Przesiadka z XP na Tigera
Napisano 28 stycznia 2007 - 12:42
Napisano 28 stycznia 2007 - 13:36
Napisano 28 stycznia 2007 - 13:39
Napisano 28 stycznia 2007 - 13:44
... no dobra, a co to takiego to DISCO ?
Takie Nero, które oprócz wypalania płyt potrafi wyświetlać dym na ekranie (że niby te płyty faktycznie się palą).
Rzeczywiście, warto pomyśleć o mocniejszym sprzęcie, jeśli oglądanie dymu jest dla Ciebie krytycznie ważne.
whoa! trzeci ;-)
Napisano 28 stycznia 2007 - 13:50
Napisano 28 stycznia 2007 - 13:58
Obiektywnie się nie da. Tzn. trzeba by było poprosić o to np. linuksowca czy kogoś kto wyłącznie używa jakiegoś innego egzotycznego systemu. Chociaż ten będzie marudził, że nie da się aptować geptów i kernelować kompila. Według mnie XP jest dosyć drewniany i wołowaty. Tiger potrafi robić to samo płynniej nawet pomimo całego wora wbudowanych wodotrysków. Stabilność zadbanego XP jest w zasadzie zbliżona do Mac OS X, główna różnica na korzyść tego ostatniego to raczej świetny w użyciu design interfejsu.
Tak sie sklada, ze ja sie przesiadlem z egzotycznego systemu.
Pewnie jakies problemy beda, bo to poprostu cos innego no i calkiem inna filozofia pracy z komputerem IMHO lepsza niz w Windowsie.
Ja z Maca jestem bardzo zadowolony.
Napisano 28 stycznia 2007 - 15:31
Vista to kopia (nedzna) OS X'a. Lepiej kupic Maka.
A może więcej konkretów. Dlaczego nędzna? Może udana i to na tyle by zniechęcić potencjalnych klientów na przechodzenie na OS X.
http://www.twit.tv/ww11 - podcast pana Paul'a Thurrott'a (kto o nim nie słyszał), posiadacza Visty jak i OS X. Szczególnie polecam ~45:30
Tak więc opinie są różne. Ja będę się wypowiadał jak popracuje na pełnej wersji, dotychczas miałem tylko beta1.
Napisano 28 stycznia 2007 - 16:35
Czego mi nadal brakuje:
- odpowiednika konnekt (GG) gdzie swobotnie importuje i eksportuje kontakty, mam kilka profili, wbudoway voip (actio) gdzie jednym kliknieciem wysylam sms itp. Uzywam Adium.
- odpowiednika SubEdit Player gdzie moge prostymi kliknieciami dodawac rozne pliki z napisami, przesuwac swobodnie w czasie, zmieniac pozycje wyswietlania, zmieniac rozmiar obrazu filmu i innych kilka ciekawych opcji. Uzywam MovieTime
- odpowiednika AcdSee gdzie scrollem szybciutko przegladam fotki, z miejsca edytuje, powiekszam, zmieniam rozdzielczosc, format itp. Uzywam iPhoto i Footagehead.
Jednak OSX ma duzo funkcji w ktorych XP go nie dogoni, chociazby obsuga okienek F9-F12, Dock, zarzadzanie plikami, prostota w instalowaniu programow, nagrywaniu CD, Tworzeniu dokumentow, muzyki, filmow. Mac wydaje sie nie zrozumialy bo jest prosty. Wiele rzeczy robi zie za pomoca skrotu i klikniecia.
Moge smialo powiedziec ze jestem w 95% zadowolonym userem i nie zamierzam wracac do XP.
PS. Wczoraj odpalilem CoD2 demko na MB 2.0 c2d 1gb i gma950 i smiga spoko
PS2. Przy okazji zapytam. Przegladarka Safari, czy jest mozliwosc doinstalowania pluginu do sprawdzania gmaila na bierzaco (2 konta) i czy jest cos co skutecznie blokuje reklamy (AdSence i flashe) FF sie sprawdza w tym znakomicie, ale zauwazylem ze pod OS X jest jakis zamulony i niedopracowany. Safari mi sie zaczyna podobac, szkoda ze jest tak malo konfigurowalny.
Napisano 28 stycznia 2007 - 20:33
ja przesiadłam się z Okienek na Tygrysa dokładnie 3 tygodnie temu i jestem bardzo zadowolona.Oczywiście miałam początkowo szok switchowy, ale szybko zatrybiłam jak na blondynkę
Reasumując- Mac jest komputerem prostym w obsłudze, o przyjemnym interfejsie, przyjaznym i nieskomplikowanym.Polecam kaźdemu kto ceni sobie bezpieczeństwo, stabilność,estetykę oraz szybkość obsługi.
---- Dodano 28-01-2007 o godzinie 22:37 ----
GoTTie- tych samych rozwiązań uźywamy:).Dodatkowo msn pod Mac oraz skype oczywiście.Reszta-pending:)))
Napisano 28 stycznia 2007 - 21:03
PS2. Przy okazji zapytam. Przegladarka Safari, czy jest mozliwosc doinstalowania pluginu do sprawdzania gmaila na bierzaco (2 konta) i czy jest cos co skutecznie blokuje reklamy (AdSence i flashe) FF sie sprawdza w tym znakomicie, ale zauwazylem ze pod OS X jest jakis zamulony i niedopracowany. Safari mi sie zaczyna podobac, szkoda ze jest tak malo konfigurowalny.
Rozwiązania są dwa:
1. gmail o ile pamietam ma kanał RSS, więc jeśli się zalogujesz na pocztę, to po kliknięciu RSS w pasku adresu dostaniesz link do tegoż rss-a. przeciągasz go na belkę zakładek (bookmarks) i bangla.
2. google udostępnia widgety pt. gmail notifier. kwestia wpisania w Google (
Napisano 28 stycznia 2007 - 22:05
Napisano 29 stycznia 2007 - 09:30
24h obcowania z nowym, nieznanym systemem wystarczylo Ci aby go poznac na wylot oraz sie do do niego zrazic? Szybki jestes1. Po 24 godzinach używania spakowałem miniaka do pudełka.
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:12
24h obcowania z nowym, nieznanym systemem wystarczylo Ci aby go poznac na wylot oraz sie do do niego zrazic? Szybki jestes
A po co miałbym go poznawać na wylot?
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:13
Zeby sie zrazic jeszcze bardziejA po co miałbym go poznawać na wylot?
A tak serio, to moze po prostu za malo go poznales aby go polubic? :-)
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:21
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:24
Zeby sie zrazic jeszcze bardziej
A tak serio, to moze po prostu za malo go poznales aby go polubic? :-)
Może gdybym poznał go bardziej to by prawdziwe było pierwsze zdanie :-). Niestety, dla mnie okazał się niewygodny i mało wydajny (choć to może wina sprzętu, więc nie osądzam).
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:26
A po co miałbym go poznawać na wylot?
Lack nie obraź się ale jak chcesz przyszpanować tym że oplujesz jakiś komputer to nie na tym forum. Bo założę się że skoro tak piszesz to nawet mini nie miałeś w rękach. Wyłacz pieca, poproś kolegę z apple żeby Ci pokazał co to jest tiger a potem pisz bo narazie to same brednie...
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:28
Lack nie obraź się ale jak chcesz przyszpanować tym że oplujesz jakiś komputer to nie na tym forum. Bo założę się że skoro tak piszesz to nawet mini nie miałeś w rękach. Wyłacz pieca, poproś kolegę z apple żeby Ci pokazał co to jest tiger a potem pisz bo narazie to same brednie...
Skoro wiesz lepiej, co miałem w rękach a czego nie to nie ma o czym rozmawiać.
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:33
ach, ta nieznośna wolność słowa... po co w ogóle ktoś z pecetem tu pisuje?? sprawdzać*useragenta przy wejściu na forum i będzie spokój.
:wink:
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:35
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:38
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:44
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:53
Napisano 29 stycznia 2007 - 10:57
Wszedzie sie trafi jakos troll. Najlepiej go nie karmic to sam zdechnie albo polezie gdzie indziej.
Lack, trafiam na Twoje posty czasami i zazwyczaj nic nie wnosza do dyskusji, wiec jak to mawiala moja wychowawczyni: lepiej milczec i wydawac sie glupim niz sie odezwac i rozwiac wszelkie mozliwosci.
Moze to troche brutalne, ale mam nadzieje, ze skuteczne. Tutaj nikogo nie nawrocisz, Twoich ewngelii ludzie nie traktuja powaznie, mam nadzieje...
Posłuchaj Pani wychowawczyni następnym razem jak nie masz nic w temacie wątku do dodania, ok?
- kadargo lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych