Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przesiadka z XP na Tigera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#26 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2007 - 12:42

Pierdziawka slaba, to fakt :( Ale disco z jego interfacem (ok, poza dymkiem) ladnie smiga :) Dobra, dobra - wiem, ze na tym swiat sie nie konczy, ale ten program wyjatkowo mnie rozczula :P

#27 kogut

kogut
  • 41 postów
  • SkądKomorów

Napisano 28 stycznia 2007 - 13:36

... no dobra, a co to takiego to DISCO ?

#28 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 28 stycznia 2007 - 13:38

Disco - program do nagrywania płyt

#29 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 28 stycznia 2007 - 13:39

Program do wypalania płytek i tworzenia obrazów (płyt) :) P.S. Trochę się spóźniłem...

#30 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 28 stycznia 2007 - 13:44

Cytat

... no dobra, a co to takiego to DISCO ?

Takie Nero, które oprócz wypalania płyt potrafi wyświetlać dym na ekranie (że niby te płyty faktycznie się palą).
Rzeczywiście, warto pomyśleć o mocniejszym sprzęcie, jeśli oglądanie dymu jest dla Ciebie krytycznie ważne.

whoa! trzeci ;-)

#31 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 28 stycznia 2007 - 13:50

Ja będę się przesiadał z windowsa, tylko nie wiem jeszcze kiedy. Na początku mogą cię denerwować różne duperele, będziesz chciał wszystko na siłę komplikować (przyzwyczajenia z windowsa) nie zrażaj się. Poużywaj go trochę dłużej, a zobaczysz zę wiele wad przekształci się w zalety a na windowsa nie będziesz chciał nawet patrzyć :)

#32 mcbarlo

mcbarlo
  • 237 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 28 stycznia 2007 - 13:58

Cytat

Obiektywnie się nie da. Tzn. trzeba by było poprosić o to np. linuksowca czy kogoś kto wyłącznie używa jakiegoś innego egzotycznego systemu. Chociaż ten będzie marudził, że nie da się aptować geptów i kernelować kompila. Według mnie XP jest dosyć drewniany i wołowaty. Tiger potrafi robić to samo płynniej nawet pomimo całego wora wbudowanych wodotrysków. Stabilność zadbanego XP jest w zasadzie zbliżona do Mac OS X, główna różnica na korzyść tego ostatniego to raczej świetny w użyciu design interfejsu.

Tak sie sklada, ze ja sie przesiadlem z egzotycznego systemu. :) Jak wiele osob juz mowilo MacOS jest prosty, bezproblemowy i intuicyjny. Przychylam sie tez do sugestii sporzadzenia listy programow i wczesniejszego sprawdzenia czy ich odpowiedniki sa na MacOS-a.

Pewnie jakies problemy beda, bo to poprostu cos innego no i calkiem inna filozofia pracy z komputerem IMHO lepsza niz w Windowsie.

Ja z Maca jestem bardzo zadowolony.

#33 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 28 stycznia 2007 - 15:31

Cytat

Vista to kopia (nedzna) OS X'a. Lepiej kupic Maka.

A może więcej konkretów. Dlaczego nędzna? Może udana i to na tyle by zniechęcić potencjalnych klientów na przechodzenie na OS X.

http://www.twit.tv/ww11 - podcast pana Paul'a Thurrott'a (kto o nim nie słyszał), posiadacza Visty jak i OS X. Szczególnie polecam ~45:30 :P

Tak więc opinie są różne. Ja będę się wypowiadał jak popracuje na pełnej wersji, dotychczas miałem tylko beta1.

#34 GoTTie

GoTTie
  • 147 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2007 - 16:35

Przesiadlem sie z XP na OS X jakis miesiac temu. Na poczatku bylo ciezko, gdyz mialem strasznie duzo nawykow z produktow M$. Mozesz poczytac mojego posta Mam Maca i duzo rzeczy mi nie pasuje Poczawszy od jednego paska na gorze, brak zamykania programu kliknieciem, full screen przyciskiem itp. Nadal brakuje mi opcji mozliwosci zamkniecia matrycy, by komputer mogl sobie sciagac cos noca. Zanim znalazlem zadowalajace mnie oprogramowanie na OS X, ktore mialem na XP tez minelo troche czasu, ale Mac ma w sobie duzo wiecej niz standartowy XP do tego mozna znalezc duzo podobnego softu na OS X w sieci.

Czego mi nadal brakuje:
- odpowiednika konnekt (GG) gdzie swobotnie importuje i eksportuje kontakty, mam kilka profili, wbudoway voip (actio) gdzie jednym kliknieciem wysylam sms itp. Uzywam Adium.
- odpowiednika SubEdit Player gdzie moge prostymi kliknieciami dodawac rozne pliki z napisami, przesuwac swobodnie w czasie, zmieniac pozycje wyswietlania, zmieniac rozmiar obrazu filmu i innych kilka ciekawych opcji. Uzywam MovieTime
- odpowiednika AcdSee gdzie scrollem szybciutko przegladam fotki, z miejsca edytuje, powiekszam, zmieniam rozdzielczosc, format itp. Uzywam iPhoto i Footagehead.

Jednak OSX ma duzo funkcji w ktorych XP go nie dogoni, chociazby obsuga okienek F9-F12, Dock, zarzadzanie plikami, prostota w instalowaniu programow, nagrywaniu CD, Tworzeniu dokumentow, muzyki, filmow. Mac wydaje sie nie zrozumialy bo jest prosty. Wiele rzeczy robi zie za pomoca skrotu i klikniecia.

Moge smialo powiedziec ze jestem w 95% zadowolonym userem i nie zamierzam wracac do XP.

PS. Wczoraj odpalilem CoD2 demko na MB 2.0 c2d 1gb i gma950 i smiga spoko :) Troche zalujeze nie mam radka na pokladzie :)

PS2. Przy okazji zapytam. Przegladarka Safari, czy jest mozliwosc doinstalowania pluginu do sprawdzania gmaila na bierzaco (2 konta) i czy jest cos co skutecznie blokuje reklamy (AdSence i flashe) FF sie sprawdza w tym znakomicie, ale zauwazylem ze pod OS X jest jakis zamulony i niedopracowany. Safari mi sie zaczyna podobac, szkoda ze jest tak malo konfigurowalny.

#35 Sanya

Sanya
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2007 - 20:33

Witajcie,
ja przesiadłam się z Okienek na Tygrysa dokładnie 3 tygodnie temu i jestem bardzo zadowolona.Oczywiście miałam początkowo szok switchowy, ale szybko zatrybiłam jak na blondynkę:) Wszystko mi pasuje, wygląd jest poraźający, świetna jakość wykonania,konfiguracja, interface, system jest tak prosty, źe juź chyba bardziej nie moźna...Jedyne co jest dość bolesne to mała dostępność w Polsce gier pod Mac'a ,dodatki i jakieś pierdółki zawsze moźna wygrzebać w necie...Na razie grzebię w nim ile się da, uczę się skrótów klawiszowych (nawyk pozostały po windzie) i poznaję tajniki Tygrysa.Naprawdę polecam ten typ komputerów, co prawda wydawało mi się źe nie przyzwyczaję się szybko ,ale spokojnie daję radę:) Poszperałam po sieci ,znalazłam alternatywne rozwiązania dla komunikatorów i wszelakich aplikacji i jakoś to idzie :))) A co do ceny-wystarczy policzyć ile kosztuje konfiguracja tego typu złoźona samodzielnie, plus extrasy typu wbudowana kamera, głośniki,system, office i wyjdzie na to samo albo nawet mniej.... Dodatkowym plusem jest stabilność systemu i brak luk - nie trzeba co chwilę patchować.
Reasumując- Mac jest komputerem prostym w obsłudze, o przyjemnym interfejsie, przyjaznym i nieskomplikowanym.Polecam kaźdemu kto ceni sobie bezpieczeństwo, stabilność,estetykę oraz szybkość obsługi.

---- Dodano 28-01-2007 o godzinie 22:37 ----
GoTTie- tych samych rozwiązań uźywamy:).Dodatkowo msn pod Mac oraz skype oczywiście.Reszta-pending:)))

#36 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 28 stycznia 2007 - 21:03

Cytat

PS2. Przy okazji zapytam. Przegladarka Safari, czy jest mozliwosc doinstalowania pluginu do sprawdzania gmaila na bierzaco (2 konta) i czy jest cos co skutecznie blokuje reklamy (AdSence i flashe) FF sie sprawdza w tym znakomicie, ale zauwazylem ze pod OS X jest jakis zamulony i niedopracowany. Safari mi sie zaczyna podobac, szkoda ze jest tak malo konfigurowalny.

Rozwiązania są dwa:
1. gmail o ile pamietam ma kanał RSS, więc jeśli się zalogujesz na pocztę, to po kliknięciu RSS w pasku adresu dostaniesz link do tegoż rss-a. przeciągasz go na belkę zakładek (bookmarks) i bangla.
2. google udostępnia widgety pt. gmail notifier. kwestia wpisania w Google (:)) i wyszukania

#37 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2007 - 22:05

1. Po 24 godzinach używania spakowałem miniaka do pudełka. 2. Imho, nie. 3. Nie bardzo, to typowo subiektywne porównanie. 4. Nie widzę powodu, żeby nie chodził. 5. Jak Ci windows nie straszny to będzie to sensowniejsze wyjście.

#38 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 29 stycznia 2007 - 09:30

Cytat

1. Po 24 godzinach używania spakowałem miniaka do pudełka.

24h obcowania z nowym, nieznanym systemem wystarczylo Ci aby go poznac na wylot oraz sie do do niego zrazic? Szybki jestes :)

#39 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:12

Cytat

24h obcowania z nowym, nieznanym systemem wystarczylo Ci aby go poznac na wylot oraz sie do do niego zrazic? Szybki jestes :)

A po co miałbym go poznawać na wylot?

#40 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:13

Cytat

Zeby sie zrazic jeszcze bardziej ;)

A tak serio, to moze po prostu za malo go poznales aby go polubic? :-)

#41 DanielF

DanielF
  • 5 762 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:21

Ja miałem tak samo otworzyłem pudełko, szczęsliwy super bajery tyle się naczytałem odpalam i zonk: eee a miała być taka rewelacja, pierze, gotuje, krawaty wiąże, usuwa ciąże! :) początkowo mój zapał minął lecz przy zakupie maka kupiłem książke do Mac os 10.2 i wiesz co? czytałem ją siedziałem przy maku i byłem zafascynowany że niektóre rzeczy można było zrobić tak prosto! owszem "nikt się taki nie urudził który by wszystkim dogodził" nie ma i nigdy nie powstanie system idealny, może być tylko bliski ideałowi i wiesz co mac os taki jest! czasami się dziwie że ludzie obok Mac osa linuchy stawiają! to tak jakby w garażu obok ferrari maluch parkować! To tak jakbym napisał oglądałem Dell'a w mediamarkt na wystawie i są do d...

#42 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:24

Cytat

Zeby sie zrazic jeszcze bardziej ;)

A tak serio, to moze po prostu za malo go poznales aby go polubic? :-)

Może gdybym poznał go bardziej to by prawdziwe było pierwsze zdanie :-). Niestety, dla mnie okazał się niewygodny i mało wydajny (choć to może wina sprzętu, więc nie osądzam).

#43 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:26

Cytat

Lack nie obraź się ale jak chcesz przyszpanować tym że oplujesz jakiś komputer to nie na tym forum. Bo założę się że skoro tak piszesz to nawet mini nie miałeś w rękach. Wyłacz pieca, poproś kolegę z apple żeby Ci pokazał co to jest tiger a potem pisz bo narazie to same brednie...

#44 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:28

Cytat

Lack nie obraź się ale jak chcesz przyszpanować tym że oplujesz jakiś komputer to nie na tym forum. Bo założę się że skoro tak piszesz to nawet mini nie miałeś w rękach. Wyłacz pieca, poproś kolegę z apple żeby Ci pokazał co to jest tiger a potem pisz bo narazie to same brednie...

Skoro wiesz lepiej, co miałem w rękach a czego nie to nie ma o czym rozmawiać.

#45 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:33

Cytat

ach, ta nieznośna wolność słowa... po co w ogóle ktoś z pecetem tu pisuje?? sprawdzać*useragenta przy wejściu na forum i będzie spokój.

:wink:

#46 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:35

tego nie zmienisz bo sam z pracy piszę na PC, wolność słowa jak powiedziałeś

#47 mcbarlo

mcbarlo
  • 237 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:38

Wszedzie sie trafi jakos troll. Najlepiej go nie karmic to sam zdechnie albo polezie gdzie indziej. Lack, trafiam na Twoje posty czasami i zazwyczaj nic nie wnosza do dyskusji, wiec jak to mawiala moja wychowawczyni: lepiej milczec i wydawac sie glupim niz sie odezwac i rozwiac wszelkie mozliwosci. Moze to troche brutalne, ale mam nadzieje, ze skuteczne. Tutaj nikogo nie nawrocisz, Twoich ewngelii ludzie nie traktuja powaznie, mam nadzieje... Milego dnia. ;)

#48 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:44

toki, mcbarlo: widac, ze za krotko jestescie na forum :) Lack to Lack, taka forumowa maskotka ;)

#49 mcbarlo

mcbarlo
  • 237 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:53

Troche bylem tego swiadomy, ale mialem nadzieje cos zmienic. ;) Ah, mlody i glupi jestem. :P

#50 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 stycznia 2007 - 10:57

Cytat

Wszedzie sie trafi jakos troll. Najlepiej go nie karmic to sam zdechnie albo polezie gdzie indziej.

Lack, trafiam na Twoje posty czasami i zazwyczaj nic nie wnosza do dyskusji, wiec jak to mawiala moja wychowawczyni: lepiej milczec i wydawac sie glupim niz sie odezwac i rozwiac wszelkie mozliwosci.

Moze to troche brutalne, ale mam nadzieje, ze skuteczne. Tutaj nikogo nie nawrocisz, Twoich ewngelii ludzie nie traktuja powaznie, mam nadzieje...

Posłuchaj Pani wychowawczyni następnym razem jak nie masz nic w temacie wątku do dodania, ok?
  • kadargo lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych