Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przesiadka z XP na Tigera

• Please log in to reply
174 replies to this topic

#51 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 29 January 2007 - 11:03

Ja myśle że kolega ma kompleksy przepłacił za Della i koledzy pctowcy się z niego śmieją że badziew kupił, nie może z nimi siedieć więc przyczepił się tutaj by się dowartościować... smutne... tylko żebyś nie spłonął jak zaśniesz z tym swoim Dell'em! he he z GMA 950 dosłownie interes życia Proponuję Ci byś się zapisał na forum kobiet w ciąży: nigdy w ciąży nie zajdziesz a i tak narzekać będziesz...

#52 kogut

kogut
  • 41 posts
  • SkądKomorów

Posted 29 January 2007 - 11:03

Koledzy Insider i Falcon wspomnieli coś na temat słabej wydajności GMA w Macbooku. Czy faktycznie jest aż tak źle ? Mam w domu dwa blaszaki z kartami: jeden GF 7600GS, drugi GF FX5700 oraz notebooka z czymś co się nazywa Intel 82855 GM. Czy można w jakiś sposób te karty porównać (dla orientacji) z tym co jest w Macbooku ? Ciekawi mnie jak Macbook radzi sobie np. we Flashu, PS itp. Czytałem, że można podłączyć go pod np. stacjonarną dziewiętnastkę. Czy ktoś już to robił ? Da się wtedy jakoś po ludzku pracować ?

#53 mcbarlo

mcbarlo
  • 237 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 29 January 2007 - 11:04

Posłuchaj Pani wychowawczyni następnym razem jak nie masz nic w temacie wątku do dodania, ok?

Daruj sobie mitrzu cietej riposty. W przeciwienstwie do Ciebie cos sensownego (mniej lub bardziej) w tym watku napisalem. Zreszta... to chyba nie ma sensu. Z mojej strony EOT.

#54 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 29 January 2007 - 11:29

dobra koniec przegadywania się bo jego wnoszenie czegoś do tematu widać po kilku ostatnich postach i po ilości postów na forum... Skoro maskotka to tak go będziemy traktować. P.S. krótko może i jestem ale od jakiegoś czasu czytam i są też na forum naprawdę konkretni ludzie.

#55 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 29 January 2007 - 11:45

Visty jak na razie nie ma. To co dotąd widziałem nie wydaje mi się być lepsze od Mac OS X.

Jest - ja ja mam od tygodnia. Jest baaardzo wymagajaca i nie jest tak stabilna jak miala byc. NIEPOROZUMIENIE - Tiger duzo lepszy.

#56 jac.zuz

jac.zuz
  • 231 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 January 2007 - 11:49

Jest - ja ja mam od tygodnia. Jest baaardzo wymagajaca i nie jest tak stabilna jak miala byc. NIEPOROZUMIENIE - Tiger duzo lepszy.

I warto powtorzyc po raz n-ty ze kazdy kolejny system Apple bedzie chodzil na starszych maszynach, a zeby ruszyc kolejny OS M$ trzeba rozbudowywac komputer. To po raz kolejny przmawia na korzysc Apple :P

#57 GoTTie

GoTTie
  • 147 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 January 2007 - 11:54

Koledzy Insider i Falcon wspomnieli coś na temat słabej wydajności GMA w Macbooku. Czy faktycznie jest aż tak źle ?

Wczoraj na MB odpalilem demko cod2. Smiga swietnie jak na GMA. Nowymi gierkami sie super nie nacieszysz, ale na klasycznego q2 i ut styknie az az :)

#58 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 29 January 2007 - 12:09

no ja G400 z MX2 gram w postala 2 - spoko da sie

#59 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 January 2007 - 12:30

Ja myśle że kolega ma kompleksy przepłacił za Della i koledzy pctowcy się z niego śmieją że badziew kupił, nie może z nimi siedieć więc przyczepił się tutaj by się dowartościować...
smutne...

tylko żebyś nie spłonął jak zaśniesz z tym swoim Dell'em! he he z GMA 950 dosłownie interes życia

O kim mówisz?

Koledzy Insider i Falcon wspomnieli coś na temat słabej wydajności GMA w Macbooku. Czy faktycznie jest aż tak źle ? Mam w domu dwa blaszaki z kartami: jeden GF 7600GS, drugi GF FX5700 oraz notebooka z czymś co się nazywa Intel 82855 GM. Czy można w jakiś sposób te karty porównać (dla orientacji) z tym co jest w Macbooku ? Ciekawi mnie jak Macbook radzi sobie np. we Flashu, PS itp. Czytałem, że można podłączyć go pod np. stacjonarną dziewiętnastkę. Czy ktoś już to robił ? Da się wtedy jakoś po ludzku pracować ?

GMA jakto zintegrowana grafika, wydajnością nie porazi, ale do 2D starczy. Można podłączyć monitor o rozdzielczości 1920x1200.

Daruj sobie mitrzu cietej riposty. W przeciwienstwie do Ciebie cos sensownego (mniej lub bardziej) w tym watku napisalem. Zreszta... to chyba nie ma sensu. Z mojej strony EOT.

Może to się w Twoim małym macminiowym światku nie mieści, ale ludzie mają różne wymagania, różne opinie i stać ich na coś więcej poza bezmyślnym klepaniem frazesów.

#60 mcbarlo

mcbarlo
  • 237 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 29 January 2007 - 12:42

Może to się w Twoim małym macminiowym światku nie mieści, ale ludzie mają różne wymagania, różne opinie i stać ich na coś więcej poza bezmyślnym klepaniem frazesów.

Mial byc EOT, ale ostatni raz...

Ja uzywalem komputerow o ktorych istnieniu Ty najprawdopodobniej nie slyszales nawet, a na pewno nie miales z nimi stycznosci. O dziwno komputer z Windowsem tez w domu posiadam i mam codziennie punkt odniesienia. Ty sie bawiles Maciem przez dobe i stales sie samozwancza wyrocznia na temat tego co jest lepsze.

Raczej w Twoim Lackowym swiatku sie malo miesci. Najpierw poznaj dobrze platworme, a dopiero potem ja oceniaj. To tak samo jakbym ja powiedzial, ze Mercedesy sa do dupy, bo jechalem kiedys taka taksowka i mi sie nie podobalo. Za to Poldek to super maszyna, mam taka i wiem co mowie, najlepszy na swiecie.

Wojenki typu Mac vs PC, Mercedes vs Poldek, GNOME vs KDE nie maja najmniejszego sensu. Po obu stornach trafiaja sie fanatycy, a jak wiadomo z fantykiem nie da sie dyskutowac, bo on i tak wie lepiej. Zadne argumenty nie trafiaja. Wiec daruj sobie i idz na forum Della i chwal sie jaki to PC jest wspanialy, Windows fantastczny i jak to nie dokopales tym wrednym Macowcom. Wtedy bedziesz boss, a tu jestes conajwyzej smieszny. Naprawde nikt nie potrzebuje Twoich wywodow.

#61 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 29 January 2007 - 12:46

Mam w domu dwa blaszaki z kartami: jeden GF 7600GS, drugi GF FX5700 oraz notebooka z czymś co się nazywa Intel 82855 GM. Czy można w jakiś sposób te karty porównać (dla orientacji) z tym co jest w Macbooku ?

Z pewnością porównać się da. Pierwsze dwie to kosmos dla GMA, są po prostu o wiele szybsze. Co do trzeciej to nie znam tej karty ale się domyślam że to wbudowana w płytę i pewnie jest starsza niż GMA, więc należy przypuszczać że GMA będzie szybsza. GMA widziałem w laptopie Lenovo i powiem tak.. Ta karta nie nadaje się do współczesnych gier 3D. Wiadomo że odpalisz grę i będzie chodzić ale przyjemność z grania w tak małej ilości klatek to żadna frajda. Nie pociągnie chyba nic w miarę nowego w średnich detalach. No chyba że jak ktoś wspomniał lubisz grać w takie nowości jak "q2 i ut" ;) Karta zapewne jest oszczędna, choć jak weźmiemy karty geforce go, to one też mają możliwość zmniejszenia poboru prądu/wydajności. Co by nie mówić to ta karta wydaje się już być przestarzała i wolał bym by Apple wkładało taki badziew jak ATI Xpress 2000. Ja też "chorowałem" na MacBooka, ale ta karta mnie po prostu odstrasza, tak jak częste opisy ludzi którzy mają jakieś problemy/usterki z tym modelem, a wad jest naprawdę sporo. Jeśli chcesz dowiedzieć się o (nie)wydajności tej karty to polecam ten link.

Ja z zakupem MB się wstrzymuję. Ponieważ ciągnie mnie do OS X więc jestem skazany na Apple. Jednak na chwilę obecną Apple nie jest wstanie mi nic zaoferować. MB Pro jest dla mnie za duży, chcę coś małego, mobilnego i przede wszystkim bez usterek fizycznych takich jak falowanie na matrycy i nadmierne grzanie się (które to zostało prowizorycznie, softwarowo rozwiązane przez Apple). Na tym forum wyczytałem że coś w marcu może się pojawić z nowości, więc liczę na to że Apple pójdzie po rozum do głowy i wsadzi do MB nawet wolną ale jednak kartę 3D z własną pamięcią.

#62 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 January 2007 - 12:46

Mial byc EOT, ale ostatni raz...

Ja uzywalem komputerow o ktorych istnieniu Ty najprawdopodobniej nie slyszales nawet, a na pewno nie miales z nimi stycznosci. O dziwno komputer z Windowsem tez w domu posiadam i mam codziennie punkt odniesienia. Ty sie bawiles Maciem przez dobe i stales sie samozwancza wyrocznia na temat tego co jest lepsze.

Raczej w Twoim Lackowym swiatku sie malo miesci. Najpierw poznaj dobrze platworme, a dopiero potem ja oceniaj. To tak samo jakbym ja powiedzial, ze Mercedesy sa do dupy, bo jechalem kiedys taka taksowka i mi sie nie podobalo. Za to Poldek to super maszyna, mam taka i wiem co mowie, najlepszy na swiecie.

Wojenki typu Mac vs PC, Mercedes vs Poldek, GNOME vs KDE nie maja najmniejszego sensu. Po obu stornach trafiaja sie fanatycy, a jak wiadomo z fantykiem nie da sie dyskutowac, bo on i tak wie lepiej. Zadne argumenty nie trafiaja. Wiec daruj sobie i idz na forum Della i chwal sie jaki to PC jest wspanialy, Windows fantastczny i jak to nie dokopales tym wrednym Macowcom. Wtedy bedziesz boss, a tu jestes conajwyzej smieszny. Naprawde nikt nie potrzebuje Twoich wywodow.

Wzruszyła mnie Twoja historia. Klapki na oczki, i do przodu, za tłumem, a jak ktoś powie coś nie w jedynej słusznej prawdzie to wyzywamy od trolli, żydów, masonów i cyklistów.

#63 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 29 January 2007 - 12:54

Panowie, to nie piaskownica. Lack odpowiedział na zadane w wątku pytania a kilku forumowiczów zaczyna robić jakieś wojny podjazdowe. Chyba każdy ma prawo do własnego zdania? Dokończcie dyskusje na PW.
Proszę pisać na temat, albo posypią się ostrzeżenia.
MF _sys

#64 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 posts

Posted 29 January 2007 - 13:52

Wracając do tematu: Ja się przesiadłem i nie żałuję! Czy warto jest wydać? To zależy wyłącznie od Ciebie! Ja odkąd usiadłem pierwszy raz przy iMacu, a było to jakieś 9 lat temu; chciałem mieć jabłuszko na komputerze. Ja mam maca z kilku powodów. Szybko się uruchamia, nie ma na niego tyle wirusów, co na windę, jako maszyna do pisania też się sprawdza, centrum multimedialne też w nim mam. Jest procesor Intela, więc resztę mam na windzie (kompilaory, choć jest xcode, to jakoś mam takie swoje przyzwyczajenia, i inne programy do szkoły/pracy). To był strzał w 10 Apple'a! Gdybym nie gógł mieć windy, nie mógłbym sobię pozwolić na maca. Jak chcesz grać - zapomnij o grafice rozkręconej na max! W 3D marku 03 dostałem 1174 pkt-y wynik nie poraża (mowa o natywnej windzie xp) chociaż quake4 na min śmiga bez oporów, gothic 2 na maxa przycina przy ładowani tekstur (aby trochę zmniejszyć i bangla! Może trochę wybiegłem z opisem, ale pewnie jakoś Ci uświadomiłem trochę o windzie na tym komputerku. Porównanie Xp z Tigerkiem? do obydwu mam jakiś sentyment, cóż... Na Xp czasem trząsłem tyłkiem, żeby się nie zawiesił, albo żebymw inszy sposób nie utracił tego, com napisał! Tutaj nie ma czegoś takiego, jak przycisk reset! Jest ZBĘDNY! Apropo nowych systemów Leopard VS Vista. Visa ma tyle baboli, co Xp, jak tylko się ukazało, Leopard pewnie nie będzie od nich wolny, ale nie będzie miał ich w jakiś strategicznych miejscach! Wypasiony Laptop? Hp Pavilion, mój kumpel kupił równo z moim macbookiem. Efekt taki - wkurza go i ma ciągle problemy z Hp recovery no i nie ma płytki z głupim systemem, choć za licencję zapłacił! Poza Tym Leopard jak wyjdzie bdzie kosztował pewnie ok 600 PLN, a Vista? ;) Jeśli chodzi o reinstalowanie MAC OSa to jest ono dziecinnie łatwe! Jakbyś instalował jakiś program! Ja jestem za macbookiem. Masz alternatywę, windy nikt Ci nie zabrania zainstalować na tej platformie, jakbyś nie radził sobie z Mac OSkiem, ale ja już większość znajomych (apple antyfanów) przekonałem do tej marki! Najgorsze w przesiadce jest to Think Different - niby podobny, a jednak zupełnie inny!

#65 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 29 January 2007 - 14:14

Apropo nowych systemów Leopard VS Vista. Visa ma tyle baboli, co Xp, jak tylko się ukazało, Leopard pewnie nie będzie od nich wolny, ale nie będzie miał ich w jakiś strategicznych miejscach!

Ciekawe. Safari czyli glowna przegladarka Mac OS X wieszala sie na intemakach od premiery tychze az do wersji 10.4.8.

#66 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 posts

Posted 29 January 2007 - 15:09

mam wersję 10.4.8, więc nie miałem prawa zauważyć, ale zawsze jest alternatywa dla safari. Xp natomiast jak tylko się ukazało miało babola, polegającego na tym, że komputer przy połączeni do internetu przez modem dawał minutę na zapisanie pracy i się resetował. To chyba bardziej przeszkadzało. ;) Nie powiedziałem, że systemy Mac OS są olne od baboli

#67 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 January 2007 - 15:13

mam wersję 10.4.8, więc nie miałem prawa zauważyć, ale zawsze jest alternatywa dla safari.
Xp natomiast jak tylko się ukazało miało babola, polegającego na tym, że komputer przy połączeni do internetu przez modem dawał minutę na zapisanie pracy i się resetował.
To chyba bardziej przeszkadzało. ;)
Nie powiedziałem, że systemy Mac OS są olne od baboli

1) Nie jak tylko się ukazało.
2) Nie tylko przez modem.

#68 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 posts

Posted 29 January 2007 - 15:38

1) Nie jak tylko się ukazało. Masz rację, ale dopiero firmowy service pack 1 rozwiązał problem (nie licząc jakiś dokorków) 2) Nie tylko przez modem. Wówczas nie stać mnie było na stałe połączenie, więc powiedziałem, tyle, ile wiem z doświadczenia.

#69 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 January 2007 - 15:52

1) Nie jak tylko się ukazało.
Masz rację, ale dopiero firmowy service pack 1 rozwiązał problem (nie licząc jakiś dokorków)

Nie, łatka naprawiająca RPC była praktycznie od razu. Tylko trzeba było ją pobrać w 60 sekund :-)

#70 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 29 January 2007 - 16:40

Może nie przesiadałem się z Windows na Mac OS X. Z Windows przesiadłem się 10 lat temu na Linuxa. Z Linuxa na Mac OS X niecałe 3 lata temu. Nie żałuję żadnej z tych przesiadek. Co do MacBook'ów to przez moje ręce przeszły 4 sztuki 1 x CoreDuo 1.83GHz 2 x CoreDuo 2GHz 1 x Core2Duo 2GHz Wszystkie cztery kupione w Polsce poprzez SAD z żadnym nie było problemów - jeden nawet został zalany sokiem marchewkowym i przeżył ;) Jednak z Twoich postów wnioskuję, że zastanawiasz się nad zmianą systemu a nie platformy sprzętowej. Jeśli GMA 950 Ci wystarczy to polecam MacBook'a. Ja po kilku miesiącach kupiłem MacBook PRO.

#71 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 29 January 2007 - 20:02

co tu dużo mówić: przesiadka z XP na tigera owszem jest uciążliwa (to przyzna każdy który robił coś więcej w XP niż tylko grał) ale warto. Jest za dużo fajnych rzeczy, żeby którekolwiek z windowsów potrafiły zmienić moje zdanie. I nie chodzi tu o wojnę tylko o normalne podejście do pracy na komputerze. Nie ma co narzekać nawet na GMA950 bo jak używa się komputera do pracy a nie do gier to jest całkiem ok a że da się na tym też pograć od czasu do czasu to były już takie posty na forum i sam wiem jak to jest.

#72 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 29 January 2007 - 20:42

jak używa się komputera do pracy a nie do gier to jest całkiem ok

Zalezy od aplikacji. Apple dla swoich aplikacji typu Pro nie zaleca GMA. A jak jestes webdizajnerem i masz zewnetrzny monitor/sokoli wzrok to moze macbook Ci wystarczy.

#73 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 29 January 2007 - 21:06

Zalezy od aplikacji. Apple dla swoich aplikacji typu Pro nie zaleca GMA. A jak jestes webdizajnerem i masz zewnetrzny monitor/sokoli wzrok to moze macbook Ci wystarczy.

nie chodziło mi o ściśle kierunkowe zastosowania bo wiadomo, że do obróbki grafiki są duże maki. Ale typowe zastosowania: office, zdjęcia, muzyka - to wszystko daje radę nawet na tych małych makach

#74 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 29 January 2007 - 21:39

nie chodziło mi o ściśle kierunkowe zastosowania bo wiadomo, że do obróbki grafiki są duże maki. Ale typowe zastosowania: office, zdjęcia, muzyka - to wszystko daje radę nawet na tych małych makach

To daje rade na tanszych komputerach lub na PC za 2k. Komputer za 6k + do serfowania w necie i psucia sobie wzroku malym ekranem to , moim zdaniem, grube nieporozumienie.

#75 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 29 January 2007 - 21:44

To daje rade na tanszych komputerach lub na PC za 2k. Komputer za 6k + do serfowania w necie i psucia sobie wzroku malym ekranem to , moim zdaniem, grube nieporozumienie.

chodziło mi akurat o mini bo o niego też była mała zadyma

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users