dni robocze. W następny poniedziałek - dostałem info, że pieniądze są już u nich i wysyłają towar. Dzisiaj jest środa i widzę na ups.com, że kurier lada moment do mnie będzie dzwonić :) Podsumowując - cała transakcja przedłużyła się nieco ze względu na samą płatność. Szkoda, że dopiero po nieudanej weryfikacji adresu można dokonać płatności przelewem ale i tak fajnie, że jest taka opcja. Ze swojej strony + dla sklepu za kontakt, mimo że towar jeszcze gdzieś krąży.

#17 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 25 August 2010 - 12:51

Z tego co wiem jak się coś zamawia za granicą (usa/uk nie wiem jak w Niemczech i innych) to po prostu się nie stosuje polskich znaków. Moi koledzy zamawiają jakieś koszulki z usa i pomijają te wszystkie "nasze" znaczki przy nazwie ulic czy miast (poznań=poznan itp) , i tak to nie ma znaczenia bo wszystko trafia do "naszych" oddziałów kurierskich(UPS,DHL) a oni przecież wiedzą tam już co i jak. Najważniejsze to dobrze wpisać zip code i podać numer telefonu i wszystko.

#18 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 August 2010 - 13:23

Ale nie wiem jak to dokładnie wygląda przy wryfikacji karty płatniczej. Na karcie niby jest nazwisko bez polskich znakow. Pytanie czy bank w tym momencie czegos nie miesza bo u siebie ma juz jednak dane z polskimi znaczkami.

#19 dominikb

dominikb
  • 9 posts

Posted 25 August 2010 - 14:03

Ja zamawiałem na firmę podając tzw NIP europejski - jest on weryfikowany przez sklep (ze względu na VAT itp), więc w takim przypadku sprzedawca dostaje przy okazji również dane teleadresowe. Pewnie też dlatego weryfikacja płatności nie miała już znaczenia - płaciłem kartą. Chwilę po zakupie dostałem maila z prośbą o potwierdzenie zamównienia, potem po około dwóch godzinach nastepny mail z linkiem umożliwiającym śledzenie paczki w UPC oraz dokumentami PDF - zamówieniem i regulaminem. To było w środę wieczorem, a w piątek rano! miałem iPada w rękach - ze softem 3.2.1 (ważne jak ktoś chce jaibreakować) Czasem na kuriera z W-wy do Krakowa czekam tydzień (GLS i te sprawy...) - w tym przypadku trudno być nie zadowolonym.

#20 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 25 August 2010 - 18:18

Ja zamawiałem na firmę podając tzw NIP europejski - jest on weryfikowany przez sklep (ze względu na VAT itp), więc w takim przypadku sprzedawca dostaje przy okazji również dane teleadresowe.
Pewnie też dlatego weryfikacja płatności nie miała już znaczenia - płaciłem kartą.

Chwilę po zakupie dostałem maila z prośbą o potwierdzenie zamównienia, potem po około dwóch godzinach nastepny mail z linkiem umożliwiającym śledzenie paczki w UPC oraz dokumentami PDF - zamówieniem i regulaminem.
To było w środę wieczorem, a w piątek rano! miałem iPada w rękach - ze softem 3.2.1 (ważne jak ktoś chce jaibreakować)

Czasem na kuriera z W-wy do Krakowa czekam tydzień (GLS i te sprawy...) - w tym przypadku trudno być nie zadowolonym.

ja ciagle nie kumam o co chodzi. zamawialam juz rzeczyz belgii, holandii no i z usa i nigdy nie bylo takich jaj. kasa nie jest zablokowana tylko juz zaksiegowana wplata na ich koncie. przeslalam im na wszelki wypadke potwierdzenia a w odpowiedzi dostalam, ze oni ciagle weryfikuja... dodam, ze jestem z warszawy wiec ą ani ę raczej nie ma :(

nie mam ipada = bardzo wsciekla

#21 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 25 August 2010 - 18:44

Niestety wiele niemieckich sklepów internetowych działa w sposób przedpotopowy... A to nie wysyłają do Polski, a to nie można płacić kartą, a to wszystkie informacje są tylko po niemiecku, itd. Wygląda jakby ci ludzie nie rozumieli handlu w sieci lub nie zależało im na klientach spoza Niemiec... A co do polskich liter, to ja mam jedną w nazwisku i jakoś nigdy nie miałem problemów z weryfikacją płatności on-line kartą VISA (a kupuję w ten sposób już kilkanaście lat). Jedyny problem w moim wypadku polegał na tym, że przy zakupie programów na PDA (m.in. w sklepie Handango) licencja była z reguły przypisywana na dane nabywcy i w tym wypadku zamiast ę pojawiały się znaczki typu #e#127; i miałem potem problem z uruchomieniem programu. Dlatego od dłuższego czasu podczas wpisywania swoich danych w momencie płatności nie używam polskich liter. farula:: wszystko będzie dobrze, czasem tak bywa i musisz się uzbroić w cierpliwość... chociaż wiem, że czasem nie jest to proste... ;-)

#22 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 31 August 2010 - 20:36

a wiec: ku przestrodze - jesli macie inteligo to nie kupujcie w tym sklepie. problemow bylo co niemiara a i tak w rezultacie musialam zaplacic przelewem. nic to - dzis nareszcie dostalam link do ups i mam nadzieje, ze max pojutrze dostane wreszcie mojego ipada! aaa

#23 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 31 August 2010 - 20:41

Nie tylko intelligo, z kartą mbanku też miałem probley. Ale to nie powód, żeby nie kupować w tym sklepie - przelew (poza tym, że idzie dłużej) też jest ok. Właśnie dzisiaj kurier przyniósł mojego nowego MBP. Co prawda mam go od kilku godzin ale już wiem, że z matrycą HD to był dobry pomysł :) PS: Ich bank akceptuje przelewy SEPA (nie tylko SWIFT). Dzięki temu przelew kosztuje 5 PLN.

#24 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 August 2010 - 21:24

Potwierdzam. Dobry sklep, iPad jest zajebiaszczy,dostawa do domu, świetny contact ze sklepem!

#25 radkowski

radkowski
  • 146 posts
  • SkądPRA

Posted 31 August 2010 - 23:33

Rozumiem, że cały czas mowa o notebook.de? W którym momencie zamówienia podaje się EU NIP, aby skasowali bez ichniejszego podatku VAT?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users