Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wytrzymałość bateri

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#51 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:01

Ja powoli dochodzę do wniosku, że ten telefon ma coś zwalone z oprogramowaniem. Raz potrafi mi chodził przez 6,5h, a za kilka dni bateria się kończy przy 4h - mimo, że nie mam żadnych nowych aplikacji ani nic innego nowego na telefonie nie robię - cały czas dokładnie takie samo użycie generuję. Za kilka dni znowu wytrzymuje 6,5h, ot tak, z niczego. Robiłem testy i ładowałem zawsze od połowy, przez komputer, przez ładowarkę, od 20%, od 2% i nic, zawsze ten sam efekt - nie rozumiem tego. Telefon aktualnie bez JB.

#52 kermitjr

kermitjr
  • 211 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:26

@narkoman - A czy przebywasz w tym czasie zawsze w tych samych miejscach? Chodzi mi o jakość sygnału GSM. Jeśli jest słaby telefon musi się "wysilać" i stąd może wzrastać zużycie baterii...

#53 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 grudnia 2010 - 13:00

Jak wyjeżdżam w miejsce ze słabym zasięgiem to oczywiście biorę to wtedy pod uwagę. Warunki i sposób korzystania jest w 100% powtarzalny, bateria skacze od 4h do 6,5h.

#54 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 12 grudnia 2010 - 03:55

Jest jeszcze kwestia sposobu używania. Niektóre programy znacznie szybciej zużywają baterię. Np nawigacja, video czy niektóre gry.

#55 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 12 grudnia 2010 - 11:25

yy to wytlumaczcie mi dlaczego mam iphona 4 po jailbreku mam wlaczona siec 3g i nic poza tym zakupiony 1.5 miesiaca temu w playu i trzyma mi hmm niecale 2 dni :( i nie moge nim wiecej wyciagnac nawet jasnosc ekranu jest ustawiona na polowe i automatycznie ... :( mam np uzywane 3 godziny i standby okolo 1 dnia i 20 godzin itp ... :( czemu tak moze byc ? jailbreak i sbsetting tak chla baterie ?

np w tej doslownie chwili mam uzycie 2 h i standby rowny 1 dzien i zostalo jeszcze tylko 37 % baterii co jest grane powiedzcie ...

Bo korzystasz z 3G. Usługa ta bierze baterie jak głupia. Ja korzystałem tylko gdy potrzebowałem wejść do sieci, a tak była wyłączałem. Poza tym jak masz jasność ustawioną ?

#56 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 grudnia 2010 - 15:59

Bo korzystasz z 3G. Usługa ta bierze baterie jak głupia. Ja korzystałem tylko gdy potrzebowałem wejść do sieci, a tak była wyłączałem. Poza tym jak masz jasność ustawioną ?

A ja obstawiam JB i SBsettings - mam włączone non stop 3G i czasem telefon dociąga do 6,5h. 3G wcale [dużo] więcej prądu nie ciągnie.
Aha, jasność mam ustawioną zawsze na max i bez regulacji automatycznej - tak ładniej wygląda.

#57 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 12 grudnia 2010 - 16:48

JB i SBSettings nie ciągnie mocno baterii i na pewno zdecydowanie mniej niż 3G :P

#58 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 12 grudnia 2010 - 17:26

A ja obstawiam JB i SBsettings - mam włączone non stop 3G i czasem telefon dociąga do 6,5h. 3G wcale [dużo] więcej prądu nie ciągnie.
Aha, jasność mam ustawioną zawsze na max i bez regulacji automatycznej - tak ładniej wygląda.

Wow to podziwiam. U mnie na 3Gs nie mając sieci 3G włączonej i przy jasności na połowie + automatyczna korekcja telefon wytrzymuje cały dzień pisząc, dzwoniąc, słuchajać dłuugo muzyki, internet, mail z pushem itp ale bez gier. Zobacze jak z 4ką ;) Chociaż max jasność jest niezdrowa dla oczu. Za to tak 3/4 suwaka już przyjaźniejsze ;)

#59 Semi

Semi
  • 55 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 grudnia 2010 - 23:32

Mój ipod jest najlepszy, wersja 3g 8gb, soft 4.2.1 (ubolewam bardzo) przez noc, leżąc tylko potrafi zjeść 20%. W ogóle po zainstalowaniu najnowszego softu, zauważyłem, że bardzo zjada baterię..

#60 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 grudnia 2010 - 09:59

JB i SBSettings nie ciągnie mocno baterii i na pewno zdecydowanie mniej niż 3G :P

Któż to wie, raz się zainstaluje dobrze, innym razem coś się popsuje :-P Jakkolwiek telefon powinien mu działać zdecydowanie dłużej i na pewno nie jest to wina 3G czy jasności.

Wow to podziwiam. U mnie na 3Gs nie mając sieci 3G włączonej i przy jasności na połowie + automatyczna korekcja telefon wytrzymuje cały dzień pisząc, dzwoniąc, słuchajać dłuugo muzyki, internet, mail z pushem itp ale bez gier. Zobacze jak z 4ką ;) Chociaż max jasność jest niezdrowa dla oczu. Za to tak 3/4 suwaka już przyjaźniejsze ;)

Ale ładnie wygląda ;-) zresztą czasem wieczorem zdarzy mi się ściemnić, przecież się po ciemku katować nie będę tym. Wyłączanie 3G jest IMO bez sensu w przypadku iPhone, chyba, że się nie ma internetu, to wtedy można sobie wyłączyć.
U mnie jest to około 100sms, 20 - 30 min rozmów, trochę aplikacji jak Beejive, Pastebot, Things, App Store i takie tam podstawowe, nie gram wcale i nie słucham muzyki. Telefon zazwyczaj ładuję jak bateria jest przy końcu, więc teoretycznie zawsze powinno być 6h w użyciu i 1,5 dnia czuwania.
Niestety to właśnie skacze od 4h do 6,5h (raz prawie 7h było nawet) co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.

#61 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 13 grudnia 2010 - 10:03

Co do jasności się zgodze, jednak sieć 3G na stałe to dla mnie lekkie nieporozumienie. Z reguły jak wychodze z domu to na 10-12h dlatego używając 3G praktycznie po połowie tego czasu telefon mi pada i daruje sobie. A tyle co siedze w necie to tutaj formu to ma mobilną wersje i pare innych serwisów które także. Jeśli zaś chce na szybko jakiegoś YouTube czy AppStore czy też iTunes by kupić jakiś kawałek no to zapuszczam 3G ;) Właśnie mi 4ka przyszła i ciekaw jestem jak wypadnie pod względem baterii ;)

#62 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 grudnia 2010 - 10:16

No mi nie pada, tak że nie ma problemy, a zresztą nie chce mi się ciągle włączać lub wyłączać 3G - ciekawy był ten dodatek co sam to robił z Cydii ale tak mi zaczął orać baterię, że szok, a dwa, to każde połączenie to kolejne 100kB - zbankrutował bym po 1 dni :-D Na pewno zauważysz kolosalną różnicę w stosunku do 3G, używasz telefonu i używasz a bateria ciągle jest ;-)

#63 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 13 grudnia 2010 - 10:18

Jeżeli potrzebujesz non stop połączenia z internetem i musisz mieć pewność, że zawsze będzie się można do Ciebie dodzwonić to jesteś "skazany" na 3G. Na samym EDGE nie masz gwarancji, że ktoś dzwoniąc do Ciebie nie pojawi się komunikat, że numer zajęty nawet jeżeli tak nie jest.

#64 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 grudnia 2010 - 10:21

@krakers:
Dokładnie tak jest, jakiś czas byłem na E właśnie i potrafił mi przyjść sms o nieodebranym połączeniu w momencie, kiedy trzymałem odblokowany telefon w ręce i praktycznie nic z nim nie robiłem. Pewnie sobie przesyłał w tle jakieś dane i połączenie się odbiło.
Całe szczęście Play ma już dobry zasięg i w domu mam pełne 3G :-)

#65 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 13 grudnia 2010 - 10:47

Ja ledwo EDGE mam w domu dlatego mam na stałe Plusa ustawionego :)

#66 frango

frango
  • 41 postów

Napisano 13 grudnia 2010 - 12:56

Widzę, że się temat rozwija :) U mnie druga seria testów... tzn. sprzęt rozładowany prawie do zera, naładowany. Mam 56% baterii, 2 dni 20h czuwania, 2.30h użycia. PS. też włączam 3G tylko gdy muszę. Cały dzień siedzę w biurze przy kompie, a po pracy komp włączony w domu, więc E mi wystarcza. Mało dzwonie, do mnie mało dzwonią, więc nie cierpię na "syndrom niedostępnego abonenta" ;)

#67 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 13 grudnia 2010 - 17:34

Mam 4ke i powiem, że bateria większa. Mając 55 % załadowane od zera pograłem z 25 minut w NOVA. Potem muzyka 40 minut. Internet po Wifi do tego znowu z jakieś 15-20 grania w Modern Combat 2 i miałem 28%;)

#68 GacolekPL

GacolekPL
  • 257 postów
  • SkądTarnów

Napisano 13 grudnia 2010 - 19:51

Dokładnie przyglądam się "wyczynom" mojej 4ki a dokładniej to jej bateri. No i że tak powiem po 3 tygodniach obserwacji to bateria dupy nie urywa... - 3g włączone - Push - off - Jasność na 60-65% I przeważnie pod koniec dnia mam około 6,5 - 7 godzin użycia i sporo godzin w stand by, telefon codziennie ładuje, nie zostawiam go na noc podłączonego do ładowarki. Wiem że może nie jest to też zły wynik (biorąc pod uwage że nie słucham muzyki z iPhone) ale może być lepiej, moze w czerwcu coś nowego pokażą pg. względem baterii.

#69 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 grudnia 2010 - 20:19

@GacolekPL:

Póki nie wymyślą innych nowy dużo pojemniejszych baterii to nic się dużo już niestety nie zmieni, cudów nie ma. Zresztą, istnieją już na pewno dużo lepsze ogniwa, ale pewnie tyle kosztują, że byś się nogami nakrył :-P A 6,5h do 7h to i tak wynik bardzo zadowalający.

#70 frango

frango
  • 41 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 09:51

Hej, mój iP4 postanowił pójść na rekord :D
Fakt, nie używam go intensywnie ;) ale taki wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania...

Dołączona grafika

#71 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 grudnia 2010 - 10:19

Może ten wynik byłby nawet imponujący, gdyby nie fakt ze iPhone został podłączony od czasu ostatniego naładowania.

#72 arkrider

arkrider
  • 166 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudnia 2010 - 10:54

Lokria, może kolega nie używa takich bajerów jak wifi sync i musiał na chwilkę go podpiąć pod kompa, że przeprowadzić synchronizację ;)

#73 frango

frango
  • 41 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 13:35

Wifi sync? A cio to? Lokria, nie ładowałem telefonu... to nie forum tuningowe gdzie chwalisz się nowym filtrem powietrza K&N, który dodał 1KM do mocy Twojego Golfa ;) Chciałem pokazać, że "da się" :)

#74 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 grudnia 2010 - 13:37

Wifi sync? A cio to?
Lokria, nie ładowałem telefonu... to nie forum tuningowe gdzie chwalisz się nowym filtrem powietrza K&N, który dodał 1KM do mocy Twojego Golfa ;)
Chciałem pokazać, że "da się" :)

Coż na Twoim screenie jest komunikat że telefon został podłączony do ładowania od czasu ostatniego pełnego naładowania, zatem nie dziwi taki wynik. Z resztą niech sobie tam będzie ile chce :)

#75 Semi

Semi
  • 55 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 grudnia 2010 - 14:46

A ja zastosowałem się jedynie do jednej rady i wyłączyłem WIFI przez noc w standby zjadł mi tylko 6% a z WIFI on zjadał 25%..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych